JABŁKA 254jest bardzo popularna w Polsce. Są średniej wielkości i duże z żółto zieloną skórką i czerwonym rozmytym rumieńcem. Są kwaskowate w smaku. Bardzo często odmianę tą stosuje się do ciast i przetworów. Janagolg - mają kremową skórkę i czerwono - pomarańczowy rumieniec. Są kruche, słodko - kwaśne, niezwykle soczyste. Odmiana ta nadaje się do wszystkiego, można je jeść na surowo. Jonagold - odmiana(...)surowo. Landesberska - jabłka dość duże, o gładkiej czasem tłustej zielonożółtej skórce. ich miąż jest bardzo soczysty, twardy o winnym aromacie i bardzo słodkim smaku. Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do drobiu, a także wyśmienite do racuchów. Ligol - zimowa odmiana jabłek. Jabłka te są duże, o twardej błyszczącej żółtawoczerwonej skórce. Ich miąż
Ciastka - domowe słodkości
Chleb mieszany z suszonymi figami 268Choćbym bardzo chciała to i tak pieczenie według przepisu nigdy mi nie wychodzi. Zazwyczaj albo pomylę proporcje albo zrobię coś po swojemu. Niekiedy przyznam, że takie pomyłki wychodzą na dobre wypiekom. W tym przypadku zmieniłam długość wyrabiania - chleby z dodatkiem mąk bezglutenowych lub o niskiej jego zawartości nie powinny być długo wyrabiane. Inspiracją na ten chleb jest przepis(...)razowego żytniego (dokarmionego min. 10h przed pieczeniem) Wykonanie : Wszystkie składniki umieściłam w misce. Dodałam najpierw suche składniki, zakwas, maślankę i na końcu wodę. W oryginalnym przepisie jest zalecenie żeby ciasto zagniatać - ja jednak z uwagi na połączenie mąki pszennej i żytniej całość wymieszałam do połączenia składników dzięki czemu ciasto nie będzie gliniaste. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam
apetytnapieczenie
Grecka Pita 225ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, mieszając z solą. Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec(...)Wymieszać, a następnie odstawić sos do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku. Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule, ser. By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie. Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki. Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier. Smacznego
MarciochaKucharzy
Świętujemy! Muffiny z konfiturą z malin i czekolady :))) 196Witajcie moi kochani! Z racji tego, że każda okazja jest dobra do świętowania - a ja mam ich ostatnio bardzo dużo dzięki Wam- a mianowicie przebiliśmy 200 osób "lubiących" na FB, ponad 6tysięcy wejść na bloga... Serducho me rośnie! Postanowiłam zatem wykorzystać ten fakt i przygotować coś specjalnie z myślą o Was :*Dostałam ostatnio od mojej kochanej Mamci (która swoją drogą(...)powstanie jednolita masa. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek, sodę i wiórki i również wszystko mieszamy. Następnie łączymy delikatnie wszystkie składniki (mokre i suche) aż powstanie nam ciasto o średnio-gęstej konsystencji.Do formy silikonowej wkładamy papilotki i do każdej nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i ponownie przykrywamy łyżką ciasta, aż do skończenia wszystkich składników.Piekarnik nagrzewamy
Emcia Pichci
Zapiekana brukselka z szynką lub boczkiem 235ksel-ka, co innego bruksa;) Fakt, że czasem w warzywniaku czy na rynku dziwnie się na nas patrzą, ale kto by się tym przejmował. Wróćmy do brukselki. Będzie dobra jako dodatek do mięsa. Inne jej oblicze poznamy, kiedy dodamy ją do kaszy czy brązowego ryżu. Nam smakuje bardzo. W wersji ze zdjęcia, w składzie jest szynka. Możecie próbować wersji również(...)mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zapiekana-brukselka-szynka-lub-boczkiem/ BosowKuchni A Wy macie swoje nazwy na jakieś warzywa? Artykuł Zapiekana brukselka z szynką lub boczkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Muffinki z borówkami i posypką migdałową 157Muffinki są dobre na każdą porę dnia. Zgrabna, leciutka smakuje z każdym owocem wyjątkowo. Nie miałam na co czekać są borówki są i babeczki. Zapraszam... Skala smaku 10/10- zamiast kruszonki można muffinki polukrować z dodatkiem soku z cytryny. Źródło "Moje wypieki" Składniki na 12 muffinek: 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki brązowego cukru(...)dużej, masło - roztopione, olej, roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii i mleko. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać borówki, wymieszać. Przygotowane ciasto rozłożyć do foremek na muffinki (12 sztuk), wyłożonej papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotki. Pokruszyć kruszonkę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, lub dłużej
Kubki smaku
Mousse au Chocolat z Likierem Kokosowym (mus czekoladowy) 268poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki na 4 pucharki lub kilkanaście takich malutkich foremek: 100 g dobrej gatunkowo czekolady deserowej (gorzkiej) 3 jajka szczypta soli 3-4 łyżki likieru kokosowego (użyłam Coconut Milk Canari ) DODATKOWO UŻYŁAM: 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru pudru czekoladowe foremki(...)masa staje się już luźniejsza. Kiedy mam już wmieszaną ostatnią część białek dodałam po jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie trzy wyjścia: kupić, zrobić na przykład w silikonowych foremkach na muffiny lub po prostu przelać
Blondynka Gotuje
Mleko migdałowe 178możemy użyć sitka do herbaty (ważne, żeby oczka były naprawdę małe) i przelewamy mleko. Pozostałości migdałów przekładamy do filiżanki. Można je wykorzystać później w innych daniach, np. dodać do ciasta czy muffinek, użyć jako nadzienie do naleśników itp. Mleko szczelnie zamykamy i przechowujemy razem z papką migdałową (pozostałością) w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Jest(...)się. Białe motylki plączące się koło nóg. Nakierowanie muchy na otwarte drzwi balkonowe, aby uwolniła się z pułapki mieszkania. Stłuczony słoik kiszonych ogórków i skaleczony palec. Chłopczyk mówiący "dzień dobry" wcale mnie nie znając. Zapach świeżo rozpakowanej kawy...Malutkie bananki. Wspomnienie Krakowa. Jego zdjęcie, gdy miał 17 lat. I pianka na mleku
Weganizm infantylny
Hot Chocolate Cake. Moja odpowiedź. 236rzadko się nad tym zastanawiamy, że całe nasze życie otacza pajęczyna pytań. Nitki, na których balansujemy wijąc się w sieci. Czasem wychodzimy obronną ręką, a czasem zaplątujemy się na dobre. Otwieramy oczy i zaczyna się codzienny teleturniej. Zaliczamy kategorię za kategorią. Retoryczne idą nam najłatwiej. Znane i oklepane, które często sami sobie zadajemy od lat, nie budzą(...)Wiem, że kubek gorącej czekolady jest najlepszą odpowiedzią. Rozgrzeje i poprawi nastrój. Doda energii i wymaluje wielki uśmiech. To wystarczająca nagroda. A gdyby tak połączyć gorącą czekoladę z ciastem czekoladowym? To pytanie z kategorii retorycznych. Zadałam je sobie znając z góry odpowiedź. Lubię indywidualnie pakowane desery. W nich od brzegu naczynia po samo dno wszystko należy do mnie
KUCHARNIA
Naleśniki drożdżowe, bardzo delikatne i pyszne 173Bardzo dobre delikatne naleśniki, a z takim nadzieniem to poezja. Można oczywiście nadzienie zrobić tylko z serka i z owoców, ale moja wersja to już jest tzw. wypas Przepis na thermomix na dole. Przygotowanie nadzienia- ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie dodać serek waniliowy i wymieszać. Drożdże pokruszyć, wlać ciepłe mleko,dodać cukier, łyżkę(...)minuty, temp 37, obroty 1 – dodać jajka, mąkę, czas 30 sek, obroty 4 – zostawić do lekkiego wyrośnięcia około 15, nie musi podwoić objętości jak każde ciasto drożdżowe
Kuchnia Pokoleń
"Bułeczki twarogowe Mojej Matki" 192-ejj daj mi przepis na bułeczki twarogowe ten od Twojej Matki ! -okay! zaraz, jak skończę rozmawiać z P... Składniki: 25 mąki pszennej/pszennej pełnoziarnistej 25 dag
Fiolka w kuchni
Czekoladowe serduszka 186takie dni ciemne, mokre i zimne, kiedy jedyną rzeczą na jaką mam ochotę jest gorąca herbata, dobra książka, głęboki fotel i koc. Kiedyś dołączyłabym do tego kota na kolanach, ale odkąd mieszkam z daleka od rodzinnego domu, mój puchaty przyjaciel towarzyszy mi jedynie mentalnie. Zbliża się listopad, miesiąc najbardziej słotny i ponury ze wszystkich w ciągu roku, ten szary posłaniec(...)krem, po czym dodać jajko. Kiedy wszystkie składniki się połączą, na wolnych obrotach miksera, dodać wymieszane suche składniki. Otrzymaną w ten sposób masę wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka o ulubionym kształcie, każde z nich posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać skruszonymi orzechami laskowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 295ćevapčići grillowałyśmy wczoraj wspólnie z Olą i Pyzą! Dzięki, dziewczyny za kolejną odsłonę gotowania z Prezydentową! ;) Składniki: 350 g dobrego mięsa mielonego wołowego 150 g mięsa jagnięcego (lub tylko wołowego - 500g wtedy) UWAGA - proszę nie robić z gotowego mielonego ze sklepu, tylko zmielić np- łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski(...)dymienia 1. Cebule BARDZO drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W dużej misce łączymy wszystko z drobno zmielonym mięsem - mieszając ręką i dodając po trochę wody wyrabiamy jak ciasto. 2. Doprawiamy do smaku. UWAGA - mięso należy bardzo dobrze doprawić, nie rezygnujcie z podanych przez mnie przypraw i nie bójcie się, że będzie za ostre ; ja doprawiam
Kuchnia Prezydentowej
Czekoladowe babeczki ponczowe z musem truskawkowym i kremem mascarpone 184częściej zdarza mi się zastępować w słodkich wypiekach masło oliwą i wg mnie ta zamiana wychodzi im tylko na dobre, a mnie i mojej rodzinie z całą pewnością na zdrowie. Od dłuższego czasu myślę nad przepisami do konkursu Monini "Z oliwą z oliwek można ...". Poczyniłam nawet stosowne zakupy w tym celu, nabiegawszy się trochę po sklepach przy(...)zrobić deser, nagle po prostu wpadł mi do głowy pomysł na te właśnie babeczki . Wykorzystałam do niego dwa rodzaje oliwy Monini Exstra Vergine: smakowej Lemmon do przygotowania ciasta, ponieważ dobrze się skomponowała z cytrynowym ponczem, którym są nasączone babeczki, i łagodnej Delicate do polewy czekoladowej , żeby już nie zakłócać wybornego smaku gorzkiej czekolady innymi nutami . Jak wcześniej wspomniałam przepis dodaję
Wiem co jem