dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:313/464)

Sernik pomarańczowy z owocową glazurą 179

Ostatnie podrygi zimy skłoniły mnie do upieczenia rozgrzewającego cuda, intensywnie pomarańczowego, z lekką nutką imbiru i gałki muszkatołowej. Fantastycznym uzupełnieniem delikatnego twarogu jest glazura pomarańczowa, która jest tak dobra, że można przygotować ją oddzielnie i wsunąć z dodatkiem bitej śmietany :) Spód: 220g ciasteczek łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 kostki rozpuszczonego masła 2 łyżki oleju kokosowego Sernik: 500g zmielonego twarogu(...)wyjmujemy godzinę wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Miksujemy z twarogiem, cukrem i mąką. Jajka rozkłócamy ze sobą i łączymy delikatnie z resztą ciasta. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni (na dolnej półce piekarnika można wstawić miseczkę z wodą).      Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy glazurę pomarańczową. Konfiturę, skórkę i sok z dwóch

sama złodycz
LEKSYKON MIODÓW 118

smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek, czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek. Poniżej przedstawiam tabelę, która ma za zadanie pomóc wybrać, rozpoznać, który miód nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawi samopoczucie oraz przyniesie ulgę przy(...)miód: jeśli po pół roku miód się nie skrystalizował oznacza to, albo jest zafałszowany, albo był za bardzo przegrzany test ołówka - należy rozprowadzić kropkę miodu na dłoni kopiowym ołówkiem. Dobry miód jest wówczas, gdy nie zmieni wyglądu test szklanki z wodą - należy wlać miód do szklanki z wodą. Miód nie powinien się mieszać z wodą, jeśli zacznie się mieszać jest

Ciastka - domowe słodkości
SUPERFOOD NA CO DZIEŃ - Jamie Oliver. Super recenzja + konkurs 146

Co jeść, by czuć się dobrze - to główne motto nowej książki Jamiego Olivera "SUPERFOOD NA CO DZIEŃ". To jest już 17 książka Jamiego, każda jest świetna

Niezły Młynek
Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu nawet o 60%? Nauka potwierdza i podaje jeden prosty trik. Ryż brązowy czy ryż biały? Wystarczy 333

Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu nawet o 60%? Nauka potwierdza i podaje jeden prosty trik. Ryż brązowy czy ryż biały? Wystarczy olej kokosowy i posiłek po treningu

IzaGotuje
Wytrawne paszteciki orzechowe z dynią 186

Teraz to już na pewno jest absolutnie ostatni dyniowy post w tym sezonie. Naprawdę! Następne będą bardzo zimowe, pachnące, słodkie i bardzo świąteczne :) Ale zanim na dobre zanurzymy się we wszystkich smakach zimy, spieszę podzielić się z Wami przepisem na niesamowicie pyszne paszteciki. Musiałam przecież jeszcze jakoś wykorzystać pozostałą połówkę przepięknej dyni piżmowej :D Bezmięsne, wypełnione wytrawnym i aromatycznym(...)łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko 1 opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: 1. Dynię wypestkuj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części. 2. Przypraw dynię płatkami chili, solą, skrop oliwą i piecz na blasze w 200*C przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pączki tradycyjne mojej babci 180

okrągłego kształtu. Podkradałam jeszcze ciepłe mimo, że babci mówiła że będzie bolał mnie brzuch. Zawsze były zjedzone co do jednego, gdyż na drugi i trzeci dzień też są bardzo dobre. Robiłam je wiele razy z tego przepisu, ale muszę przyznać, że babci były jeszcze lepsze. Podobno wszystko co robią babcie jest lepsze ... Składniki: (35-40 sztuk) 1 kg mąki(...)dodać masę jajeczną, zapach, spirytus, a następnie gorące mleko i zarobić. Dodać drożdże i wyrabiać, aż będą się robić pęcherzyki. Dodać oliwę lub gorące rozpuszczone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce ( babciny sposób pod pierzynę) do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu formować pączki i nadziewać marmoladą. Ja robię

talerz przyjemności
Galaretkowa pianka-idealny lekki deser 245

GALARETKOWA PIANKA BARDZO TANI I LEKKI DESER-IDEALNY NA UPALNE DNI LUB NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI  SKŁADNIKI: 4 GALARETKI W RÓŻNYCH KOLORACH(IM BARDZIEJ MOCNE KOLORY TYM CIEKAWSZE CIASTO) 400 ML MLEKA SKONDENSOWANEGO NIESŁODZONEGO WODA PRZYGOTOWANIE: KAŻDĄ GALARETKĘ DZIELIMY NA PÓŁ(JA ODWAŻAŁAM SOBIE NA WADZE) PIERWSZE POŁÓWKI GALARETEK Z KAŻDEGO KOLORU JEDNĄ ROZRABIAMY Z 250ml WRZĄTKU I ZOSTAWIAMY(...)KAŻDYM KOLOREM,NA PRZEMIAN,SAMĄ GALARETKĘ I POTEM GALARETKĘ ZMIKSOWANĄ Z MLEKIEM,DZIĘKI TEMU POWSTANĄ NAM KOLOROWE WARSTWY,WAŻNE ,ŻEBY STĘŻAŁA KAŻDA WARSTWA ZANIM DODAMY KOLEJNĄ I JESZCZE DOBRA RADA,NARAZ ROZROBIŁAM GALARETKI Z WIĘKSZĄ ILOŚCIĄ WODY-BO ONE DŁUGO TĘŻEJĄ, ALE TE Z MNIEJSZĄ ILOŚCIĄ-DO MLEKA TO ROZRABIAŁAM PO JEDNEJ,BO ONE SZYBKO TĘŻEJĄ GOTOWY DESER ZOSTAWIŁAM

Swojskie jedzonko
Pszenny chleb na zakwasie 179

Chleby na zakwasie piekę od niedawna, bo nastawienie zakwasu wydawało mi się czarną magią, do czasu gdy na necie znalazłam wspaniały przepis na dobry zakwas,  od tamtej pory przepadłam, chleby na drożdżach mogą dla mnie nie istnieć. Przepis tak że  prosty uda się każdemu! Składniki: 55 dag mąki pszennej typ 700 22 dag czynnego zakwasu 2 łyżki mąki(...)łyżkę miodu i zagniatamy ręką sprężyste ciasto.Zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce na 2 godziny, po tym czasie zagnieść od nowa i zostawić na godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do formy keksowej o wym 23/11 cm natłuszczonej wcześniej i wysypanej otrębami pszennymi.Formujemy, robimy nacięcia, zostawiamy do wyrośnięcia .Nagrzewamy do 210*c piekarnik

Wanilia i Kardamon
Chleb pszenno- żytni w żeliwnym garnku 131

Kolejny wart polecenia chlebuś. Tym razem chleb pszenno - żytni pieczony w żeliwnym garnku. Bardzo dobry z mocno chrupiącą skórką. Przepis pochodzi ze strony  Smaki i aromaty .  Serdecznie polecam;) Składniki:  Zaczyn zakwasowy: 220 gram mąki żytniej chlebowej typ 720 80 gram mąki żytniej razowej typ 1850 320 gram wody letniej przegotowanej 50 gram zakwasu żytniego Wykonanie: Wymieszać dokładnie(...)cały zaczyn drożdżowy 210 gram mąki pszennej typ 650 100 gram mąki żytniej typ 720 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru opcjonalnie:  łyżka zmiażdzonego kminku Wykonanie: Ciasto wyrobić ręcznie przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do dokładnie wyłożonego papierem do pieczenia garnka. Wierzch ciasta posypać

Krakowskie smaki Ani
Walentynkowe kruche ciasteczka 283

Kruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na prezent. Można przygotować je znacznie wcześniej, zarezerwować sobie mnóstwo czasu na dekorację, zamknąć w ładnym słoiku lub pudełku i voilà! Prezent gotowy :) Ja dzisiejsze ciasteczka dekorowałam z myślą o Walentynkach, świetnie nadadzą się jednak także na inne uroczystości jak urodziny czy eleganckie przyjęcie. Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam(...)Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Ciastkozercy
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem 147

notatek i kromka czosnkowego chleba. Zbliża się egzamin, na horyzoncie czai się przeziębienie, jestem piekielnie zmęczona i czekam na mecz. Zagryzam kanapkę  delektuję się smakiem... Chleb czosnkowy jest dobry na wszystko! Przepis inspirowany jest recepturą J. Hamelmana na chleb z pieczonym czosnkiem. Autor radzi główkę czosnku piec w piekarniku przez 40 minut. Jako, że nie piekę chleba dla całej(...)wiem jak smakuje oryginał, ale moją wersję będę piekła bardzo często.     Chleb czosnkowy (2 bochenki) Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 180g mąki pszennej 110g wody Gotowe ciasto: zaczyn 150g mąki żytniej razowej 570g mąki pszennej 1 główka czosnku 20g soli 50g oliwy z oliwek 480g wody Zaczyn : 2 łyżki dokarmionego 12h wcześniej zakwasu żytniego wymieszać z mąką

Zapiski Młodej Żony
Ugryź to! Magazyn Kulinarny GRYZ #1 174

Nareszcie jest! Wyczekiwany przez wielu (mam nadzieję, że również przez Was ;) ) magazyn kulinarny GRYZ tworzony przez pasjonatów dobrego jedzenia.Pomysł na magazyn powstał w zeszłe święta, jednak dopiero na pikniku WBK, który odbył się w wakacje, powróciliśmy do tematu i zebraliśmy grupę chętnych do współtworzenia  warszawskich blogerów. Na początku pomysł zakładał wydanie małej (najlepiej 12 stronicowej) broszurki z kilkoma(...)mamy nadzieję) równie szybko jak my, zakochacie się po uszy. Ze swojej strony słodko zaproszę Was do działu, który mam zaszczyt prowadzić – chyba się już domyślacie jaki, prawda? Ciasta, słodkości, desery czyli to w czym czuję się jak ryba w wodzie. Czekam na Wasze opinie i namawiam do sięgnięcia po  pierwszy numer wyjątkowego magazynu kulinarnego GRYZ.uGRYŹcie

Słodkie Przyjemności
Chlebek watykański z czekoladą i suszonymi śliwkami 112

ludziom. Fajna filozofia, zwraca uwagę na drugiego człowieka i dzielenie się najprostszymi rzeczami, a dodatkowo uczy cierpliwości - na upieczenie poczekamy 7 dni. Oczekiwanie wynagrodzi smak chlebka (a właściwie to ciasta), który możemy uzupełnić ulubionymi dodatkami. Jeśli nikt was nie lubi, nie macie przyjaciół albo chociaż znajomych skłonnych przekazać wam zaczyn, nie smutajcie - można zrobić samemu. Zaczyn: 10 g świeżych drożdży(...)Środa dodać 250 g mąki, nie mieszać Czwartek wymieszać rano, w południe i wieczorem Piątek dodać 250 g cukru, nie mieszać Sobota wymieszać, podzielić na 4 części, 3 oddajemy dobrym ludziom na szczęście :) Niedziela pieczemy naszą część - dodajemy 250 g oleju, 250 g mąki, 3 jajka, cukier waniliowy, po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i soli. Reszta dodatków jest

sama złodycz
Ekstrakt waniliowy 86

Genialny! Od kiedy raz go zrobiłam to się zakochałam. Używam go praktycznie do wszystkich wypieków. Świetnie zastępują także cukier waniliowy , który oczywiście też możecie wykonać sami

Mania Wypiekania
Tarta Z MUsem Z MaRakui 166

Składniki   spód : 1 kubek krupczatki 0,5 kubk a mąki kukury dzianej 1 łyżeczk a soli 0,5 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1

Luźna Kuchnia