dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:300/464)

Ciastka oreo paleo, (bez glutenu, bez cukru) 153

już snickersy paleo, był Wasz ulubiony batonik bounty , więc nadszedł czas na ciastka oreo paleo (bez glutenowe, bez cukru). Bez pieczenia, mąki, itp., a do ich przygotowania potrzeba tylko dobrego blendera Chyba każde z nas lubi ciasteczka Jeśli chodzi o oreo to widziałem już przeróżne sposoby zjadania tego przysmaku, raz w całości, raz najpierw górna warstwa ciastka później krem(...)Składniki na nadzienie: 160 gram orzechów nerkowca (namoczonych) 5-6 łyżek oleju kokosowego 1 łyżka miodu 3 łyżki mleka kokosowego (gęstego z góry puszki) Przygotowanie: Blendujemy wszystkie składniki na ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Formujemy z nich okrągły kształt ciastka. Po wycięciu wrzucamy do zamrażarki, aby stwardniały. Podobnie postępujemy ze składnikami na nadzienie: blednujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Wyciągamy

PaleoLife
Chleb paleo czosnkowy z rozmarynem 121

rewelacyjna przekąska, idealny na spotkanie z przyjaciółmi jako przystawka, można go jeść jako zwyczajny chleb, a także świetnie nadaje się jako podkład na pizzę. Można go podać z dobrą oliwą (u nas zazwyczaj przygotowana z ostrą papryką lub czosnkiem i pietruszką), w której zanurzamy nasz przysmak nadając mu wyśmienity aromat i aksamitną konsystencję. Na dodatek jest przygotowany na mące(...)oleju kokosowego szczypta soli czosnek rozmaryn Przygotowanie: W misce łączymy mąki i sól, dodajemy olej, mleko i wszystko razem mieszamy. Kolejno wbijamy jajko, i kolejny raz dobrze mieszamy. Układamy ciasto pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i wałkujemy do uzyskania w miarę cienkiego ciasta. Posypujemy świeżym, drobno posiekanym rozmarynem oraz czosnkiem. Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wrzucamy rozwałkowany chlebek

PaleoLife
Jaglane kulki rafaello 153

pralinach nie wpłyną na ich smak. Łyżką wymieszać ze sobą kaszę, wiórki, sól i masło. Dosłodzić miodem. Polecam o tej porze roku miód rzepakowy - biały i szybko krystalizujący się; dobry do pralin jest też miód wrzosowy ze względu na galaretkowatą konsystencję. Odradzam miody spadziowe i gryczany ze względu na intensywny zapach i smak. Na koniec dodać odrobinę aromatu migdałowego. Wymieszać(...)warto jednak wymieszać wszystkie składniki, gdy kasza jest jeszcze ciepła; na stanowisku formowania kulek zróbcie miejsce na miskę z wodą do płukania rąk lub formujcie praliny obok zlewu. ----- Podobne: Ciasto rafaello bez pieczenia Nerkownik żurawinowo-cytrynowy Chałwa z żurawiną

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasteczka żytnie z czekoladą 176

słodycze, a ich przygotowanie zajmie kilka minut, resztę zrobi za Was piekarnik. Dodatkowo ciacha można napakować różnymi zdrowymi dodatkami - orzechami, słonecznikiem, pestkami dyni, suszonymi owocami. Dla każdego coś dobrego. Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki - wielki powrót Czego potrzebujemy? (na ok. 25 sztuk) - pół kostki masła (ok. 120g), - 1/3 szklanki cukru, - pół szklanki płatków owsianych, - pół szklanki mąki(...)zrobić ręcznie lub pomóc sobie mikserem. 2. Następnie dodajemy jajko i dalej ucieramy. 3. Dodajemy resztę składników i mieszamy. 4. Czekoladę siekamy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. 5. Z ciasta formujemy małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy łyżką. 6. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C - mają się zarumienić. Studzimy

two broke sisters
Placuszki z dynią 122

Placuszki z dynią to dobry pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są mięciutki, puszyste, bardzo syte i mają ładny pomarańczowy kolor. Można podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub dowolną polewą. Składniki: (ok. 12 sztuk) 200 g puree z dyni  (przepis na puree z dyni) 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 jajka 2 łyżki oleju  3 łyżki cukru(...)jogurtem lub kefirem, dodać jajka, cukier, olej i mąkę przesianą z proszkiem i solą, zmiksować do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy, ponieważ placuszki urosną. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony. Jeśli puree z dyni jest dosyć rzadkie nie dodawać jogurtu ani kefiru. Smacznego

talerz przyjemności
Amerykańskie placki śniadaniowe 115

Pulchne, miękkie placuszki według Nigelli, to dobra propozycja na leniwe, sobotnio-niedzielne śniadanie dla całej rodziny. Od razu zaznaczam, że placki same w sobie są po prostu zwyczajne, ale wystarczy polać je pysznym syropem klonowym lub miodem, czy nawet posmarować Nutellą, aby stały się prawdziwym śniadaniowym hitem. Ze względu na ich neutralny smak można podać je także w wersji(...)masła (roztopionego i ostudzonego) 300 ml mleka masło do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować w malakserze (można najpierw zmieszać składniki mokre a następnie dodać suche). Gotowe, dokładnie wymieszane ciasto na placki, odstawić na ok. 20 minut przed smażeniem. Porcje ciasta nakładamy partiami na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wtedy przekładamy

MyCookBook.pl
Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika 151

użycie jest naprawdę wygodne. No i najważniejsze: można kupić ich zapas i nie bać się, że po kilku dniach będą nieświeże :)  Pieczywo z dodatkiem ziaren jest bardzo dobrym źródłem minerałów i błonnika. O tym, że ma wspaniały smak nie muszę chyba nikogo przekonywać? :) Składniki 300 g mąki pszennej typ 450 , 200 g mąki pszennej razowej(...)przestudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać razem w misce. Wodę i mleko podgrzać lekko. Wlać do suchych składników wraz z oliwą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość luźna masa. Ciasto obsypać lekko mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto zbić, żeby odgazowało i wyrobić krótko. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać mąką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza na ryżowym spodzie - pyszna, bezglutenowa 161

Dzisiaj zrobiłam pyszną pizzę wg. przepisu Iwony Zasuwy ( Matka Smakoterapia ). Podeszłam sceptycznie do tego przepisu i aż do pierwszego kęsa nie wierzyłam że będzie dobra. Ale okazał się bardzo dobra :) Składniki: - 1 szklanka mąki ryżowej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 1 łyżka oleju lub oliwy (zapomniałam o nim), - 1/2 łyżeczki soli, - 1 łyżka cukru, - szczypta kurkumy, - 1 szklanka ciepłej wody(...)się nie przeraźcie :) Wylać masę do nasmarowanej olejem formy (bez dziurek) o średnicy ok 30 cm, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-20 minut). W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam bo pizza piecze się krótko a poza tym soki które

Co na wege obiad?
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 173

Liście czosnku niedźwiedziego bardzo łatwo pomylić z konwalią, która jest bardzo często spotykana w naszych ogródkach, ale zapachu nie pomylicie!, intensywny i czosnkowy. Bułeczki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale dobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki na ok 25-27 sztuk: 1 kg mąki(...)żeby drożdże zaczęły fermentować na ok. 15- 20 minut.  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy ze sobą, dodajemy rozczyn drożdżowy i resztę wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie, ma być miękkie, elastyczne. Gotowe zostawiamy w misce, szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy w ciepłym miejsce na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto

Apetyczna babeczka
Babka białkowa z polewą karmelową 136

oryginale była białkowo-makowa, ale z braku maku zostały białka. A i tak wyszła bardzo dobra w smaku  i mignęła się dosłownie w kilka chwil. Składniki: 1 szklanka białek (ok 8 sztuk) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 100 ml mleka rodzynki Karmel(...)proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło, mleko  oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 40 min.  Cukier na karmel wsypuję do rondelka z grubym dnem, wlewam dwie łyżki wody i podgrzewam na średnim

Ciasteczkowy Potwór
KRUCHE ROŻKI PIWNE Z POWIDŁAMI I NUTELLĄ 158

Rożki piwne z powidłami i nutellą, czyli dla każdego coś dobrego. Dla moich łasuchów rogaliki z nutellą, za którą przepadają (na szczęście mają dozowaną), dla pozostałych z własnej produkcji, gęstymi i przepysznymi powidełkami (uważam iż są smaczniejsze). Można oczywiście użyć także każdą inną, dowolną, gęstą konfiturę. Rogaliki są przepyszne, bardzo delikatne, kruche, wprost rozpływają się w ustach. Nic tylko zajadać(...)powidła, nutella, gęsta konfitura- lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (ok.8-10) - kilka kropli aromatu migdałowego - kremówkaZ mąki, pokrojonego na mniejsze kawałki zimnego masła oraz piwa zagnieść jednolite ciasto, które następnie podzielić na 2 lub 4 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok.2-3h (może być dłużej). Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką blacie

Smaczne Zdrowe
Sernik bazyliowy z truskawkami i czekoladą 218

połączeniu z truskawkami i czekoladą, zyskuje niebanalny smak. A wszystko to w jednym serniku sprawia, że mi więcej do szczęścia nie potrzeba. No może filiżankę  kawy i dobre towarzystwo ;)Polecam zrobić !A jeśli nie ten, to inny - przepisy tutajSkładniki: Spód: 300 g herbatników ( u mnie 200 g pełnoziarnistych i 100 g zwykłych ) 150 g masła 1 czubata łyżka(...)łyżka oleju arachidowego lub innego 300 g truskawek cukier puder WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową złożoną

kolorowotorcikowo
Serniczek Karmelowo Waniliowy Oreo 170

Składniki: spód 1 duże opakowanie ciasteczek Oreo 4 łyżki rozpuszczonego masła masa: 1 mały jogurt naturalne 0,5 kubka cukru 2 op ricotty 2 jajka

Luźna Kuchnia
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 191

Choć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji   od XIX wieku pieczony z

Luźna Kuchnia
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 217

mieszance na chleb baltonowski, producent zapędził się z opisem przygotowania – jest dokładnym przedrukiem z opakowania chleba baltonowskiego. I tym razem, według takiego przepisu – nie wróżyłabym Wam szans na upieczenie dobrego chleba. Tym razem z ciekawości zważyłam mieszankę na elektrycznej wadze z dokładnością do 0,5g. Mieszanka nie ważyła deklarowanego na opakowaniu jednego kilograma. Wiadomo, że mąka w suchym pomieszczeniu staje się(...)470g mąki. Mąkę mieszamy z drożdżami instant, mielonym kminkiem i 300ml piwa w temperaturze pokojowej. Wszystko mieszamy razem i zagniatamy około 8 minut, żeby utworzyły się mocne wiązania glutenu. Ciasto podczas ugniatania robi się mniej lepkie i bardziej plastyczne. Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida, hakiem do ciast drożdżowych i na koniec jeszcze zagniotłam ciasto ręcznie, podsypując je odrobiną mąki

Karo in the Kitchen