dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:294/464)

Bułki dyniowo-orkiszowe z czarnuszką 221

Dynia rozgościła się w mojej kuchni na dobre,a że to samo zdrowie więc polecam i zachęcam do dyniowych eksperymentów. U mnie dziś bułki dyniowe,lekko słodkawe, idealne na niedzielne śniadanie. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta kardamonu(...)mleka,drożdży,cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki,dodać jajko,miód,sól,olej,kardamon i pure. Wlać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto po czym odrywać kawałki i formować w dłoniach bułeczki.  Bułeczki ułożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb Pan Rustico - wspólne pieczenie 122

Bajkorady wybrała dla nas wypiek. Chleb wyszedł pyszny! Dla mnie smak trochę przypomina włoską ciabattę, a i wygląd w środku, bo dziurawiec z niego straszny:) Ale jest naprawdę dobry! Najpyszniejszy jest świeżutki tylko z masłem, a później jedliśmy go i z dżemem i z wędliną i z serem żółtym. Za każdym razem super smak! Bardzo się cieszę, że przyłączyłam się(...)wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania – 100 g mąki pszennej razowej – 1 łyżeczka

Posadzone i zjedzone
Syrnyky - ukraińskie racuchy z sera białego. 217

podobne do racuchów jakie zajadamy u nas w Polsce, jednak zdecydowanie się różnią.  Są niezwykle delikatne - jeszcze ciepłe są kremowe w środku, tężeją dopiero po przestygnięciu. Mocno serowe. Dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Z racji tego, że syrnyky to słodkie danie, warto je podać z owocami, bitą śmietaną czy tylko z cukrem. Szczerze polecam(...)rozpuści dodać mąkę oraz jaja. Połączyć łyżką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz (musi być dobrze rozgrzany), nakładać łyżką stołową porcje które następnie rozpłaszczyć zmoczoną w wodzie łyżką (ciasto się wtedy nie przyklei do niej) formując okrągłe placuszki. Rumienić najpierw z jednej strony, przełożyć za pomocą dwóch łyżek na drugą stronę i zrumienić z drugiej strony. Gotowe osuszyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
OPONKI SEROWE - okrągłe szczęście w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 242

oliwek) - nie śmierdzi, nie przypala się Wykonanie: 1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki     my smażymy również te małe placuszki, wycięte z oponek i są rewelacyjne(...)zachwycić :) W zasadzie wszystko tak samo, ale mąkę zwykłą musimy zastąpić bezglutenową, a ona lubi się lepić - tu przetestowałyśmy różne mąki bezglutenowe i tu również powiemy podstawa to dobry, gęsty ser, z rzadkiego nic nam nie wyjdzie. Składniki, proporcje mniej więcej te same, choć czasem trzeba dodać więcej mąki i zredukować ilość białka jaj , dałyśmy więc 2 żółtka

Wypisz Wymaluj
Tort Tiramisu 190

Tort Tiramisu W tortach dobra nie jestem, jedyne co mi naprawdę wychodzi to biszkopt, zawsze mam problem z ozdobieniem tortu, jestem prawdziwą amatorką. Ta wersja jest z obłożeniem biszkoptami i wcale nie jest wymagająca umiejętności. Robi się to szybko i na pewno każdemu wyjdzie. A sam tort... no pychotka :) ten akurat robiony dla mojej drugiej mamy... teściowej na urodziny. BISZKOPT(...)pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i mąki przesiane razem z proszkiem, wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy (26) wyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto. Piec 35-45 min w 170 stopniach, po upieczeniu z wysokości kolan spuścić na podłogę. KREM: 10 żółtek 10 łyżek cukru 1000 g mascarpone Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier

Pelusiowa Kuchnia
Koktajl energetyczny i oczyszczający. Zielona bomba czyli przepis na smoothie ze szpinaku, banana i spirulina. 261

Dla wszystkich wielbicieli koktajli dziś w wersji śniadaniowej.   Koktajl ten jest bombą energetyczną, witaminową i odżywczą.   Poza tym smakuje obłędnie!   Co potrzebujesz na

IzaGotuje
Muffiny z borówkami 243

Takie dobroci miałam dziś na śniadanie - przepyszne muffiny z soczystymi borówkami, mięciutkie, wilgotne, mało słodkie, a przy tym bajecznie proste w przygotowaniu. To będzie dobry dzień, deszczowa aura mi niestraszna :) Składniki (na 12 szt.): 225 g mąki pszennej 115 g mąki pszennej razowej typ 2000 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 110 g cukru trzcinowego nierafinowanego(...)jajko, dodać rozgniecionego banana, olej i maślankę. Dokładnie wymieszać.  4. Połączyć składniki mokre z suchymi, wymieszać, ale niezbyt długo - tylko do połączenia składników.  5. Na koniec do ciasta wmieszać delikatnie borówki. 6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 3/4 wysokości (prawie do pełna). Piec przez ok. 30-32 min., a następnie ostudzić na kratce. Przed podaniem muffiny można

Domowa Cookierenka Agi
Panceksy z dodatkiem dżemu i bitej śmietany 165

Panceksy dobre są i na śniadanie i na kolację. Moja wersja jest zachcianką kolacyjną o 22 :P Najlepiej smakują kiedy się je poczęstuje jakimiś słodkościami :) U mnie w towarzystwie dżemy rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowego i bitej śmietany :) MNIAM :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli(...)białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Składniki z miski również miksujemy na gładką masę. Łyżką delikatnie przekładamy pianę z białek do masy i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto małymi porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju (dosłownie kropelka) i smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie dżem i bita śmietana) Smacznego

ChilliJemy
Bezy z miętą 164

Bałam się przygotowywać bezy, nie wiedziałam, co mi z tego wyjdzie, czy w ogóle coś wyjdzie. Ale zaczęły za mną chodzić, dopominać się, żebym je wypróbowała

dom-agi.pl
Pieczone mini donuts z jagodami i polewą z Nutelli 216

    Kto lubi pączki ręka do góry! A kto UWIELBIA pulchne amerykańskie donuty, zamoczone w cukrowej polewie, udekorowane, jakby od niechcenia, ale tak idealnie, kolorową

Gotowanie to kochanie
Kopytka 157

wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam!U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem.Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę.Sekretem dobrych kopytek są ziemniaki – nie mogą być wodniste i kleiste.Im krócej wyrabiane po wymieszaniu , tym lepiej – są wtedy zdecydowanie bardziej miękkie i delikatne.Zarabiać powinniśmy zamkniętymi dłońmi(...)Odcedzamy, a następnie przekładamy do wystygnięcia.Lekko ciepłe przeciskamy przez praskę.Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia.Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków.Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde!Wyrobione dzielimy

Ostra na Słodko
Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą 223

przekładamy do formy na tartę. Dekorujemy według własnej fantazji płatkami migdałowymi i płatkami czekoladowymi Delecta . Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut. Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą podajemy jako deser w świąteczne dni. Migdały symbolizują nieustającą miłość, a ich smak i właściwości doceniali już starożytni Grecy i Rzymianie. Migdały to prawdziwa bomba witaminowa(...)grupy B oraz pierwiastki - potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Wspomagają pracę układu nerwowego, pozytywnie działają na koncentrację i pamięć. Migdały mają także dobry wpływ na włosy i paznokcie

My Chcemy Jeść
Tarta z kurkami 209

Lato jeszcze na dobre się nie skończyło, a już za nim tęsknię. Choć pachnie jeszcze słońcem wakacji, to jednak zameldował się już wrzesień, a z nim przyjdzie też jesień. Dla mnie, pewnie jak dla każdej mamy dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym, wrzesień zwiastuje rozpoczęcie gonitwy, konieczność zrywania się na równe nogi o świcie, żeby zdążyć dobudzić dzieci, dać(...)czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania formy 250 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka

Smakowity Blog Kulinarny
Pomarańczowe muffinki z kruszonką. 181

tego z autopsji ;)). Możecie jedną spakować dziecku do szkolnej śniadaniówki czy też podać rodzince na podwieczorek. A może włożycie taką samodzielnie upieczoną babeczkę do koszyczka wielkanocnego? Myślę, że to dobry pomysł. W każdym razie ja tak zrobię :) P.S. Na koniec słowa uznania dla Maćka za jego lemon curd. Był przepyszny. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej(...)kolejno jajka, następnie sok i skórkę z pomarańczy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać razem ze śmietaną do utartej masy. Wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Przygotować kruszonkę. Ciasto przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 ich wysokości . Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut (do "suchego patyczka

zadanie-gotowanie