GORĄCA KOLACJA 2 - PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście naleśnikowym do krokietów znalazło się jajko ale zapytałam o nie dopiero teraz, kiedy piszę ten tekst, ponieważ patrząc na całość tego dania i ogólnie wszystko, co zostało przygotowane, nawet(...)dodam jeszcze, że wszyscy siedzieli, jedli, popijali i dalej jedli i rano ważyli co najmniej kilo więcej, więc to wspólne biesiadowanie uważamy za naprawdę udane i miło, że w dobrym towarzystwie, przy sympatycznych rozmowach i naprawdę dopieszczeni jako goście przywitaliśmy Nowy Rok, niekoniecznie wyłącznie jako gospodarze imprezy we własnym domu. W następnym wpisie tort, obserwujcie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciastkami nie przepadam jakoś szczególnie. Można powiedzieć, że jestem troszkę wybredna. Niewiele ciastek przypada mi do gustu, do niewielu wracam chętnie. No dobra, przyznam się: wolę czekoladę ;) Ciastka, na które dziś Was zapraszam, z czekolada nie mają nic wspólnego. Są za to kruche, pachnące i smaczne. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, pieką się też szybciutko. I choć za ciastkami(...)następnie słonecznik. Kiedy przestygną, dodać do mąki z masłem. Wsypać amarantus i wymieszać. Jajka lekko roztrzepać (wystarczy widelcem w kubku), dodać do reszty składników. Po wymieszaniu powinno wyjść elastyczne ciasto. Formować w dłoniach kulki wielkości piłeczki od ping ponga, spłaszczać na grubość około 1 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Codzienna kuchnia niecodziennaodzwierciedlenia), można z łatwością zabrać je ze sobą. Czekolada zawsze idealnie komponuje się z malinami, a te babeczki łączą i jedno, i drugie. Warto wybrać konfiturę lub dżem dobrej jakości, najlepiej niskosłodzony lub słodzony zdrowszymi odpowiednikami, np. ksylitolem lub stevią. Składniki: 2 szklanki pszennej mąki razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu(...)przełóż uzyskaną słodką masę, dodaj też rozgniecione banany oraz szklankę mleka. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i całość starannie połącz ze sobą. Na koniec wmieszaj w ciasto posiekane orzechy i czekoladę. Papilotki kolejno wypełniaj do połowy ciastem, następnie połóż małą łyżeczkę konfitury/dżemu i przykryj kolejną częścią ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut
Roślinna - blog wegańskigłowie. Niestety znowu mam blogowe zaległości. No nic, mam nadzieję, że w końcu przestaniemy chorować (ile można! ja z pewnością mam dość!) i powrócę do Was na dobre z pysznymi propozycjami. Zapraszam Was dzisiaj na niebywale smaczne racuchy. Tym razem nie z jabłkiem a z karmelizowana gruszką. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". U nas pojawiły(...)cukrem. Dodajemy mleko i 1/3 maki, delikatnie mieszamy i rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę maki, jajko i ostudzoną gruszkę. Mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejemy nakładamy porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem
Dzieje kuchennej Wiewiórycałkiem mi się to smażenie spodobało. Wracając do sedna, czyli naleśników. Nadzienie przygotowałam z twarogu, który przywiozłam sobie z Polski, z dodatkiem rodzynek namoczonych w herbacie. Mmm... Jakie to dobre... Całość polałam sosem waniliowym - kremowym, delikatnym i słodkim. Wyszło obłędnie pysznie, choć słodko (można zredukować nieco ilość cukru). Niemniej z wielkim zapałem zjedliśmy całkiem spore ilości, jeszcze zanim(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Naleśniki: Jajka roztrzepać, dodać mleko i olej. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowaniu mogę puścić wodzę fantazji, zaskoczyć czymś nowym, delikatnym i słodkim. Nie przepadam za zwykłymi naleśnikami, ale Pancakes to już zupełnie inna bajka. Cenię je za uniwersalność. Są równie dobre nie zależnie od tego jakiej użyjemy mąki pszennej, kukurydzianej, pełnoziarnistej. Z powodzeniem możemy maślankę zastąpić owocowym kefirem lub dodać do nich płatki owsiane. Jeżeli zrezygnujemy z dodatku cukru możemy(...)jajo, cukier waniliowy i sok z cytryny umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość geste, dlatego konieczne będzie rozsmarowywanie go łyżką na gorącej patelni. Ja piekłam placuszki na suchej patelni z powłoką teflonową. Krem budyniowy: Do naczynia wlewamy 1/2 szklanki mleka
Zapiski Młodej ŻonyTarta, która powstała trochę z przypadku, jarmuż i pieczarki były w lodówce, trzeba było je szybko zużyć. I tak powstało to
Stare Garyukształtowanie terenu sprawiają, iż taki ser może powstać tylko w tym regionie. Uwodzi swą miękką teksturą i pięknym białym kolorem. Zapach mleka prosto od krowy utrzymuje się przez kilka dobrych dni. Uwielbiam młody ser, jego delikatny, niepowtarzalny smak. Im dłużej będzie przechowywany, tym bardziej stanie się atrakcyjny. Zachwyci kolorem i dojrzalszym smakiem. Ja najbardziej lubię klasyczny śmietankowy(...)mąki pszennej - 200ml przegotowanej letniej wody - garść ziaren siemienia lnianego - sól do smaku Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, dodajemy siemię i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk i będzie lekko sprężyste. Z dużej kuli lepimy mniejsze kule o średnicy około 3 cm i formujemy z nich w dłoniach nieregularne placuszki Teflonową patelnię
Sajkofanka smakuatmosfery, zapachów, smaków… Ta mieszanka jest tak skomponowana, że po prostu chce się tam wracać! I to jak najczęściej! Wielbicielami Dworku są moi Teściowie, którzy cenią sobie zarówno dobry smak potraw, jak i elegancję wnętrz. Gościli tam wielokrotnie i za każdym razem byli zachwyceni. Po każdej swojej wizycie gorąco nas namawiali byśmy i my odwiedzili Dworek Grabowskich. W końcu(...)sposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych
Szybko Tanio Smacznieoczywiście mama robiła je tak samo, chociaż już bardziej na oko, a ja robię je według tego przepisu i jeszcze nigdy nie zawiodły. Najważniejszym aspektem przygotowywania naleśników jest posiadanie dobrej patelni. Musi być ciężka, z grubym, nieporysowanym dnem, musi dobrze rozprowadzać ciepło i musi być naprawdę dobrze rozgrzana. Babcia smarowała patelnię kawałkiem słoniny, która topiąc się idealnie ją natłuszczała, mama(...)smażenia Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy je na co najmniej 20 minut, by masa odpoczęła i odrobinę zgęstniała. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (ważne jest by była naprawdę dobrze nagrzana), smarujemy olejem
Rozpustne gotowanieMusiałam wypróbować.Wszystkie składniki były pod ręką, tak więc nic tylko piec:) Zrobiłam jednak mały zamiennik: sok pomarańczowy zamieniłam na napój pomarańczowy (też z kartonika) i to ... nie był dobry pomysł. Babka wyszła bardzo smaczna, pulchna, nie sucha a kolorowa aromatyczna żurawina wzbogaciła jej smak. Mogłaby być jednak odrobinę bardziej słodka i pewnie byłaby taka, gdybym użyła(...)Keksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.Przygotowanie kruszonki: mąkę zmieszać z miękkim masłem,cukrem i płatkami migdałów, wyrobić kruszonkę, wysypać ją na ciasto w keksówce.Piec 1h w 170-180C sprawdzając czy jest upieczone patyczkiem. Moje ciasto wyrosło sporo ponad foremkę i musiałam trzymać je w piekarniku 10min dłużej.a potem już
Walijskie Pichcenierobi się jak kostka lodu. Nie lubię zimna i walczę z nim na różne sposoby. Zakładam grubaśne swetry i okrywam się wełnianymi pledami ale przede wszystkim rozpoczynam dzień od dobrego, rozgrzewającego śniadania . Do tego popijam herbatki i napary, używam aromaty cznych przypraw.Co dokładnie jem i piję aby poczuć się jak w tropikach. Przeczy tajcie. 1. Moja jesienno- zimowa DIETA(...)rzyprawy ułatwiające trawienie takie jak kurkuma, tymianek i majerane k naturalne przekąski takie jak pestki dyni, słonecz nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp. miód, jajka, ryby 2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie i niestrawność. Niektóre z nich
WYSPA SZCZĘSLIWAzwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi(...)ziemniaki do pieczenia”. Szukajcie na opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku. I pamiętajcie, żeby ziemniaki do gotowania obierać cienko- najwięcej dobrego kryją, tak jak wszystkie warzywa i owoce- zaraz pod skórką. Zielone i kiełkujące ziemniaki – jeśli nie macie warzywnego ogródka, od razu wyrzucajcie. Nie nadają się do spożycia przez podwyższoną zawartość
Karo in the Kitchenkroimy na około centymetrowej grubości plastry. Pieczemy 20-25 minut aż ciastka nabiorą złotego koloru. Ja musiałam piec na dwa razy- w czasie pieczenia pierwszej partii, drugą część ciasta wsadziłam na chwilę do lodówki. Wyjmujemy szortbredy z piekarnika i czekamy aż wystygną. To mój ulubiony kształt szortbredów- po prostu z rulonu krojonego na plastry. Ciastka są idealne do chrupania przy(...)ulubionych bohaterek- Lady Grantham). A na tej stronie znajdziecie (długi) spis zasad dotyczących podawania herbaty właśnie. Czyli filiżanka bez paluszka w górze i szortbred w trzech palcach- i mamy dobre maniery nawet na Dolnym Ś ląsku. No dobra, nie filiżanka a kubek. Jednak wyłazi ze mnie plebs. Może to jest właśnie rozwiązanie na moje nieogarnięcie i życiowy bajzel- pełen
les mirabellesPodstawą udanego dnia jest dobre śniadanie. Warto więc zadbać nie tylko o jego walory smakowe, ale i estetyczne, bo cóż może nastrajać bardziej pozytywnie niż kolorowy i zdrowy talerz z pysznym jedzeniem? Pisałam już kiedyś o szybkim i smacznym śniadaniu, jakim jest mug cake- idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych. Jeśli jednak macie trochę więcej czasu i fantazji można(...)wsypujemy otręby Dodajemy białka jaj, pokrojonego na kawałki banana, maliny, twaróg, proszek do pieczenia oraz cynamon i imbir według uznania Całość blendujemy na jednolitą masę Jeśli wyszła zbyt gęsta- ciasto powinno być dość gęste, ale lejące- dodajemy wodę i ponownie blendujemy Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty przy mocy 750W Mug cake możemy podawać z masłem orzechowym, serkiem wiejskim
peanutbuttermonster