wyborne trunki, opatrzone ujmującymi opisami. Somelierzy - lokalny oraz z firmy Spolmlek, wprowadzili nas w magiczną atmosferę oraz zdradzili kilka ciekawych tajników, dotyczących sposobów pozyskiwania tychże win oraz trików, jakie dobra do danego sera długo dojrzewającego. Odbył się tez mini konkursik, gdzie za poprawną odpowiedź na pytanie jednego ze somelierów można było wygrać prawie kilogramowy kawałek sera Bursztyn. Następny punkt(...)polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty- krem buraczany z pieczonym kozim serem- amuse bouche- barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem- mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową I tym oto miłym akcentem, zakończył się dzień pierwszy.sobota, 15.03.2014 Zmagania
W kuchni Karmel-itkiTak, tak, tak właśnie - Lord Somersby szaleje, częstując nowym, nietuzinkowym smakiem. Orzeźwiający, lekki, kuszący. Idealny na wiosnę! Nie sądziłam, że połączenie bzu i limonki w
W kuchni Karmel-itkiCurry z kurczakiem nie uznałabym za takie dobre, gdyby nie towarzyszyły mu chlebki naan. Chodziły za mną już od jakiegoś czasu, ale wiadomo - same nie smakują tak, jak z pikantną, orientalną potrawą. Dzieci stwierdziły, że nie zaryzykują (dosłownie) spróbowania curry, ale same chlebki zajadały z przyjemnością. Chlebki naan lubią różne dodatki. Ja wybrałam czarnuszkę, której używam zdecydowanie(...)się okazuje, po hiszpańsku czarnuszka to nie inaczej jak tylko nigella, jak ta Nigella, z której przepisu na chlebki naan korzystałam. Czarnuszka to samo dobro, a jemy jej niewiele. Dobry jest olej z czarnuszki, ale można jej używać jako dodatku, posypując nią np. domowe pieczywo. Źródło: kompromis pomiędzy przepisem TYM oraz TYM. Składniki: 300 g mąki
bistro mamaPyszne, delikatne placuszki serowo-jogurtowe ,które najbardziej smakują mi z dodatkiem sezonowych owoców. Zanim na naszych stołach na dobre zagoszczą truskawki, maliny czy jagody możemy wykorzystać ostatnie , wciąż jeszcze smaczne ,choć mniej wartościowe jabłka. Odrobina jagodowej konfitury nadaje(...)czasu do czasu poruszać by jabłka nie przywierały do dna. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/. -Składniki ciasta starannie wymieszać w misce. -Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ . -Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami. -Wierzch posypać cynamonem
Zakamarki mojej kuchnibędzie to spojler. Z reszty ciasta wyciąć 2 do 3 prostokątów, każdy mniejszy od poprzedniego. Z ciasta, które zostało wyciąć dwa małe prostokąty, które będą nadkolami. Ułożyć wszystkie kawałki ciasta i przyciąć w kształt auta. Ja za bardzo przycięłam dach więc zrobiłam go jeszcze raz z dodatkowego awaryjnego biszkoptu. Pierwszy blat samochodu nasączyć ponczem, następnie posmarować masą jogurtową. Spód drugiego(...)Złożony samochód przyciąć tak by powstało auto. W miejscu gdzie jest maska dodatkowo przycięłam biszkopt tworząc wgłębienie. Do części masy maślanej dodać czerwony barwnik i wymieszać - mój był niezbyt dobry bo zamiast czerwonego dostałam różową masę. Auto posmarować masą, przyciąć spojler i przyczepić go wykałaczkami oraz posmarować masą. Auto umieścić na podstawie tortu. Za pomocą wykałaczki narysować poszczególne elementy. Kilka
Mama Gotujenawet w zimie pod kurtką mam bluzkę z krótkimi rękawami. Teraz najchętniej zaszyłabym się gdzieś w zacienionym miejscu.. z lekkim wietrzykiem dla ochłodzenia.. Eh.. pomarzyć dobra rzecz.. zwłaszcza, gdy ma się mieszkanie ze wszystkimi oknami na zachód.. Więc jak wracam z pracy to skwar niemiłosierny i ani odrobiny cienia :/ Dzisiaj podam przepis(...)miodu 600 ml ciepłej wody Ziarna słonecznika, pestki dyni do posypania, lub sezamu Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dobrze wyrobić 5 - 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące, j bardzo luźne ale mąki nie dosypywać . Wyrobione ciasto przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami
Na słodko lub wytrawnieokazało się, że wyczerpały się baterie w aparacie, a jedyne zdjęcie jakie zrobiłam - jest poruszone. Następnym razem wymienię je na "lepszy model" :)) Mimo, że zdjęcie nie jest dobrej jakości mam nadzieję, że odzwierciedla ... jakie racuszki były pyszne ! Składniki (na ok. 12 racuchów): 2 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki letniego/ciepłego mleka 1/3 kostki drożdży (około(...)miejsce, do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn lekko podrośnie dodać resztę ciepłego mleka, całe jajko, szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić chwilę całość do połączenia się składników. Następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1/2h (do podwojenia objętości). Na patelni rozgrzewamy olej (około 0,5-1 cm). Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta i smażymy
Walijskie Pichcenieprzygotowania daje niesamowitą satysfakcję. Spróbujcie sami i zróbcie smażone pierogi ze szpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie jest świetnym sposobem uczczenia tak istotnego dla Polaków Święta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 821 kcal | 32 g białka | 108 g węglowodanów(...)próbujemy czy smak nam odpowiada. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Na koniec dodajemy biały ser, rozdrabniając go łopatką i dokładnie łączymy go ze szpinakiem. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (5 min + 20 min na odpoczynek) Do miski wsypujemy (przesiewamy) mąkę, dodajemy sól, olej i szklankę wrzącej wody, mieszamy widelcem aby połączyć ze sobą składniki. Kiedy ciasto wystygnie na tyle
Nerds KitchenSkładniki: biszkopt rzucany : 5 jajek 1 kubek drobnego cukru do wypieków 1 kubek mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa wiśniowa: 1 l
Luźna KuchniaKruche, maślane i kształtne ciasteczka. Piękne brzegi uzyskane z wyobraźni rękawa cukierniczego. Przepis z programu Mariety Mareckiej. Wyśmienite! :) Podczas pieczenia w domu unosi się
Zasmakuj KuchniPrzegryzka pod film gotowa. Z powodzeniem zastąpi chipsy. Cukinia jest tania i można z niej przyrządzić bigos , placki , klopsiki . Mój ulubiony sposób na wykorzystanie cukinii to oczywiście cukiniowe ciasto . Cukiniowe paluszki Składniki: 1 zielona cukinia, około 400 g 40 g zmielonych migdałów lub innych orzechów 30 g parmezanu 1 jajko sól do smaku dowolne przyprawy, u mnie płatki chili, suszone(...)Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz paluszki przez 20 minut. Cukiniowe paluszki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub Rhode Island. Przyrządziłam uproszczoną wersję Rhode Island. Do przygotowania sosu wystarczy dobry ketchup i domowy majonez The post Cukiniowe paluszki na przegryzkę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniajadłam dobrej chałki, aż stało się!!! Udało mi się upiec z smaku idealną :), można się przyczepić, że nie jest zaplatana, więc to taki słodki chleb.... Ale w smaku chałka jak glutenowa z najlepszej piekarni :) Do tego samodzielnie zrobione masło, kubek mleka i już mamy własnoręcznie zrobiony śniadaniowy raj :D SKŁADNIKI: - 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana(...)WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CHAŁKĘ oprócz rodzynek i jednego białka włóż do misy miksera i dokładnie wymieszaj, w międzyczasie zalej rodzynki wrzątkiem. ODCEDŹ I OSUSZ RODZYNKI , wsyp je do ciasta na chałkę i dokładnie wymieszaj, misę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Nastaw piekarnik na 180 stopni i zaparuj go. WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEŁÓŻ
Kuchnia bezglutenowa Lolilubicie podgryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii. Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji(...)Orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i mikroelementy. Już niewielka ilość orzechów, spożywana regularnie, obniża ryzyko chorób serca. Mają także właściwości antyrakowe, gdyż są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Niestety wszystkie orzechy są wysokokaloryczne i oczywiście, dietetycy namawiają, żeby jeść je codziennie, ale z umiarem. A umiar jaki zalecają, to kilka sztuk dziennie. Także jedzmy, skoro
potrawyregionalnewiem jak Wy, ale ja uwielbiam nachosy! Najlepiej z dobra salsą pomidorową albo dipem fasolowym , czy guacamole . Mają tylko jedną wadę... są barczo kaloryczne i niezdrowe. Dlatego nie sięgam po nie zbyt często, z reguły kupuję je tylko na imprezy. Poczytałam trochę, poszukałam tu i tam i... w końcu postanowiłam przygotować w domu ich nieco zdrowszą wersję(...)soli szczypta pieprzu cayenne (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W miseczce mieszamy obie mąki, kurkumę oraz słodką paprykę i sól. Dolewamy wrzącą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką pszenną i rozwałkowujemy ciasto jak najcieniej (1-2mm). Przy pomocy noża lub noża do pizzy wycinamy z ciasta paski, następnie
DefinicjaSmakudaniami kuchni domowej dla początkujących - wszelkie sugestie mile widziane! ;) Dziś leniwe pierogi, z którymi i ja miałam ogromne problemy i przyznam się, że robię je od niedawna, przynajmniej tak dobre od niedawna. ;) Składniki (na 2 duże porcje): 200-250 g ugotowanych i dokładnie utłuczonych ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia 200-225 g sera białego półtłustego 1 duże żółtko(...)serem mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Przekładamy do większej miski, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną, sól, cukier i połowę mąki pszennej. Zagniatamy szybko ciasto, a gdyby było zbyt mokre dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki, mąki nie powinno być za dużo! Gotowe ciasto nie klei się do rąk i wygląda tak: 2. Duży garnek
Kuchnia Prezydentowej