dworze. Czy to taras, czy balkon, czy koc w ogrodzie - to już bez znaczenia. Jestem miłośnikiem leniuchowania z jedzeniem w ręku. Cieszę się, że nastał słoneczny sezon! No dobra, a co mam dla Was na tę cieplutką niedzielę? Naleśniki czekoladowe! Bardzo smaczne, mało słodkie, delikatne i proste w przygotowaniu. Do tego aksamitny serek waniliowy i aż chce się jeść(...)gazowaną wodą i ekstraktem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach, tak aby pozbyć się grudek. Pod koniec miksowania dodajemy olej.Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem/masłem wylewamy niewielką ilość ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy około minuty z jednej strony, przewracamy na drugą i chwilę podsmażamy.Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się ciasta.Przygotowujemy nadzienie.Do miseczki wrzucamy pokruszony twaróg, dodajemy
Słodkie Przyjemnościczegoś nowego. Były to trzy niezapomniane tygodnie:) . Zoe i jej przemiłe asystentki przygotowywały torty i ciastka również do sesji zdjęciowych dla magazynów ślubnych i do magazynu „Dekoracja Ciast”, którego nowe numery w Polce przestały się już pojawiać, jak dla mnie, szkoda. Tort poniżej Zoe przygotowywała do sesji zdjęciowej przez parę dni, zaczynając od przygotowania pięknych kwiatów(...)przygotowanym na amerykańskim typie serka „cream cheese”, mniam… Szkoda, że ten serek jest prawie niedostępny w Polsce. Przygotowane babeczki ustawiałam na półeczkach w salonie, gdzie również można kupić dobrą kawę, więc codziennie miałam pyszną przerwę ze świeżą „cupcake” i kawą, którą mogłam wypić w towarzystwie Zoe. Bardzo szybko zleciały mi te tygodnie u Zoe. Mogłam wziąć udział w tylu
Mała Cukierenkałatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas i kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić masę, najlepiej użyć barwników w proszku lub żelu(...)dodać kilka kropli aromatu. Stopniowo dosypywać cukier puder i mieszać, potem zagniatać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie trzeba zużyć całego cukru pudru, trzeba wyczuć czy masa jest już dobra, w razie potrzeby można też dosypać. Musi być plastyczna jak plastelina. Do gotowej masy dodać barwnik spożywczy i dokładnie zagnieść, tak aby powstał jednolity kolor. Tak przygotowaną masę cukrową rozwałkować
Oryginalny smakBabeczkowy bukiet na Dzień KobietPo raz pierwszy od kilku dni za oknem pojawiło się słońce. Korzystając z wiosennego nastroju i dobrego światła do zdjęć postanowiłam upiec coś specjalnie z okazji Dnia Kobiet.Drogie Panie, z okazji Waszego święta życzę Wam zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :)Nasza dzisiejsza propozycja(...)dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Dodajemy wiśnie i białą czekoladę. Lekko popychamy palcem do środka (jeśli czekolada zbyt mocno wystaje może się przypalić
CiastkozercyŚwiąteczne babeczki z zajączkamiDzisiejsze babeczki z zajączkami to dobry pomysł, żeby rozbawić naszych świątecznych gości. Ponadto same kuperki nie przerosną niczyich manualnych zdolności - w końcu to tylko kilka kulek :) Waniliowe babeczki z bananem i kremem z białego serka - delikatne, puszyste, idealne do świątecznej kawy!Składniki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki(...)masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji
CiastkozercyStare porzekadło rzecze. Rodzice są od wychowania. Dziadki od rozpieszczania.No to rozpieścili. Lekko rozbestwili. Wyprzytulali. Wynosili. Wyściskali. A Młody najchętniej pognałby w siną dal na
bastalenaprzyprawa?- rozmaryn i cynamon9. Bez czego nie wyobrażasz sobie życia?- bez rodziny…10. Potrawa, którą ostatnio zachwalała Twoja rodzina lub znajomi?- smakuje prawie wszystko, ale ostatnio to było ciasto drożdżowe z truskawkami)11. Co powinnam zmienić na swoim blogu?-jesli taki Tobie się podoba to NIC)) Pytania z bloga Kulinarne zmagania(...)rodziny 9. Kawa czy herbata? zależy od pory dnia… 10. Ulubiony deser to... zawsze tiramisu… 11. Makaron czy ryż? makaron na słono, ryż na słodko, chociaż dobrym risottem nie pogardzę) Nominowane blogi: http://bajkorada.blogspot.com/ www.turcjaodkuchni.blogspot.com http://ilovecookiesjp.blogspot.it/ http://krystinacuisine.blogspot.it/ http://fantazje-luny.blogspot.it/ http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html http://cosniecos.blox.pl/html http://aleksandraseghi.com/ http://www.gotujebochce.blogspot.it/ http://lepszysmak.wordpress.com/ http://qchenne-inspiracje.blogspot.it/ Moje
Mia Cucina SofietaBardzo dobry chlebek bazujący na wypróbowanym już przeze mnie kilkukrotnie przepisie na chleb wieloziarnisty ze strony mojewypieki.com. W poniższym przepisie podaję swoje modyfikacje. Ilość składników wystarcza na przygotowania jednego bochenka. Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorkami, bazylią i czarnuszką PRZEPISTemperatura: 210oC (piekarnik gazowy) | Czas pieczenia: 1h Składniki na 1 bochenek 40 dkg mąki orkiszowej, t1850 10 dkg mąki krupczatki, t500(...)wody Przygotowanie Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, drożdże rozkruszyć w dłoniach, całość dokładnie wymieszać (można mikserem). Czarnuszki zostawić tyle co do posypania na wierzchu chleba wg uznania. Ciasto może mieć nieco luźną konsystencję, przy czym chlebek wyszedł mi smaczniejszy gdy ciasto było dość gęste. Po wymieszaniu składników, ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
coolinarnastrefa.blogspot.combaru. Za ścianą ludzie, jakby nigdy nic -siedzą, piją Limoncello , jedzą ciasteczka, głośno się śmieją, a ja normalnie jestem głodna. Po ludzku chce mi się jeść coś innego niż ciast z kremem, migdałowych ciasteczek,deserów, lodów.... Patrzę na zegar i myślę , że jak wrócę do domu, to będzie 4.00 nad ranem. I być może sen wcale nie nadejdzie(...)sztywna mowa ostatnich niemieckich turystów umilkła. Można było wracać do domu, po 4.00 nad ranem. Świtało!!!! Przebiegłam parę metrów i myślałam tylko o jednym, jak szybko zrobić sobie coś dobrego do jedzenia i wskoczyć do łóżka na dwie godziny maksymalnie. Przed piątą rozwożą chleb, kurcze to nie będzie takie możliwe się wyspać! Weszłam do domu. Strzeliłam klucze ,poczłapałam do lodówki
Z Kuchni Do Kuchniwięc stoję co tydzień w kolejce do pani Lucynki, w której to kolejce kwitnie sąsiedzkie życie towarzyskie. Na co dzień sąsiadów niemal nie widuję, rzadko rozmawiam, tylko zwykłe dzień dobry . Ale w kolejce do pani Lucynki można nadrobić tygodniowe zaległości - kto gdzie jedzie na wakacje, czyje dzieci jadą na obóz, a czyje do babci. Kto robi zakupy dla mamy(...)warto czekać. Ostatnio wiejskie jajka kupione na osiedlu przerobiłam na farsz do krokietów. Korzystałam ze starej sprawdzonej Kuchni Polskiej, gdzie znalazłam super sposób na panierkę - zostawiamy 6 łyżek ciasta naleśnikowego, w którym maczamy gotowe, nadziane naleśniki i później obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy krokiety na patelni. Przeczytajcie dokładnie przepis i zobaczcie jak ja to zrobiłam: Krokiety z farszem
Posadzone i zjedzonewymyśliłam ją ot tak,chciało mi się coś dobrego,czasu miałam niewiele,i miałam banany i śmietankę 30%,,nawet się nie spodziewałam takiego efektu,wyszło przepyszne i rozpływało się w ustach,spróbujcie koniecznie,naprawdę warto!!! SKŁADNIKI: 4 JAJKA 1/2 SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1/2 SZKL.MĄKI PSZENNEJ ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZKL.CUKRU 500ml ŚMIETANKI 30 % 2 ŚMIETAN FIXY 4 ŁYŻKI CUKRU(...)BISZKOPT) WYLEWAMY NA BLACHĘ OD PIEKARNIKA WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA PIECZEMY W ROZGRZANYM DO 180 STOPNI PIEKARNIKU 15 MIN PO UPIECZENIU PRZEWRACAMY NA ROZŁOŻONĄ ŚCIERECZKĘ,POSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO SIĘ DO ŚCIERECZKI) ZDEJMUJEMY PAPIER I ZWIJAMY CIASTO RAZEM ZE ŚCIERECZKĄ W ROLADĘ,ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ZE SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER
Swojskie jedzonkokwaskowymi cytrynkami... Mniam! No mój ideał. Całe szczęście mężowi nie smakował, więc więcej było dla mnie ;) Małżonek dostał wtedy swoją porcję a'la snikers, z kajmakiem i fistaszkami. Równie dobry, ale mój i tak lepszy :) Lemon curd pasuje mi do wielu wypieków. Do kruchych ciasteczek, tartaletek (wkrótce na blogu), przełożenia tortu. Nawet wyjadany łyżką z garnka jest bardzo smaczny(...)aromat waniliowy lub rumowy Lemon curd: 3 duże cytryny (skórka i sok) 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem
Cakes By KejtZapomniałam dołożyć ten przepis przed świętami... Dla Każdej z Mam i dla nas robimy Świątecznego piernika SKŁADNIKI: 2 gotowe mieszanki: Duża blacha piernika Delecta ( naprawdę dobra mieszanka) 6 jaja 350 ml wody 500 g margaryny 2 łyżki cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika bakalie kilka pokrojonych drobno pigw w spirytusie 4 krople aromatu migdałowego 2 łyżki miodu gorzka(...)blach typu keksówki (te blaszki są troszkę mniejsze niż standardowe). Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką. Najlepsze ciasto na święta i nie tylko
MarciochaKucharzyładną przystawkę. Mimo że wygląda na oko dość skomplikowanie to wykonanie jest maksymalnie proste i dla każdego kto piecze regularnie biszkopty to będzie pestka. Przy tym jest to bardzo dobre połączenie smaków, a i wygląda pysznie Save Print rolada szpinakowa z łososiem Autor: zjemto Kategoria: przystawka Czas przygotowania: 30 minuty Czas gotowania: 15 minuty Całkowity(...)całość do masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek, skórka z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny
zjem to blog kulinarnyjedno z tych uzależnień, z którym naprawdę ciężko walczyć, bo gdy zęby kończą chrupanie, ręka już sięga po kolejną porcję, a zdrowy rozsądek jakoś wtedy zupełnie zawodzi! Chrupanie jest dobre na wszystko. Na zimowy wieczór przy kominku. Na czytanie książki - choć wtedy przybiera nieobliczalne rozmiary - bo jak się oderwać od książki i chrupania skoro jedno i drugie tak bardzo(...)można przed nim zamknąć usta?! Na pewno nie! Będziecie zaskoczeni jak szybko i łatwo można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze. Tak przygotowane krakersy smakują doprawdy wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych
KUCHARNIA