dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:356/464)

Domowe paluszki serowe na słono z cebulką i na ostro z chili 160

zamierzałam i ogólnie miały ciut za mało soli, co jednak rekompensuje je sól na wierzchu. Jednak jadła je też Zuzia i to z jakim apetytem, więc wyszło to na dobre. Tym, co lubią wyraźne smaki, proponuję dodać 0,5 do 1 łyżeczki soli zamiast szczypty i więcej pikantnych przypraw do tej ostrej wersji. A tę cebulkową polecam upiec(...)Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp mąkę, szczyptę soli, pieprzu i papryki słodkiej oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Możesz to zrobić ręcznie lub w malakserze. Podziel ciasto na pół. Do jednej części dodaj usmażoną cebulkę, cukier i 1-2 łyżki mąki. Możesz tez dodać

Anioszek w kuchni
Chlebki pita - historia i przepis 232

Dzień dobry, Dziś chciałam opowiedzieć Wam fascynującą historię placków pita - jednego z najstarszych rodzajów chleba przygotowywanych przez człowieka. Stanowi on postawę kuchni wielu krajów basenu Morza Śródziemnego, tak więc koniecznie chciałam nauczyć się przygotowywać je w domu. I muszę Wam powiedzieć, że kupne pity nie umywają się do domowych - zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na wykonanie tych chlebów samodzielnie(...)kuchniach wielu krajów. W regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej.  Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze

Chilli Czosnek i Oliwa
526. Monte Cristo Sandwich 122

Monte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle**pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki(...)przykryciem. na jakieś 30min.Przekładam do blaszki wyłożonej papierem** i zostawiam przykryte na jakieś 2-3 godz.w ciepłym miejscu.Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30min. *ciasto może tam spędzić maksymalnie 3-4 dni. **nie polecam keksówki, chyba, że podzielicie ciasto na dwie części, blaszka natomiast musi być dość spora. Chyba, że chcecie takiego "małego" mutanta

More food, love and dreams
Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta 199

Polskie Jabłka" wydawnictwa Rea-Sj.  Książkowy dizajn Już na pierwszy rzut oka, książka zachęca wyglądem do zajrzenia do środka. Wygodny, większy format. Półtwarda, gładka i błyszcząca okładka. Gruby, dobrej jakości papier kredowy w środku. Kolorowe, piękne zdjęcia . Spora czcionka z tekstem przepisów. Całość czyta i ogląda się bardzo przyjemnie, a o to chyba w książce kucharskiej chodzi :) Kilka słów(...)którego nie omieszkam regularnie korzystać przy wybieraniu gatunku jabłka pod zaplanowane do przyrządzenia danie. Przepisy pogrupowane są w 9 kategoriach: Napoje , Sałatki , Zupy , Potrawy bezmięsne , Potrawy z mięsem , Sosy , Ciasta , Desery i Przetwory . Każda kategoria zabarwiona jest innym kolorem w tytułach potraw czy oznakowaniu numeru strony - łatwiej i przystępniej można przez to książkę wertować. Do wielu receptur dołączone jest też

Grunt to przepis!
Ciasto na weekend - sernik z malinami i jeżynami 167

jakie miałam w lodówce, więc przepis jest na małą tortownicę. Jeśli chciałabyś wykonać go w dużej formie wszystkie składniki pomnóż razy dwa.  Jestem bardzo zadowolona ze smaku tego ciasta, może wygląd tego sernika nie powala na kolana, ale smak i owszem. Masło orzechowe nadało aromatycznego posmaku, maliny kwaskowatości, a głębię smaku dopełnił ciepły sos malinowy z dodatkiem miodu. Czasami(...)zasad, które znam jeszcze od mojej babci i zawsze się sprawdzają. I nie otwieramy drzwiczek piekarnika, jak się pieką ;-) SOS MALINOWY: - 1 szklanka malin - 70 ml wody - łyżka miodu dobrej jakości - kilka kropel soku z cytryny Całość gotujemy w rondelku aż sos zacznie bardzo gęstnięć i się karmelizować. Ciepłym sosem polej sernik! Smacznego i miłego weekendu

SMYKWKUCHNI
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 191

Tłusty czwartek już za chwilę! Porzucamy na ten jeden dzień myśl o dobrej kondycji, dużych bicepsach, jędrnych pośladkach, seksownym sześciopaku i zdrowej diecie! Jemy pączki cały dzień! Z różą, malinami i cukrem pudrem, domowym lukrem, kremem toffi i kajmakiem, słonym karmelem, słodką konfiturą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Jemy i nie myślimy. Zapominamy o tym, że nadmiar szkodzi, że jeden pączek(...)pięć całych jajek, resztę cukru, cukier waniliowy i sól mieszacie w garnku na małym ogniu. Tylko nie mikserem! Trzepaczką! Łączycie masę z zaczynem drożdżowym i dodajecie resztę mąki. Wyrabiacie ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni. Możecie – w razie potrzeby – dosypać tej mąki trochę więcej. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na jakieś

GRUBY WAŁEK
Muffiny z mąką z ciecierzycy 137

eksperymentem. Wypatrzyłam je na blogu Sweet days, gdy szukałam przepisu na bezglutenowe słodkości dla siostry C. Mąka z ciecierzycy intrygowała mnie już od jakiegoś czasu, zdecydowałam więc, że to dobry moment na jej przetestowanie.Można ją oczywiście po prostu kupić w sklepie. Ja jednak nigdzie nie mogłam znaleźć, więc kupiłam ciecierzycę, taką suchą, nie w puszce. Zmieliłam ją w młynku(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!No, a teraz już czas najwyższy zebrać się w sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Omlet zapiekany z malinami i bananem 181

powstanie. To samo porównanie można zastosować do ludzkiego organizmu i procesu rozbudowy tkanki mięśniowej. Białko jest kluczem do wzrostu tkanki mięśniowej oraz do zachowania jej w dobrym stanie. Tak naprawdę w trakcie wszelkiego rodzaju ćwiczeń fizycznych dochodzi do mikrourazów we włóknach mięśniowych. Nasz organizm przystosowuje się do niesprzyjających warunków bardzo szybko – nie tylko dokonuje naprawy tych niewielkich uszkodzeń(...)pewnością każdy znajdzie swój ulubiony smak, począwszy od smaków owocowych, jak np. ananas, banan, malina, poprzez smaki czekoladowe w połączeniu z przeróżnymi owocami i kakowe, aż do słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno, a białka dodadzą daniu przepyszny smak. Bardzo dobrze

Tetiisheri
Rolada schabowa w chrzanowej galarecie 198

Święta tuż, tuż a w kuchni szaleństwo. U mnie jeszcze tylko słodkości i jajka na sam koniec. Ciasta od kilku lat robi moja córka, więc mi zostaje już tylko odkopanie domu po kuchennych rewolucjach. Na blogu dzisiaj przedstawiam jedno z dań na świątecznych, roladę schabową w chrzanowej galarecie, może ktoś się skusi. Składniki: Schab ( dowolna ilość ) Mix papryk ( czerwona, zielona(...)chrzanu ( a smak zostaje ). Dodajemy żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy. Schab delikatnie kroimy ostrym nożem ( nie przejmujcie się jak trochę nie wyjdzie, końcowy efekt będzie i tak dobry ) Układamy na półmisku i zalewamy przygotowaną galaretą chrzanową. Dekorujemy i pozostawiamy do stężenia. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Na Dzień Kobiet. I na urodziny. A może na Wielkanoc...? 168

Jutro ważny dzień. Panowie pod krawatami, a przynajmniej w prawie wyprasowanych koszulach, ustawiają się w długaśnych kolejkach w kwiaciarniach i cukierniach. Bukiety wiele mówiących, czerwonych róż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb żytni na zakwasie z otrębami i siemieniem lnianym. Domowy. Najlepszy, najzdrowszy. 186

arabinoksylany) i betaglukany. Mąki żytnie zawierają 5,5-7,9 g białka w 100 g i jedynie niewielkie ilości tłuszczu. Ponadto mąki żytnie, szczególnie te z wysokiego przemiału są dobrym źródłem witamin z grupy B oraz takich składników mineralnych jak żelazo, fosfor, magnez. Żyto o dużej zawartości arabinoksylanów oraz wyprodukowana z niego mąka zawierają znaczne ilości tokoli (pochodnych witaminy(...)następny dzień przygotowywać chleb) i dodajemy mąkę oraz wodę. Mieszamy drewnianą łyżką, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.     Składniki na ciasto chlebowe: 175 g gotowego zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 niepełna szklanka otrąb żytnich i orkiszowych (lub innych) 4 łyżki siemienia lnianego 350 ml filtrowanej wody 2 łyżki oleju rzepakowego

Naturalna Kuchnia
waniliowo-cytrynowy sernik z dynią w galaretce... 171

Składniki: 4 sztuki jajka "L", 3/4 szklanki cukier cytrynowy Royal Brand, 1/4 szklanki cukier zwykły, 1 opakowanie cukier wanilinowy, 1 kg wiaderko ser na sernik, 1

W Mojej Kuchni Lubię
Wieniec drożdżowy z pomidorowym pesto 166

wykorzystanie pomidorowego pesto z poprzedniego przepisu. Piękny, rustykalny i pyszny wieniec drożdżowy... zobaczcie sami! :) Wspominałam wcześniej, iż do zrobienia pesto (przepis tutaj: klik ) będzie Wam potrzebny ketchup bardzo dobrej jakości - jest to warunek konieczny, aby Wasza pasta była wyśmienita. Ze swojej strony polecam bardzo ketchupy firmy Ogródek Dziadunia ( klik ), od których "uzależniła się" cała nasza rodzina. Właściwie od czasu(...)wodzie wraz z cukrem. Woda powinna mieć temperaturę ciała. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przesiej mąkę, dodaj do niej sól. Połącz mąkę z zaczynem, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut (aż będzie sprężyste, miękkie i gładkie). Włóż do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (w tym czasie ciasto

Garniec Magalie
Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip 127

jogurtu naturalnego. Dzięki temu dodatkowi, dressing będzie nie tylko lżejszy w smaku, ale będzie miał również rzadszą konsystencję, dzięki czemu łatwiej rozprowadzi się w sałatce. Pierwszy raz próbowałam go dobre 15 lat temu w pewnej sieciowej restauracji. Był fantastyczny, ale ponieważ wtedy moją głowę zajmowały inne rzeczy niż kulinaria, specjalnie nim się nie przejmowałam. Teraz wraca do mojej kuchni(...)składniki mieszamy. Próbujemy i dodajemy ewentualnie cukier. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-tysiaca-wysp-sos-miesa-salatek-dip/ BosowKuchni Artykuł Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Miód - jaki kupować, na co zwracać uwagę, czy dodawać do wypieków? 117

jest polecany do kawy i herbaty, gdyż jako jedyny nie zmieni nam smaku napoju miód rzepakowy - należy go szybko spożyć, gdyż lubi fermentować Miód a wypieki: Miód dodany do ciast oczywiście je osłodzi. Straci niestety swoje właściwości lecznicze, ale wspaniały zapach pozostanie, dlatego mimo wszystko warto.  Pamiętajmy, że miód traci swoje właściwości już w temperaturze 41 stopni, dlatego(...)miodu (surowego, nieprzetworzonego cieplnie) dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Są one narażone na chorobę zwaną botulizmem (powodowaną przez bakterię Clostridium botulinum). W sklepie - na co zwrócić uwagę kupując miód: Dobry miód nie może kosztować 10 czy 15 zł za litrowy słoik - to powinno wzbudzić nasze podejrzenia. Miód wielokwiatowy jesteśmy w stanie kupić za 25-30zł za litrowy słoik, natomiast

Mania Wypiekania