się nad tym zastanowić, to połączenie wcale nie takie nam obce - kto nie zna pierogów z kapustą ? Składniki właściwie takie same, tylko wykonanie inne. Polecam, bo kluchy są bardzo dobre i robi się je bez problemu.składniki (4 porcje)400 g kiszonej kapusty 250 g speck'u (wędzona szynka), pokrojonego w drobną kostkę 2 jajka250(...)smaku i dobrze wymieszać z szynką. Dodać do kapusty, poczekać, aż nieco przestygnie. Wymieszać z jajkami, pieprzem, ewentualnie solą ( uważać bo speck jest słony)Stopniowo dodawać mąkę, mieszając widelcem ciasto. W zależności od tego jak wilgotna była nasza kapusta, będziemy potrzebowali ok 250 g lub trochę więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne i wygodne w formowaniu, średnio twarde.Po wyrobieniu
Stare Garyegipskimi wakacjami , gdzie to w deserach daktyle , daktyle , daktyle i sam cukier!Daktyle , które dostałam w paczce z BDSklep.pl postanowiłam wykorzystać do zrobienia ciasteczek i muffinek.To był zdecydowanie dobry wybór , gdyż zarówno to i to zaczęło znikać zanim się obejrzałam.Dziś pokażę Wam jeden z tych przepisów – a mianowicie na ciacha!W metalowej puszce mogą poleżeć nawet tydzień(...)mąką oraz 2 łyżkami kokosu.Masło , 100 g cukru pudru , cukier wanilinowy , jajko i odrobinę soli miksujemy na jednolitą masę.Łączymy z mąką z kokosem i pokrojonymi daktylami.Zagniatamy ciasto i owinięte folią wkładamy na ok. pół godziny do zamrażarnika.Po tym czasie wyciągamy ciasto i tworzymy z niego wałek o grubości ok. 3 cm i kroimy na plasterki
Ostra na Słodkojest wręcz zalecana dla chorujących na anemię i osobom z problemami trzustkowymi - żelazo pomaga w jej regeneracji. Badania naukowe wykazały, że to świetny środek na niwelowanie złego cholesterolu. Dobra nowina dla odchudzających się - melasa zmniejsza wchłanianie tłuszczy, więc dodawanie jej do potraw ciężkich i obfitujących w tłuszcz zmniejszy ryzyko tycia, co dowiedziono poprzez empiryczne doświadczenie. Po melasę śmiało mogą(...)szklanki letniej wody do drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 1 łyżka oleju szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. Drożdże z cukrem zalewam wodą, co prawda przy drożdżach suchych jest to niekonieczne, ale lubię mieć pewność, że wyrośnie. Zostawiam
W kuchni Karmel-itkischłodzeniu da się go nawet kroić. Przepis na mój budyń jaglany na pewno już niedługo, bo pokombinuję z innymi smakami. Początkowo chciałam dodać taki owocowy budyń do tego ciasta, jednak pomyliłam proporcje i dałam za dużo truskawek. Był zbyt lejący także po ostudzeniu. Jednak na deser w sam raz z brzegami truskawek, które zostały z dekoracji tortu. Co do masy(...)mleko i będzie miękka. Zdejmij z ognia. Możesz zostawić bez pokrywki na kilka minut. Gorącą kaszę przełóż do miski i bardzo dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Trwa to dobrych kilka minut. Odstaw do przestudzenia. Bardzo miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę. Będzie go jakieś dwa razy więcej. Partiami dodawaj zimny budyń jaglany, cały czas miksując. Masa pozostanie
Anioszek w kuchniSernik został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku. Reszta wyszła z domu. Stąd nie
Z Kuchni Do KuchniBudyń truskawkowy to pomysł na pyszny, zdrowy deser lub słodki podwieczorek. Smakuje dużo lepiej niż taki z torebki, a wcale nie wymaga dużo więcej pracy –
Poezja smakustarszych bo frajdę ze wspólnego pieczenia mają nie tylko dzieciaki! Tak więc sekretem udanej, pierniczkowej akcji jest sprawdzony przepis (dzięki Iza:), dobre towarzystwo i dobrej jakości składniki. Moje tegoroczne pierniczki powstały z ekologicznej mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów, umożliwiającej wszechstronne zastosowanie w kuchni z ciągłym apetytem na więcej:) Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki PIERNICZKI(...)się nie zagotował, wsypać przyprawę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do przestudzonego miodu dodać jajka, rozpuszczony tłuszcz, proszek (lub sodę) i kakao. Całość wymieszać i dodać do mąki, wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto nadaje się bezpośrednio do przygotowywania pierników, można też je odłożyć do lodówki na dowolny czas (byle nie do samych świąt;) Porcje ciasta rozwałkować na placki grubości
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazwyczajną, pszenną, tym samym dostarczając więcej wartości odżywczych. Orkisz jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin - A, E, D oraz składników mineralnych - cynku, miedzi, selenu. Dobrze sprawdza się w ciastach, chlebach, naleśnikach, plackach i innego tego typu wypiekach. DAKTYLE SUSZONE MORELE SUSZONE CIEMNE Dlaczego ciemna? Swój kolor zawdzięcza suszeniu na słońcu i braku dodatków konserwujących. Te żółte morele, dostępne(...)Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny ORZECHY BRAZYLIJSKIE Aktualnie to moje ulubione orzechy, choć tak na prawdę lubię wszystkie :) Te poniżej są na prawdę bardzo dobre! Świeże, chrupiące, niezwykle smaczne. Orzechy te są źródłem selenu. Wystarczy 1-2 sztuki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. ORZECHY PECAN Kiedyś próbowałam orzechów pecan, jednak
Zdrowie na języku :Powoców "sezonowych" z żalem i utęsknieniem spogląda teraz na pogodę . Za oknem szaro, chłodno i coraz zimniej... i właśnie w taką szarugę nie ma nic lepszego niż kawałek dobrego serniczka. Moja propozycja to sernik z wiśniami i galaretką. Prosty, a zarazem wykwintny. Zapraszam do spróbowania. Bo kto z nas nie lubi powrócić do smaku lata. SKŁADNIKI(...)użyłam takich w syropie) WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy. 2. Twaróg utrzeć
vaniliowoczekoladowaSztuczne słodziki, barwniki, utwardzacze, spulchniacze i tym podobne. Może człowiekowi odejść ochota na takie łakocie. Może, ale nie musi. Każda pora jest dobra na ciasteczka i każdy powód jest dobry, by je zrobić. Mój powód? Ograniczenie szkodliwych substancji do minimum. I nie zapominajmy o smaku, on też jest bardzo ważny! A nic nie smakuje lepiej niż samodzielnie przygotowane ciasteczka. Dlatego(...)kąpieli wodnej. Jajko ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę, następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki. Każdą obtoczyć w cukrze pudrze, spłaszczyć w dłoniach i ułożyć na blasze
W poszukiwaniu inspiracjiNajpyszniejsze mocnoczeoladowe ciastka - przygotowałam je na powitanie zespołu w swojej nowej pracy:) Nie ma to jak zrobić dobre wejście;) Składniki 120 g prawdziwego masła 280 g gorzkiej czekolady 4 jajka 1 ½ szklanki cukru cukier waniliowy 2 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g białej czekolady Przygotowanie Stopcić masło, dodać pokruszoną gorzka czekoladę(...)kawałki ok. 1 cm. Dodać je do masy i wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3 godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Z ciasta formowac kulki i układac je na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach ok 5 cm. Piec 28-20 minut, aż ciastka będą ładnie odchodzić od pergaminu. Można jeść na ciepło
Kulinarne InspiracjeKruche ciasteczka z lukrem, dobre nie tylko na Walentynki :) W końcu mogłam wykorzystać foremkę w kształcie serca i tak powstał dzisiejszy słodki post. Maślane serduszka dość długo zachowują świeżość pod warunkiem zamknięcia ich w szczelnym pojemniku. Inspirowałam się przepisem z blogu Moje Wypiek i . Składniki (na 20 ciasteczek) 180 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru(...)cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Dodać jajko i zmiksować, do momentu połączenia się składników. Następnie wsypać mąkę i zmiksować. Stolnicę podsypać lekko mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować kulę i rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać serduszka i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec ok. 10 - 15 minut
pink envelopełyżki brązowego cukru 125 g mąki 3 duże jajka 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru 3 łyżeczki mielonego cynamonu olej do smażenia Składniki na sos czekoladowo-kawowy: 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady z zawartością min. 50% kakao (użyłam Horeca Select) 125 ml śmietanki 36% 50 ml mocnej kawy Przygotowanie: W małym rondelku doprowadź do wrzenia wodę wraz z masłem, solą(...)szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze
karmelowySkypie podpytywałam i starałam się coś z nich wyciągnąć tak, żeby nie zauważyli, że czegoś właściwie od nich chcę. Któregoś razu zaczęłam opowiadać o domowych lodach, jakie to wyszły dobre i w ogóle cudowne. Tatuś zrobił oczy małego dziecka i zaczął znacząco wzdychać, a Mamunia stwierdziła, że takie domowe lody to dopiero musi być coś... (Zdecydowanie miała rację.) Przy(...)dodatku mąki gryczanej, z którą eksperymentowałam po raz pierwszy. Ma bardzo charakterystyczny, dość intensywny, kaszowo-orzechowy smak. Mi przypadł do gustu bardzo. Poza tym nie zawiera glutenu, co jest dobrą wiadomością dla alergików.Przepis na ciasteczka znalazłam u Pomidorowej Ani, więc zaufałam mu w ciemno. Nie pomyliłam się - choć moje nie wyszły tak zgrabne jak jej, to smakują po prostu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuz nie raz pisalam, ze czekolada to moja slabosc. Nie ma nic lepszego co wprawiloby mnie w dobry nastrioj jak kostka czekolady. Choc przyznam, ze czesto
Przysmaki Karolki