Bakłażan faszerowany kaszą kuskus , to danie, które idealnie pasuje na obiad lub kolację. Robi się go dosyć sprawnie, a smakuje po prostu idealnie! Połączenie kuskusu z
Kuchnia ŁukaszaNajpierw upały, więc ani gotować, ani jeść, ani tym bardziej siedzieć przy komputerze. Teraz z kolei prawie listopadowa aura, więc pomyślałam, że jak nie zjem sernika
Zdrowa Kuchnia SowyDomowy cukier waniliowy to niezbędnik, jeśli chodzi o przyprawianie ciast i innych słodkości. Nie ma nic wspólnego z obecnym na półkach sklepowych cukrem wanilinowym, zawierającym sztuczny aromat w postaci waniliny, lub częściej - etylowaniliny i będącym teoretycznie tańszym zamiennikiem. Syntetycznie otrzymywana wanilina (lub etylowanilina) nie może równać się z naturalnym aromatem prawdziwej wanilii, a u osób wrażliwych może powodować nawet podrażnienia(...)sklepach stacjonarnych jej dostępność jest ograniczona, a jeśli już znajdziemy ją w sprzedaży, to sporo kosztuje. Ale od czego mamy internet? :) W sklepach internetowych oraz na allegro można dostać dobrej jakości laski wanilii w bardzo przyzwoitych cenach (ja kupuję na allegro po 2,50zł za sztukę), a kupując je w ilościach większych niż kilka, koszt dostawy przestaje mieć znaczenie. Dobrej
Smakołyki Berenikiniemal nie wypada obchodzić (szczególnie paniom), ale z racji tego, że od dawna mieszkam w zupełnie innym kraju, do urodzin podchodzę niezwykle pozytywnie. Każda okazja, żeby się bawić jest dobra, a jak jeszcze przynoszą człowiekowi prezenty... No nie sposób urodzin nie lubić! Do moich jeszcze trochę czasu zostało; dzisiaj natomiast świętujemy urodziny bloga! To już pięć lat, odkąd nieśmiało wystukałam(...)cytryny zastąpić wodą. Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy. Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobie zachwyca smakiem więc już go nie przekładałam powidłami tylko udekorowałam wierzch polewą. Na pewno jeszcze raz zrobię go na Święta i Wam go też polecam :)! I dobra rada od Natalii…. kupcie koniecznie dwa piwa, jedno dla Męża, bo może się okazać, że zabierzecie się za pieczenie a zabraknie Wam piwa…;)Piernik na piwieSkładniki:3/4 kostki masła3/4 szklanki(...)dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm lub tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka
UgotujmyTo.plDzisiejszy chleb, który piekłam w ramach wspólnego pieczenia, to pyszny żytni chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. Muszę przyznać, że dawno nie jadłam tak dobrego żytniego chleba! Jako, że mój zakwas ma dopiero kilka dni, dodałam trochę drożdży, kulkę wielkości małej wiśni. Dziękuję Ani za zaproszenie do wspólnego pieczenia oraz Małgosi za wybór dzisiejszego wypieku :) CHLEB PYTLOWY(...)wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Do zaczynu dodać wodę
Posadzone i zjedzoneBezglutenowy chleb gryczany z dodatkiem otrębów. Zwarty z miękkim miąższem, nie kruszy się. Bardzo dobry w smaku i strukturze. Świetny po rozmrożeniu. Polecam. SKŁADNIKI: 150g mąki gryczanej 50 g mąki gryczanej białej 60 g mąki kukurydzianej 60 g otrębów gryczanych 250 g mieszanki bezglutenowej Mix per pane Nutrifree 20 g świeżych drożdży 425 g wody(...)Wszystkie mąki i otręby wymieszaj razem w dużej misce. Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Wymieszaj energicznie. Dodaj sól i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczka i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bochenek i połóż go na wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw
Kuchnia bezglutenowaużywaj miksera i nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto stanie się gumowe. Foremkę (20×10 cm lub ciut większą) posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia . Po przełożeniu ciasta do foremki możesz je udekorować dodatkową łyżeczką siemienia lnianego. Piecz w temperaturze 180/200 stopni przez około 25 minut (aż patyczek wsadzony do środka chleba wyjdzie suchy). Po upieczeniu daj chlebowi(...)wierzchu, ale dłużej przechowuj go przykryty albo w szczelnym woreczku. Taki chleb można też zamrozić, choć takie rady są bezcelowe, bo chleb paleo z mąki migdałowej jest taki dobry, że znika błyskawicznie Co zrobić, żeby nie wyszedł zakalec? Pamiętaj, żeby wszystkie składniki (poza roztopionym masłem) były temperatury pokojowej i żeby mąki przesiać przez sito. Do tego nie otwieraj za często
PaleoSMAKMięciutkie, delikatne, najlepsze! Jako dziecko uwielbiałam kluchy leniwe (no dobra dalej lubię) polane masełkiem, posypane cukrem i cynamonem. Mniam! Dzisiaj zapraszam Was na porcję ;) Składniki na kluski leniwe: 250 g zmielonego twarogu 2 łyżki cukru 1 jajko około 3/4 szklanki mąki szczypta soli DO PODANIA: roztopione masełko cukier puder (u mnie karmelowy) ewentualnie cynamon lub kakao(...)litrowego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, zagotowujemy. Gdy woda się grzeje robimy kluski. Ser rozcieramy z jajkiem i cukrem, dodajemy sól i mąkę, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Teraz przekładamy je na oprószony mąką blat lub stolnicę i dzielimy na 3 części. Każdą z nich formujemy w wałeczek o średnicy około 4 cm, spłaszczamy go i tniemy
Rozpustne gotowaniezdrowo, żeby zniwelować uczucie niezdrowych nawyków. Padło na bezglutenowe placuszki z truskawkami, na kefirze. Powiem wam, że wyszły super. Są inne w smaku niż wielbione wszędzie „pankejki”, ale są dobre i uzależniające. Potrzebujemy: szklankę kefiru – ja użyłam zsiadłego mleka z Krasnegostawu, bo nie ma w nim mleka w proszku dwie łyżki jogurtu naturalnego szklankę musu z truskawek dwa jajka(...)prawie całe pół łyżeczki soli dwie łyżki cukru brązowego dwie łyżki oleju Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku łączymy bardzo dokładnie. Dosypujemy mąkę partiami, tak, żeby utworzyło się gęste ciasto. Dobrze je odstawić na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny do lodówki. Smażymy na bardzo małym ogniu, wcześniej smarując patelnie pędzelkiem zamoczonym delikatnie w oleju. Do smażących się placuszków
ladykitchenkubek mąki kukurydzianej1 kubek mąki pszennej1/2 łyżeczki soli6-8 parówekZnalazłam ostatnio fajny przepis na danie, które może stanowić miłe śniadanie, ale również przystawkę na posiedzenie z przyjaciółmi, np. przy dobrym meczu :) Idealnie komponuje się z różnego rodzaju sosami lub dipami. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam jedynie ilość cukru.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.W dosyć wysokiej misce za pomocą(...)znów wszystko wymieszać.Następnie w osobnej misce połącz sodę oczyszczoną, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Tak uzyskaną suchą mieszankę, dodawać stopniowo do mokrych składników, cały czas energicznie mieszając. Ciasto musi być gęste, ale lekko lejące. Jeżeli będzie zbyt gęste, można dodać jeszcze odrobinę maślanki.Formę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto wlać do foremek, do wysokości 3/4. Następnie
Świat Domowej Kuchnicoś ok 20, więc musiałam w końcu coś z nich zrobić. Padło właśnie na babeczkę i na bezę, którą macie tutaj . Babka jest miękka, delikatna i bardzo dobra. Jak najbardziej możemy zrobić ją też w keksówce jako zwykłe ciacho :) Przepis ze strony smaker.pl.Składniki:7 białek1 szkl cukru1,5 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szkl oleju1(...)drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą.Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta :jasne -> kakaowe -> różowe -> z makiem.Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy ciacho
charlotte gotujeCiasteczka zbożowe Dobrze jest mieć w domu coś, co można przekąsić na drugie śniadanie, wrzucić do torby na drogę lub do szkoły. Jeszcze lepiej, kiedy
CiastkozercyPumpkin Pie, wzbogacona przeze mnie jednym dodatkiem. Do mojej tary dyniowej włożyłam bezy.Bezy oczywiście możecie pominąć w przepisie, jeśli za nimi nie przepadacie.Dziś Halloween, także okazja dobra do produkcji dyniowych specjałów. Zamiast zajadać paskudne paluchy wiedźmy, krwawe desery czy zombie-oczy zjedzcie coś ładnego ! Składniki: ( na formę średnicy 26-28 cm )* 125 g masła* 170 g mąki(...)cukru trzcinowego* 3 jajka* 1/2 łyżeczki cynamonu* 8-10 małych bez Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto folią
kolorowotorcikowodoskonałym środkiem uniemożliwiającym rozwijanie się choroby zakrzepowej i udarom niedokrwiennym. Znacznie wpływa też na gospodarkę tłuszczową organizmu. Po jej spożyciu aż o 12 procent zwiększa się ilość ochronnego, „dobrego” cholesterolu oraz obniża poziom „złego”. Jest też istotnym czynnikiem prewencyjnym w rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. Inne badania wykazały, że zjadanie czekolady zwiększa wrażliwość organizmu na działanie insuliny.Gorzka czekolada(...)antydepresant. Zawiera bowiem dużo serotoniny. Jakby tego było mało jest także skutecznym środkiem przeciw starzeniu. Odpowiadają za to polifenole, nadające pysznej przekąsce właściwości przeciwutleniających.”Tarta czekoladowa – składniki:Ciasto:150 g mąki100 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)50 g cukru1 żółtko1/2 łyżeczki esencji waniliowejNa masę:150 g masła200 g gorzkiej czekolady3 jajka30 g cukru100 ml śmietany kremówki1
UgotujmyTo.pl