dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:334/464)

Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1468

Jakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla siebie! Jak zapamiętacie kończący się rok? Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicyBrokułowo-jajeczna sałatka z majonezemBruschetta z cukinią i hokkaidoBukiet sałat z brokułami i jajkiemChrupiąca ciabatta z pesto rossoChrupiące grzanki czosnkowe(...)kanapki razowe w dwóch wersjachKasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i paprykąKoktajl jeżynowyKoktajl truskawkowyOscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechamiPapryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiemPierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnkuSałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherrySałatka jarzynowaSałatka z kaszy gryczanej z bobemSałatka

Moja smaczna kuchnia
Tartaletki z domowym twarogiem i malinami 163

Sezon truskawkowy przeminął, ale malinowy trwa w pełni, dlatego dziś zaprezentuje Wam wypiek z malinami w tle. Babeczki przygotowane z kruszonki, krem z twarogu i słodycz

Słodkie Przyjemności
Porządny start. Ziołowa jajecznica z pomidorkami. 192

Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu, gdziekolwiek! (chyba, że po świeżychleb na śniadanie) bez czegoś w ustach. Nie, i już! Pierwszym posiłkiem,którym właśnie jest śniadanie

W kuchni Karmel-itki
Pszenno-żytni chleb ziołowy (z rozmarynem) 129

mieli z czego korzystać. Ostatnio znowu mamy fazę na coraz to nowsze chlebowe przepisy, staramy się za każdym razem inny chleb robić. Tym razem mamy więc dla Was naprawdę dobry chleb, fajnie chrupiący, ze zwartym miąższem. Pszenno żytni z dodatkiem rozmarynu. Zioła fajnie pozostają w tle, nie są nachalne, nie dominują. Czuć je gdzieś z tyłu. Kanapki z takim chlebem(...)naszego dużego naczynia żeliwnego (zdaje się, że 6,5 litra). Jeżeli macie małe naczynie to stosownie proporcjonalnie zmniejszcie ilość składników. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut ręcznie lub 10 minut robotem). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy

Marder&Marder Manufacture
Kluski szare, kluski żelazne 151

Rodzice i dziadkowie jedli zawsze do nich zsiadłe mleko. Jak chyba do większości obiadów Ja za to do dziś uwielbiam zapach smażonej cebulki, który nieodmiennie mi się kojarzy z dobrymi kluskami domowymi w wersji dowolnej (kopytka, pyzy, śląskie do wyboru Kluski pasują zarówno do podrumienionej cebulki, ale sprawdzą się również z wszelkiego rodzaju mięsami w sosie. Podobno(...)zależności od gatunku, mają inną „mączność”. Dlatego ja zawsze pierwszą kluskę kładę testową. Jeśli się rozpada, dodaję mąki. Jeśli trzyma formę, jadę z resztą ciasta. Tak czy siak….Takich smaków i aromatów z dzieciństwa chyba się nie zapomina Drukuj Kluski szare, żelazne kluski window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5-6 dużych ziemniaków 6 łyżek mąki pół łyżeczki

Mieszam w Garnku
Marchewkowo- owsiane ciasteczka 143

Czas dobrego się skończył, pora wracać z pieczeniem ciastek Ninie do szkoły. Na szczęście niedługo ferie i 2 tygodnie spokoju ;-). Te dzisiejsze są dokładnie takie jakie lubią dzieciaki, słodkawe i miękkie, nie kruszą się zbytnio, a rodzice mają czyste sumienie, bo Gzuby wcinają marchew, płatki owsiane i mąkę pełnoziarnistą. Szybkie, proste i efektowne. A dorosłym polecam zagryzać je posmarowane masłem(...)Przygotowanie: Marchew obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Zetrzeć marchew. Zagnieć wszystko w zgrabną kulkę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinkę. Rozwałkuj ciasto na 3-5 mm. Powykrawaj. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180C na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut. Ciacha podczas pieczenia lekko wyrastają

greenscarf
Korzenne ciasteczka żydowskie 157

dadatku cukru. Czyli by poszedł w boczki trochę mniej ; ). Składniki ciasteczka 100g ciemnych rodzynek 3 łyżki brandy 100g mąki z tapioki 140g jasnej mąki gryczanej 1/2 łyżki dobrej jakości kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki – cynamonu i imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki ziela angielskiego 3 łyżki stewii z erytrytolem 1/4 łyżeczki soli 140g czekolady startej(...)ugniatamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodajemy resztę mleka kokosowego i ponownie zagniatamy. Jeśli użyliśmy rodzynek luksusowych (takich większych), kroimy je na mniejsze kawałki. Rodzynki i brandy dodajemy do ciasta. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki, na min. 30 minut. Po tym czasie formujemy ciastka, układamy je na papierze do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na 15-20minut, 170C (termoobieg

Fill The Bowl
Pyszne Rogaliki Drożdżowe z Nadzieniem 285

Witam serdecznie Przepis jak upiec domowe rogaliki drożdżowe z nadzieniem . Są bardzo dobre , puszyste i delikatne ( się nachwaliłam :) ale naprawdę są pyszne . Także polecam wypróbowanie tego przepisu na rogaliki drożdżowe . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 16 rogalików 650 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 120 g cukru kryształu 250 ml letniego mleka 3 żółtka 1 jajko całe(...)minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach – przygotowanie ciasta na rogaliki : Ciasto możemy przygotować robotem z hakiem lub ręcznie tak jak ja . Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki ciasta : mąkę , cukier , jajko , żółtka , cukier waniliowy , sól , mleko (oprócz

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Muffiny czekoladowe 168

się zrobić z niczego. Już dawno temu doszłam do wniosku, że najlepszy "deser nic" to babeczki wszelkiej maści. Są w stanie przyjąć każdy składnik i niemalże zawsze wyjdzie coś dobrego. Ruszam zatem do boju i z chęcią podzielę się z wami jedną z moich koncepcji. Muffiny czekoladowe (przepis na 9 dużych babeczek) 3 łyżki płatków ryżowych 1 szkl. wody(...)masę, dorzucić przestudzone płatki ryżowe z jabłkiem i wkroić całego banana (najlepiej pokroić go w półplasterki, żeby nie były za duże). Nakładać do silikonowych papilotek do połowy wysokości, na ciasto nakładać po łyżeczce masła orzechowego i przykryć ją drugą łyżką ciasta. Piec 35 minut w 180 stopniach (najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy są już upieczone, ale z boku, żeby nie trafić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu 222

Smaczne i szybkie w przygotowaniu pożywne ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem. Bez mąki pszennej. Użyłam mąki migdałowej, ale dobrze zmielone migdały też będą dobre. Podczas pieczenia ładnie pachną i wybornie smakują, a ponieważ mają dużo zdrowych dodatków i są bez białego cukru nie mam wyrzutów sumienia, sięgając po kolejne ciasteczko:). Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52(...)masło i miód, podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto). 4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). Ciasteczka wstawić do nagrzanego

Mała Cukierenka
Popover przepis 111

Postanowiłam wypróbować przepis Julii Child na popover, o których słyszałam tyle dobrych rzeczy. Że są mega szybkie, mega łatwe i świetne jako pieczywo na śniadanie czy przekąskę Zajadają się nimi Amerykanie a ich nazwa pochodzi od tego, że wręcz wyskakują z foremek. Można je przygotować w specjalnej formie (zakupiłam, jak tylko przyjedzie to się nią pochwalę), w kokilkach(...)foremek Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładką masę. Pamiętajmy, że muszą mieć temperaturę pokojową. Foremki smarujemy obficie masłem i napełniamy je ciastem ( do 2/3 ich wysokości). Pieczemy 20 minut w temperaturze 210 stopni a następnie 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego ! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 195

owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną.  Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam (kiepsko doprawione niestety(...)pięknym i malowniczym kraju. Chyba odpowiedź jest prosta, prawda?Knajpki polecane przez blogerów:Wrocław - 'Nigdy nie zapomnę', 'od Koochni', 'Piec na Szewskiej' i 'Bulke z maslem' 'Polish lody naturalne' Dobra Karma

Słodkie Przyjemności
“Fotografia smaku” – recenzja 119

przepisami Zofii Nasierowskiej i tekstami Janusza Majewskiego. Dziś stanowi ona piękną pamiątkę sztuk, które uprawiała autorka. Bo gotowanie było dla niej sztuką, która jak każda inna wymaga wprawy i dobrej organizacji, a nienawidzi pośpiechu. Stół jest obrazem, a estetyka wpływa przecież na smak potraw. Najważniejsze składniki jednak to szczypta magii i odrobina szaleństwa typu truskawki w grudniu. Teksty Majewskiego(...)zamienia się w serowiec, a vitello tonato w cielęcinę w sosie tuńczykowym.   Co miałabym ochotę ugotować z tej książki? Na pewno zrazy a la Radziwiłł, kwiaty bzu w cieście, zupę koperkową i deser Celiny, który przypomina nieco PRLowską białą galaretkę. Na pewno ugotuję jednak coś więcej, a to przez wygodę z gotowymi zestawami, gdzie poszczególne dania będą na pewno

Ugotowane pozamiatane
Gofry drożdżowe z jogurtem i frużeliną truskawkową 171

wariacje, prezentuję premierowy wypiek w postaci gofrów z frużeliną truskawkową i kapką jogurtu naturalnego .  Przepis bierze udział w fejsbukowej akcji Gofry na każdą okazję . Bo przecież gofry są dobre o każdej porze dnia i nocy, zarówno na słodko jak i wytrawnie, na solidne śniadanie, słodki obiad czy pyszny deser.   Składniki na 10 p okaźnych sztuk: 2 szkl(...)garnuszku i odstawić do ostudzenia. Do miski z rozczynem dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić mikserem z mieszadłami hakowymi na elastyczne ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość gęste i przez to problematyczne przy nakładaniu do gofrownicy, ale smak końcowego produktu to wynagrodzi :) Gofrownicę rozgrzać

Grunt to przepis!
Pancakes na jogurcie naturalnym 256

zamotana, łazi po domu szurając kapciami, a za nią wiernie ciągnie się jej pasek od szlafroka. Oczy ma jeszcze nie do końca otwarte i potrafi w jednej pozycji przesiedzieć dobre pół godziny.  Ale oboje nie odpuszczą śniadania. Czy to w dzień powszedni, czy dzień wolny. I czy jedno stuka klockami, a drugie odprawia swoje mantry, to co kilka(...)jogurt naturalny (ewentualnie mleko), cukier i razem mieszamy. Dodajemy mąkę, szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Przed dodaniem sodę można rozpuścić w 2 łyżkach mleka.  Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i przy nakładaniu łyżką na patelnię nie powinno za bardzo rozlewać się na boki.  Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po mniej więcej

bistro mama