dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:344/464)

Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym 188

problemu z zastąpieniem nimi popularnych  i niezdrowych odpowiedników. Zdrowe przyzwyczajenia wcale nie są trudne do wdrożenia do codziennej rutyny, a dzięki nim można znacząco poprawić jakość życia. Więcej propozycji dobrych i zdrowych zmian przyzwyczajeń znajdziecie na portalu http://www.rodzinawformie.pl/.Dziś proponuję zdrowy wypiek pełnoziarnisty przygotowany we własnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem(...)miksera wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, 1 łyżeczkę cynamonu i sól.Dodaj jogurt, olej, jajko i wanilię, po czym miksuj do uzyskania jednolitego, raczej suchego ciasta. Jeżeli jest zbyt wilgotne dodaj więcej mąki. Wyłóż powstałe ciasto na posypanej mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty

karmelowy
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 358

moich domowników gulaszowa musi spełniać dwa warunki, dużo mięsa i kładzionych klusek. W zupie  nie może zabraknąć kminku, dobrych pomidorów i świeżej papryki. Na jesienno zimowy czas to fantastyczna sycąca zupa.Składniki:1,2 kg mięsa wieprzowego, ja polecam mięso z golonki1 puszka pomidorów lub 3-4 świeże pomidory2 cebule4 - 5 łyżek smalcu1 czerwona papryka5 ziemniaków1(...)paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa nie mają się rozpaść tylko pozostać w całości.3. Łączymy ze sobą składniki na kluski, ucieramy je łyżką jak kogel mogel, ciasto powinno wyjść bardzo gęste, ma się rwać , a nie lać. Gotowe ciasto na kładzione nabieramy na koniec łyżki i wkładamy do bulgoczącej zupy, klucha spadnie, a my nabieramy następna porcję

Apetyczna babeczka
Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 174

Słowo keema lub kheema  oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb z nerkowcami i masłem orzechowym 163

jest już kolejnym, jakie degustuję tej firmy i zdecydowanie wystawiam mu wysokie noty zarówno za smak, konsystencję i skład. Gęste, gładkie, o skondensowanym smaku nerkowców . 99% orzechów to bardzo dobra zawartość pośród tego typu produktów dostępnych w sklepach. Produkcja bez użycia glutaminianu monosodowego i innych "świństw", to niewątpliwa zaleta. Brak powszechnego obecnie "dopełniacza", jakim jest soja, to już w ogóle(...)mąki pszennej - luksusowa typ 550   1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 i 1/2 łyżeczki soli 20g drożdży 275ml ciepłego mleka kilka łyżek ciepłej wody - w razie potrzeby, dla rozluźnienia ciasta przy wyrabianiu 125g orzechów nerkowca - posiekanych nożem Mleko podgrzać w wysokim garnuszku na małym ogniu do temperatury pokojowej. Następnie dosypać łyżeczkę cukru trzcinowego i mąki - jako pożywki . Wkruszyć drożdże. Wszystko

Grunt to przepis!
Świąteczne pierniczki z Video jak je zrobić, z opisem, mnóstwem zdjęć i dwoma rodzajami lukru 135

wcześniej Narzeczonym, a teraz już Mężem :) Przez 3 lata robiłam zawsze lukier z cukru pudru i mleka, w tym roku wypróbowałam nowy sposób, czyli lukier z białek. Jest równie dobry, tylko trochę bardziej delikatny, niż jego poprzednik. W każdym razie podam oba przepisy, byście mogli wybrać właściwy dla siebie. Wstawiam również zdjęcia pierniczków zrobionych z obiema rodzajami lukrów. Poniżej znajduje(...)suchymi składnikami i dodajemy jajko. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę, po czym pakujemy w woreczek foliowy lub folię spożywczą i pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zarobić ciasto wieczorem i piec następnego dnia. Odleżane ciasto wałkujemy na grubość 3 – 5mm, po czym wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Pierniczki pieczemy około

Smakowy Raj
Idealne masło orzechowe 153

Wielkanoc. Od przyszłego tygodnia bowiem mam zamiar wkroczyć w iście wielkanocny nastrój, sprawdzić, jak się mają moje jajka (porcelanowe), może kupić jakiegoś nowego kurczaczka...? No i napiec całe mnóstwo ciast w temacie. Będą przynajmniej dwie babki, mazurek, serniki i pascha. Chyba. Bo nie wiem, czy czasu mi starczy, i czy będzie komu jeść. Ostatnio sporo smakołyków przynoszę też ze szkoły(...)orzeszków solonych czy nie, więc kupiłam oba rodzaje. W efekcie głębokich przemyśleń i dogłębnej lektury wrzuciłam je do miski pół na pół, i muszę powiedzieć, że to było bardzo dobre posunięcie. Masło bowiem wyszło idealne - cudownie kremowe, delikatne, z perfekcyjnie wyważonym dodatkiem soli. Nawet C. zajadał z nim kanapki na śniadanie, a on już w ogóle masła orzechowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 157

filmu czy wina, od której dupa nam za dużo nie urośnie i zdrowie nie ucierpi. Z ratunkiem przychodzi nowy i bardzo prosty przepis na bezglutenowe krakersy . Dlaczego takie to dobre dla naszego zdrowia? O amarantusie poczyniłem już krótką rozprawkę, do której przeczytania Was zachęcam -> Amarantus . Powiem tylko na szybko, że poza świetnej jakości białkiem, te krakersy z amarantusa(...)łyżki miodu lub syropu klonowego *opcjonalnie czarnuszka, ziarna sezamu lub słonecznika do posypania Wykonanie: 1 Do malaksera wsyp suche składniki i wymieszaj. 2 Dodaj wodę oraz olej i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj więcej wody. Ciasto musi dać się formować, ale też nie może być zbyt mokre! 3 Wyłóż ciasto na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem

Blendman
Jaglane batoniki Bounty (bez pieczenia) 153

batoniki bounty Wam smakowały, to ten przepis z pewnością jest dla Was! Zdrowsza wersja, prosta w wykonaniu i szybka. O tym, że smakują jak te oryginalne i są nieziemsko dobre, chyba nie musimy pisać :) Kokosowy smak miesza się z rozpływającą czekoladą - to musi być pyszne! Jaglane batoniki Bounty Przepis na ok. 25-30 sztuk Potrzebujemy: 1 szklanka nieugotowanej kaszy(...)gorzką rozpuszczamy z ok. 2-3 łyżkami mleczka kokosowego. Schłodzoną masę możemy: a) pokroić w prostokąty i zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie (wersja slow) b) rozpuszczoną czekoladę nałożyć na całe ciasto w blasze i dopiero kroić na kawałki (wersja fast) Czekoladę posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 189

ŚNIADANIE (godz. 10.00 - 10.30) Drugie śniadanie jem w pracy. Najczęściej jest to jogurt naturalny lub grecki, do tego domowa granola lub ulubione musli, które kupuję w Rossmannie (dobra kaloria), do tego pół łyżeczki płynnego miodu i sezonowe owoce (maliny, jeżyny, wcześniej truskawki, teraz śliwka, banan, brzoskwinia). W pracy piję też dużo wody, w domu już gorzej :)  LUNCH (godz(...)godziny 16.00), szukam więc w lodówce np. kabanosa, serka wiejskiego, pomidora ze szczypiorkiem, sardynek w pomidorach.. :) Weekendy nie należą do najłatwiejszych, zawsze pojawiają się jakieś pokusy w postaci ciasta u teściowej, alkoholu na imprezie czy wspólnego wypadu na lody z rodziną :) W dni robocze jest znacznie łatwiej utrzymać dietę. Nie zrezygnowałam ani z glutenu, ani z mleka. Ograniczyłam pieczywo

bistro mama
Cupcakes Blondynki, czyli Czekoladowe z Ganache, Kremem Śmietankowym i Wisienką 194

mogłabym z nimi pracować bez końca. Gdyby Wilton poprosiłby mnie o recenzje swoich produktów, to ja chyba bym z kuchni nie wyszła, mogłabym bawić się non stop :) No dobra, tylki, ale co zrobić? Bo przecież nie będę robić wzorków na stole. Muffinki! Ulubione muffinki mojego dziecka, lekkie, puszyste, sługo pozostają świeże i czekoladowe :) Kremu na bazie włoskiej bezy się jeszcze(...)sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki oleju (125 ml) 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzątku (125 ml) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Kochani to ciasto jest specyficzne i pamiętam jak się bałam go robić pierwszy raz, bałam się, że nie wyjdzie, bo po zmiksowaniu wszystkiego jest bardzo płynne. Wykonanie poszczególnych kroków było dla mnie absurdalne

Blondynka Gotuje
Pączki z marmoladą z lukrem i skórką pomarańczową 197

Ostatnio naszła mnie ochota na pączki, te sklepowe zupełnie do mnie nie przemawiają dlatego skusiłam się i przygotowałam je sama. Kilka lat szukałam dobrego przepisu aby były dla mnie idealne... Dziś zapraszam Was na pączki z marmoladą wieloowocową , któr ą otrzymałam od firmy Jamar  w ramach współpracy. Moje pączki pokryłam słodkim lukrem przygotowanym na soku z cytryny i posypałam(...)wódkę jak i mąkę z solą - wyrobimy a ż składniki się połączą. N astępnie wl ewamy masło i wyrabia my do uzyskania gładkie go ciasta (ciasto nie może być t ę gie mo ż e si ę lekko lepi ć do r ą k ). Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
kakaowe pancakes-serduszka z białą czekoladą i suszoną żurawiną . na walentynki 154

/jajek. Jeśli takiej nie macie, możecie usmażyć zwykłe, okrągłe placki. Będą tak samo pyszne, jedynie ich wygląd będzie inny :) Chyba, że się 'pobawicie' i wytniecie z nich serduszka. Też dobra opcja dla nieposiadających foremki :) KAKOWE PANCAKES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I SUSZONĄ ŻURAWINĄ przepis autorski // 3 duże i grube placki w kształcie serc (lub ok. 6 okrągłych zakładając proporcje(...)patelnie. Chyba, że nie ufacie swojej patelni aż tak bardzo...wtedy można ją przesmarować olejem :)), ułożyć foremkę do naleśników/jajek i wlać do niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzu ułożyć placki, posypać je żurawiną (wcześniej należy ją odsączyć

chili & sugar
Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem 68

Coś mi mówi, że dzisiejsze bułki będą naprawdę dobre. Sam nie wiem dlaczego, ale jeszcze zanim zacząłem je robić to już czułem ich smak :) To znaczy wiem dlaczego. Bo podpatrzyłem je na blogu u Ani  :) I patrząc na te zdjęcia stwierdziłem, że też chcę takie mieć. Na sam widok ciekła ślinka! :) Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie wprowadził(...)miodem. Przelewamy do miski do wgłębienia, które zrobiliśmy. Lekko zasypujemy z wierzchu mąką i zostawiamy na 15 minut. Potem dodajemy sól i połowę (80 g) słonecznika. I zaczynamy wyrabiać ciasto. Tak z 15 minut musimy wyrabiać. Potem tradycyjnie odstawiamy przykryte szmatką do wyrośnięcia. Ale już mniej tradycyjnie wyrastać nam będzie tylko około 20 minut. Tyle wystarczy. Wyjmujemy ciasto na blat

Marder&Marder Manufacture
Orzechowe pierniki z mąki orkiszowej 218

Aromatyczne, orzechowe, nieco inne niż tradycyjne pierniki ale bardzo dobre. To mój kolejny,trzeci przepis w tym roku na pierniki. Magia świąt to coś niesamowitego...Składniki:100 gram miodu100 gram syropu klonowego (lub miodu)2 łyżki stewii (lub 4-5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego, najlepiej zmielonego na cukier puder)100 gram zmielonych migdałów100 gram zmielonych orzechów włoskich100 gram mąki(...)dokładnie mieszam- masa będzie dość lepka, nie nadająca się do wałkowania, dlatego umieszczam ją w lodówce na około dwie godziny (można więcej). Po tym czasie stolnicę podsypuję mąką, wałkuję ciasto na grubość 1 cm i wykrawam ciasteczka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut, należy uważać by ciasteczka się nie przypaliły. Orzechowe pierniki będą potrzebowały kilku

Mango Papaja
Świąteczne ciasta w czekoladowych dekoracjach. 117

babki drożdżowej (na pierwszym zdjęciu) użyłam masła kakaowego w pastylkach. Świetnie się rozpuszcza, pięknie pachnie i dobrze komponuje się z ciastem drożdżowym, które ze swej natury jest raczej ciastem suchym. Polewa z masła kakaowego nadała ciekawego zapachu i smaku. Do środka dodałam zaś pokruszonego ziarna kakao, które przyjemnie chrupało podczas jedzenia. Z kolei pierniki oblałam czekoladą mleczną z miodem, która(...)godne polecenia. Jakimś cudem mam takie szczęście, że ciągle trafiam na produkty najwyższej jakości, do których raczej nie można się przyczepić. Jeśli macie ochotę na prawdziwą, dobrej jakości czekoladę rozpływającą się w ustach, koniecznie spróbujcie! *** Więcej na temat wyrobów kakaowych marki możecie poczytać tutaj

Poranek na słodko
Jesienne ciasteczka 137

skarpety i książkę tuż przy kanapie mieć,  niby ciągle coś, ale zawsze znajdzie się chwila, żeby dwa kolejne zdania przeczytać.  Lubię, kiedy dzieci bawią się razem.... no dobra rozmarzyłam się ;) Bo w chwili, kiedy napisałam "lubię, kiedy dzieci bawią się razem" wróciłam z bujania w obłokach na ziemię. Dobrze wiem, że bawią się razem 10 minut, a kłócą(...)szczypta soli oraz powidła śliwkowe do przełożenia Przygotowanie:   Miksujemy cukier z masłem, dodajemy jajko i śmietanę. Na koniec mąkę, szczyptę soli i proszku do pieczenia.  Wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny.  Rozwałkowujemy, wycinamy ciastka foremką o kształcie liści (lub każdym innym kształcie). Każde ciastko powinno mieć swoją parę - jedno pozostawiamy całe, a w drugim

bistro mama
Muffinki Pani Młoda- mocno waniliowe z kremem waniliowym 182

obiecałam umieszczam przepis na muffinki Pani Młoda- wiem, że miały być wczoraj ale nie było mnie w domu więc nie miałam możliwości wstawienia przepisu.  Muffinki są bardzo dobre, długo zachowują świeżość a przy tym są proste w wykonaniu. Przepis na nie pochodzi z bloga: Ciastkożercy Serdecznie polecam ;)  Muffinki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kryształ i cukier waniliowy wymieszać. W drugiej miseczce umieścić składniki mokre tj: jajko, olej i mleko, wymieszać. Połączyć zawartość obu miseczek i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić między przygotowane papilotki, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu papilotki. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Świąteczne ciasteczka, czyli pieczenie na cztery ręce 178

Maggie wie, co dobre. Nie wiem, jakim cudem udaje jej się znaleźć te wszystkie pyszności w przepastnym internecie. Wiem za to, że jeśli proponuje wspólne pieczenie, nie ma się nad czym zastanawiać. Efekt zawsze będzie znakomity.Tym razem podrzuciła mi przepis na ciasteczka z BBC Good Food. Banalnie proste w przygotowaniu, z niewyszukanych składników. Każdy ma w domu mąkę(...)masła85 g jasnego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii225 g mąki pszennej75 g niesolonych pistacji75 g suszonej żurawinyMasło utrzeć z cukrem i ekstraktem. Partiami wsypywać przesianą mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Wsypać z grubsza posiekane pistacje i żurawinę, dokładnie połączyć.Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę

Pożeraczka, czyli raz adobrze