dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:286/464)

Chleb na zakwasie z mielonym lnem 233

poprzez dodanie ok. 3 łyżek mielonego lnuWszystko wrzucam do maszyny do pieczenia chleba i ustawiam na najlepszy na świecie program - 1,5 godziny mieszania i wyrastania.Po tym czasie przekładam ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np. kaszką manną).Chlebek musi sobie rosnąć przez około 6 godzin, im cieplej tym krócej. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 250 stopni, i wkładam(...)pieca i z FORMY!! Studzę tylko na kratce, nie w formie, nie na desce itp. ma to na celu uzyskanie jak największej chrupkości skórki.Na koniec dobra wiadomość - chleb na zakwasie można jeść gorący :) Smacznego!Dzisiejszy post został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita

Z butelką mleczka w tle
Tort czekoladowy 23157

każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: ok. 40 min.Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki) 5 jajek  3/4 szkl. cukru(...)masła  4 łyżki kakao 1 łyżka spirytusu 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i cukru (ma powstać gęsty płyn) Poncz 3/4 szkl. zaparzonej mocnej i dobrej jakościowo herbaty, wystudzonej 1-2 łyżki spirytusu 3 łyżki rumu (lub innego trunku) cukier do smaku PrzygotowanieBiszkopt Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochu

coolinarnastrefa.blogspot.com
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 197

źródło: KINO I KUCHNIA *** Dokładnie 30 dni temu obejrzałam pierwszy film z kuchnią w tle w ramach tego szalonego projektu. Dlaczego szalonego? Postawiłam sobie cel - obejrzeć

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka z migdałami i o skrzatach słów kilka 176

migdałami i wisienkami koktajlowymi. Te drugie, choć wyglądają naprawdę uroczo, w smaku zupełnie mi nie odpowiadają. Zamiast nich sięgnęłam po aromatyczne orzechy laskowe, i moim zdaniem był to dobry wybór.  Tak naprawdę po tych akurat smakołykach nie został już nawet ślad. Mamie C. zasmakowały najbardziej z trzech rodzajów, którymi ich częstowałam; mały Gabriel też się nimi zajadał, skrupulatnie jednak(...)skórek 30 g orzechów laskowych bez skórek Masło zmiksować z marcepanem na gładki krem. Dodać cukier puder, utrzeć do białości. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej śmietany) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde ciasteczko wcisnąć orzech lub migdał. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kluski śląskie i "Trzy metry nad niebem" 210

wodę na gotowanie klusek. Osolić ją, gdy zawrze. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem albo tłuczkiem. Z mąki i ziemniaków zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na kawałki i formować z nich kulki, a następnie palcem wskazującym zrobić wgłębienia pośrodku (jak na zdjęciu obok). Na osolony wrzątek wrzucać kluski. Jeśli wyszły Wam różnych rozmiarów, zacznijcie(...)sprawą informacji, że książka cieszy się dużym wzięciem na świecie. Z tego też powodu została sfilmowana. To historia miłości dwojga nastolatków: Babi, wzorowej uczennicy i dziewczyny z tzw. dobrego domu oraz Stefano (Stepa), znanego hulaki i zabijaki rzymskiego, spędzającego czas na motocyklowych wyścigach, bijatykach z byle powodu, ucieczkach przed policją. Babi, choć sama nie chce się do tego przyznać, imponuje

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) 598

Nadzienie Czekoladowe: 100 g czekolady mlecznej (lub pół na pół z gorzką)  budyń czekoladowy 50 g masła 550 ml mleka ok. 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 150 g dobrej jakości czekolady (najlepiej po 75 g czekolady gorzkiej i 75 g mlecznej) 50 g masła łyżka wódki Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Sposób przygotowania: Żółtka(...)cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości

Słodka Strona
Dolce Vita Ristorante - podejście #1 188

mój wzrok przykuł nowy szyld - nowy w takim sensie, że na jego miejscu jeszcze niedawno wisiał inny element... Po zguglowaniu wyrazów "Dolce Vita Lublin" trafiłem na kilka recenzji, naprawdę dobrych. Fakt ten sprawił, że musiałem tam zajrzeć osobiście i samemu ocenić. Niedziela po południu. Schodzę z główego deptaka i skręcam w boczną uliczkę - lokalizacja restauracji powinna być jego przewagą(...)buro i w ogóle nie wiadomo jak. Kuchnia włoska, więc dania mączne na start. Numer jeden z wybranych pozycji to zdecydowanie sakiewki z gruszką i serami w sosie gorgonzola. Ciasto, z którego zrobiono sakiewki miały bardzo gładką strukturę, nadzienie bardzo sprytnie zestawiono z sosem. Prezentacja - bardzo ładnie, no cacy cacy. Druga propozycja - penne z łososiem w sosie śmietanowym. To danie

Right Behind The Kitchen
babka serowa z brzoskwiniami 210

połówek brzoskwiń z puszki kilka kropel aromatu pomarańczowego cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy     Ser zmielić blenderem (lub ewentualnie można użyć dobrego sera z wiaderka, ale ta babka lepsza jest z sera w kostce). Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie dodawać po trochę cukru pudru. Kiedy masa będzie(...)gładko.  Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używamy foremki metalowej to należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Silikonowej foremki nie trzeba tak przygotowywać. Część ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć połowę brzoskwiń i rozłożyć znowu część ciasta, brzoskwinie i ciasto.  Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem lub 190*C z grzałką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb gryczany 137

tortowej i myślę o ciekawe jaki chleb by z niej się udał ... i tak myślałam, myślałam i po dwóch miesiącach wymyśliłam. A szkoda bo chleb wyszedł naprawdę dobry i godny polecenia. Przepis znalazłam na stronie Ciast.Co i z uwagi na to, że z mąką gryczaną miałam pierwszy raz do czynienia nie eksperymentowałam i trzymałam się ścieśle przepisu autorki(...)torebka ugotowanej kaszy gryczanej lub garść (dwie) nasion słonecznika   Wykonanie : Wszystkie składniki (oprócz kaszy i nasion) miksować przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Dodać kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym i odłożyć w ciepłe miejsce (na ok. 45-60 minut

cucinare
Flatbread z patelni 159

ostatnim przepisie na proziaki , ktore były tak dobre, że zjadałam kilka sztuk na cieplo, nabrałam ochoty na inne tego rodzaju pieczywo z patelni. Szukałam i znalazłam przepis u Malwiny z bloga Filozofia smaku .  Miałam pod ręką maślankę, więc zamiast jogurtu greckiego, jak w przepisie Malwiny, wykorzystałam to co mam. Zamiast sody dodałam proszek do pieczenia. Od siebie dodałam(...)proszku 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki 1/2 łyżeczki soli 250 ml maślanki Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy mąkę, sól i sodę oraz posiekaną natkę. Mieszamy łyżką. Zagniatamy ciasto i odstawiamy, pod przykryciem na 30-60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 2 mm placuszki. Placuszki smażymy na suchej, nieprzywieralnej patelni

Moja smaczna kuchnia
Muffinki mocno czekoladowe. 160

Składniki na muffinki mocno czekoladowe  w zależności od użytych foremek na 14-20 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego, gorzkiego kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 120 g cukru (troszeczkę więcej niż pół szklanki) jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki możemy dodać jeszcze pełną łyżkę cukru 1 jajko(...)mieszamy razem z mokrymi składnikami). W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencję grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Teraz w każdą babeczkę wciskamy po kostce czekolady, wkładamy do nagrzanego

Rozpustne gotowanie
Obłędne muffiny z owocową niespodzianką 266

część weekendowego muffinkowania. Te babeczki są obłędnie dobre! Wszystko dzięki dodaniu naturalnej wanilii (zdecydowanie odradzam stosowanie cukru waniliowego, a zwłaszcza wanilinowego - ten ostatni to sama chemia, szkodliwa i niedobra). Laski wanilii można tanio kupić w jednym z popularnych niemieckich dyskontów;) Przepis ten jest prawie taki jak poprzedni, różni się tylko dodatkami. Zrobiłam w dwóch wersjach. Pyyyycha!!! Składniki(...)daktyli przygotować pastę (przepis tu ) Zmieszać składniki suche Dodać mokre składniki (oprócz owoców, wanilię pokroić na mniejsze kawałki) i miksować przy pomocy blendera na gładką masę Foremki napełnić ciastem mniej więcej do połowy. Do części dodać borówki, do pozostałych po jednej śliwce. Przykryć resztą ciasta. na wierzchu muffinek ze śliwką ułożyłam małe kawałki suszonych śliwek Piec

pyszne zdrowości
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem na jesienną chandrę 160

tego dołączy się problemy życia codziennego to obraz rysuje się niewesoło. Przynajmniej chwilami. Dlatego warto poprawiać sobie humor jak tylko się da. Czasem to ciuch, czasem kosmetyk czy lampka dobrego wina. A czasem po prostu coś słodkiego najlepiej zadziała. Ja tym razem postawiłam właśnie na coś słodkiego. Konkretnie domowe drożdżówki z jabłkiem. Zapewniam, że działają, ale najlepiej sprawdźcie sami . Składniki(...)waniliowy oraz masło.Wbijam jajko i zalewam lekko ciepłym mlekiem. Odstawiam na 15 minut by drożdże zaczęły "pracować". Po tym czasie składniki mieszam, a następnie wyrabiam na jednolite ciasto. Wychodzi gęste, ale lejące się. Duże blaszane foremki smaruję tłuszczem i obsypuję mąką. Wykładam po łyżce ciasta. Na to wykładam po ok 2 łyżki startego na grubej tarce jabłka. Na wierzch

Kuchnia po mojemu
Rolada czekoladowa z musem kawowym wg Pawła Małeckiego 192

dostałyśmy zadanie by przyrządzić „jakąś fajną roladę z kremem”. Zadanie bardzo ważne, bo zasugerowane przez naszą mamę J Postanowiłyśmy zaczerpnąć przepis z książki Kuchnia Lidla Pawła Małeckiego. To była dobra decyzja. Rolada wyszła przepyszna. Ciemny, czekoladowy biszkopt z pysznym kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać na jednym kawałku. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Cała rolada(...)żelatyny 5 żółtek Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany kremówki ½ łyżeczki płynnego masła  * Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek. Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Kakao wraz z mąka pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Następnie dodajemy do ubitej piany i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Blaszkę

Kolizje Smaków
Krokiety z pieczarkami 205

zawsze wiadomo, że krokiety to świetny pomysł na obiad czy też ciepłą kolację. Podstawą dobrych krokietów jest naleśnik, ile ja się naszukałam dobrego przepisu na naleśniki ... Tak, tak .. szukałam takiego przepisu, który będzie dla mnie idealnym. Naleśniki mają być cieniutkie, dobrze się zwijać i nie pękać. Udało mi się uzyskać taki efekt i dzisiaj dziele się nim z Wami(...)pieczarek sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju panierka: 1 jajko ¾ szkl mleka sól i kolorowy pieprz do smaku 1 ½ szklanki bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto na naleśniki:  Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy przez 2 minut. Dolewamy mleko i wodę i ponownie miksujemy około 1 minuty. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki