dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:278/464)

DOMOWE LODY KAWOWE 160

Dziś z tej okazji że się tak złożyło że mam akurat imieniny, zapraszam Was na pyszne domowe lody kawowe. Dzięki dodatkowi alkoholu są one całkowicie dla

Z Majeczką w kuchni
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 149

oczywiście cieńszy spód), przełóż na blachę do pieczenia (ja używam tej z piekarnika) pędzelkiem rozsmaruj na cieście oliwę oraz oprósz je łyżeczką suszonego oregano.  Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj sos pomidorowy i ułóż kawałki mozzarelli pokrojonej w plastry - i odstaw całość na 15-20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 'C. Szynkę parmeńską porwij(...)około 15-18 minut (w zależności od piekarnika) do zarumieniania spodu i boków. Po upieczeniu ułóż na niej kawałki szynki, rukolę oraz kawałki parmezanu. Podawaj z oliwą z oliwek dobrej jakości. Smacznego

Moje Qulinaria
Zdrowe placki z tuńczykiem i serkiem wiejskim 195

dobre dobre :) na kolacje, jak i na obiad czy śniadanie :) Składniki   (całość około 370kcal) : 2 jajka puszka tuńczyka we własnym sosie (po odsączeniu 90g) łyżeczka musztardy opakowanie serka wiejskiego light szczypiorek sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę serek wiejski odsączamy od śmietanki, tak żeby zostały nam same granulki tuńczyka również odsączamy(...)sicie szczypiorek kroimy dodajemy do jajek wszystkie składniki, miksujemy smażymy pod przykrywką na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Nowa wersja placków z serka wiejskiego 154

Dzień dobry! :-) Niedziela jest dla mnie dniem, w którym większość czasu poświęcam na wielogodzinne refleksje sprowadzające się prostego do stwierdzenia: "JUTRO PONIEDZIAŁEK + NIE ZNOSZĘ SWOJEJ PRACY" ;p macie podobnie? może to lekko pokrzywione, ale nie potrafię tego zwalczyć. Przechodząc do rzeczy podaję przepis na moje wczorajsze śniadanie, placki z serka wiejskiego, odrobinę zmodyfikowane. Składniki: duże jajko 3 łyżki  otrębów(...)żytnich z zarodkami  Skworcu łyżka mielonego lnu 200g serka wiejskiego lekkiego (użyłam Kauflandzkiego :-) ) jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem oliwą SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb owsiany 158

trzeba robić chleb na drożdżach.  Ten pochodzi z książki Hamelmana.  Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to wędlin.  Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry,  dość długo świeży i wilgotny.  Polecam.     Składniki: 680 g mąki pszennej chlebowej 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych zwykłych lub górskich(...)płatki dobrze namokły i odstawić na około 15 - 20 minut do zmiękczenia.  Dodać pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty.  Sprawdzić wilgotność ciasta, powinno być średnio luźne, i ewentualnie dodać odrobinę mąki lub wody.  Wyrabiać na wyższej prędkości przez 3 - 4 minuty.  Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny

Sto kolorów kuchni
oRkiszoWo- lniany chleb 109

orkisz jest i u mnie. To kolejny chlebek bardzo zwarty i syty. Siemię lniane wzbogaca jego wartości o Q10, czyli przedłuża naszą młodość. Siemię lniane również jest dobre dla jelit i zawiera witaminę B 12. Bogaty w tłuszcze Omega-3.Na cztery chleby szykujemy- Szklanka siemienia lnianego- 0,5 kg mąki tortowej- 1 kg mąki orkiszowej(...)wodzie, dodaj obie mąki i sól. Zacznij wyrabiać, ok.20-30 minut ręcznie, Robot załatwi to w ok.10-15 min.Ciasto musi być gładkie i sprężyste, nie przylegające do rąk.Wyrobione ciasto zostawiamy w naoliwionej delikatnie misce.Przykrywamy. Czekamy ok. 30 minut.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na cztery i formujemy cztery bochenki. Ja rozkładam je na dwóch blachach.Znowu przykrywamy na jakieś

Pasje Jolki
Ciasteczka z masłem orzechowym 234

ciasteczek  - wszystko zależy od ich wielkości Będziemy potrzebować: 2 szklanki mąki 1 szklankę brązowego cukru 0,5 szklanki naturalnego kakao 2 jajka 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 100 g dobrej jakości masła w temperaturze pokojowej 350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków (typu crunchy) sporą szczyptę soli Miękkie masło ucieramy z połową masła orzechowego i cukrem. Dodajemy jajka, krótko miksujemy(...)zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, tworząc jakby miseczkę, do której nakładamy ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy kulkę. Z reszty ciasta i masła orzechowego lepimy

Ratunku obiad
Piernik z piwem 214

Składniki:   0,5 kostki margaryny 3-4 jajka   2 szkl mąki 1 op proszku do pieczenia   1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżka korzennej

Luźna Kuchnia
Tarta cebulowa 235

Od dawna chodził za mną pomysł przygotowania tarty cebulowej. Dzisiaj postanowiłem go zrealizować. Tarta cebulowa zaskakuje przyjemnym aromatem i delikatnym smakiem karmelizowanej cebuli, której połączenie z

Wyprawy kulinarne
Fantastyczne gofry Michela Roux 3993

Kapitalne gofry!, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, tajemnicą jest dobry przepis i oczywiście dobra gofrownica, taka która ma 1000 Wat lub więcej, słabszy sprzęt wysuszy nasze gofry i niestety efekt już nie będzie tak imponujący. Składniki na 10 sztuk: - 20 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 270 ml mleka - 5 dag stopionego ciepłego masła - 2 jaja, najlepiej(...)cytrynowa ( ok. 1 łyżeczki ) - szczypta soli 1. W naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki oprócz białek, mieszamy mikserem na gładką masę. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do ciasta na gofry i delikatnie mieszamy łyżką. 2. Ciasto nakładamy do rozgrzanej gofrownicy. W mocnej gofrownicy czas pieczenia 3 do 4 minut, im słabszy sprzęt tym wolniej gofry będą się piekły

Apetyczna babeczka
Graham dobrze przyprawiony 176

wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy dowolny kształt chleba. Wierzch smarujemy ziołową oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy w tej temperaturze pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę(...)kratce. Graham podajemy z masłem lub ulubioną pastą kanapkową . Smaczny jest także bez żadnych dodatków.  W tym chlebie pomidory są tylko dodatkiem, ale nawet te suszone są dobre dla zdrowia. O tym co znajdziemy w pomidorach można przeczytać w przepisie na  pyszną kremową zupę pomidorową z razowymi grzankami

My Chcemy Jeść
Naleśniki gryczane 'indyjskie' 171

jednak krótko. Zaczęłam szukać, próbować, kombinować i teraz robię naleśniki wegańskie i zazwyczaj bezglutenowe i przyznam, że wychodzą mi dużo lepiej niż te tradycyjne, w których nigdy nie byłam dobra;) (no, chyba, że w jedzeniu;)) Naleśniki przedstawione tutaj są idealne! Mięciutkie, sprężyste i cieniutkie! Pyycha! Ale uwaga - następnego dnia trzeba je lekko podgrzać (tak jak tortille) inaczej będą suche. Przedstawiam(...)wody łyżka oliwy łyżka oleju sezamowego po pół łyżeczki imbiru, kurkumy i kuminu  Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować razem i odstawić na 30 minut. Ja lubię cienkie naleśniki, dlatego ciasto jest dość rzadkie. Smażyć/ zrumienić na wolnym ogniu. Ostrożnie przekładać na drugą stronę (te akurat przekładałam tylko przy użyciu rąk) Do tych naleśników najlepiej sprawdza się patelnia nieprzywieralna, najlepiej naleśnikowa

pyszne zdrowości
Zapiekana tortilla z oscypkiem 357

Tortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej) kilka plastrów oscypka rukola serek śmietankowy z ziołami (typu almette) kilka plastrów wędzonej(...)kurczaka Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni

Bullio
PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 216

składniki nie odznaczają się należytą jakością. PESTO Z LIŚCI SZAŁWII /własny;/ na słoiczek ok. 250 ml 2/3 szklanki listków szałwii 80g obranych pistacji 150 ml oliwy z oliwek dobrej jakości 80g sera Grana Padano 1/4  łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli Listki płuczę, osuszam i wrzucam do kielicha blendera. Obrane pistacje prażę na suchej patelni, aby zaczęły(...)naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zapiekana tortilla z oscypkiem 440

Tortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej) kilka plastrów oscypka rukola serek śmietankowy z ziołami (typu almette) kilka plastrów wędzonej(...)kurczaka Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni

Bullio