zadowoleni a zdrowe muffinki zniknęły w błyskawicznym tempie. Moja mała pociecha zajadała się nimi z ogromnym apetytem. Muffinki przygotowuje się błyskawicznie, co przy obecnym, zabieganym trybie życia jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Słodko, smacznie i zdrowo! Składniki: - 1,5 szklanki zmielonych otrębów pszennych; - 0,5 szklanki mąki pszennej; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 2 łyżki stewii w proszku; - miąższ(...)osobnym naczyniu wbić jajko, rozkłócić rózgą, wlać mleko oraz olej. Wszystko połączyć za pomocą rózgi. Wlać do miski z suchymi składnikami, połączyć starannie. Umyte, przebrane, odsączone jagody wrzucić do ciasta i wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, napełniać ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 30 minut w temp. 170 stopni. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest
dom-agi.pljajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia pieczarek (lub 125 ml dobrej jakości oliwy)250 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia180 g pieczarek100 g dobrej jakości żółtego serałyżeczka oreganołyżeczka bazyliiszczypta soliszczypta pieprzuMuffiny z Pieczarkami i Serem - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Na końcu(...)następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche
Słodka Stronasłonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym i oczywiście w kształcie serca. Odpowiednie formy można dostać w dobrych sklepach z wyposażeniem kuchennym. Potrzebne nam:Na biszkopt(...)masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem
W poszukiwaniu inspiracjiwręcz przeciwnie, potraficie się już wtedy wczuć w ten magiczny czas...?Na przekór temu, mam dla Was danie bardzo jesienne, idealne na teraz.Niedawno bowiem upiekłam pizzę, i wyszła tak dobra, że po prostu musiałam zrobić jej zdjęcie i podzielić się z Wami przepisem.Spód to pomysł Gordona z jego World kitchen. Prosty, szybki, niezbyt gruby i chrupiący. Reszta to inwencja(...)możemy wyczuć smak każdego z nich, a jednocześnie łączą się one w całość idealną.Polecam, póki sezon na figi trwa.Pizza z figami, kozim serem i rukoląSkładniki:(na 2 pizze)ciasto:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml letniej wodysos:125 g serka kremowego2 łyżki maślankisól pieprzwierzch:4 figi180 g miękkiego koziego sera100 g szynki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystkich lokalach, które je oferują w Lublinie. Za sobą mam już wizytę w Lub Burgerze i Ugryź Przegryź Bistro. Jakiś czas temu usłyszałam o Kuźni – lokalu, który stawia na dobre jedzenie, dostosowane do podniebienia różnych smakoszy. W menu przedstawionym na stronie widniały dania obiadowe, potrawy ze świeżych ryb, wegetariańskie czy sałatki. Jednak mi zaświeciły się oczy na widok burgerów(...)stopień wysmażenia mięsa. Stek był dobrze doprawiony i świeży. Sos salsa był jednak trochę za mało ostry. Danie jest dość drogie, ale trzeba pamiętać o tym, że to mięso dobrej jakości. bułka, mięso wołowe, bekon, ser żółty, sałata, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, sos czosnkowy, sos BBQ stek Angus z frytkami Żeby jeszcze lepiej zapoznać się z kulinarnym talentem kucharza
Pasja Smakumnie), wielkie zakupy, podczas których mam zamiar uzupełnić nadszarpnięte zapasy czekolady, orzechów i innych smakołyków, być może jakiś miły spacer z Ptysią, o ile pogoda pozwoli. I jakieś dobre jedzenie - a co! W końcu urodziny. Koniec kwietnia zmotywował mnie również to pokazania Wam ostatniego wielkanocnego przepisu. Zapodziała się gdzieś ta babeczka między innymi zdjęciami... Szczerze mówiąc, przygotowałam ją już(...)ktoś kiedyś widział brzydką babkę...?). Ostatnia uwaga - trzeba być ostrożnym i użyć wszystkich składników w temperaturze pokojowej, gdyż istnieje ryzyko zakalca. Sama miałam duszę na ramieniu, gdy Karolina kroiła ciasto... Na szczęście się udało. Jeśli nie macie ręki do ucieranych, proponuję utrzeć z cukrem całe jajka, pomijając ubijanie białek. Dzięki temu ciasto będzie bardziej stabilne i ryzyko zakalca zmaleje. Babka
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpieszcza w te wakacje. Po tygodniu upałów, o którym już niemal zapomniałam i wręcz ciężko mi uwierzyć, że nie miał miejsca w jakimś innym życiu, deszcz rozpadał się na dobre. Rzęsiste ulewy, mżawki, pojedyncze krople i lekkie, rześkie opady - do wyboru, do koloru. Choć nie! Świat przybrał barwy najróżniejszych odcieni szarości - jeśli gustujecie w nieco inne palecie(...)się w domu, pod dachem, gdzie deszczowe krople nie wyrządzą nam szkody. Zaparzyć gorącej herbaty, i zjeść sobie do niej ptysia. Z jagodowym kremem najlepiej. To taki prosty deser - ciasto parzone, bita śmietana i świeże borówki. Ja do środka dodałam niespodziankę w postaci curdu, który specjalnie z myślą o tym deserze przygotowałam. Wyszło lekko i lekko, taki deser schyłku lata
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakiś czas temu podawałam Wam przepis na pikantną hiszpańską zupę pomidorową ( klik po przepis ) Przygotowywaliśmy ją wielokrotnie (ostatnio w ubiegłym tygodniu) i nadal zachwyca nas smakiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarozciera tłuczkiem, widelcem lub w dużym moździerzu. Awokado lubi limonkę lub cytrynę – kwaśne powoduje, że awokado nie ciemnieje. Awokado ogólnie wszystko lubi. W planach mam obłędnie zielone ciasto, ale dzisiaj będzie szybkie, proste i genialne w smaku guacamole. Potrzebujemy: 3 sztuki awokado Hass sok z jednej małej limonki pół posiekanej drobno cebuli czerwonej jeden średni pomidor, pozbawiony pestek ząbek(...)paście mają być kawałki awokado. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, pomidora, kolendrę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz i pozostały sok z limonki. Mieszamy. Można do tego podać krakersy, chipsy, nachosy, dobry chleb, wyjeść łyżką, zawinąć w tortillę… Wszystko można. Post Guacamole pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenindeks glikemiczny -48, pszenne -70, co jest szczególnie korzystne dla cukrzyków i osób zmagających się z nadwagą. Pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych. Zapobiega chorobom układu krążenia. Trzeba pamietać, że dobra dieta - to dieta urozmaicona. Zapraszam na bardzo prosty chleb, żytni klasyk. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i koszyczka do wyrastania. Upiekłam go na 3- stopniowym zakwasie. Tym razem(...)drożdży 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli mąka pszenna do posypania Przygotowanie: zakwas, wodę i miód umieścić w misie robota. Dodać odważoną mąkę i sól. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na 3 części i uformować 3 bochenki. Ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przygotowanie: Płatki wsypać do miseczki, zalać mlekiem - to zrobić wieczorem. Wstawić miskę do lodówki, iść spać :) Rano podgrzać płatki - ja robię to w mikrofalówce, ale na "surowo" też są dobre. Posypać malinami, bananem, rodzynkami, polać łyżką miodu. 2. Jogurtowe śniadanie z melonem i bananem Składniki: 200ml jogurtu greckiego lekkiego 1 łyżka miodu 1/2 pokrojonego banana 1/8 pokrojonego(...)łyżki mleka lub jogurtu 1 łyżka oleju Przygotowanie: Jabłko zetrzeć na tarce i grubych oczkach, dodać mleko, miód, mąkę, jajko i proszek. Wymieszać łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. 4. Jaglanka z owocami Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu greckiego lekkiego owoce (u mnie borówki i nektarynki
Cakes By KejtZa oknem temperatury jak w tropikach, a ja siedzę z anginą. Świetnie, prawda? Niemniej post dzisiaj kieruję do wszystkich, którzy w
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 4 kwadraty-z arbuza 1/2 szklanki dobrej jakości koziego sera ,lub sera feta ,lub twarogu 1/2 szklanki , posiekane orzechy 1/8 szklanki cebuli czerwonej pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szklanki sosu balsamicznego liście bazylii i mięty 1 ogórek zielony pocięty na mandolinie wzdłuż na cienkie ,dlugie plastry. 1 łyżka cukru trzcinowego Wykonanie Cebule i ogórek ,pokroic na plasterki ,posypac cukrem(...)kozi ser używasz ,który jest kruchy i trudny do rozsmarowania,to należy go , podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund .Teraz rozsmaruje się z łatwością jak lukier na cieście.Na kwadracie arbuza polożyć ser na to zwinięte paski ogórka .Posypac orzechami i udekorowac liśćmi mięty ,lub bazylii.ps.u mnie polożone na grubszym orkiszowym naleśniku.:) ingredienti
w mojej kuchniwiedzieć jak długo ten przepis czekał na publikacje...A mam jeszcze sporo takich "perełek", które nie wiem kiedy pojawią się na blogu, bo sezon letni zobowiązuje do niezliczonej ilości ciast z owocami :) Ale żeby monotematycznie nie było - dzisiaj tort. Zrobiłam go dla Taty na jego 40-te urodziny. Okrągła liczba...Chciałam, żeby to było coś wyjątkowego, a nie zwykły biszkopt(...)tortownicy ;) Tak wiec rekomendację konsumentów tort zyskał i teraz zachęcam Was do wypróbowania przepisu, może akurat zbliża się jakaś uroczystość rodzinna? A nawet jeśli nie...to każda okazja jest dobra, żeby upiec tort! :) TORT KAKAOWO-CHAŁWOWY przepis autorski // tortownica 18cm (na większą należy podwoić składniki) ~4 jajka ~1/3 szklanki mąki pszennej ~2 łyżki naturalnego kakao ~czubata łyżka mąki ziemniaczanej
chili & sugarPropozycja na dobry początek dnia np. jutrzejszego: bardzo smaczne, drożdżowe placuszki. Choć przyznam, że jadam je nie tylko na śniadanie - co roku goszczą u mojej Babci na wigilijnym stole i najszybciej znikają :) Składniki: 250 g mąki 12 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko Przygotowanie: Zrobić rozczyn: do ciepłego mleka dodać(...)miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do rozczynu resztę składników, dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne15 min. do wyrośnięcia. Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po 2 łyżki ciasta) z obu stron na rumiano. Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem
Domowa Cookierenka Agi