Pomysł przepisu na zakwas dostałam od Starej Dobrej Znajomej, proporcje i sposoby postępowania z nim są wynikiem moich kilkuletnich doświadczeń. Przez jakiś czas bazowałam głównie na zakwasie żytnim, a ponieważ lubię eksperymentować po jakimś czasie stworzyłam również zakwas orkiszowy. Kiedyś piekłam chleby raz na na jednym, raz na drugim, z czasem zaczęłam dodawać jeden i drugi po połowie, i choć(...)planowanym pieczeniem chleba, one są zawsze gotowe do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwasy z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce mam zawsze zapas, przynajmniej 2-3 (bywa, że i 6) litrowe słoiki. Można je przechowywać do kilku tygodni, a gdy zakwas już jest bardzo stary (kilkanaście tygodni) można
Smaczne Zdrowesobie energii kiedy dopada je popołudniowy głód. Rozwiązanie wydaje się proste- kupujemy sobie batona i ze smakiem zajadamy swoją przekąskę, tyle że "proste" w tej kwestii wcale nie oznacza "dobre". Więc co zrobić, jeżeli chcemy zjeść coś w przerwie między posiłkami i tym samym uniknąć krzyczących z półek sklepowych pustych kalorii pod postacią słodkości naszpikowanych cukrem i sztucznymi dodatkami(...)imbir PRZYGOTOWANIE: Orzeszki mielimy blenderem na masło orzechowe o gładkiej konsystencji Banana rozgniatamy widelcem w misce Do banana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka, lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy około 10-15 minut w 180°C Tak przygotowane ciasteczka świetnie sprawdzą się
peanutbuttermonsterDzień dobry, - Zjadłbym coś pysznego... - czy Wy też czasem słyszycie takie wołania?:) "Wadą" tego, że gotuję dużo i to najczęściej "jakieś fikuśne dania" jest to, że moi bliscy przestają zadowalać się zwykłą kanapką. Mój Mąż czasem przychodzi do kuchni, zagląda do lodówki, rozgląda się po szafkach i marudzi, że zjadłby coś pysznego, a tu tylko zwykła szynka, chleb(...)przykryłam pierzynką z żółtego sera i zapiekłam w piekarniku. Powstała pyszna grzanka bardzo przypominająca w smaku pizzę. Na bazie poniższego przepisu możecie przygotować również pizzerinki - wystarczy wyciąć z ciasta chlebowego lub francuskiego krążki przy pomocy szklanki, posmarować farszem i posypać startym serem. Na pewno wypróbuję ten pomysł przy okazji jakiejś imprezy dla znajomych. Grzanki śródziemnomorskie przepis własnyna
Chilli Czosnek i Oliwacholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru i ksylitolu) - 300g masła(...)minut. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas tak nie obsycha, choć ta babka jest wyjątkowo wilgotna, my takie właśnie lubimy najbardziej. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Do pudru dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewamy kremówkę do uzyskania pożądanej konsystencji. Polewą smarujemy jeszcze letnią babkę i odstawiamy do wystudzenia
Smaczne Zdrowechyba z dwa (matko! ja po jednym miałam dość!). Ciężko było jej odmówić, bo zaczęła zanosić się od płaczu i "ce jesce, to doble mamooooo". Lila ma rację - jest dobry, ale chyba nie każdemu posłużą dwie sztuki na raz. To nie jest lekki wafelek tylko ciężki, pełen orzechów baton. Przepis na domowego snickersa Składniki 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1/2 szklanki(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Chcesz być na bieżąco? Dołącz do nas na Facebooku
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDawno nie jadłam tak dobrego chleba. Naprawdę! Mięciutki, puszysty, ze zdrowymi dodatkami, i ten bajeczny kształt! Nawet synkowi smakował, choć ma dopiero 2,5 roczku i w ogóle za chlebem nie przepada. Zjadł kromkę z masłem i poprosił o jeszcze jedną. Nawet nie wiecie ile radości mi sprawił. Wracając do chleba, to muszę przyznać, że już długo(...)czasie do przesianej mąki dodajemy mąkę żytnią, sól, mielone ziarenka (ja mieliłam w blenderze). Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn i stopniowo wlewamy ciepłą wodę, cały czas mieszając ciasto łyżką. Następnie odkładamy łyżkę i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 5 minutach wyrabiania ciasto jest gotowe. Oprószamy wierzch mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia
Rozpustne gotowanieominęłam krok z parą z obawy. Piekłam chleb przez 1,5 godziny w keksówce - postukany od spodu wydał głuchy dźwięk. Jeśli utworzycie bochenek, który jest niższy niż ciasto w keksówce, pieczenie zajmie Wam pewnie ok. 40 minut. Studzić na kratce. Na razie chleb stygnie. Jutro dorzucę zdjęcia jego wyglądu w środku. Pisałam wczoraj, że czytam coraz więcej i przerzuciłam się(...)Roksana, żona Grzegorza. Jest też Bernie, przyjaciel Jarka, również motocyklista, ale też "złota rączka" od remontów. Z kolejnymi tomami poznajemy też policjantkę Dorotę oraz Łukasza, który żyje na granicy dobra i zła. Wszystkie części niesamowicie wciągają, dzięki ładnie skonstruowanej akcji i przeplataniu się losów głównych bohaterów. Mnie najbardziej podobała się ostatnia część, w której Autorka skupiła się na Grzegorzu, Sylwii
Weekendy w domu i ogrodzieporze roku pierniczek – oczywiście, domowej roboty. Jeśli chcecie się rozgrzać czy poprawić sobie humor, to ta kawa nada się do tego znakomicie. Do czeko-kawy potrzebujemy dobrej jakości czekoladę. Ja używam tej o zawartości kakao 90%. Moja kawa wychodzi dość gorzka, jeśli więc lubicie słodsze napoje, do kawy Inka, dosypcie 1 łyżeczkę cukru. Możecie użyć również czekolady o mniejszej(...)roli „Naturalnego” wystąpiła tutaj kawa Inka, w roli „Przyjemnego” – czekolada Artykuł Czeko- kawa z bitą śmietaną pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkunatka sprawdzą się wyśmienicie, podobnie jak Wasze ulubione przyprawy. Mój teść dodaje do kotletów to, co akurat ma pod ręką. Możemy dodać nawet podsmażone wcześniej pieczarki. Wyrabianie masy Podstawą dobrych kotletów jest solidne wyrobienie mięsa. Posłużą nam do tego rączki. Czyste Porządnie wyrabiamy masę tak, aby całość była dobrze połączona. Nie może być tutaj składników luzem, bo inaczej kotlety(...)Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto po każdej ze stron. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zrobic-kotlety-mielone/ BosowKuchni Artykuł Jak zrobić kotlety mielone pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSłodkie orzechy idealnie harmonizowały się ze słonym sosem. Ciekawa konsystencja sera. Pachniało oszałamiająco. Smakowało całej trójce. Ocena 5/5. Kurczaka Kadai (kurczak, imbir, papryka w gęstym sosie). Jak powiedział Mateusz, dobra proporcja sosu i kurczaka, dość pikantne, wyraziste danie, sycące i smaczne. Orientalne. Ciekawe. Kurczak w sosie szpinakowym. Dla Kasi zbyt pikantny, ale to dlatego, że ma niski próg ostrości(...)picia słabych piw. Spec zamówił dla siebie Huncwota z Pracowni Piwa, czyli styl India Pale Ale oraz Ale ciacho (z przyprawami do szarlotki - serio smakowało i pachniało jak to ciasto!) z browaru Bednary. Ja zdecydowałam się na By Udder Means, czyli stout mleczny z Danii, browar To Ol ( w smaku jakby kakao, wanilia i kawa). Na sam koniec obydwoje rzuciliśmy
W kuchni Karmel-itkiniestety nie były czerstwe, al bardzo świeże, po nasiąknięciu porozpadały się zamiast trzymać formę i zapiekanka jest zdecydowanie niższa niż byłaby z czerstwego pieczywa). Ścieramy ser na drobnej tarce. Dobry będzie każdy twardy i ostry żółty ser, ale cheddar pasuje tutaj wyjątkowo. Odkładamy na później dwa, trzy cienkie plasterki boczku, resztę wysmażamy bez dodatku tłuszczu na patelni, na chrupko. Odsączamy(...)złoty i przypieczony a środek zapiekanki będzie mocno buzował. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5-7minut aż całość dobrze się zestali i podajemy na gorąco, krojąc jak ciasto – w kliny. To duża porcja, wystarczy na obiad dla 4 osób lub śniadanie dla 6. SKŁADNIKI 1 czerstwa długa pszenna bułka (weka, paryska, kawiorek, baton, gryzka) lub 1,5 bagietki
Karo in the Kitchensię całkiem proste. Rolada jabłkowa pieczenie 15 minut smażenie jabłek ok 20 minut z przepisy wychodzą 2 rolady o długości ok 25 cm według mnie trudne jest zawijanie. Składniki: ciasto: * 5 jajek * szklanka cukru * szklanka mąki * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * cukier waniliowy Masa jabłkowa: * 2 kg jabłek - tak podaje przepis ale ja nie zużyłam nawet połowy powstałej masy, wystarczy(...)całkowitego stężenia. Mój biszkopt troszeczkę się spiekł dlatego w środku widoczny jest ciemny pasek :-D. Smacznego!!! Uwagi! Do jednej części masy biszkoptowej postanowiłam dodać kakao co nie było dobrym pomysłem gdyż po upieczeniu placek przykleił się do ściereczki i rolada nie dała się zwinąć
sierotka maRysia w kuchniobezwładniające wręcz upały. Trzydzieści pięć stopni nie było niczym nadzwyczajnym. Jak się okazało, trzy tygodnie wakacji spędziłam w jednym z najgorętszych miejsc Polski, oddalonych niestety od morza o dobre dwieście kilometrów. Na swoje szczęście jednak byłam właśnie na wakacjach - czyli zero obowiązków, same przyjemności. A to zdecydowanie sprawia, że stosunek do ogromnego ciepła wciskającego się do mieszkań każdą możliwą(...)pozostałe mleko z masłem, aż się rozpuści. Przestudzić.Do zaczynu wlać mleko z masłem, wbić jajko, wsypać sól. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zganieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać zmiażdżonym w moździerzu pieprzem.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStarożytni Grecy uważali, że migdały są symbolem miłości. Dziś te orzechy są ciekawym składnikiem ciast i deserów. Oto przepis na domowe ciasteczka, które powstały z połączenia kaszy jaglanej i migdałów z lekką nutą cynamonu. Składniki (15 ciasteczek) 100 g kaszy jaglanej 100 g migdałów 50 ml mleka 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka(...)grupy B oraz pierwiastki - potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Wspomagają pracę układu nerwowego, pozytywnie działają na koncentrację i pamięć. Migdały mają także dobry wpływ na włosy i paznokcie
My Chcemy JeśćWitajcie Kochani w Nowym Roku! Wracam po krótkiej przerwie z głową pełną pomysłów, ale zanim na dobre rozkręcę się z gotowaniem i nowymi przepisami, zapraszam Was do mojej domowej piekarni, w której powstał prezentowany poniżej chleb z dodatkiem ziemniaków- pyszny, z chrupiącą skórką pod którą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów(...)nowy już się robi (przepis) i za kilka dni wracam do wypieku chleba na zakwasie, do czego i Was gorąco zachęcam. To naprawdę nic trudnego. Wyrabianie ciasta to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Życzę Wam samych
Smakowity Blog Kulinarny