masła = 50 g awokado), natomiast jajko można zastąpić między innymi zmiażdżonym bananem (1 jajko = ¼ szklanki banana). Tak więc ciekawość wzięła górę i upiekłam wegańskie ciasteczka. Ciastka są dobre, mają ciekawy smak i na pewno warto je upiec, ale ja jednak wolę ciastka nie wegańskie, w których znajduje się i masło i jajka. Do ciastek można dodać ulubione dodatki. Składniki(...)awokado ½ szklanki zmiażdżonego banana 6 łyżek miodu żurawina posiekana czekolada deserowa (½ tabliczki) Wykonanie: Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać awokado, banany i miód, a następnie zagnieść ciasto. Dodać żurawinę i czekoladę i jeszcze raz zagnieść. Z ciasta uformować wałki, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto pokroić w krążki, ułożyć na blasze do pieczenia
Mama Gotujebułki są podwójnie czosnkowe, bo z czosnkiem zwykłym i niedźwiedzim. Własnie parę chwil temu skończyłem pochłaniać pieczonego kurczaka zagryzanego tymi właśnie bułkami. Bardzo dobre połączenie. Właściwie to tak dobre, że zjadłem nieco za dużo i kiepsko się teraz czuję. Serio... A sponsorem tego przepisu po raz kolejny jest sklep biozdrowie24 , który zafundował nam czosnek niedźwiedzi. Fajny eko-sklep(...)ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 5 g drożdży instant Wszystkie składniki łączymy ze sobą (czosnek wyciskamy przez praskę) i energicznie wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Wkładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części i z każdej z nich
Marder&Marder ManufactureWczoraj były faworki a dzisiaj są pączki z dżemem. Szczerze mówiąc to po raz pierwszy robiłam pączki i hmm.... nawet wyszły dobry. Pączusie są nadziewane dżemem truskawkowym, ponieważ jest to nasz ulubiony dżemik. Składniki: 40g drożdży 0,5kg mąki szklanka ciepłego mleka szczypta soli(...)około 20 min aby zaczyn zaczął pracować. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, masło z żółtkami, spirytus, szczyptę soli, mleko i wyrabiamy ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około godziny. Po godzinie odrywamy po kawałku ciasta spłaszczamy w dłoni, na środek kładziemy dżem i sklejamy ciasto
Amatorka kuchennaProste do zrobienia włoskie kluski z serem ricotta. Przepis Gennaro Contaldo znalazłam tutaj. Dobre z każdym sosem. składniki ( dla 4 osób)kluski200g mąka plus dodatkowo do podsypania225g serka ricotta3 żółtka30g startego parmezanuszczypta świeżo startej gałki muszkatołowejsól i świeżo zmielony czarny pieprzsos6 łyżek oliwy z oliwek3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w grube plastry1 chilli(...)plasterkach2 x 400g puszki pomidorów (wystarcza puszka)kilka liści bazyliiprzygotowaniekluskiWymieszać w misce ricottę, żółtka, parmezan, gałkę muszkatołową i przyprawy, dodać mąkę i mieszać widelcem aż powstanie miękkie , wilgotne ciasto. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę ręką aż do uformowania spoistej kuli. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować wałek
Stare GaryMoją ulubioną opcją na śniadanie jest pieczywo. Mianowicie chleb razowy z dodatkami. Postanowiłam zmienić moje menu na bułeczki śniadaniowe. Bardzo pożywne, a zarazem syte zaspokoją nasz żołądek na kilka dobrych godzin. Inspirowałam się przepisem z tego bloga. Składniki: (6-7 bułeczek) 20g drożdży 100 ml maślanki 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki(...)łyżka mąki. Wszystko mieszamy, aż rozpuszczą się drożdże i odstawiamy na 15 minut pod ściereczką. Następnie do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę, sól i jajko - bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy roztopione masło w tym celu, aby ciasto nie kleiło się do dłoni. Całość odstawiamy pod ściereczką na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości
Truskawkowa Fiestaspecjalnie dla mojego męża. On wprost przepada za sernikami, zresztą jak i reszta mojej rodziny. Mąż musiał wyjechać na delegację dlatego, aby sprawić mu przyjemność upiekłam mu jego ulubione ciasto. Był bardzo (!) zadowolony i … zajadał się nim z wielkim apetytem Polecam Wam, ten prosty, ale niezwykle pyszny sernik. Spróbujcie. Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą Delikatny sernik(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na tortownice o wym 24 cm) 1/2 kg dobrego sera do serników* 125 g miękkiego masła 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru około 75 g rodzynek królowej Helio (pół opakowania) 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka
Słodkie okruszkidawna chodził za mną dobry, zdrowy chleb bezglutenowy, własnoręcznie upieczony. Tydzień temu piekłam chleb amarantusowy, a właściwie próbowałam upiec, bo to, co mi wyszło, trudno nazwać chlebem – twarda skorupa na zewnątrz, a w środku surowa pulpa. Wylądował w koszu, szkoda mi tylko tej mąki z amarantusa, bo trudno ją dostać(...)wysoką nietolerancję na gluten i od tego czasu jestem na diecie bezglutenowej. Nie jest to taka stuprocentowa dieta, bo czasami się skuszę na kawałeczek ciasta czy coś, czego nie powinnam jeść, ale niestety zawsze to odchoruję. Bo im dłużej nie jem glutenu, tym bardziej mi szkodzi. Tak więc chleba takiego prawdziwego
To co kochamCześć ! Czy wiecie, że dziś obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania ?! Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia i dobrych nawyków żywieniowych. Z tej okazji organizowane są różne akcje mające na celu wzrost świadomości społecznej. Miałam przyjemność świętować ten dzień wraz z marką Hotpoint na warsztatach kulinarnych w studiu Book & Cook w Łodzi. Spotkanie odbyło się 5 listopada(...)pozytywnie zaskoczona smakiem wielu dań. Szczególnie w pamięci utkwił mi chleb cukiniowo – orzechowy, który na pewno pojawi się na blogu. Smak był bardzo zaskakujący. Chleb ten smakował jak ciasto. Ja w teamie z Kasią, miałam przyjemność przygotować orzechowo – cynamonową granolę z waniliowym jogurtem i musem owocowym oraz kurczaka tikka masala podanego z pszenną tortillą. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia
Moja pasja smakuRozgrzewamy piekarnik do 230 st. wraz z odwróconą blachą lub kamieniem do pieczenia pizzy/chleba, jeśli nim dysponujemy. Oczywiście jeżeli grzejemy kamień należy piekarnik rozgrzewać dłużej niż blachę. Następnie wyjmujemy ciasto delikatnie z naczynia na omączony obficie blat. Dzielimy na pożądaną ilość części Rozwałkowujemy na okrągłe lub owalne placuszki. Podczas wałkowania podsypujemy dość obficie mąką. Przy pomocy dłoni(...)wyjmujemy. Drugi sposób to podpiekanie na rozgrzanej patelni, trwa trochę dłużej. Odwracamy wówczas pite, kiedy utworzy poduszeczkę i dopiekamy minutę z drugiej strony. Oba sposoby pieczenia są dobre, ale trzeba pamiętać o różnicach: Placki z piekarnika są raczej blade, ale dobrze tworzą pożądaną formę "koperty". Są miękkie, można je też w całości zwijać jak rożek na grecki sposób
I tu będę miała takie teBułeczki plecione niczym kajzerki posypane makiem i sezamem. Bardzo dobre nie tylko na jedno śniadanie, bo zachowują świeżość przez parę dni. A to wszystko dzięki ziemniakom :) SKŁADNIKI: 200g ugotowanych ziemniaków 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody 12,5g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25g masła 2 szklanki mąki pszennej jajko do posmarowania sezam mak Drożdże rozetrzeć(...)Zaczyn odstawić na 10min w ciepłe miejsce, aż się spienią. Dobrze potłuczone, niegorące ziemniaki wymieszać z ciepłym mlekiem. Wsypać przesianą mąkę, sól . Wlać zaczyn i rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść jeszcze raz. Formować ruloniki i zawijać jak kajzerkę. Gotowy supełek przełożyć na blachę z papierem
https:KKuchniaMniamwiosna, albo wczesne lato. Weekend musiał być, bo w domu w dzień siedziałem. I tak nie spiesząc się pochłaniałem jednego za drugim. dokładnie to pamiętam... Eehhh, pyszne były... No dobra, rozczuliłem się trochę, pora na przepis :) 2 jajka 1 szklanka zsiadłego mleka 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego(...)mleko, mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ma być konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi otworami. Dodajemy do ciasta i mieszamy żeby się połączyło. Wykładamy masę na gorący tłuszcz formując placki i smażymy z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i oblane rozpuszczoną czekoladą. Smacznego
Marder&Marder Manufacturemaki 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą woda Wszystkie składniki łączmy , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. Na farsz 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy. Do tego(...)inna przyprawą. Zapewniam ,że pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak. Czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce. Ja lepię sama , chociaż przyrząd
W kuchennym oknie EwyTo się stało oficjalne. SZALEJĘ ZA DYNIĄ. Można z niej zrobić wszystko, od ciasteczek po pyszne risotto, a do tego jest taka
Gotowanie to kochaniejaśniejsze i mniej zrumienione.Już przygotowałam sobie porcję jako prowiant drugośniadaniowy na jutrzejsze przebiegi po mieście ;) Laboratorium kuchenne...Jagody Goji to bardzo "modny" ostatnio składnik wielu potraw - od ciast i ciastek poczynając, przez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły(...)świetnie przełamał się ze słodką rodzynką.O Orzechach Macadamia mówi się że najlepiej smakują właśnie w słodkich wypiekach. Mają największą zawartością tłuszczu spośród wszystkich orzechów – aż 76 % - ale tego "dobrego", obniżającego poziom cholesterolu. Nadały ciasteczkom delikatnego, wręcz maślanego smaku. Wyszperałam w czeluściach netu i koniecznie muszę się podzielić...Kolcowój pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego owoce - Jagody Goji
Grunt to przepis!Racuchy robię, gdy mam ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie prostego w wykonaniu. Placuszki wychodzą pulchne i dobre. Składniki:3 jajka2 łyżki cukruszczypta soli2 łyżeczki sody oczyszczonej4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru3 szklanki przesianej mąki pszennej2 jabłkaolej do smażeniacukier puder do posypaniaWykonanie:1. Żółtka utrzeć z cukrem, solą, sodą i zsiadłym mlekiem.2. Wsypać mąkę, cały czas ucierając.3. Utartą(...)ubitą pianą z białek.4. Dodać pokrojone w małe kawałki jabłka (choć tu jest dowolność, mogą tez być inne owoce).5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki.6. Smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać posypane cukrem pudrem.Ja uwielbiam racuchy także z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym. Fajnym dodatkiem jest także bita śmietana
Pasja Smaku