dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:325/464)

Jak zrobić domowy twaróg 137

coś, co sprawi, że mleko się zsiądzie. Może to być maślanka, kwaśna śmietana, kefir... Taki domowy twarożek bardzo się różni od tych sklepowych. Nie mówię, że sklepowe są niedobre - przeciwnie - wystarczy trochę poszukać, popróbować kilku rodzajów i znaleźć ten ulubiony (dla mnie najlepszy kupny twarożek, to ten ze Strzałkowa), ale domowy twarożek jest po prostu jedyny w swoim rodzaju. Oprócz(...)wylewajcie serwatki, która powstanie. Ja przelewam ją do pojemników o pojemności mniej więcej szklanki i wstawiam do zamrażarki. Serwatka świetnie się mrozi! Później używam do zup, chlebów i ciast. Obserwujcie pasek z zakładkami po prawej stronie - w zakładce serwatka będę dodawać przepisy z jej użyciem. Domowy twaróg 2 litry mleka świeżego 3,2% (najlepiej w woreczku) lub pasteryzowanego w butelce

Posadzone i zjedzone
CIASTKA ZIMTSTERNE 187

można zrobić zawsze, nie tylko od święta, prawda? Są to co prawda iście Bożonarodzeniowe ciastka, jednak uważam, że nie powinniśmy się tym jakoś bardzo przejmować, biorąc pod uwagę, że dobre ciastka można zjeść zawsze. Nawet w majowy wieczór ze szklanką herbaty w ręku na rozkwieconym balkonie. Co do dzisiejszego wypieku, stwierdzam, że to rozkosz w czystej postaci. Proste, szybkie(...)lekko łączymy.  Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia lekko obsypanym cukrem pudrem, który przykrywamy drugim kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem

Słodkie Przyjemności
Pszenne bułeczki 197

Już jakiś czas temu miałam na oku ten przepis, zachwycił mnie sam wygląd bułeczek bo o smaku przecież nie wiedziałam nic, jednak okazały się być bardzo dobre.   Bułeczki nie są skomplikowane w przygotowaniu, idealne w swej prostocie.  Dość często kupowałam podobne bułeczki w pobliskiej piekarki jednak teraz wiem, że już po nie nie sięgnę(...)drożdże, sól oraz cukier. W między czasie rozpuścić masło i delikatnie przestudzić, gdy masło będzie już letnie dodać je do mąki oraz reszty składników. Na sam koniec wybić jajko. Ciasto wyrobić na gładką, delikatną masę. Na początku wyrabiania jest ono dość luźne ale później fajnie się łączy. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. W między

Krakowskie smaki Ani
Deser LETNIA POKUSA z porzeczkami i szałwią 146

Obiecana czarna porzeczka powraca!, tym razem w odsłonie uroczego i zdrowego deseru. Podane na łódeczce wspaniale trafi do dzieci, podane w szerokiej szklance będzie świetną propozycją

Kuchnia PROzdrowotna
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 108

już, nie odstawiać na długo. Médoc AOP Château La Valiere 2007 (27,99 zł) dojrzałe i zrównoważone. W nosie i w ustach czarna porzeczka , jeżyna i dojrzałe wiśnie. Bardzo dobra cena. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Do ciężkich dań z wołowiny lub jagnięciny. Alsace Pinot Gris Grand Cru Marckrain Grand Cru 2013 (39,99 zł) – Półsłodkie. Nos ziołowy, nie zapowiadający ciekawego(...)przepiórki w bardzo atrakcyjnych cenach. Łączenie ich z winami może stanowić bardzo ciekawe doświadczenia smakowe. Propozycje przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona

królestwo garów
Fabryka Form 88

Oooh, miód na moje serce - czy jakoś takoś. Nie wiem, powiedzenia ludowe nigdy nie były moją dobrą stroną. W każdym razie radocha taka, że prawie po nogawkach sikam. Powszechnie wiadomo, że jestem gadżeciarzem i zbieranie niepotrzebnych (ale fajnych) rzecz daje mi większą frajdę niż wyjazd na wakacje (na których zresztą nie byłem chyba z 5 lat). A jak jeszcze przypadkiem(...)miło z jego strony, takie podarki przyjmuję zawsze w każdej ilości. Postanowiłem zatem podzielić się z Wami wrażeniami z moich nowych zabaweczek. Otóż dostałem: minutnik , kwadratowy durszlak , formę do ciasta i naczynie do pieczenia chleba . Zanim opiszę po kolei te przedmioty powiedzieć muszę, że niestety Fabryka Form do najtańszych sklepów nie należy. Ale cóż... Gadżety po prosty tyle kosztują, wiem

Marder&Marder Manufacture
Focaccia mocno cebulowa 121

Wariacji Włoskiej Focacci jest mnóstwo, każdy dozuje swoje ulubione dodatki tak jak lubi, podstawa jest dobra oryginalna oliwa z oliwek, która nadaje aromat i smak tego płaskiego chlebka. Moja jest dzisiaj z dużą ilością ziół, czerwonej cebuli i zielonych oliwek.  Składniki na dwa chlebki wypiekane w tortownicy o średnicy 25-28 cm: 70 dag mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki(...)letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy na kwadrans aby zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i 2 łyżki oliwy, dodajemy  drożdże z wodą, zagniatamy ciasto, miskę przykrywamy szczelnie folią do żywności i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.  3. Dwie cebule kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone oliwki

Apetyczna babeczka
Prosty chleb z siemieniem lnianym 205

własnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej, wiedziałam że muszę go upiec. Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne. Działa osłaniająco(...)minut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części

Moja Delicja
WIELKANOCNA BABKA MAJONEZOWA Z BIAŁYM MAKIEM I FIGAMI. Mąka owsiana, bezglutenowa. 159

okazał się zwietrzały, więc słabo aromatyczny i nie tak smaczny. Udało nam się jednak "dorwać" sklep w którym te przykre ewentualności nie wchodzą w grę. Jeśli więc chcecie mak "dobrej jakości" (jakkolwiek to brzmi) to polecamy SKWORCU . Nie wiemy czy jakość zawdzięczamy opakowaniu (które jest faktycznie szczelne) czy sposobom pakowania, przechowywania czy czego, ale nie wnikamy, tylko cieszymy się(...)Regularne spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlowy oraz przeciwgorączkowe. " ( Skworcu ) Kupisz go tu: KLIK . BABKA: Nie od dziś wiadomo, że ciasto ucierane jest szybkie jak Kubica (ale mniej wypadkowe). "Warsztat" można ekspresowo ogarnąć po wjeździe foremki do piekarnika. Większego "chlewiku" nie ma, bo używamy jednej miski/garnka, miksera i np. szklanki do odmierzania. Tyle

Wypisz Wymaluj
Pączki z marmoladą 1381

Pyszne pączki z marmoladą ze sprawdzonego przepisu mojej Teściowej :) SKŁADNIKI 1 kg mąki 200 g masła 6 żółtek + 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1

Moje Kuchenne Rewelacje
Chleb z Watykanu (Chleb szczęścia) 158

mąki (nie mieszać) Czwartek - zamieszać rano, w południe i wieczorem Piątek - dodać 250 g cukru (nie mieszać) Sobota - zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części, 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku) Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier(...)dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem Odłożyć w ciepłe miejsce na noc Kolejnego dnia wymieszać Mieszać raz dziennie przez trzy dni Po 3 dniach zabrać szklankę ciasta i postępować zgodnie ze wskazówkami podanymi powyżej   Moja uwaga: nie można chleba wyjąć od razu z piecyka, ponieważ opadnie i zrobi się zakalec. Po upieczeniu należy wyłączyć piecyk

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
S jak... smakowity sylwester! 247

wracać na ziemię. Przed powrotem do pracy (na raptem dwa dni) zdążyliśmy jeszcze odpocząć i poleniuchować. A teraz? O, jak dobrze! Teraz znów wolne :D Dopiero w styczniu na dobre wracamy do pracy, więc póki co odpoczywania ciąg dalszy. Bardzo się z tego cieszę. Czuję, że potrzeba mi chwili wytchnienia, a jak już pewnie wiecie, doskonale wypoczywa mi się(...)zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku?Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowymskładniki na 24 niewielkie babeczki(użyłam standardowej formy na 12 muffinów)Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:500 g mąki pszennej200 ml mleka100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła min. 82%3 jajka50 g drożdży1 łyżeczkę cukru1/2 łyżeczki solidodatkowo 1 łyżkę masła do natłuszczenia formyDo nadzienia

Ratunku obiad
Urodzinowy tort Bruna 197

Z okazji urodzin Bruna chciałam upiec tort. Warunkiem było to, że on też musiał móc go zjeść. Wiadomo było, że będzie biszkopt, no ale czym go

Z butelką mleczka w tle
Przerwa na herbate 109

przedświątecznej bieganinie warto też znaleźć trochę czasu dla siebie. Na to by z filiżanką dobrej herbaty zasiąść w fotelu, przeczytać kilka stron ulubionej książki lub przejrzeć zakupioną ostatnio gazetę, by delektować się chwilą, przegryźć ukradkiem podebraną z kuchni babeczkę. Wiem, wiem, czas ucieka i jeszcze tyle spraw do załatwienia, cala lista rzeczy do zrobienia. Jednak nie warto ścigać się(...)płatków migdałowych wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku i ciągle ucieramy. Następne dokładamy mąkę z proszkiem i jogurt. Wszystko dokładnie ucieramy do uzyskani gładkiego ciasta.. Czekoladę siekamy nożem na kawałki średniej wielkości. Do ciasta dodajemy żurawinę i czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek od muffinek. Posypujemy paltkami migdałowymi. Pieczemy około :20 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Tarta cebulowa z ziołami i mięsem. 145

wiem, że są ludzie, którzy cebuli szczerze nie lubią (na przykład moja mama - na sam zapach dostaje mdłości i wcale nie udaje). Do tarty dodałam mięso, pomimo, że byłaby dobra z samą cebulą, i można pominąć ten składnik, jednak fajnie jest zrobić coś co jest zawsze trochę bardziej różnorodne w składniki niż popularne tarty cebulowe. Danie to jest bardzo syte(...)też dać mięso z udźców) 150 ml jogurtu greckiego 3 jaja 20 dag żółtego sera zioła prowansalskie sól, pieprz i ostra czerwona papryka tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia, zagnieść sprawnie. Formę posmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto aż po same brzegi. Włożyć do lodówki przykryte folią, by się schłodziło (około pół godziny

Poezja Smaków - blog kulinarny