dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:313/464)

Akademia Smaku Bosch. Warsztaty kulinarne z pieczenia chleba "Chlebem i solą" 165

kontynuacja warsztatów we własnej kuchni. Fiskars zapewnił nam naprawdę ostre noże. Kilka sekund po zrobieniu tego zdjęcia przekonałem się o tym na własnym palcu. Takie właśnie paczuszki z tym ciastem chlebowym dostaliśmy do domu A to spokojnie wyrastające sobie chleby Tomasza Kolejna rzecz: włoski placek socca. Tego to zupełnie nie znaliśmy, nie wiedzieliśmy co to jest. Okazało się, że jest(...)bezglutenowy chleb okazał się naprawdę smaczny. Zwarty, nie kruszył się (co często jest właśnie domeną bezglutenowych wypieków). Okazało się, że połączenie trzech mąk (ryżowej, gryczanej i z tapioki) to dobre połączenie. Bezglutenowy się wyrabia. Sprzęty Boscha były niezastąpione. Dokładnie taki sam model właśnie jest już w drodze do nas, lada dzień kurier dostarczy. Z pełnym bogatym wyposażeniem :) Bezglutenowy spokojnie

Marder&Marder Manufacture
Mug cake orzechowo-migdałowy 379

udanych- warto, aby ten ostatni dzień z 365 spędzić jak najlepiej, więc tak też zamierzam zrobić, a pierwszy punkt planu to pyszne śniadanie. Od sierpnia przekonuję Was, że dobre śniadanie to podstawa udanego dnia i mam nadzieję, że skutecznie. Ostatnimi czasy odkryłam, że na owsiance świat się wcale nie kończy i zaczęłam eksperymentować z innymi śniadaniowymi pysznościami(...)podjętej w ciągu minionych 12 miesięcy jestem niezwykle zadowolona. Jak można się domyśleć chodzi tu o tego oto bloga. Początkowo nie byłam zupełnie przekonana, czy to aby na pewno dobry pomysł i szczerze wątpiłam, że znajdą się osoby, które zechcą tu regularnie zaglądać. Ku mojemu zaskoczeniu powstało grono stałych odbiorców, które stale się powiększa i motywuje mnie do działania

peanutbuttermonster
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 220

Dzień dobry! Mimo, że jest bardzo pochmurno, humory nadzwyczaj nam dopisują. A jak u Was? Dla niepocieszonych pogodą, lub dla tych, którzy chcą świętować dobry nastrój i swoje zwycięstwo nad deszczowymi chmurami polecamy pyszne rogaliki na które przepis już za chwilę poniżej.   Babcine zeszyty z przepisami są niezastąpione. Wyjątkowe receptury sprzed lat, tak naprawdę banalnie proste, przywracają(...)śmietany wrzucić do miski i zagnieść. Margarynę najlepiej posiekać, aby szybciej i łatwiej połączyła się z mąką. Drożdże rozmieszać w miseczce ze śmietaną, a następnie dodać do zagniecionego wcześniej ciasta. Gnieść do uzyskania miękkiego, ale nie kruszącego się ciasta. Uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 5 części. Jedną z nich położyć na stół/ stolnicę (resztę schować do miski

Symfonia Smaków
II Janczewska10 187

     Dnia 21.06.2015 roku odbyła się długo wyczekiwana druga edycja „Janczewskiej 10” , czyli sportowej rywalizacji w konkurencjach: biegu na 10 km, nordic walking na

kgwjanczewo
Domowe mleko sojowe - bez żadnych dodatków :) 169

niecałe 20 g tłuszczu w 100 g. Idealnie sprawdza się w porannych śniadaniach - owsiankach, jaglankach, jak baza płynna do przygotowywania koktajli/smoothie. Przetrzymywane w lodówce, w szklanej butelce może stać dobre kilka dni i nic się z nim nie dzieje :)  Składniki: 1 miarka ziaren soi (to jest ok. 85 g) wcześniej namoczonych (moczyły się 12h) Przygotowanie: Namoczone ziarna wypłucz(...)się to okarą . Nie należy jej wyrzucać tylko dobrze wykorzystać, bo ma wiele zastosowań w kuchni. Może służyć do przyrządzenia takich potraw jak: naleśniki, kotlety, pasztety, do wypieku ciasteczek, ciast. Dzięki czemu nic się nie marnuje :)  Więcej o Sojowirówcę przeczytacie TUTAJ .  A możecie ją kupić TUTAJ i TUTAJ .  Natomiast film przedstawiający proces wyrobu mleka sojowego udostępniła firma

Zdrowie na języku :P
Naleśniki lniano-orkiszowe (wegańskie) 264

moich rodziców i nic z tego nie wyszło. Takie patelnie trzeba używać z dość dużą ilością tłuszczu, a naleśniki bez pszenicy tego nie lubią. Do ich zrobienia potrzebna jest dobra patelnia do smażenia beztłuszczowego. Można kupic np. tu  www. sklep.dajar.pl A teraz pszepis - dzisiaj co prawda naleśniki z pszenicą, ale z pszenicą orkisz a bazą dla nich jest siemię(...)wodą. Odstawić aż powstanie kleik Do powstałego kleiku dodać mąkę i wodę Dokładnie wymieszać najlepiej przy pomocy miksera. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać wody. Niezbyt duże porcje ciasta nakładać na nagrzaną patelnię i rozsmarować na dość cienką warstwę przy pomocy łopatki Smażyć na małym ogniu  5-10 minut z jednej strony (jest to bardziej pieczenie niż smażenie

pyszne zdrowości
Focaccia 157

użyłam formy o wymiarach 24 x 34 cm, ale możecie użyć innej formy o podobnej wielkości. Odstawiamy całość na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto nakłuwamy widelcem, skrapiamy lub smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy na nie ulubione dodatki wciskając je lekko do środka oraz posypujemy ziołami i solą. Ja używam suszonego oregano, ale można(...)przypominał nieco pizzę. Eksperymentujcie do woli! :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC z grzałką góra-dół Czas - ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, podana z dobrą oliwą z oliwek czy pastą z suszonych pomidorów lub pesto, ale na zimno jest równie wyśmienita. Po wystygnięciu przechowujcie ją przykrytą folią spożywczą lub lnianą ściereczką, by nie straciła świeżości

Cooking Monster
Gozinaki 183

czasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :) Mowa oczywiście o gruzińskich gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód(...)ponawiamy jeszcze dwukrotnie. W międzyczasie siekamy orzechy na mniejsze kawałki (można to zrobić blenderem ale trzeba mieć na uwadze aby za bardzo nie zmielić orzechów – w tym przypadku dobry nóż będzie zdecydowanie lepszą opcją), a potem na patelni je podprażamy. Po podprażeniu orzechy przekładamy na sito o dużych oczkach i przesiewamy drobne kawałeczki i skórkę z orzechów. Przesiane orzechy

Kuchenne Wariacje
Migdałowe ciasteczka korzenne 180

słabość do drobnych ciasteczek, takich które po upieczeniu można długo przechowywać i wyjmować, gdy tylko są potrzebne, bo akurat ktoś nas odwiedził lub gdy szukamy czegoś dobrego, by pypcia zbyć. Kiedyś w jednej z gazet znalazłam przepis na te   proste i smaczne ciasteczka, a teraz postanowiłam w końcu je upiec. Smakiem przypominają trochę niemieckie korzenne ciasteczka Speculatius, które(...)tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami migdałowymi stolnicy lub desce. Jeśli ciasto lepi się do wałka, podsypujemy je nieco mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie (foremkami, nożem

Smakowy Raj
Idealne pierniki 243

również i w tym roku nie mogłam się oprzeć wypiekom pierniczków. W tym roku receptura nieco inna, zdecydowanie lepsza! Polecam korzenne pierniczki, które idealnie posłużą jako jadalny prezent - wszystkiego dobrego na ten świąteczny czas!  Pierniczkireceptura na 100 sztuk średniej wielkości pierników 500g mąki pszennej   200g masła o zaw.  tłuszczu 82% 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo(...)żółtko. Gotową masę przelewamy do miski z suchymi składnikami (mąka, sól, soda). Zawijamy w przezroczystą folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC (pieczenie góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką, za każdym razem gdy będziemy wałkować, by ciasto się nie przykleiło. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy do zrumienienia (8-10 minut

Sajkofanka smaku
Nie tylko miłość... Po japońsku 124

pracowałam za dużo i za wcześnie, więc wszystko mnie usypiało - czytanie, oglądanie telewizji, nawet najciekawszych programów kulinarnych i wyczekiwanych filmów. Do kuchni nie wchodziłam z obawy, że zasnę wpół ciasta... Teraz wszystko wraca do normy, minimum pięćdziesiąt stron dziennie i niedługo znów wyprzedzę plan. Póki co o książce, którą udało mi się wchłonąć jeszcze przed tym feralnym okresem...Z Amelią(...)okazała się nie tak prosta, jak się spodziewała. Postanowiła więc dawać lekcje francuskiego, które okazały się idealnym sposobem poznania japońskiego. Jej uczniem zostaje 21letni student, Rinri. Chłopak pochodzi z dobrej rodziny, jednak jako dziecko nie zdał ważnego egzaminu i teraz najlepsze japońskie uczelnie pozostały dla niego niedostępne. Na swoim uniwersytecie spędza więc niewiele czasu, jednak bycie studentem, samo w sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 201

wydarzenie zakończy się przed naszym powrotem, miałam niemal łzy w oczach. Na szczęście tata C. stanął na wysokości zadania i kupił bilety właśnie na premierę. I to naprawdę dobre miejsca - piąty rząd, choć trochę z boku. Widok był znakomity!W tym roku aktorzy przedstawili The best little whorehouse in Texas na podstawie znanej amerykańskiej komedii. I muszę przyznać(...)słodkie. Z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami. Wyciekający z nich podczas pieczenia sok razem z mąką ziemniaczaną utworzył taki kisiel - nie kisiel, który zachwycił wszystkich. A do tego ciasto nie rozmiękło i nie miało nawet śladu zakalca!Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze można dostać truskawki. W zasadzie sezon się skończył, ale ciągle są dostępne na przykład niemieckie (dzisiaj kupiłam opakowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Donuty czyli pączki z dziurką 154

donutów. Zawsze chciałam je zrobić, jednak zawsze coś było nie tak. Te, które zrobiłam w zeszłym roku były zupełnie nieudane. Tym razem zrobiłam je z innego przepisu. Są dobre, o niebo lepsze od tych zeszłorocznych, choć mnie nie zachwyciły - wydają mi się trochę zbyt zbite - choć to pewnie kwestia gustu. Ja chyba będę nadal szukała idealnego przepisu na donuty(...)pieczenia. W drugim naczyniu połączyć maślankę z jajkami i żółtkiem i ubić mikserem. Dodać roztopione masło i ubić ponownie. Składniki płynne wlać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się jednolite. Dodać do ciasta resztę mąki (350g) i wymieszać, aż mąka połączy się z resztą składników.  Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na grubość

Mania Wypiekania
wegański owsiany chleb 181

Normalnie nie przepadam za pieczywem, za to po upieczeniu domowego chlebka- nie mogę przestać się nim delektować.. Często kupujemy ciemne pieczywo, jednak nie mamy pewności, czy jest ono dobrej jakości. Wiele piekarni stosuje różnego rodzaju przekręty, np. używanie karmelu do barwienia chlebka, bądź mieszanie pełnoziarnistych zbóż ze zwykłą mąką pszenną, której jest stanowczo więcej. Najlepiej upiec chleb samemu, przysięgam(...)przykrywamy na chwilkę drożdże dodajemy do suchych składników, mieszamy , dodajemy wody - odstawimy i przykrywamy do urośnięcia  po kilkunastu min, sprawdzamy, czy drożdże urosły,  jeśli trzeba, dolewamy wody ciasto przekładamy do aluminiowej formy do pieczenia chleba, bądź innej- wyłożonej papierem do pieczenia całość pieczemy ok 50 min w 180 stopniach

healthy dreams
kruche słoneczka z kokosem 202

Kolejny raz nie zawiodłam się używając przepisu Siostry Anastazji. Upiekłam w życiu kilkadziesiąt rodzajów ciastek ale tak dobrych jak te, jeszcze nie jadłam. Wszystkie poprzednie biją na głowę. Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Pierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem octu i przypuszczam, że to jego dodatek sprawia, że są takie kruchutkie. Poczęstowałam nimi(...)Dodać do mąki, dodać cukier puder (jeśli ma grudki to też przesiać). Ocet wymieszać z proszkiem do pieczenia i wlać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać i zarobić kruche ciasto. Rozwałkować je cienko na stolnicy podsypanej mąką (wałek też należy posypywać mąką, ciasto jest dość kruche i może się targać). Wycinać ciastka okrągłą foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia