Przedstawiam Wam efekt mojego eksperymentowania z sushi. Okazuje się, że na sushi nie trzeba iść do restauracji, ale można wykonać je we własnej kuchni. Sushi można
kulinarnyJadelikatnie zmieniłam proporcję mąk w stosunku do wersji oryginalnej. Chlebek wychodzi bardzo dobry. Skórka jest chrupiąca a w smaku w ogóle nie czuć drożdży. Smakuje jak rasowy chleb z dobrej piekarni. Uwielbiamy go tylko z masłem albo masłem i miodem czy serem żółtym. Jest pyszny również przez kolejne dni i nie kruszy się. Przygotowanie pysznej kanapki z nim nie wymaga(...)soli 2 łyżki kminku 4g suchych drożdży Wykonanie Mieszamy w misce wodę z mąkami w połączenia składników i odstawiamy na 20-30 min. Dosypujemy sól, drożdże i kminek. Wyrabiamy ciasto ok 10 min. Na koniec kilkukrotnie składamy ciasto, aby wszystkie dosypane składniki porządnie się wymieszały. Odstawiamy do wyrośnięcia na 5h, przy czym po 10 min i 1 h rozciągamy
Mieszam w Garnkusamo odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez.Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?).Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :)Posypujemy serem żółtym, startym. Posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami.Dodajemy kleksy keczupu.PIECZENIE(...)smakowała, pizza wybyła. Domownicy są zniesmaczeni prędkością znikania. Złożyli zażalenie na którym jasno i wyraźnie napisali "robić ra jeszcze, najlepiej od razu".Czy prażone pestki na wierzchu pizzy to dobry pomysł? Nie!!! To pomysł IDEALNY!Genialnie łączy się z całą kombinacją. Świetnie przełamuje smaki i dodaje odrobinę smacznej inności. Chyba już zawsze będziemy je ładować na górę.Oczywiście najlepiej smakowała
Wypisz WymalujWitam wszystkich w Nowym Roku!Lekko spóźnione, ale szczere życzenia: oby ten był jeszcze lepszy od poprzedniego, i kulinarnie (oczywiście!), i osobiście, i zawodowo.Wam dziękuję ogromnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekupić ciasteczka, czekoladę czy batonika . Słodkości, które napakowane są chemią, cukrem rafinowanym i syropem glukozowo-fruktozowym mnie nie interesują. Wiem, że jeden taki batonik nie zaszkodzi, ale budujemy dobre nawyki i w sumie (znając życie) z tego jednego zrobiłyby się trzy w tygodniu, a później dwadzieścia w miesiącu! Nie chcę dawać takich zapychaczy(...)dlatego wspomnę kolejny raz o tym domowym batoniku. To jedna z ulubionych przekąsek Liliany. Ja też ją lubię za szybkość przygotowania. Czasami nawet nie przekładam kremowym nadzieniem (wtedy do ciasta dodaję syrop klonowy, aby było słodsze). Smażę placka na patelni i później wycinam kształty foremkami do ciastek. Po przepis zapraszam tutaj>>> Słoiki Świetnym (i wygodnym) pomysłem
lady-och-mistrzyni.blogspot.comMąki, mąki, mąki a z nich mnóstwo pomysłów na ciasto, w czasach gdy na wyciągnięcie ręki mamy tyle zdrowotnych mąk nie wypada zadowalać się mocno zmieloną
Kuchnia PROzdrowotnacoraz rzadziej można je spotkać. „Moskole spolone, Flaki przypolone, Hej! te gospodynie Haw nie wydarzone.” Najlepsze z pieca, jeśli piec się ma. Jak się nie ma wystarczy dobra patelnia i wyciąg, bo smaży się je "na sucho." Jeśli rydzów brak, albo bryndzy ... Kiedyś wpadłam na pomysł, aby rydze zastąpić kurkami i tak już zostało ... Moskole prawie zawsze pojawiają się(...)gładką masę (jak na puree). Dodaj do nich sól i pieprz i jajko wesołe w całości. Wymieszaj i właśnie - tu i teraz moje ale, ale! - dosypuj mąki do ciasta i wyrabiaj je tylko do czasu, aż ciasto się sklei i da się zagnieść oraz swobodnie formować. Nadal musi być miękkie i pulchne. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków
Garniec Magalieczasów naszych babć Gerlach miał wręcz opinię marki kultowej. Jak jest teraz? Byłam ciekawa jak ich noże sprawdzą się u mnie. Gotuję bardzo intensywnie, zużywam mnóstwo noży, a tych dobrych mam jak na lekarstwo. Nie mogłam się doczekać, by sprawdzić czy noże LOFT dadzą radę moim wymaganiom. Już pierwsze wrażenie pozytywnie mnie zaskoczyło. Okazało się, że noże Gerlacha znakomicie(...)bagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim, spieczonym chlebie o bardzo grubej skórce musiałam włożyć trochę więcej siły w pokrojenie pieczywa – myślę, że gdyby ząbki miały ostrzejsze zakończenie kroiłoby się ten rodzaj pieczywa bardziej
Poezja smakusproszkowane kłącze kurkumy, ekstrakt 95% kurkuminy i ekstrakt 95% piperyny (żadnych dodatkowych substancji i 100% roślinna kapsułka). A jeśli jednak lubicie i macie czas sami pichcić, zaopatrzcie się w dobrą kurkumę, np. taką . Kupując kurkumę stacjonarnie wybierajcie tę o najciemniejszej barwie, jest najbardziej wartościowa. Ostatnia kwestia to ile tej kurkumy i pieprzu w ogóle dawać? Kurkuma ma dość specyficzny(...)odstawić, - przestudzoną masę podzielić na 4 części, 1/4 wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, - wszystko razem (łącznie z tą wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki wody przegotowanej również z kurkumą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjego bogate wnętrze, choć nie ukrywam, że wygląd także miał znaczenie - inaczej nie zwróciłabym na niego uwagi. A! I muszę przyznać, że na jednym cannolo trudno poprzestać :) No dobra, dosyć tych żartów :) Czym się tak zachwycam? Ano rurką z kremem, ale nie byle jaką - chrupiącą, kakaową, wypełnioną pysznym nadzieniem z domowego serka ricotta. Polecam :) Składniki: Rurki: 1 i 3/4 szklanki(...)Przygotowanie: Rurki: 1. W misce wymieszać mąkę z cukrem i kakao. Zrobić na środku wgłębienie i wlać ocet winny, wino, a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli jest za bardzo zwarte można dodać kilka kropel wina. Powinno mieć konsystencję ciasta na makaron. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę
Domowa Cookierenka Agimojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu
moj przepis naObiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych
mojewypiekiinietylkomango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie to udowadnia (właśnie w swojej książce). Wszystkie przepisy zostały dokładnie opisane, więc nawet wyczarowanie sajgonek z bobem, czekoladowego ciasta z fasoli, czy orientalnego gulaszu z grochu - nikomu nie powinno sprawić jakiejkolwiek trudności. Każda potrawa została przypisana do poszczególnej kategorii: deser, danie wegetariańskie, mięsne, czy rybne. Pod krótkim opisem(...)Książka została bardzo ładnie wydana i aż chce się ją trzymać w dłoniach - wyszukując ciekawe oraz apetyczne przepisy. Zawiera 216 stron , więc jest co wertować. Twarda oprawa i dobrej jakości papier - sprawią, że może posłużyć nam na długie lata. Doskonale sprawdzi się również jako propozycja na miły i praktyczny prezent. Dane o książce: Liczba tron: 216 Wymiary
Di gotujezarówno taką cienką, jak i grubą, chrupiącą z zewnątrz i miękką w środku. Ostatni mój włoski cheat pamiętam bardzo dokładnie. Było to 2 lata temu, a pizza była tak dobra, że pożarłyśmy ją z siostrą w całości. Na diecie bezglutenowej brakowało mi pizzy bardziej niż pieczywa, dlatego bardzo długo nad nią pracowałam. W końcu, jakiś czas temu wyszedł mi spód(...)smaku Na cebulę 1 duża czerwona cebula lub dwie średnie 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka cukru kokosowego 1 łyżeczka wody szczypta soli Reszta dodatków (można modyfikować) Ciasto na pizzę z tego przepisu ( klik ) 6 szparagów 1/2 dojrzałego awokado 5-6 pomidorków koktajlowych lub 5 plasterków większego pomidora Opcjonalnie: garść kiełków słonecznika pesto wegański ser Sposób przygotowania Przygotowujemy spód
Fill The Bowlmożna czuć siedząc na schodkach otwartego wagonu piętrowego, mijającego nocą Wolsztyn. Dla mnie spojrzenie w jakiś ciemny park/las? był przyczynkiem do budowania piętrowych historii o złym i dobrym kryjącym się w mroku gałęzi. Kocham pociągi! I chociaż oczywiście nie podróżowałam z rodziną pociągami o napędzie parowym, szczególnie podobają mi się właśnie parowozy. Kilka lat temu, odwiedzaliśmy już(...)eskapady przygotowujemy sobie niekłopotliwy prowiant, który pozwoli nam pozostawać dalej od cywilizacji. Tym razem przygotowałam zainspirowane "internetami" pizzugi (mariaż pizzy z maczugą), to znaczy ukryte w cieście drożdżowym, nadającym się także na tradycyjna pizzę, tradycyjne dodatki jak salami, sos pomidorowy i ser. Oczywiście miała być mozzarella, ale złe Tesco 30 kwietnia ulokowało na swoich półkach paczkę
I tu będę miała takie tepolską gościnność. Książkę wydała Ambasada RPA w Polsce. Już od długiego czasu interesuje mnie kuchnia afrykańska, która niestety nie jest popularna w naszym kraju. Nie jest więc łatwo o dobre i sprawdzone przepisy. Gdy dowiedziałam się o gogo's kitchen bardzo ucieszyła mnie ta wiadomość i szybko stałam się posiadaczką książki. Chciałabym na początku napisać kilka słów(...)się jakie wina z RPA są najlepsze i znajdziemy wskazówki odnośnie dobierania wina do poszczególnych potraw. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: przekąski, dania główne, przystawki i sosy oraz ciasta i desery. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat
noteskulinarnyfiga