dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:360/464)

Sernik wiedeński bezglutenowy 319

uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego(...)Najlepszy smak, moim zdaniem, sernik uzyskuje w połączeniu ekstraktu waniliowego i esencji migdałowej. Przepis jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu, wystarczy trzymać się kilku zasad: - twaróg musi być naprawdę dobry i zmielony trzykrotnie (nie odpuszczajmy sobie po drugim razie) ;) - wszystkie składniki muszą być o temperaturze pokojowej - nie dodajemy proszku do pieczenia - całe jajka wrabiamy do masy serowej szpatułką lub łyżką

mojewypiekiinietylko
Tort arbuzowy i Wyniki Konkursu 215

Jestem znana z mało tradycyjnych tortów urodzinowych. Po pierwsze sama nie przepadam za ciężkimi kremowymi ciastami, po drugie te klasyczne są takie oklepane! Tym razem na urodziny bratowej przygotowałam tort arbuzowy. Zdjęcie znalezione jakiś czas temu na Pinterest, zainspirowało mnie do jego przygotowania. Tort nadaje się właściwie na każdą okazję w czasie letnich spotkań. Grill, urodziny, niedzielny deser. Zapraszam(...)jechac autem to wstapia do mnie i wezma. Po rozmowie wzielam sie od razu za robote. Poszlam zakupic potrzebne artykuly.Bardzo staralam sie aby wyszly w miare ladnie no i dobre bo wiedzialam ze nie tylko On bedzie je jadl. 4 godziny sie uwijalam. Nastepnego dnia czekalam juz tylko na tel od meza ze kolega juz jedzie.Po poludniu doczekalam

Słodkie Przyjemności
OWSIANE BUŁECZKI DOMOWE (bezglutenowe). 365

ciepłym miejscu.Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie urywamy po kawałku i formujemy bułeczki, turlając je w dłoniach. Dłonie możemy obsypać(...)zaczęłyśmy kombinować, szukać, tworzyć. Pierwsze bezglutenowe bułki przypominały niewyrośnięte kamienie - to zdecydowanie nie było to, co by zaspokoiło pieczywowe pragnienie. Później pojawiły się w sklepach bezglutenowe bułeczki (to jest dobre określenie, bo były/są na prawdę maleńkie), które trzeba odparowywać - w smaku pyszne, ale... nadal nie to. I tak, metodą prób i błędów powstał ten przepis, który

Wypisz Wymaluj
Pierożki brazylijskie coxinha de galinha 131

Ostatni wpis w tym roku i ostatni przepis więc musi być naprawdę smakowicie. Parę dobrych miesięcy temu czytając różne przepisy natrafiłam na jeden niezwykły, który mnie uwiódł, a to zdarza się dość rzadko. Były to pierożki brazylijskie zwane coxinha de galinha. Jest to jedno z lepszych moich dań, które mogę polecić z czystym sumieniem. Posmakują każdemu, bo są naprawdę(...)bulionu, w którym gotowany był kurczak, odmierzamy 3 szklanki. Zagotowujemy je, a następnie wsypujemy do nich 3 szklanki mąki. Gotujemy 1 minutę i mieszamy. Aż uzyskamy konsystencję gęstego ciasta. Odstawiamy do przestygnięcia

Kubki smaku
Książka "Wypiekanie chleba krok po kroku" 115

Miło się czyta. A potem przechodzimy do rzeczy konkretniejszych, czyli jest garść pożytecznych porad i wskazówek. I co trzeba mieć żeby zacząć, czyli wyposażenie naszej domowej piekarni. Jak wyrabiać ciasto, jak formować bochenki, czy bułki - same pożyteczne wskazówki i rady. I w końcu, gdzieś w 1/3 grubości książki dochodzimy do przepisów. I tutaj moje uwagi: przepisy są naprawdę fajne(...)niej z całą pewnością się tutaj znajdzie. Bądźcie więc czujni :) Jeżeli więc ktoś, tak samo jak ja, poszukuje nowych wrażeń związanych z domowym wypiekiem chleba, to ta książka jest dobrą pozycją, warto ją mieć na półce. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 331

występuje ona od dawna w wielu kuchniach. Pamiętajmy jednak, że to nie strogonow, lecz stroganow ;) Zapewne Paweł Aleksandrowicz nie byłby zadowolony, słysząc źle wymawiane własne nazwisko ;)Składniki:70 dkg dobrej wołowiny (np. polędwicy),1 średnia cebula,25 dkg pieczarek,2-3 łyżki mąki pszennej,sól, pieprz, słodka papryka,3 średnie ogórki kiszone,3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego(...)świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi.Kluski kładzione (ilość na 1 porcję):1 jajko,4 łyżki mąki,szczypta soli.Wszystko razem dokładnie łączymy. Powstaje dość gęste ciasto, które nabieramy małą łyżeczką (kluski dość mocno "rosną") i kładziemy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa - krem z pieczonej papryki. 139

jest prosta do wykonania, najwięcej pracy jest z obieraniem papryki, ale jak się ją przykryje folią aluminiową albo włoży do foliowej torebki, to już pójdzie jak z płatka. Bardzo dobrym pomysłem było wrzucenie jabłka do zupy, stała się ona bardziej delikatna, choć z pazurem poprzez dodanie pieprzu cayenne. Zupę można podać z pieczonymi grzankami, świeżym pieczywem czy groszkiem ptysiowym(...)ognia, zmiksować blenderem, posypać estragonem, w razie potrzeby doprawić przyprawami i jeszcze chwilę pogotować. Zupę podawać z pieczonymi grzankami i jogurtem greckim lub czystą z mini tartami z ciasta francuskiego.  Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
MuffinkiCzekoladowo Piernikowe z Powidłami Śliwkowymi 194

linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.Ja jednak jeszcze nie skończyłam. Nie potrafię pisać pięknych życzeń, w tym temacie nie jestem zbyt dobra :) Chciałabym Wam życzyć zdrowych, pogodnych i szczęśliwych Świąt. Chciałabym aby każdy z Was doceniał to co ma, aby w najdrobniejszych sprawach umiał dostrzec pozytywne aspekty życia. Abyście w codziennej bieganinie(...)przestał być wyczuwalny. Do jajek wlałam syrop korzenny, wystudzoną masę maślano czekoladową, oczywiście cały czas miksując. A potem na przemian śmietanę i  mąkę z przyprawą, proszkiem i sodą. Ciasto wyłożyłam do papilotek, w taki sposób, że wyłożyłam po łyżce ciasta, na nie łyżeczkę powideł śliwkowych i na powidła drugą łyżkę ciasta. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piekłam

Blondynka Gotuje
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 182

było sycące i lekkie. Pracę mam biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu tj. do13.00-tej. Około 13.00 szybki obiad: makaron z dobrym sosem (click), np bolońskim, risotto. Jak mam ochotę na mięsko, to jadam je w towarzystwie warzyw. Staram się aby było lekko, ponieważ obfity obiad równa się ospałości w pracy(...)podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę

Mia Cucina Sofieta
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 164

drożdże muszą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera (w zimie) lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat i formujemy bochenek. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał(...)całkowitym ostygnięciu. SKŁADNIKI 370g mąki pszennej, typ 650 (bułkowa) lub 750 (podstawowa chlebowa) mąka do podsypania 7-8g drożdży instant (jedno opakowanie) 300ml mleka 60-80g dobrego, ostrego, sezonowanego sera cheddar 1 płaska łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka stołowa mieszanych ziół- oregano, tymianku, bazylii

Karo in the Kitchen
Muffiny kakaowe z buraczkami 106

muffinkach, że oczywiście zapomniałem pójść do sklepu kupić potrzebne rzeczy. Ale nie ma tego złego, czy jakoś tak to się mówi :) Marta, kumpela moja super fajna i super dobra zapowiedziała się, że wpadnie za chwil parę to wysłałem jej listę zakupów, żeby naprawiła moje niedopatrzenie :) Więc Marta stanęła na wysokości zadania, kupiła co trzeba, przyjechała, pogadaliśmy, potem pojechała(...)jakoś dokładnie tylko tak po prostu żeby nam się składniki połączyły. Potem dodajemy resztę i też tak do połączenia mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Muffinki są naprawdę proste w zrobieniu. O ile np. nie zapomni się o jajkach :) A inspirację czerpałem z http://www.mojewypieki.blox.pl/ --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy

Marder&Marder Manufacture
Placuszki z cukinią i fetą 215

Dzień dobry,Cukiniowego szaleństwa ciąg dalszy!:) Po penne z kiełbaską i cukinią oraz tureckiej saksuce, zapraszam Was na greckie placuszki z cukinii, czyli kolokithokeftedes. Niech Was nie odstraszy ich trudna do wymówienia nazwa, ponieważ placuszki są bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze - pyszne:)Keftedes to greckie słowo oznaczającego klopsiki (takie jak np. te keftedakia), jednak w dzisiejszym przepisie(...)grubych oczkach. Lekko posól, po czym odstaw na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij. W misce roztrzep jajka i, ciągle mieszając trzepaczką, dodaj mąkę, sól i pieprz. Do ciasta dodaj odciśniętą cukinię, posiekaną młodą cebulkę oraz zioła. Dodaj pokruszoną fetę i delikatnie wymieszaj.  Na nieprzywierającej patelni rozgrzej odrobinę oliwy (na średnim-dużym ogniu). Gdy się rozgrzeje, układaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Roboto ty w rękach się pal 156

widać po częstotliwości moich postów, moje wakacje skończyły się na dobre. Pochłonął mnie wir pracy i bardzo szybko przypomniałam sobie co to znaczy brak czasu. Jak każdej jesieni, nachodzą mnie egzystencjalne przemyślenia. I jak każdej jesieni pragnę zmian, jestem pełna motywacji i wiary w swoją silną wolę. Będę chodzić na basen. Będę pracować mniej. Będę systematyczna. Będę mieć porządek(...)teraz leje). Przeszkadza mi jedynie brak czasu. To, że robię wszystko od minuty a do minuty b, a pomiędzy nimi nie mam chwili na posadzenie się na fotelu, zamieszanie dobrej kawy i poczytanie czegoś wciągającego. Albo obejrzenie serialu o brytyjskiej arystokracji (z filiżanką herbatki, m'Lord). Albo posadzenie roślin, nabytych za grosze w markecie budowlanym- doszło do tego, że dziś

les mirabelles
Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym 179

posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, ciasto ma być upieczone, ale jasne, nie spalone.  Jabłka myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie plasterki, ostrym nożem, aby ciąć razem ze skórką(...)Sirocco. Firma ta przysłała Nam w ramach współpracy do spróbowania różne smaki swoich herbat.  Po skosztowaniu kilku z nich mogę śmiało her baty te polecić. Są to mieszanki dobrej jakości, aromatyczne i smaczne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kopytka jaglane z zielonym groszkiem, na szybko. 881

Pyzy, kluski, pierogi, wszystkie chętnie jedzone przez moją rodzinę. Wystarczy bułka zrumieniona na maśle, dobra oliwa, domowy sos lub sałatka żeby przygotować szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Jakby nie było Kuchnia Polska kluską stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie się(...)przykrywką. Kaszę z groszkiem przełożyć do melaksera, dodać jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać mąki pszennej lub jaglanej.   Ciasto podzielić na mniejsze porcje. W dłoniach zrolować wałki średnicy 1-2 cm, położyć na deskę posypaną mąką, spłaszczyć dłonią, pokroić na kopytka.  Kopytka wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli

SzczyptaSmaQ