dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:276/464)

Puszyste pancakes z płatkami ryżowymi 276

uwielbia chyba każdy! Dzisiejsza wersja jest lekka, odpowiednio słodka dzięki obecności miodu i z dodatkiem wspaniałych płatków ryżowych! Użyłam również mąki kukurydzianej, więc placuszki są bezglutenowe! Polecam każdemu na dobry początek dnia! :) Do tego kubek prawdziwego kakao i od razu świat staje się jeszcze piękniejszy! :) Puszyste pancakes z płatkami ryżowymi Składniki: 2 jajka 1 szklanka płatków ryżowych 2 łyżeczki proszku(...)gryczanej) Jajka ubijamy z cukrem waniliowym na puszek. Następnie dodajemy mąkę, mleko oraz proszek do pieczenia. Całość łączymy mikserem. Dodajemy miód i płatki ryżowe, po czym nadal miksujemy. Ciasto powinno dość gęste, ale nie za bardzo :) Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej BEZ TŁUSZCZU! :) Dla przygotowania jednego pancakes wystarczą 2-3 łyżki ciasta, które delikatnie łyżką rozlewamy tworząc kółka. Smażymy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 195

greckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano, bazylii i pieprzu – wszystko razem dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie natłuszczamy i układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zalewamy ciastem, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 15-17 minut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy(...)odrobiną suszonej bazylii i wkładamy do piekarnika na dodatkowe 7-8 minut, Podajemy ze świeżą rukolą. Ps. Świetnym dodatkiem jest albo ulubiony ketchup, delikatny jogurtowy sos albo też odrobina dobrej jakości oliwy. Smacznego! JAK SIĘ SPISAŁA? W tym przypadku patelnia spisała się na medal! Pizzę w całości bez problemu udało się zdjąć ( a nawet zsunąć ) z patelni. W żadnym miejscu

Ostra na Słodko
Serca duszone w winie i kluseczki ziemniaczane 142

serca wieprzowe 1 duża cebula szczypta chili jałowiec kolendra rozmaryn sól pieprz pół szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka smalcu 3 łyżki dobrej śmietany kluseczki 300 g ugotowanych ziemniaków 1 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 jajko Serca umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, zioła utłuc w moździerzu. W rozgrzanym rondlu najpierw przysmażyć(...)winem i szklanką wody, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę. Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku. Kluseczki podawać z duszonymi sercami i sałatką

Gotowanie jest łatwe
Kamień do pieczenia pizzy 159

www.mgotuje.pl W mojej kuchni od jakiegoś czasu gości nowy gadżet, a jest nim kamień do pieczenia pizzy od firmy podstawki.pl. Wykonany z dobrej jakości granitu, który akumuluje ciepło i równomiernie je rozprowadza, dzięki czemu możemy upiec pizzę jak z najlepszych pizzerii. Kamień ma średnicę 38 cm i 1 cm grubości(...)położyć na nim pizzę i piec ją zaledwie 7 minut. Upiekłam na nim kilka razy pizzę oraz chlebki pita i muszę powiedzieć, że ciasto jest rewelacyjnie chrupkie i dopieczone w zaledwie kilka chwil. Mam pomysł również aby wykorzystać kamień do wypieku swoich placków tortilla :D. Jak się okazuje taki kamień

Marta Gotuje
Pappardelle z suszonymi pomidorami 153

zamian? Praca jest nieskomplikowana, a smak makaronu nieziemski. I jeszcze dwie torby papierowe (takie po cukrze, na przykład) pysznego makaronu w zapasie. ;) Składniki: 400 g mąki pszennej bardzo dobrej jakości, najlepiej z pszenicy durum lub tortowa pół na pół z semoliną 4 duże jajka płaska łyżka soli 2 łyżki oliwy z zalewy pomidorów suszonych 10 dużych pomidorów w oliwie (odsączonych(...)kroimy w dużą kostkę. Jeśli nie da się ściągnąć, kroimy pomidory w małą kostkę. 2. Do przesianej mąki dodajemy jajka, posiekane pomidory, oliwę, sól i zagniatamy twarde, ale jednolite ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody, ale niewiele i najlepiej po łyżce, ponieważ ciasto powinno być mocno zwarte. Wyrabiamy jeszcze chwilę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Kuchnia Prezydentowej
Chleb żytni 89

końca :) Teraz postanowiłem tamten przepis przerobić i zrobić tak jak zrobić trzeba było od razu. Czyli zakwas zamiast drożdży. I w końcu po dość dobrych bułkach mam bardzo dobry chlebek. A prawda jest taka, że zrobiłem ten chleb właściwie kierowany pewnym pomysłem. Znaczy się pewnie tak czy siak bym zrobił, ale ten pomysł przyspieszył cały proces. Bowiem planuję jakoś(...)metodą to równie dobrze mógłbym kwas chlebowy kupić. A przecież nie o to chodzi. Bo chodzi o to żeby była zabawa. A chodzenie do sklepu zabawne nie jest :) Dobra, jak zwykle małymi kroczkami oddalam się od tematu, pora zatem do niego powrócić. Zatem chleb żytni stał się faktem, wyszedł tak smaczny jak miał wyjść, wszystko tym razem zgodnie z planem

Marder&Marder Manufacture
Sobota z jajem #2 Śniadaniowe zbuki czyli śniadanie dla odważnych (i kreatywnych) 143

prawdę duża, tak sobie myślę, że Pomarańczowa brukselka to może być za mało. Przypomniałam sobie o zalegającym w lodówce zielonym (!) barwniku spożywczym. Niestety kapryśne światło nie pozwoliło na wykonanie dobrego zdjęcia, bo na żywo jajka wyszły bardziej zielone. Jednak miało być też kreatywnie. Margarytka liczy na zielone potrawy, a ja liczę, że doceni moją kreatywność. Trzymajcie kciuki za zbuki! Proponuję(...)pieprz i chilli). Wymieszałam. Odstawiłam na 15min.  Teraz podpłomyki Mąkę przesiałam do miseczki, dodałam sól czosnkową, oliwę i wodę (proponuję wyregulować proporcje mąki do wody wg własnego uznania, ciasto ma być w miarę zwarte i sprężyste). Wyrobiłam ciasto, które bez większego ładu i składu rozwałkowałam na przygotowanym wcześniej papierze co pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika na 2min

bastalena
Burger CAMEMBERT 266

Nie zawsze ser musi być dodatkiem!, popularny camembert dostępny niemal wszędzie to doskonały materiał na obiadowego burgera. Obowiązkowo z ziołami i warzywami. W tym wypadku listki

Kuchnia PROzdrowotna
Gofry z bitą śmietaną i owocami 211

Kto z nas nie pamięta wyjazdów nad polskie morze i tych pysznych chrupiących gofrów z bitą śmietaną i owocami. Obecnie już nawet nie musimy jechać nad

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 143

 Dzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia  21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to ogrywała

Ostra na Słodko
Prosty mazurek kajmakowy 812

które przygotowujemy tylko raz w roku, z okazji świąt Wielkiej Nocy. Skąd jednak pochodzi tradycja ich wypieku, jaką mają symbolikę, a w końcu jak je przygotować? Z jakiego rodzaju ciasta, czym przełożyć i najważniejsze, w jaki sposób udekorować? To już nie dla każdego jest jasne i wcale się temu nie dziwię. Obecnie mazurek sprowadzany jest często do płaskiego, kruchego placka(...)pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre zakorzeniła się w Polsce w XVII wieku, a przywędrować mogła do nas ze wschodu, prawdopodobnie z Turcji. Rzeczywiście w tamtejszej kuchni istnieją desery, które nieco przypominają mazurek zarówno formą

Ratunku obiad
Tort – pomysł na dekorację VII "Barbie - motyl" 247

Czasem żeby upiec tort, który zachwyci małą księżniczkę, wystarczy dobry pomysł. Raz w roku staram się przygotować taki tort, na widok którego moja księżniczka podskoczy z radości. W tym roku znowu się udało :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to prosty pomysł na dekorację domowego tortu – bez użycia masy cukrowej, bez skomplikowanych technik – po prostu smaczny domowy tort przygotowany przez mamę(...)blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam skośnie. Przekrojony tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą stronę) i lekko rozsuwając

Trzeci talerz
Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. 431

lubię ich wytrawne wersje. Przyznam szczerze, że robię je od "wielkiego dzwonu", bo zawsze wydawało mi się, że za dużo z nimi roboty, szczególnie z takimi wymyślnymi. Ale dobra miałam więcej wolnego czasu, więc zakasałam rękawy i wzięłam się za zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. Zapiekłam je w piekarniku w sosie. Sos zrobiłam na bazie klasycznego sosu beszamelowego(...)drugi raz było na obiad, a to o czymś świadczy :). Polecam gorąco!   ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI.           Składniki na 3 - 4 osoby: Ciasto na 12 naleśników: 150 g mąki 3 jajka 150 g masła 375 ml mleka około 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g piersi z kurczaka 300 g brązowych pieczarek 1 duża

Zakątek rozkoszy kulinarnych
WŁOSKI CHLEB BEZGLUTENOWY 178

Włoski chleb bezglutenowy jest pełen smaków południa za sprawą oregano i oliwek, wystarczy maczać go w dobrej oliwie i nie trzeba nic więcej. SKŁADNIKI: - 100 g mąki z ciecierzycy - 70 g mąki kukurydzianej - 70 g mąki ziemniaczanej - 280 ml wody (ciepłej) - 15 g drożdży świeżych - 1 jajko - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki siemienia lnianego - 2 łyżeczki babki płesznik(...)oliwek (u mnie czarne i zielone) - 50 ml oliwy z oliwek WSZYSTKIE SKŁADNIK I oprócz oliwy i oliwek wrzuć do misy i miksuj kilka minut do połączenia wszystkich składników, ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. DODAJ OLIWĘ ORAZ OLIWKI , ponownie wymieszaj. Niektóre oliwki się pokruszą, ale tym się nie przejmuj, tak ma być. PIEKARNIK ROZGRZEJ DO 200 stopni

Kuchnia bezglutenowa Loli
Pełnoziarnisty chleb z orzechami włoskimi i słonecznikiem 133

zachowujemy. Poza tym, mąka taka jest bogatym źródłem błonnika oraz magnezu, żelaza, fosforu. Dorzućmy jeszcze ziarna słonecznika (m. in. witamina E, kwas foliowy, cynk) oraz orzechy włoskie (tłuszcze wielonienasycone, dobre dla serducha ponoć) i mamy zdrowy produkt oraz ciekawe smaki zamknięte w przyzwoitym bochenku. No to pieczem. Przesiać 0,5 kg mąki pełnoziarnistej do dużej miski, wsypać garść łuskanego(...)Dolać 350 ml wody o temp. 30-37 stopni, w której uprzednio rozpuszczone zostało 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru. Wlewać stopniowo wodę do miski, mieszając łyżką. Wyrobić ciasto ile wlezie w misce, resztę dokończyć na blacie/stolnicy delikatnie posypanej mąką. Gdy ciasto odchodzi od łapek, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieść

Right Behind The Kitchen