pudełkowe jedzenie w grze przeleżało prawdopodobnie NIECO więcej czasu niż przewidział przedwojenny producent w kwestii „należy spożyć przed”. Ponownie bierzemy na celownik coś serowego (w końcu ser jest dobry na każdą epokę) – CHEEZY POOFS z Fallout 2. Jak podaje gra, są one wyjątkowo smaczne oraz uwielbiane przez zmutowane szczury (podobno są one też nawiązaniem do ulubionej przekąski Cartman(...)razu zaczynamy energicznie mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż masa zacznie odchodzić od powierzchni garnka i formować się w coś na kształt kuli. Wyłączamy wtedy palnik i zostawiamy ciasto na kilka minut, aby nieco ostygło. 3. PIEKARNIKWłączcie go na 220 stopni, opcja góra i dół. Podczas nagrzewania ogarniecie resztę przepisu.4. JAJKA (3 min)Kiedy ciasto nieco się ochłodzi (mniej więcej
Nerds KitchenPowiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek. A Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła". Wg tego staropolskiego przysłowia, jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. I mimo iż są one niezwykle kaloryczne i z racji smażenia w głębokim tłuszczu nie najzdrowsze to w ten jeden dzień trzeba obowiązkowo pączki(...)żółtko, wanilię oraz sól. Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami do mieszanki mlecznej, a na końcu dolewamy również rozkłócone jajka. Całość mieszamy do momentu gdy uzyskamy miękkie ciasto (około 10 minut przy pomocy robota kuchennego). Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 1.5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość
W mojej holenderskiej kuchnifont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Remonty mają też te dobre strony, że znajduje się rzeczy, o których już dawno się zapomniało. Odkopałam stare książki kulinarne z lat 80 i cały czas coś pysznego odkrywam. W książce „Smacznie(...)masło lub margarynę dodać stopniowo do utartej masy jajecznej nie przerywając miksować. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia, całość przesiać i połączyć z resztą masy. Gdy ciasto będzie dobrze zmiksowane, podzielić je na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao Formę z kominem nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do formy najpierw przełożyć
Na słodko lub wytrawnieTen sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam. A robię go często! Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i
Ostra na Słodkoobiadu. Można oczywiście dodać jeszcze jajko, kukurydzę, cebulkę czy co nam przyjdzie do głowy Lubię takie słoikowe wynalazki jak sałatki. Przychodzą goście, Ty się spinasz, żeby podać coś dobrego i w sumie nie wiadomo czasem w co wkładać ręce. A tutaj rach ciach, otwierasz słoik i sałatka do obiadu już jest. Jeśli wcześniej przygotujesz mięso i ugotujesz ryż czy kaszę(...)słoiki i pasteryzujemy w piekarniku ok 15-20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/salatka-cukinii-burakow/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z cukinii i buraków do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuulicy, to jej sposób na zbieranie na te wystrzałowe ciuchy). We Francji w nocy wszyscy jesteśmy spragnieni tylko jednego — ciepłego naleśnika, opływającego w żółty ser i jambon — szynkę. Ale dobra, bo ja tu się zagłębiam w nocne życie, a nas interesuje naleśnik śniadaniowy! Otóż to, co mam dla Was dzisiaj to galettes complètes , zwane również galettes Bretonnes(...)bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam na drugą stronę i dosmażamy ją jeszcze
Food Squaretuzinom tabletek, które choć ładne i pastelowe, smakują wstrętnie i wcale nie czynią cudów, na jakie się czeka. Co gorsze, jakby obojętne na działanie wirusa, który zdążył już na dobre odebrać siły i ochotę na cokolwiek, zgarniają to co dla osoby uwielbiającej delektować się jedzeniem najcenniejsze - kradną smaki! Wszystkie! Kasują i wymazują! Nic nie smakuje tak jak powinno(...)kuchnia powoli zaczyna wracać do życia. Wyciągam garnki, miski, rondelki - jednak za chwilę chowam z powrotem. Nie będą jeszcze potrzebne. Wystarczy jedna duża misa. Do wyrabiania i wyrastania ciasta. Na powrót i na początek mam ochotę na coś prostego. Ciepłego, chrupiącego z wierzchu i miękkiego i puszystego w środku. Mam ochotę urywać kawałki ciasta i maczać w oliwie. Wybieram
KUCHARNIAdziś będę odpoczywać w kuchni/ogrodzie/przed TV! Nie wiem jeszcze która opcja wygra, ale mam nadzieję, że sprawi, że stwierdzę wieczorem "To był dobry dzień". A jeżeli mowa już o dobrym - jedliście kiedyś Calzone? Muszę się przyznać, że ja jak na razie jadłam tylko tą- domową wersję. Aaale przyznaję- to było smaczne! Byłam w szoku, myślałam, że z pizzą(...)chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Po jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska
Słodkie Przyjemnościmacie pojęcia, jak o tym napisać? Bo ja miewam takie dni. I choć bardzo chcę - po prostu mi nie idzie. Wtedy najlepiej napisać tylko dwa słowa o pysznym cieście lub ciasteczkach - słowa przyjdą następnym razem. Niewymuszone, lekkie i interesujące. Przynajmniej taką mam nadzieję.Na blogu Kuchnia Pani Wiosny znalazłam ostatnio przepis na kawę z żółtkiem. Zafascynowało mnie(...)dostać książkę o winach... Ponieważ w tej kwestii jestem absolutnym ignorantem - nie mam o nich seledynowego pojęcia - liczę na Wasze wsparcie. Znacie cenionych smakoszy, którzy wydali własne książki? Znacie dobrą literaturę, bo sami się interesujecie? Proszę o instrukcje i porady - będę dozgonnie wdzięczna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy dodawałam przepis na jeżynowe babeczki wspominałam, że tworzę serniczek. I oto on - pyszny serniczek z jeżynkami o ślicznym kolorku, bez pieczenia.składniki:800
Monia miesza i gotujeDarii Ładochy " Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" zdrowe dania w 15 minut. Tytuł ukazała się nakładem Wydawnictwa Edipresse Ksiażki . Autorka jest bardzo energiczną kobietą, kto ogląda Dzień dobry TVN to wie. Ma ona dyplom coacha zdrowia, jest autorką blogów mamalyga.pl i onemorethai.pl. Przepisów jest 70 wykonanych z produktów z pobliskiego sklepu, są zdrowe, smaczne i wykonane(...)łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki
kruche babeczkinapisałam, że nie wyobrażam sobie życia bez muzyki. Na szczęście tak samo ma mój Mąż. I równie szczęśliwie oboje mamy szerokie potrzeby muzyczne. On zwykł mawiać, że lubi każdą dobrą muzykę, niezależnie od gatunku. Zresztą nie lubimy szukania szuflad, w które poszczególne utwory czy wykonawców się pakuje. Albo muzyka, piosenka coś mi tam w duszy robi albo nie. Czasem jest(...)nikt nam szczęścia nie da, jak sami go nie ugnieciemy sobie. "Ty, Bóg, dasz mi szczęście? Aha, mało masz... " W doczesnym wymiarze szczęście chwilowe możemy sobie zafundować piekąc ciasto pleśniak. Aktualnie najlepiej z rabarbarem, póki jest. Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki - 1 szklankę cukru + 2 łyżki - 4 jajka - 1 kostkę masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżki kakao
I tu będę miała takie tekoło tego tematu coś robią. Madzia już od dawna męczyła mnie o grahamki więc pomyślałem, że połączę przyjemne z pożytecznym. Zrobię Madzi te jej grahamki, a przy okazji będzie dobry temat do Wypiekania na śniadanie. A dodatkowo podzielę się z ludźmi niezłym przepisem, który na tę potrzebę opracowałem. Bo, szczerze mówiąc, nie jestem fanem grahamek. A te wyszły naprawdę niezłe(...)graham (typ 1850) ok. 315 ml wody 2 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez ok. 10-15 minut wyrabiamy ciasto. Mąka niestety będzie się nieco kleiła, więc jak mamy jakieś mechaniczne urządzenie do wyrabiania ciasta to warto z niego skorzystać. Jeżeli uznamy, że ciasto jest jednak zbyt rzadkie to dosypujemy
Marder&Marder ManufactureDzień dobry, Dziś zapraszam Was na podostrzoną wersję greckiej marmelada ntomatas, czyli dżemu z pomidorów. Pisałam Wam o nim w poście na temat greckich pamiątek kulinarnych - dżem z pomidorów to tradycyjny produkt wytwarzany na wyspie Kos. Nie przywiozłam słoiczka z wyjazdu, ale postanowiłam przygotować swój własny dżem w domu. Pomyślałam, że będzie fajną alternatywą dla ketchupu czy też pomidorowej salsy(...)zimnych, np. do grillowanego kurczaka grzanka z dżemem i serem feta może być fajną przekąską na przyjęcie w fikuśnych daniach inspirowanych Grecją, ja wymyśliłam ser feta pieczony w cieście filo z dżemem pomidorowym a Wy jak byście zjedli taki dżem? Dżem z pomidorów i chilli na 4 słoiczki ok. 200 mlprzepis własny, trochę inspirowany tą recepturąSkładniki: 1 kg pomidorów
Chilli Czosnek i OliwaKtóż nie lubi pysznego włoskiego deseru...? Tiramisu nas wręcz opanowało, mamy istny tydzień włoski... Dwa desery w ciągu zaledwie tygodnia... ;-) Dzisiaj podaję Wam pierwszą
Smaczne Zdrowe