dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:329/464)

Miodowe bałwanki na muffinkach 233

dodać do ciasta i połączyć. Zostało mi 10 muffinek. Z ciasta wyciąć 10 małych kółek na czapki, uformować 20 kulek na guziki i 20 mniejszych na oczy. Z pozostałego ciasta zrobić kule na bałwanki. Jedna większa, a druga trochę mniejsza. Wstawić do lodówki, aby stwardniały. Na ściętych muffinkach rozsmarować cienką warstwę gęstego dżemu. Brzegi obsypać wiórkami kokosowymi. Rozpuścić białą czekoladę(...)Następnie wykręcić ostrożnie wykałaczki i na wierzchu przykleić krążek. Jeżeli czekolada jest bardzo twarda wystarczy przytrzymać chwilę palcem, aż zmięknie i wtedy przykleić czapeczkę. Z boku umieściłam gałązki świerku. Dobrej zabawy i smacznego :) https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Boże Narodzienie , Dla dzieci , Na specjalne okazje , Pierniki i pierniczki Tagged: czekolada , miód

https:KKuchniaMniam
Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 124

Empiku), albo woreczki celofanowe. Nie zapomnijcie także, aby upiec ich trochę więcej, bo z pewnością będziecie chcieli umieścić biscotti na świątecznym stole wśród innych przysmaków. Bo takie są dobre! Biscotti piernikowe z puree z dyni Składniki (na ok. 30 sztuk): 50 g miękkiego masła 120 g puree z dyni* 2 jajka 40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (z niecałej(...)miękka (ok. 30 minut). Usuń z niej skórkę, następnie zmiksuj na puree. ** To zależy od wilgotności puree z dyni i wielkości jajek. Zacznij od 240 g mąki i jeżeli ciasto będzie zbyt mokre, dodaj więcej w czasie formowania wałków. Ja musiałam dać w sumie ok. 300 g mąki.  Przygotowanie: W misce zmiksuj masło z puree z dyni aż się

Chilli Czosnek i Oliwa
Shake&Bake 124

14.11 w zimny , choć słoneczny czwartek miałam niesamowitą przyjemność odwiedzić jedno z nowszych miejsc na krakowskiej kulinarnej mapie – a mianowicie Shake&Bake.Ul. Juliana Dunajewskiego 2

Ostra na Słodko
Chleb włoski z ziarnami na bogato 166

tego, iż Monfalcone położone jest na granicy ze Słowenią – mieszkałam tam trzy lata, na Słowenię miałam rzut beretem. A Słoweńcy jak my, kochają chleb i ziarna. I ogólnie dobre jedzenie. Do mojego chleba wykorzystałam mąkę pszenną typ 500, którą dostałam w ramach współpracy od MŁYN KOPYTOWA.Ale po kolei .Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, jego skórka jest chrupiąca(...)możecie śmiało domierzyć do 300 g całości. Dodajemy do mąki i mieszamy łopatką aby wszystko się razem połączyło.Dodajemy oliwę z oliwek, drożdże i wodę.I wyrabiamy kulę ciasta.  Mnie pomógł robot z hakiem do wyrabiania ciasta. Zrobiłam wałek. Orginalnie powinnam była pociąć wałek po skosie i odczekać ,aż wyrosną sztangielki na przykład lub jeden wąski chlebek

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem 171

dyniowe z nadzieniem Ciasteczka te są bardzo aromatyczne i bez wątpienia można je piec nie tylko z okazji Halloween. Niedługo będziemy mieć Swięta Bożego Narodzenia i to też jest dobra okazja na ich wypróbowanie. Do pomocy można włączyć dzieciaki. One uwielbiają tego typu kuchenne zabawy Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce(...)cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko

mecooks
Cukier waniliowy (domowy) 119

rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych, a u osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Domowy cukier waniliowy idealnie nadaję się do słodzenia ciast, kawy, grzanego wina, czy przeróżnych deserów.   Jedna laska wanilii aromatyzuje dość sporą ilość cukru, więc warto w nią zainwestować, bo taki zakup jest bardziej opłacalny niż sklepowa podróbka(...)pachnięć - należy je usunąć i wyrzucić. Przy okazji używania świeżych ziarenek wanilii - do cukru można dokładać zewnętrzne części lasek i na bieżąco je wymieniać.   Laski wanilii w dobrej cenie możecie nabyć w sklepie: eSłoneczko

Di gotuje
Marchewkowe drożdżówki z rodzynkami i polewą marchewkową czyli lunch kids do szkoły 119

Odpowiednia dieta dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym jest niezwykle ważna, gdyż to ona pozwala na poprawienie koncentracji, lepszą pracę mózgu a co ważniejsze dobre samopoczucie malucha. Ponadto ucząc małe dziecko zdrowego odżywiania wpajamy mu pewne nawyki żywieniowe, które w przyszłości będą cennym fundamentem do tego jak będzie się odżywiało jako dorosły człowiek. To ważne. Marchewkowe drożdżówki(...)miękkości, odcedzamy i miksujemy blenderem na puree. Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę, maślankę, sok i całość dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy masło, cały czas wyrabiamy ciasto. Teraz dodajemy puree z marchwi oraz rodzynki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy więcej mąki. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie wyciągamy

Mango Papaja
Babeczkowe cieple lody 125

zwykle smak mascarpone czy bitej śmietany  towarzyszy naszym babeczkom, dziś to smak dzieciństwa w zimowe wieczory - smak ciepłych  lodów. SKŁADNIIKI NA BABECZKOWE SPODY: 90 gram dobrej gorzkiej czekolady 1 szkl. mąki pszennej pół łyżeczki sody pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 gr masła 1 i 1/4 szklanki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)nagrzania na 180stopni. W międzyczasie rozłożyć papilotki, ja użyłam malutkich z Ikei :) http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70207506/  tanie  a zarazem całkiem ładne, nie wiem, czy to przez konsystencję ciasta czy przez jakość właśnie papilotek - ale muszę nadmienić iż nie użyłam żadnych foremek, po prostu wyłożyłam papilotki na blaszce - i wcale się " nie rozlazły" ;) Papilotki uzupełniamy naszą masą przy pomocy

dlaSmaQ
Rabarbar kontra tiramisu 199

dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu nie dodajemy nigdy piany z białek, w wersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz kwestia biszkoptów. Zazwyczaj używamy posypanych chrupiącym cukrem ciastek produkcji firmy hig hagemann (na opakowaniu napisane jest poetycko- fur tiramisu). Są perfekcyjne do kawowej wersji(...)czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć

les mirabelles
Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim 207

sosami, ale solo z przysmażoną cebulką z patelni i serem zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Możesz je zrobić w całości z mąki, bez dodatku grysiku. Każda okazja jest dobra, by ten "cud natury" jakim jest czosnek niedżwiedzi przemycić do menu. Czy wiesz, że to najbogatsza w siarkę roślina w Europie? Siarka z kolei aktywuje całą gamę enzymów odpowiedzialnych za odtruwanie(...)przyprawy i wodę mineralną zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodać zielone puree z czosnku niedźwiedziego i wymieszać w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Przez sitko do spätzli przecierać ciasto na osolony wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną, odczekać moment, aż wyraźnie zwiększą objętość i wyławiać łyżką cedzakową klasycznie podane spätzle należy po wyłowieniu wymieszać na patelni z podsmażona cebulką, następnie posypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ulubieńcy lipca i sierpnia 120

mają dobry skład :) Szczególnie polecam ten z orzechami! Następnym produktem wartym polecenia jest masło orzechowe z kawałkami orzechów z Lidla. Nie ma się co rozpisywać - jest pyszne i ma dobry skład, wiec czego chcieć więcej :)   Kolejnym ulubieńcem jest również produkt z Lidla. Sos słodko-kwaśny, który można tam znaleźć tak mi zasmakował, że zużyłam kilka opakowań w ciągu(...)Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową. Takie połączenie to bomba kaloryczna, ale też smakowa :) Jak dla mnie deser idealny! Przepis na najprostsze ciasto naleśnikowe można znaleźć  tutaj :). Nie mogło tu tez zabraknąć wcześniej wspomnianej tofucznicy z kurkami, która był w lipcu moja ulubioną propozycją na śniadanie. Przepis na te przepyszne

wegujemy
Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 375

ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie ciasto podzielić na 9 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością(...)minut do napuszenia.  Następnie posmarować roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco, ja się zagalopowałam i wyjątkowo białka nie użyłam, mimo że miałam je przygotowane, ech pamięć dobra ale krotka... - i posypać po wierzchu ziarnami czarnuszki.   Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około

Grunt to przepis!
Bagietki Orkiszowe Łatwe 148

Pracownia Wypieków wpadłam na te przepyszne bagietki orkiszowe. Bardzo łatwe, bardzo pyszne. Nie jest to żadna reklama, ale powiem Wam, że forma do bagietek robi dobrą robotę, idealny kształt, charakterystyczny wzorek na spodzie, równomierne pieczenie. Ja używam formy Kitchen Craft - Crusty Bake , pisałam o niej w poście Francuskie Bagietki z Sezamem (pszenne) . Dostaję coraz więcej maili, w których pytacie(...)wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło i drożdże z cukrem. Wszystko razem zagniotłam i wyrabiałam kilka minut. Potem z ciasta ukształtowałam kulę, włożyłam ją do miski wysmarowanej oliwą z oliwek (można olejem), miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 1,5 h. Chodzi o to aby ciasto podwoiło swoją objętość

Blondynka Gotuje
Chleb cebulowy II 106

dobrego. Phi, smalec roślinny... A tutaj zaskoczenie! Jest naprawdę - dzieci zamykają oczy o nie czytają - zajebisty! Może nie tak dobry jak smalec Madzi, a już na pewno nie tak dobry jak Magdy babci, ale z całą pewnością jeden z lepszych jakie jadłem. Zatem jakby co to polecam :) A wracając do tematu: Składniki na 2 bochenki: 1 kg mąki pszennej(...)patelni to się przypali zamiast udusić :) Więc dusimy na patelni przez 1 godzinę mieszając co 15 minut. Czekam aż cebula przestygnie, łączymy ją z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czacie przekładamy ciasto do formy, ponownie przykrywamy i znów zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb mieszany z płatkami owsianymi 198

żytniej, ale doznałam zaćmienia umysłu i i zamiast mąki żytniej dałam pszenną. Chyba chciałam uniknąć tego, aby chleb miał wilgotny miąższ, bo za takim nie przepadam. Efekt smakowy - całkiem dobry. Płatki owsiane i ziarna słonecznika, które też są w składzie chleba podprażyłam na suchej patelni, co wzbogaciło smak i aromat chleba. Zresztą co tu dużo pisać - trzeba upiec. Ja zaczęłam(...)miski, odmierzyłam też szklankę mąki żytniej razowej typ 2000 - drobno mielonej i także dosypałam do miski. Dolałam 2 szklanki ciepłej wody - wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Ciasto jest bardzo luźne, ale tak ma być. Po tym czasie dodałam łyżeczkę soli, przestudzone płatki owsiane, ziarna słonecznika i 3 łyżki zakwasu razowego żytniego. Całość wymieszałam łyżką aż wszystko się

apetytnapieczenie