dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:283/464)

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z ananasem 120

czasami trzeba. Patrzę w prawo i przypomniałem sobie, że to Madzia obok siedzi. Siedzi i marudzi, że głodna. Właściwie to nie głodna nawet tylko łasuch z niej straszny. Eehhh... Dobra tam, biszkopta chce, żeby zapchać się tak tylko, to dostanie biszkopta. Parę minut roboty i będę mógł wracać do odmóżdżania się. Ale patrzę i problema widzę. Wszelakich mąk(...)kilometr, zmotoryzowany nie jestem... O nieeee! Na pewno nie! Zostaję w domu. Ale co zrobić jak ta mi na kanapie marudzi? No coś innego zrobić :) Z czego można zrobić ciasto jakieś? Nie mam pojęcia, może pszenna pełnoziarnista się nada? Akurat miałem taką z naturo.pl . No to szybkie myślenie, opracowanie receptury i ogień! 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła

Marder&Marder Manufacture
Chleb dyniowy 168

byliście tak zapobiegliwi jak my i zrobiliście na zapas parę słoików musu dyniowego. Bo my właśnie ten chleb zrobiliśmy z puree dyniowego przygotowanego kilka miesięcy wcześniej ( KLIK ). Wyszedł naprawdę dobry, bardzo delikatny w smaku. Dyni czuć właściwie nie było (tylko smak pestek dyni było czuć), ale kolor był fajny, a środek chleba niezwykle miękki. Tak mi chodzi po głowie, żeby(...)suchych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 70 g pestek dyni (plus trochę do posypania pieczywa) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Potrwa to około 15-20 minut. Ilość wody zależy od wilgotności dyni. Może to być trochę więcej niż 100 ml, może nieco mniej. Najlepiej dać trochę mniej, a potem

Marder&Marder Manufacture
Pomidorowe (otrębowe) bułeczki z ziołami 235

razem poszłam bardziej w ich pikantną, ziołową wersję, coś na kształt "włoskich" bułek dostępnych w marketach. Dobreee wyszły! ;) po ostygnięciu przełożyłam je domowym pomidorowym twarożkiem, takie proste a takie dobre! ;) Składniki (na około 3 bułki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego przysmaki.pl 4 łyżki otrębów pszennych dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki 2 łyżki otrębów owsianych wysoko-błonnikowych(...)sobą wszystkie suche składniki (pomidory kroimy na mniejsze kawałki) do suchych składników dodajemy jajko i jogurt, mieszamy na jednolitą masę odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek), wierzch posypujemy sezamem pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierniczki Witrażyki 165

Ostatnio podawałam przepis na miękkie i pyszne pierniczki . Tym razem przepis na pierniczki równie dobre ale trochę twardsze i dodatkowo ozdobione słodkim witrażykiem. Pierniczki takie robiłam już rok temu. Wyglądają bardzo ładnie a jeśli zrobić by w nich dziurki przed pieczeniem, mogą być równie wspaniałą ozdobą choinkową. Z tego przepisu można zrobić bardzo dużo pierniczków. Składniki: 2 kg mąki(...)Wykonanie: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto. Porcje ciasta rozwałkować, wycinać foremkami ulubione kształty z otworami w środku. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć całe lub pokruszone landrynki. Piec w temperaturze

Mama Gotuje
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 193

albo jak ja, ma takie potrawy, których się nie tyka - bo to działka mamy, albo babci. Ostatnio "chodził za mną bigos", ale jak sobie pomyślałam, że nie wyjdzie taki dobry jak mój ulubiony - mamowy, to zrezygnowałam i złożyłam zamówienie u wyższej instancji... Wracając do pierogów. Szpinakowe to moja działka. Intensywne w smaku, trochę ostre z aromatycznym czosnkiem i serem feta(...)liściach -wtedy trzeba go trochę posiekać) 150 g sera feta (może być zamiennik w postaci Favity) 4 ząbki czosnku pieprz sól łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie:  Zaczynamy od ciasta, które zanim je rozwałkujemy potrzebuje odpocząć. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki wymieszanej z solą. W środku tworzymy zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, masło oraz porcjami gorącą wodę. Zagniatamy

Kulinarne Inspiracje
Gulasznikow Kurkowy z Kopytkami. 175

dojść do sytuacji ,że będziecie musieli dodać więcej bądź mniej mąki pszennej ponieważ wilgotność ziemniaków oraz ich zawartość skrobi jest większa bądź mniejsza ilości które zawierają moje pyrki. Kroimy ciasto na 4 części i po kolei je rolujemy w celu uzyskania cygara o grubości 1 cm , następnie przyciskamy płaską częścią noża w celu lekkiego spłaszczenia kopytek i kroimy(...)Gulaszu ....   Odkrywamy garnek i sprawdzamy jak twarde jest nasze mięsko, gotowaliśmy je około 1,5 h a następnie dodałem kurki które gotowały się jeszcze 15 minut . Danie jest dobre gdy mięsko jest już miękkie. Kończymy danie dodając do garnka zahartowany gorącym sosem mały kubeczek jogurtu naturalnego oraz doprawieniem 1 łyżką sosu sojowego . Smacznego życzą Wspólne Smaki

Wspólne smaki
Ladenia, czyli pizza z Grecji 262

Dzień dobry, Jak się okazuje, nie tylko Włosi wpadli na pomysł wypiekania placków z dodatkami. Jak świat śródziemnomorski długi i szeroki, znajdziemy wiele zbliżonych do pizzy potraw - choćby turecką pide, czy hiszpańską coca. Także Grecy mają swoją "pizzę".Ladenia  (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Czasem posypuje się go również(...)Milos (archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza "chleb oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa).Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora na przygotowanie ladenii, gdyż nie obejdzie się ona bez dojrzałych, słodkich pomidorów. Jeżeli chcecie przypomnieć sobie Wasze wakacje w Grecji

Chilli Czosnek i Oliwa
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 239

jedną książkę autorka mogła kupić 3 spore majątki. À propos książek: W 1858 roku własnym nakładem wydała swoją książkę: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej(...)placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i tp." (wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy: "Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać jaknajcieniej, 10 lutów słodkich migdałów oparzonych utłuc na masę jednolitą, dodając ćwierć funta cukru pudru. Wszystko wymieszać bardzo starannie drewnianą łyżką, dwa białka ubić na pianę

Przepisy Aleksandry
Wegańskie maślane bułeczki 240

się udało, że teraz mój Dzieciak, codziennie na kolację i do szkoły ma świeżutką, pachnącą, mięciusieńką maślaną bułkę. Składniki na około 12 bułeczek po 80 g: 500 g dobrej jakości mąki pszennej (polecam Basię tortową lub Basię Ekstra Wypiek) 200 ml sojowego mleka (do wypieków sojowe jest najlepsze) 80 g nerkowców 50 g cukru łyżeczka soli 30 g oleju kokosowego(...)oleju kokosowego na idealnie gładką masę, powtarzam idealnie gładką. Przesiej mąkę, najlepiej 2 razy, wtedy bułeczki będą jeszcze lżejsze. Dodaj zaczyn drożdowy i paćkę z nerkowców i mleka. Zagniataj ciasto przez minimum 5 minut. Ciasto się nie klei, ale jest miękkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość

greenscarf
Bagietki pszenne 223

kółko, co 2-3 dni go piekę. I nic innego. W sumie jak dobry jest, to po co mam coś innego robić? Ale ponoć się nie rozwijam. No dobra, jak tak, to tak. Wykręciłem Madzi parę bagietek, będę miał spokój na kilka dni. Ale w sumie pewnie ma rację. Chleby u nas na blogu niezbyt często się pojawiają. Pora zakasać(...)łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant (albo 20-25 g świeżych) Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy robotem kuchennym 7-10 minut. Ewentualnie 15 minut ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy bagietki. Takie długie i cienkie wałki robimy, później urosną i będą wyglądały

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni na drożdżach 162

pory upiekłam zaledwie może 2-3 chlebki więc jestem początkująca w tej dziedzinie. Jednak ten wyszedł doskonały, chrupiący i pięknie pachniał. Do wypieku tego pysznego bochenka użyłam bardzo dobrej jakości mąki pszennej tortowej i żytniej razowej od Młynomag,  nie mógł się więc nie udać! 400g maki pszennej tortowej Młynomag 200g maki żytniej razowej Młynomag 40g świeżych drożdży łyżeczka cukru(...)kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę tortową i żytnią, wsypać sól, wymieszać. Dodać zaczyn, olej i resztę ciepłej wody, zamieszać łyżką a następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45-60 minut. Po tym czasie wyrobić, przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy

Smakołyki Asi
Leniwe a'la pierogi ruskie 203

Jeżeli bardzo lubimy pierogi ruskie ,a najzwyczajniej w świecie nie chce nam się ich lepić, te kluseczki z pewnością są dobrą alternatywą... takie małe oszustwo na pewno zaspokoi niejeden apetyt. Składniki: 650 g ugotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę) 350 g twarogu kremowego (np. President) 2 jajka 2 średnie cebule maką pszenna (1/4 objętości całej masy) sól pieprz olej(...)doprawiamy dość mocno solą i pieprzem.  Masę dzielimy na 4 części, po czym w miejsce jednej części masy wsypujemy mąkę (jak na zdjęciu poniżej) i wszystko razem mieszamy. Ciasto musi być na tyle zwarte, aby można było formować wałek (jeżeli tak nie jest to dodajemy jeszcze trochę mąki). Każdy uformowany wałek kroimy pod kątem na 1-2 cm kluseczki

IMPRESJA SMAKU
Duńskie bułki z parówką 219

ludzkości ogarnięta jest manią zdrowego żywienia, parówki często określane są mianem zła wcielonego. Że to zmiksowane najgorsze odpady, niedobre i niezdrowe. Ja uważam, że można dostać dobre parówki, tak samo jak dobrą i złą szynkę, czy lepsze i gorsze pieczywo. Wszystko jest kwestią wyboru.Nie jadam jednak parówek zbyt często. Niespecjalnie za nimi przepadam, od czasu do czasu robimy domową(...)pory pojawiają się one u nas zawsze po dniu hotdogowym.Cóż to takiego? W dosłownym tłumaczeniu pølse to kiełbaska, a horn - róg. Kiełbasiane rożki...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOKOSANKI W DWÓCH ODSŁONACH 211

opakowanie lub pół na pół z kaszką kukurydzianą),- pół szklanki cukru,- 2-3 całe jajka,- kostka masła,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowcy - bezglutenowy),- wiórki kokosowe opakowanie,WYKONANIE:Wyrobić ciasto do połączenia składników. Na posypanej kaszką stolnicy rozwałkować na pół cm i wycinać ciastka. PIECZENIE:Około 20 minut. 180 stopni, góra-dół, termoobieg.Jedne i drugie robi się bardzo szybciutko(...)zrobicie, to magiczny zapach i tak Was sprowokuje do sięgnięcia po obie wersje. Serio, serio.Fani kokosu, fani ciastek, fani rewelacyjnych smaków, bezglutenowcy i okazy zdrowia, mamy dla Was (chyba) dobrą wiadomość! :) Każdego dnia będziemy się starać pobudzić Wasze ślinianki wrzucając kolejne przepisy, więc jeśli macie ochotę stawiać czoła (a w zasadzie oka i żołądka) naszemu kuszeniu, bądźcie na bieżąco

Wypisz Wymaluj
Gryczany torcik gofrowy z owocami 258

pełnego owoców śniadania na słodko. W sam raz na leniwy weekendowy poranek. Do tego filiżanka mleka, kakao czy kawy lub szklanka świeżo wyciskanego soku i energia w pakiecie z dobrym humorem na cały dzień gwarantowane :) Torcik jest przepyszny, słodycz mango i kwaskowatość agrestu i kiwi doskonale się uzupełniają. Składniki: na 6 okrągłych gofrów: 180 g mąki gryczanej 1 mała(...)Przygotowanie: GOFRY: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać mleko, jajka, olej, cukier i dobrze wymieszać. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy aż będą rumiane. Przed smażeniem pierwszego gofra posmarować gofrownicę olejem. NADZIENIE: Mango obrać i pokroić w plastry, odłożyć kilka do dekoracji. Na talerz położyć pierwszego

Ze smakiem i z pasją