naturalnym smakiem. Składniki na pierniczki tradycyjne: 325 g mąki pszennej 200 g miodu 50 g masła 90 g cukru 1 jajko 6 g proszku do pieczenia 18 g dobrej przyprawy do piernika (polecam domową przyprawę do pierniczków ) Miód, masło oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy mieszając, aż cukier i miód się rozpuszczą, a następnie masę(...)przyprawą do piernika. Do letniej masy miodowej wbijamy jajko, mieszamy, a następnie dosypujemy resztę mąki i mieszamy do połączenia, chwilę wyrabiamy. Chłodzimy około 30 minut, co ułatwi wałkowanie. Chłodne ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm i wycinamy ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 175°C. Pierniczki
Rozpustne gotowanieumieścić w misce i wymieszać (najlepiej mikserem z końcówką tzw. "hakiem") do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta. (Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące się do dłoni.) Z ciasta uformować wałeczki, które następnie należy lekko spłaszczyć i pokroić (po skosie) na niewielkie odcinki (około 4 cm; tak jak kopytka). Smażyć (na mocno rozgrzanym tłuszczu) do zarumienienia się - z każdej(...)bezpośrednio po przygotowaniu.) (*) Ilość mąki zależna jest od wielkości jajka. Początkowo warto wsypać 1,5 szklanki, a następnie (w razie potrzeby) stopniowo można dosypywać więcej. Jeśli poszukujecie dobrej stolnicy to polecam stolnicę silikonową , która jest do nabycia w sklepie: Przyjemne gotowanie
Di gotujeJako, że tarta dobra na wszystko, to na deser pasuje idealnie. Mini tarty można z powodzeniem wykonać jako jedną dużą … ale po co ;) Twarożkowe tarteletki Danie Przekąski , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 9 Porcje 9 Składniki 150 g mąka orkiszowa 30 g masło 3 łyżki jogurt naturalny 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 200 g twaróg chudy(...)banan ok. 100 g bez skórki owoce do przybrania Sposób przygotowania Banana miksujemy z twarogiem. Pozostałe składniki zagniatamy na zwarte ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy w miarę równe kwadraty, którymi wykładamy foremki do tarteletek lub muffin. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto
KucharzycaZainspirowana chlebkami gruzińskimi postanowiłam troszkę złamać przepis i zrobić trochę mniejsze chlebki, czyli duże bułki z nadzianiem dość polskim. Wyszły bardzo dobre i będę do nich wracać SKŁADNIKI NA FARSZ: 250 g boczniaków 100 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka tymianek sól pieprz masło Ugotować kapustę do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć(...)Wszystko dusimy do momentu aż cała woda odparuje. Gdy trochę wystygnie wbić jajka i nakładać farsz na placki. Zlepiamy, lekko spłaszczamy, smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką, kminkiem lub sezamem. CIASTO NA BUŁKI Zrobiłam według mojego przepisy http://harrisa.eu/chaczapuri-z-serem-kozim/
harrisaskład i polepszacze nie przychylnie obserwowałam jak je zjada. Postanowiłam zrobić domowe biszkopciki. Powiem jak było- dziewczyny dopadły się do nich i ze smakiem wcinały jak nigdy, no tak dobry smak kształtuje się już od dziecka:) Zapraszam... Skala smaku 10/10 należy pamiętać by mąkę mieszać nie miksować, ponadto powinna być przesiana inaczej mogą zrobić się zgrupienia. Źródło "Bajkorada" Składniki(...)cukrem na sztywno przy pomocy miksera- cukier wsypywać powoli łyżeczką, dodać żółtka. Mikser wyłączyć i łyżką (delikatnie) wymieszać przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta (przy pomocy łyżeczki, zachowując spore odległości). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut (do lekkiego zrumienienia się
Kubki smakuPiernik, do którego musiałam się przekonać, nim wreszcie postanowiłam go tutaj dodać. Tak to bywa, gdy upiecze się coś naprawdę pysznego i potem każdy kolejny wypiek
brunetkawkuchnitutaj . Tym razem sernikowi towarzyszą figi. Trudno się oprzeć świeżym figom, tak kuszą fioletową barwą, a figi pieczone to już poezja smaku. Warto korzystać z ich obfitości, bo to dobra inwestycja w zdrowie. Gęsta kremowo - mazista konsystencja sernika i delikatny aromat dynii to wypiek dla koneserów serników dyniowych. Spód sernika z wyrazistym aromatem prażonych orzechów laskowych i wykwintny smak pieczonych(...)wiele czasu. Jest bardzo łatwy. Stosunkowo niski i upieczony w foremce o średnicy 24 cm, dlatego wystarczy 30 minut pobytu w piekarniku, by był gotowy. Składniki na spód ciasta: 8 sucharków pełnoziarnistych 2 łyżki masła 2 garstki orzechów laskowych 2 łyżki mielonych orzechów laskowych Składniki na masę serową: 500 g sera 3 x mielonego 300 g puree z dynii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Doskonałe gruszki do deserów, lodów i ciast. Słodkie i aromatyczne. Z podanych proporcji mnie wyszło 5 słoików o pojemności 720ml. Wszystko jednak zależy od wielkości gruszek i tego czy dajemy całe, czy kroimy na pół. Moje były małe, więc zrobiłam w całości. I jeszcze jedna ważna rzecz. Gruszki muszą być naprawdę bardzo twarde, w przeciwnym razie pod wpływem ciepła mogą(...)się rozpaść. Najlepiej nakłuć je w połowie zalecanego czasu gotowania drewnianą wykałaczką. Gdy będą stawiały lekki opór to znaczy, że są dobre.” Czytaj więcej
Wiem co jemJakiś czas temu kupiłam płatki jęczmienne i nie miałam okazji ich do niczego wykorzystać, więc pomyślałam o chlebie. Pomysł dobry. Użyłam do przepisu zmielonej kaszy gryczanej, która choć jest w małej ilości zdominowała całkiem smak chleba. W środku miękki i najlepszy pierwszego dnia po upieczeniu. 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720 1/3 szklanki mąki(...)gryczana) 2/3 szklanki płatków jęczmiennych 1/3 szklanki otrąb pszennych Powyższe składniki umieściłam w misce i zalałam 1 i 2/3 szklanki ciepłej wody. Przykryłam całość i odstawiłam na 20 minut. Ciasto jest raczej luźne. Po tym czasie dodałam płaską łyżeczkę drobnej soli i 4 łyżki zakwasu razowego żytniego ( zakwas konsystencji jogurtu naturalnego) Całość wyrobiłam krótko w misce. Tylko
apetytnapieczenieIrlandii jest zielone. Razem z Lejdi , Martynosią i Mopsikiem postanowiłyśmy również, symbolicznie, to święto uhonorować. Z tego powodu w naszych kuchniach zagościły dzisiaj zielone dania - koniecznie sprawdźcie, co dobrego przygotowały dziewczyny. Ja mam dla Was zielony, a właściwie lekko seledynowy sernik. Jego kolor mnie zachwycił, a gdy przeczytałam na Kwestii Smaku , że otrzymuje się go z pomocą bazylii wiedziałam(...)Patryka i nadchodząca Wielkanoc do doskonałe okazje. Sernik jest mocno cytrynowy, i nieco tłumi delikatny smak musu bazyliowego. Niemniej, nuta bazylii jest w smaku wyczuwalna, i sprawia, że ciasto staje się naprawdę wyjątkowe. No i ten kolor - mi się ogromnie podoba. Ten delikatny seledyn to zasługa tylko zmiksowanych listków bazylii - jeśli zależy Wam na intensywniejszej barwie, można dodać odrobinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier perlowy,gdyz tylko on pozwala uzyskac efekt skarmelizowanych fragmentow na powierzchni gofra.Ten przepis jest dowodem na to,iz nie"wypasiona" gofrownica stanowi o sukcesie w wypieku gofrow,ale dobry przepis.Bardzo,bardzo polecam! Skladniki na 6- 8 gofrow (takich jak na zdjeciu):180 g maki70 g mleka1 jajko+1 zoltko45-60 g masla 30-50 g cukru perlowego1 lyzka(...)drozdzyWykonanie:Mleko razem z maslem podgrzac w garnuszku.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota,dolac mleko i mieszac na I predkosci.Dodac jajka i mieszac kolejne kilka minut do uzyskania gladkiego ciasta, juz na II predkosci.Jesli lubicie bardzo slodkie gofry,dodajcie wiecej cukru.W orginalnym przepisie bylo 125 g cukru.Przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Ilosc drozdzy w stosunku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proste kotlety zmieniając panierkę... zamiast tradycyjnej panierki zastosowałam płatki kukurydziane corn flakes. Najlepsze są zdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową i słonecznikową... a może polecicie mi jeszcze jakąś wartą wypróbowania?:)Składniki: 2 piersi kurczaka(...)wodą. Porcjujemy na kotlety i rozbijamy. Następnie posypujemy przyprawią do drobiu i obtaczamy każdy kotlet w roztrzepanym jajku. Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowego woreczka i rozgniatamy wałkiem do ciast. Następnie kotlety obtaczamy w płatkach, dociskając je dłonią i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Aga w kuchnipizza jak nic, dobra na każdy wieczór ;) Składniki:2 szklanki mąki pszennej10g drożdży3/4 szklanki letniej wody1/4 szklanki mlekaSól1 łyżka olejuDodatki:12 plasterków salami1 paprykaPół puszki kukurydzy1 cebula150g tartej mozzarelli 3 pieczarki3 łyżeczki przecieru pomidorowegoBazylia, oreganoPrzepis:Do miseczki wlewamy letnią wodę i mleko, dodajemy drożdże i mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Do osobnej miski przesypujemy mąkę i dodajemy rozczyn. Następnie(...)dodajemy soli i oleju i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut pod ściereczką. Po tym czasie, ciasto podsypujemy lekko mąką i wkładamy do formy, którą lekko smarujemy olejem. Nakładamy przecier pomidorowy, pieczarki, cebulkę, paprykę, salami i na wierzch mozzarellę :) Wsadzamy całość do piekarnika nagrzanego do 150C na ok. 40 minut
Emcia Pichcirozdział zaczyn się od opisu sprzętu, które nam się przyda i tak np. ciasta i przygotowanie wstępne to m.in.: forma do trójkątnych ravioli, foremki do ciasta, wałek do dziurkowania ciasta, łyżka do potraw z ryżu. A wiec od klasyki po bardziej skomplikowany sprzęt, od niezbędników po dość wymyślne rzeczy, które swobodnie można zastąpić tym co mamy pod ręką. :) Następna część(...)następnie przepisy. Przepisy od klasyki do trochę bardziej skomplikowanych. Od tych do których składniki znajdziemy po ręką, po takie których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli
Brzuszki ŁakomczuszkiZaraz kończy się ważność sera/jogurtu/śmietany - trzeba coś wymyślić :). W ten właśnie sposób w środku tygodnia, bez żadnej okazji opychałam się sernikiem Oreo, bo każdy powód jest dobry, żeby zjeść coś słodkiego, prawda? Dla kogo: dla fanów sernika dla miłośników markiz Oreo dla mających wiadro sera, któremu zaraz kończy się ważność Składniki na spód: 250g ciastek Oreo (waga ciastek(...)gdyż masa może zamienić się w masło! Masę wyłożyć na schłodzony sernik i przybrać połówkami ciastek Oreo. Włożyć całość do lodówki. Opierałam się na przepisie z kolekcji "Thermomix - pyszne ciasta", jednak trochę go zmodyfikowałam
Mania Wypiekania