Bułeczki o niebiańskim zapachu słodyczy i ostrości zarazem. Polecam na upieczenie z samego rana, aby mąż szybciej wstał z łóżka obudzony pięknym zapachem. Noo dobra mi się to nie udało (śpioch jeden) ale Wam może się uda, bo są boskie. Nie żartuje :) Będą potrzebne nam składniki takie jak: - 35g drożdży - 160g maślanki - 200g wody - 2 łyżeczki cukru Z tych składników(...)chrzanu np. z żurawiną - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 30g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki, aby ułatwić sobie formowanie bułeczek, pamiętając jednak, że ciasto im wolniejsze tym bułki bardziej puszyste wyjdą w rezultacie. Z powstałego ciasta formujemy
MamaOskarkacytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do wyparzonej butelki wkładamy skórkę(...)jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla (1901-1994) powiedział: „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” Korzystajmy z leczniczej mocy pokarmów
mojewypiekiinietylkopodczas pieczenia unosi się po całym domy, aż ślinka cieknie. Wszyscy domownicy czekają kiedy ostygnie, aby go ukroić i zjeść kromkę chleba posmarowanym samym świeżym masełkiem. Największym sekretem dobrego wypieku, jest włożenie całego serca w prace jak również niezastąpiona jest pomoc małego kucharza :) Zakwas: 1 szklanka maki żytniej 2 szklanki wody ciepłej Wszystkie składnik mieszamy w glinianym naczyniu drewnianą(...)dodajemy 3/4 kg mąki. Ugniatamy składnik aż powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawiamy na noc w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Na drugi dzień dodajemy pozostałą mąkę oraz siemię lniane, kminek. Urabiamy ciasto ok 20 minut aż ciasto będzie miało konsystencje gęstego budyniu. Po wyrobieniu ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na dwie części. Foremki do pieczenia chleba smarujemy olejem. Ciast chlebowe
kgwjanczewomorskim zapachu. Wsród skał żyją ośmiornice z dwoma rzędami przyssawek, właśnie te mają cenniejsze smakowo mięso, piaszczyste dno zamieszkują te z jednym rzędem, mięso tych drugich nie jest tak dobre. Kupujac osmiornice zwróćcie uwagę na ten fakt. Jeśli kupicie świeżą, nieoprawianą ośmionicę, należy pozbyć się wnętrzności. W tym celu podcinamy worek ( przy styku z mackami) i opróżniamy(...)otwór gębowy. Przy pomocy noża nacinamy go i wyłuskujemy taki niby „ząb”. Aby mięso było delikatniejsze można lekko zbić całą ośmiornicę tłuczkiem do mięsa lub przewałkować je wałkiem do ciasta. Trzeba to robić delikatnie, aby nie rozerwać macek. Ponownie dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą. Tak oczyszczona ośmiornica jest gotowa do obróbki cieplnej. Ośmiornicę można gotować we wrzątku lub wrzucić
Mia Cucina Sofietazwiązku z tym, że mieszkam w Poznaniu już jakiś czas, uznałam że to dobry moment aby przygotować coś poznańskiego ;) Pyszne, mięciutkie w środku, pulchne pączki posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Z podanych składników wyszło około 30 sztuk, ale połowę zjedliśmy z Ukochanym jeszcze podczas smażenia :) Polecam! Składniki: 150 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml mleka(...)garnku na średnim ogniu podgrzewamy mleko razem z masłem, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski. Gdy mleko będzie gorące, zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką, aż ciasto ładnie się połączy i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Do ostygniętego ciasta wbijamy kolejno po jednym jajku cały czas
My Culinary Artmiałam okazji, by go upiec najbliższym. Jednak dzisiaj pod wieczór postanowiłam wziąć mikser i upiec pyszny cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem. Córeczka była zachwycona nie tylko smakiem ciasta, ale też i jego dekoracją (, w której troszkę pomagała). Mój pyszny sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie i jej włoskim gospodarzą – Marco Ghia oraz Emiliano Castagna z okazji(...)matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook zdjęcie. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem) Składniki: (na tortownicę 24 cm) 500 g dobrego sera wiaderkowego 125 masła lub margaryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka skórki cytrynowej krojonej 1/2 łyżeczki cukru aromatyzowanego smak cytrynowy 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli
Słodkie okruszkipodpisu. Bo chciałam go zrobić własnoręcznie i dodać odpowiednią dedykację. Ta strona będzie uzupełniona, gdy nadejdzie odpowiednia chwila… Ale o tym napiszę Wam w innym poście Moje ukochane ciasta z owocami… Lody… ich nie mogło zabraknąć w mojej książce. Obiady. W końcu, to przy nich zbiera się cała rodzina I lekkie desery. Och jak ja je lubię(...)ślubu, zrobić niespodziankę swoim bliskim… Zachęcam Was, bo warto zajrzeć na stronę Printu . Książki wydane przez Printu są po prostu piękne i profesjonalne. Twarda oprawa, żywe kolory, bardzo dobry papier, a do tego każdy z nas może w prosty sposób zrealizować swoją wizję w 100%. Printu oferuje nam duży wybór szablonów, których obsługa nie powinna przysporzyć nikomu żadnych problemów
Słodkie okruszkidobre. Każdy jadł, aż uszy się trzęsły. W mojej krainie dzieciaki siadały popołudniami "na murku" sąsiadki rozprawiając o rzeczach najważniejszych i najistotnijeszych na świecie! O tym, kto ma nowy rower, kto kogo gonił w szkole na przerwie, kto i czego się nauczył. O tym, co będziemy robić dnia następnego i kto jest dobry w piłkę. O marzeniach(...)słoik dżemu/ powideł łyżka masła szczypta cukru Jajka delikatnie ubić. Mąkę wsypać do miski, do mąki wrzucić szczyptę soli, jajka, mleko i wyrobić z tego łyżką gładkie i elastyczne ciasto. Kluski mają być "rzucane" na głęboką i osoloną wodę. Czyli przed wyrabianiem ciasta, wstawiacie na ogień garnek z osoloną wodą, z dodatkiem kilku łyżek oleju. Kluski rzucamy łyżką do gotującej
Kuchnia smakówDziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie
DefinicjaSmakukilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka , 3 łyżki cukru waniliowego >klik(...)ogniu przez 15-20 sekund aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu włożyć ryż, wymieszać dobrze i rozłożyć do salaterek. Odstawić do przestygnięcia. Wierzch udekorować łyżeczką ulubionych konfitur lub dobrego dżemu. Do tego koniecznie musi być kawa zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren. Macie nawyk rozpoczynania dnia od śniadania? a może tylko chwytacie coś w biegu
Codzienna kuchnia niecodziennamało, nie dlatego, że to było dobre. To było dobre dlatego, że trzeba było brać mało. Czas przy stole smakuje inaczej jeśli ma w sobie coś wyjątkowego, nie ważne czy to śniadanie czy podwieczorek. Magia wspólnego chleba to dobro samo w sobie. Dużo dobra, bo i wiele piekących. Na zaproszenie Amber miniony weekend połączył(...)metody jest niezwykle miękkie, puszyste, wilgotne i długo pozostaje świeże. Metoda polega na podgrzaniu niewielkiej ilości mąki z wodą do temperatury 65 C. Otrzymaną emulsją dodaje się do ciasta właściwego. Można przygotować większe ilości i do 3 dni przechowywać w lodówce, pamiętając o tym, aby doprowadzić masę do temperatury pokojowej przed użyciem. Tang zhong umożliwia większą absorpcję płynów dzięki żelowaniu
KUCHARNIAbloga na razie daję zaległe przepisy bo teraz o bieżących nie mam co myśleć. Bardzo dziękuję wszystkim za pamięć. Jak tylko zdam egzaminy ( mam nadzieję) to wrócę już na dobre i się odezwę. Pora na coś słodkiego i na szybko czyli muffinki. Dzisiaj będą z jagodami. Przepis wzięłam z TEJ strony. Wprawdzie zdjęcie nie należy(...)jagód Sposób wykonania: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko, zapach do ciasta. Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać rozmrożone lub świeże jagody i wymieszać. Ja piekę muffinki w silikonowych
Na słodko lub wytrawniesobie że na pewno na nie znajdę czas a na obietnicach się kończy. Wymiana piekarnika na nowy z większą opcją programów pieczenia pozwoliła mi dopiero zauważyć jak ważny jest dobry piekarnik ( i wcale nie taki drogi). Ostatnio piekłam kilka swoich ulubionych potraw i są o niebo lepsze niż w poprzednim piekarniku. Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika(...)foremki trochę szersze od tradycyjnych keksówek. Składniki: 1 kg mąki żytniej, typ 720 100 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody do rozczynu + woda z ugotowanych ziemniaków do ciasta 5 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżeczki soli 2 łyżki suszonych pomidorów ze słoiczka, drobno pokrojonych 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka prażonej cebulki Szczypta mielonego kminku. Dodatkowo do smarowania
Na słodko lub wytrawnieteż jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się tworząc mój ulubiony włoski aromat. Jak dla mnie, jako dodatek do chleba najlepiej będzie pasowała dobra oliwa, ale jako pieczywo śniadaniowe również świetnie się sprawdzi, polecam!Składniki:15 g świeżych drożdży1 łyżka cukru3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej280 g mąki pszennej ( 2 szklanki )3 łyżki mąki owsianej2 łyżki oliwy(...)tymianek i cząber), posiekane drobno papryczki, rozgnieciony czosnek i sól.Całość polewamy oliwą i letnią wodą. Zagniatamy ręcznie, lub tak jak w moim przypadku za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto, podsypujemy mąką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasto nacinamy tworząc krzyżyk.Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 100`C, po około 10 minutach temperaturę podwyższamy
Słodkie PrzyjemnościDziś znowu była krótka wyprawa na jeżyny. Tam gdzie chodzę już prawie nie ma, ale do babeczek jeszcze zerwałam. Co prawda były małe ale dobre i to. Najważniejsze, że do babeczek starczyło i zapach roznosił się po całym domu. A jak smakowały jeszcze ciepłe ? Po prostu bosko.1 szk jeżyn ( u mnie małe )2 jajka ( M )16 g cukru waniliowego2(...)odcieknięcia wody. Do miski wlać mleko, maślankę, olej i wsypać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać ( ja używam widelca ). Ciasto rozdzielić do foremek włożonych do blachy na muffinki. Na wierzch ułożyć jeżyny lekko dociskając do ciasta. Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu babeczki wyjąć
Ewa w kuchni