dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:319/464)

Rabarbar i truskawki. Biszkopt. Rolada 174

ostatnich tygodni, gdy zupełnie nie mieliśmy na to czasu. Och, nie powiem! Było bardzo miło i przytulnie, na kanapie, pod kocem ... W kuchni natomiast wiosna rozgościła się na dobre, od czasu do czasu kierując nawet moje myśli w kierunku lata, gdy mnogość warzyw i owoców będzie przyprawiała o zawrót głowy. Póki co jednak skupiam się na sezonowych przysmakach, czyli(...)roladę z truskawkami i rabarbarem. Przy przeglądaniu gazet w oko wpadła mi rolada z malinami. Wyglądała obłędnie! Ja mam w lodówce tylko rabarbar i truskawki... Jednak ochota na zawijanie ciasta biszkoptowego dopadła mnie niczym grom z jasnego nieba; po prostu nie mogłam się powstrzymać. Skarmelizowałam więc rabarbar w ciemnym, aromatycznym cukrze, dodając truskawki pod sam koniec gotowania. Dzięki temu lekko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOSZYCZKI WIELKANOCNE 129

żaroodporna lub metalowa. Zewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową i posmarować tłuszczem.Miskę odwrócić do góry nogami.Z ciasta formować wałeczki a następnie układać je na misce.Mi było łatwiej rozwałkować ciasto na placek i nożykiem do pizzy kroiłam 1,5cm paski,które następnie lekko zrolowałam.Wałeczki przeplatać na przemian (jeden wałeczek na górze,drugi przeplatać dołem i tak dookoła miski) .Uformowany(...)koszyczki zachęcą Was do upieczenia takich samych,może nawet ładniejszych.Zdaję sobie sprawę z tego,że moje zdjęcia nie są doskonałe ale robię co mogę.Zaczynam zbierać pieniążki na dobry aparat by jeszcze bardziej zachęcić Was do odwiedzania mojego bloga

Niespełnione zdolności kulinarne
Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie 152

taki chleb , jaki już od dłuższego czasu piekę w każdy weekend. Tymczasem lekka modyfikacja i wyszedł mi chlebek zupełnie inny - cięższy, bardziej zwarty, ostrzejszy w smaku, ale i tak dobry. I już jest prawie cały zjedzony :) Składniki na dwie standardowe keksówki i jedną mniejszą: 400 g mąki pszennej tortowej typ 450 200 g mąki pszennej razowej(...)wymieszałam zagarniając niewielką ilość mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia drożdży. Dodałam zakwas i resztę letniej wody, drewnianą łyżką dokładnie wymieszałam dość gęste ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość, przełożyłam je do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Powierzchnię ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika. Foremki

Kuchenne zapiski Edyty
Nie chleb ale pancakes życia | bomba witaminowa 242

Ulubione, smaczne, najlepsze, najzdrowsze! Te placuszki to ogromna bomba witaminowa.  Białko, zdrowe węglowodany i wieeeele soli mineralnych i witamin. Tyle dobra z rana zapewni nam świetny start oraz nasyci na długo. Przygotowywując je dziś rano zapachniało mi wiosną. Przez otwarte okno w kuchni przedzierały się promyki słońca, momentami zawiewało świeżym wiosennym podmuchem i zapachem wiatru. Słychać było już śpiew(...)Odrobina sody Woda Przygotowanie: Jajka rozbełtać. Dodać wszystkie składniki, wodę odpowiednio do uzyskania konsystencji jak na zwykłe pancakes. Odstawić na kilka/kilkanaście minut. Smażyć na średnim ogniu, przewracać aż ciasto się zetnie i smażyć na mniejszym. Podawać z ulubionymi, zdrowymi dodatkami. U mnie: masło orzechowe

Czarnawisienka
Fougasse – chlebek z oliwkami 127

pâte fermentée (zaczyn) nie za bardzo chciało ze mną pracować Niestety nie miałam czasu, żeby zrobić drugi więc postanowiłam mimo wszystko kontynuować przygotowanie fougasse i myślę, że to był dobry pomysł :)!Nie wiem jak powinien smakować właściwy chlebek z oliwkami fougasse, ale ten który przygotowałam – wyszedł czy nie – i tak zachwycił mnie i wszystkich którzy go próbowali! Ponieważ(...)zamieszczona poniżej jak tylko uda się zebrać wszystkie linki :)!Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie i do zobaczenia przy następnym pieczeniu :)!„Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[…]” J. HamelmanFougasse – chlebek z oliwkamiSkładniki na 2 chlebki:Pâte fermentée (zaczyn):122 g mąki

UgotujmyTo.pl
Bułeczki maślane z twarożkiem ziołowym 115

stopione i przestudzone masło. Zarobić ciasto, żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki.  Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia można posmarować je rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze około(...)posiekane zioła - w ilości jaka nam odpowiada. Wszystko mieszamy i nakładamy na bułeczki. Ja lubię ostrzejsze potrawy, więc posypałam je jeszcze zmielonymi płatkami chili. Udało mi się kupić dobre (choć szklarniowe) ogórki. Idealnie pasują do mojego twarożku :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
492. Ostatni dzień roku... i pierogi!? 126

pełnoziarniste pierogi z wiśniami podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym Tak, moja dzisiejsza zdolność lepienia pierogów wynosi zero, no ale przynajmniej były dobre  :POstatni dzień roku, uwierzycie w to? Nie mam pojęcia kiedy te wszystkie dni minęły, mam wrażenie, że dopiero co wróciłam z tamtego sylwestra, a tutaj mam się szykować już(...)plany na dzisiejszą noc? :) Składniki:50g mąki pełnoziarnistej20g mąki pszennejok.45ml ciepłej wody szczypta soliok.100g wiśni + cukier, cynamonMąkę przesiewam, po środku formuję wgłębienie i wlewam wodę. Zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, na oprószonym mąką blacie  rozwałkowuje i wycinam szklanką koła. Na środku każdego krążka układam po kilka wiśni i zlepiam brzegi. Pierogi wrzucam

More food, love and dreams
"Pączkowe" muffinki 176

cukrową. Polecam na szybki podwieczorek, w środku tygodnia, gdy mamy mało czasu na przygotowanie pracochłonnych deserów. Choć przyznam szczerze, że efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Może być to też dobra alternatywa dla pączków smażonych na głębokim tłuszczu (w Tłusty Czwartek). "Pączkowe" muffinki PRZEPIS (źródło: link, 8 sztuk) Temperatura pieczenia: 200°C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia(...)mokre.2. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać, ale niezbyt dokładnie  (postępowanie typowe dla przygotowania większości muffinów). 3. Formę do muffinków lekko natłuścić masłem (lub wyłożyć papilotkami). Nałożyć ciasto do połowy foremki, nałożyć 0,5 łyżeczki powideł a następnie uzupełnić formę do 3/4 wysokości ciastem. 4. Muffinki piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 min. Posypka (porcję zmniejszyłam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Dietetyczne ciasteczka z płatków gryczanych 190

Dietetyczne ciastka z płatków gryczanych i owsianych! Dobra i zdrowsza alternatywa dla tych co na diecie ;-) Po więcej FIT przepisów zajrzyj do zakładki DIETA na blogu, po prawej stronie! SKŁADNIKI NA DIETETYCZNE CIASTECZKA GRYCZANE: - 250 g płatków gryczanych - 100 g płatków owsianych górskich - 100 g mąki owsianej - 50 g mąki gryczanej - 150 g schłodonego oleju kokosowego(...)minut. Mąkę owsianą i gryczaną połącz z proszkiem do pieczenia, wsyp do dużej miski, dodaj proszek budyniowy, płatki owsiane i namoczone płatki gryczane. Wymieszaj, dodaj pozostałe składniki. Zagnieć ciasto (gdyby było zbyt suche dodaj łyżkę jogurtu lub mleka). Z ciasta formuj kulki i rozgniataj w dłoniach, układaj na papierze do pieczenia. Czas pieczenia: 25- 30 minut. temp.:170 stopni

SMYKWKUCHNI
Bułki pszenne, jak z piekarni. 195

Pyszne bułki pszenne, niesamowicie mięciutkie, z chrupiącą skórką skradły nasze podniebienia. Są tak dobre, że od dłuższego czasu nie kupujemy bułek. Wolę sama upiec te bułeczki w domu, bo są bez polepszaczy, sztucznych dodatków i długo zachowują świeżość. Polecam!!! Składniki na bułki pszenne, jak z piekarni na 8 sztuk 500 g mąki pszennej (ja używam tortowej) 20 g świeżych(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, na około 10 minut, by drożdże podrosły. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy wodę, olej, sól i dobrze wyrabiamy ciasto (około 8-10 minut). Wyrobione, gładkie ciasto posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i znów odkładamy ciasto w ciepłe miejsce, tym razem jednak na co najmniej godzinę (ma podwoić swoją objętość

Rozpustne gotowanie
Chleb paprykowo-kminkowy 85

Czasem warto stanąć w kuchni i z tego co do głowy przyjdzie upichcić coś dobrego - mi udał się przepyszny chlebek :) chrupiąca skórka, miękki środek - tak jak być powinno :) Specjalnie na 11 listopada nie kupiłam chleba, żeby znowu upiec - coraz częściej to robię i to już wymyślam receptury na chleby i bułeczki :) podczas tworzenia tego zatrudniłam Męża, aby siedział obok(...)mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami, szczyptą cukru, solą i przyprawami. Robimy wgłębienie i wlewamy letnią wodę, mieszamy z otrębami. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie formujemy w zgrabny bochenek i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę (lub jeśli ktoś chce

Kolorowy Przepisownik
Pizza chlebowa czyli utylizacja starego chleba 146

zresztą prawie takie same ciasto jak na pizzę (rożni się jajkiem) więc zapiekanka smakuje prawie tak samo jak pizza. Składniki: - stary chleb lub bułki - opcjonalnie pokrojony plasterek sera do ciasta (nie jest konieczny jak mi zostaje jeden to wrzucam) - jajko - mleko (parę łyżek do zalania chleba aby nasiąkł) - góra wedle uznania tak jak na pizzę ser + sos + pieczarki , jednym słowem(...)dodatki. Zapiekamy w 200 stopniach 25 minut (grzanie z obu stron). Ostatnie 5 - 10 minut można przełączyć na grill jeśli ktoś lubi zarumieniony ser. Bajecznie proste i dobre. Smacznego

Lubczyk i Wanilia
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 118

stały się dla wszystkich inspiracją do nowych kulinarnych wędrówek, dodały odwagi w łączeniu smaków łamiąc utarte stereotypy i pokazały jak ważne i wyjątkowe są chwile, które łączą pasjonatów dobrej kuchni przy wspólnym stole i rozmowie. Wiem, że nie tylko dla mnie był to czas niezwykły, zatrzymany, wszyscy chcieliśmy bardzo, aby trwał, trwał... Czas o smaku lata. Zatrzymany w potrawach, wspomnieniach(...)SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze z morelami i borówkami oraz pistacjowo-cytrynowym twarożkiem

KUCHARNIA
Holenderski naleśnik 449

Propozycja na dzisiaj to pyszny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser. Każdy chyba lubi naleśniki. Moja dzisiejsza propozycja nie różni się bardzo od klasycznych naleśników, tyle

Wyprawy kulinarne