zazdroszczę. Nie oznacza to jednak, że na lokalnych placach targowych nie bywam i nie kupuję. Napiszę o tym, że robię zakupy w supermarketach i że można kupić mięso dobrej jakości nie płacąc 30 zł za kilo fileta z kurczaka a kupowanie tańszych rzeczy nie oznacza rezygnacji ze smaku. Nie uważam za ujmę dla blogera kulinarnego czy kogokolwiek udanie się(...)formie lekkiej, żeby zachęcić do zabawy gotowaniem i wywołać czasem uśmiech. Głęboko zakorzeniony wstręt do miar i sztywnych ram powoduje, że rzadko będą pojawiać się przepisy na wypasione ciasta i 45-piętrowe torty, ale za to kulinarny free ride będzie na porządku dziennym. Z racji tego, że Najcierpliwszy sprzeda Lady K za czekoladę, desery się pojawiać będą w formie prostej.Lady
ladykitchenDzień dobry,Kuchnia śródziemnomorska to nie tylko tradycje dużych państw kontynentalnych, takich jak Włochy, Hiszpania czy Turcja. To także przysmaki wielu większych i mniejszych wysp rozsianych po basenie Morza Śródziemnego.Czy wiedzieliście, że na Morzu Śródziemnych jest aż 159 wysp? Mamy tu Maltę i Cypr, dwie wciąż nieodkryte kultury, wyspy należące do Hiszpanii, Francji, Chorwacji, Włoch i całe mnóstwo greckich(...)krajów śródziemnomorskich. Placki z pomidorami z wyspy Santorini(Tomatokeftedes) Kuchnia wysp śródziemnomorskich #1 na podstawie tego przepisu na 12-14 sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki: 600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki świeżego oregano, posiekanego 1 łyżka koperku, posiekanego
Chilli Czosnek i OliwaWidzę, po blogach skacząc to tu, to tam, że znów LIEBSTER BLOG w eterze jest i wszyscy się nominująwzajemnie, odpowiadają na pytania, zadają ponownie i
W kuchni Karmel-itkiDubset gun, odlotowe supermoce, wszechobecna rozwałka, liczne odniesienia do popkultury, mnóstwo parodii, absurdalnego i niekiedy nawet przekraczającego granice dobrego smaku humoru. Saints Row IV wyróżnia się różnorodnością takich atrakcji i chociaż nie jest grą idealną, to jest w stanie zająć na spory kawał czasu. Jedna z misji wrzuca naszego bohatera w stylizację na miarę sitcomu z lat 50’, w której(...)mleka i masła. Ponownie mieszamy. 3. UBIJANIE BIAŁEK (4 min) Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli (ułatwi proces ubijania) i trzepaczką lub mikserem ubijamy je na sztywno. 4. CIASTO (2 min) Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy trzepaczką do połączenia składników (mogą Wam pozostać małe grudki mąki – ciasta nie trzeba długo mieszać). Konsystencja powinna być podobna
Nerds Kitchenramach śniadania. W ogóle to się będę musiała do tego przyłożyć, żeby nie zabierać ze sobą batonów ani nic takiego - jednak jakiś w miarę przyzwoity posiłek na dzień dobry, szczególnie przed kilkugodzinną porcją duńskiego, jest wskazany.Nadrabiamy więc w weekendy - jeśli nie chce mi się piec, C. robi nam owsiankę. Mmm, uwielbiam owsianki. Jako dziecko nigdy ich nie jadłam, i chyba(...)wymieszać z cukrem i 2 łyżkami wody. Dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut.Po tym czasie do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i rozgniecione widelcem ziemniaki. Zagnieść ciasto. Dodać oliwę, drobno posiekany rozmaryn i pietruszkę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzegości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie(...)całkowitego zastygnięcia. Uśmiechy namalowa łam czekoladowym pisakiem, ale można to zrobić za pomocą roztopionej czekolady. Również oczy można wykona ć z czekolady lub z gotowych cukrowych cukierków . Życzę dobrej zabawy przy ozdabianiu! Z przepisu otrzymamy ok. 15-20 szt. ciasteczkowych lizaków, w zależności od tego jakiej wielkości kulki utoczymy. Przepis zaczerpnęłam z serwisu www.kotlet.tv , z malutkimi zmianami
Mania WypiekaniaGarść miłości, szczypta czułości, łyżeczka samozadowolenia, po szklance dobrej woli i radości. Wymieszać uśmiechem, przełożyć do przygotowanego uprzednio serca i wstawić w klatkę piersiową. Kuchnia + miłość = związek idealny Są dni, kiedy nawet jajecznica nie chce wyjść, mleko się przypali, kawa nie zaparzy tak, jak zawsze, krem do tortu się zważy, a kremówka rozpłynie. Są też takie dni, które te wszystkie(...)rogi. Boków obręczy niczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam
W kuchni Karmel-itkistaram się regularnie uczęszczać na zajęcia, co zabiera mi dużo czasu. C. ma teraz więcej porannych zmian, więc popołudnia przeznaczamy na wszelkiego rodzaju wspólne aktywności, bo nie wiadomo, kiedy dobre się skończy. Poza tym teraz prawie codziennie zaczynam pracę od szóstej - do czego jakoś nie mogę się przyzwyczaić - więc popołudniami odsypiam. A nawet jak nie śpię, jestem jakaś taka(...)pęczek koperku100 g kiełbasy pepperoni50 g masła1 łyżeczka oliwyskórka otarta z 1/2 cytrynydodatkowo:1 jajko15 g ziaren dyniMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Pepperoni pokroić w niedużą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoceniać. Dziś ewentualne hejty mam gdzieś. A wiecie dlaczego? Bo mimo swoich kompleksów wiem kim jestem dziś i jaka byłam kiedyś. Wiem, że jestem wartościowym i dobrym człowiekiem. Już dawno się wyleczyłam z tego by światu cokolwiek udowadniać. Udowodniłam sobie. Wystarczy. Poza tym jestem u siebie. Powyższy tekst jest dla tych, którzy lubią dokopać drugiemu człowiekowi tak "ku chwale(...)skoro tak im dobrze, to co nam do tego. W tamtym okresie też umiałam gotować i piec, tylko o tym nie wiedziałam. Do dziś pamiętam jak robiłam rozczyn na ciasto drożdżowe ze słuchawką telefoniczną przy uchu, a po drugiej stronie mama z anielską cierpliwością tłumaczyła mi, że ma się spienić, podwoić objętość itd. Wiele takich przykładów mogłabym przytoczyć. W którymś
Blondynka Gotujejeszcze raz po kilku godzinach. Wkładać bardzo gorące śliwki do wyparzonych słoików i mocno zakręcać. Słoiki odstawić do powolnego studzenia. Przechowywać w piwnicy w dolnych szafkach w kuchni. ----- Podobne: Ciasto śliwkowo-kokosowe Powidła śliwkowe bez cukru Fale Dunaju ze śliwkami Wpadłam ostatnio w amok czytania i zdarza mi się przeczytać dwie książki dziennie :) Uzależnienie mi nie grozi, bo po ponad(...)która na czas remontu wprowadza się do nieznanego sobie domu teściów. We trójkę nie tylko zajmują się odnawianiem domu, ale również wyjeżdżają na wspólne wycieczki po okolicy. Jest to dobry czas na rozmowy i bliższe poznanie się. Marta zadaje Annie z pozoru normalne i zwykłe pytania, jakie zadają sobie ludzie chcący się lepiej poznać. Anna uświadamia sobie, że odpowiedzi
Weekendy w domu i ogrodzieApetyt na Francję ” to pozycja od dawna wyczekiwana przez liczne grono miłośników dobrego jedzenia. Pięknie wydana, niemalże albumowa książka z przepięknymi zdjęciami i smakowitymi przepisami na dania kuchni francuskiej i…. chińskiej stanowi swoisty pamiętnik Autorki. Jest to zarazem doskonałe kompendium wiedzy o domowej kuchni, pełnej sezonowych potraw przygotowanych z myślą o najbliższych. Pomimo, że książka zawiera wiele przydatnych porad(...)jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata... Dni coraz krótsze, chłodniejsze wieczory, niemrawie wychodzące z ziemi zimowity .. Fakty, które niezaprzeczalnie informują o nadchodzącej jesieni. Sama myśl o tym sprawiała, że już tęskniła za
Malinowe Pocałunkiłączymy w misce z mlekiem, żółtkiem, mąką, sodą, szczyptą soli, wanilią i słodzikiem. Białko przekładamy do osobnej miski i ubijamy na sztywno, po czym delikatnie łyżką dodajemy do reszty ciasta. Placuszki smażymy na małej ilości tłuszczu przez chwilkę. Usmażone placuszki przekładamy na talerzyk i zajmujemy się gruszką. Połowę gruszki kroimy na cztery kawałki i grillujemy chwilkę na patelni grillowej. Gruszkę(...)rodników (to one przyczyniają się do większości chorób i do powstawania nowotworów). Tak więc najlepszym tłuszczem do smażenia jest olej kokosowy. Jest idealny, ponieważ zawiera 100% kwasów tłuszczowych nasyconych. Dobre jest również masło klarowane i smalec, ale oczywiście nie dorastają nawet do pięt olejowi kokosowemu. Jest do temat rzeka do którego jeszcze na pewno wrócę
Moja Michamiejscu.Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem i olejem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Przy ostatnim wyrabianiu dodajemy ziarna i sezam. Gdy ponownie wyrośnie formujemy pożądany kształt bochenka. Gotowy(...)upieczeniu wyczuwa się jej obecność i... lubi się jej towarzystwo.CZARNY SEZAM:"Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie." (Opis: sklep)Kupisz go tutaj: kliknij.Niby maleńkie, czarne ziarenka a jaka moc jeśli o smak i zapach chodzi! Pojawia się tu (nie wiadomo skąd) nutka jakby orzechowa. Dodaje
Wypisz Wymalujładnym opakowaniu 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 5. Duży słoik masła orzechowego Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Najlepiej kupić takie o dobrym składzie (odsyłam Was do wpisu, który może pomóc w wyborze – jak wybrać masło orzechowe? ). Nie musi to być popularne masło z orzechów ziemnych – polecam mniej znane(...)Elektryczna szatkownica (tarka) do warzyw Bardzo przydatne urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Znacznie ułatwia pracę kiedy chcemy przygotować surówkę lub zetrzeć marchewkę np. do ciasta. Kroimy warzywa na kawałki, które następnie wrzucamy po kolei w otwór. Resztę pracy wykonują obracające się ostrza maszyny, a tarka staję się praktycznie zbędna. kupisz tu Prezenty ponad 100 zł 12. Wyciskarka
Powiedz dietom nieładnym opakowaniu 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 5. Duży słoik masła orzechowego Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Najlepiej kupić takie o dobrym składzie (odsyłam Was do wpisu, który może pomóc w wyborze – jak wybrać masło orzechowe? ). Nie musi to być popularne masło z orzechów ziemnych – polecam mniej znane(...)Elektryczna szatkownica (tarka) do warzyw Bardzo przydatne urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Znacznie ułatwia pracę kiedy chcemy przygotować surówkę lub zetrzeć marchewkę np. do ciasta. Kroimy warzywa na kawałki, które następnie wrzucamy po kolei w otwór. Resztę pracy wykonują obracające się ostrza maszyny, a tarka staję się praktycznie zbędna. kupisz tu Prezenty ponad 100 zł 12. Wyciskarka
Powiedz dietom nierondel z powłoką teflonową, który wymieniałam co 3-4 miesiące. Wniosek: kupowałam 3 rondle w ciągu roku i takim sposobem wydawałam więcej pieniędzy na 3 tańsze rondelki niż jeden dobrej jakości, zaliczam tu ten z firmy Ballarini. Wiecie co? Ale to nie tylko z garnkami tak jest. Zanim zaczęłam trenować kolarstwo górskie uważałam, że rower za 700 zł niczym(...)torebkach, bo o gotowaniu na sypko mogłam zapomnieć. w stalowych trzeba mieszać, a i tak coś z boku przyklei się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko, nie mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron
Blondynka Gotuje