dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:366/464)

Podsumowanie miesiąca - czerwiec 188

wypieków <3 Udało mi się spróbować ciekawego dania podczas Łódzkiego Dnia Sushi - Sushi w kanapce - smaczne, ale porcja zbyt mała jak dla takiego głodomora jak ja Podczas Festiwalu Dobrego Smaku udało mi się spróbować festiwalowej propozycji w lokalu Przerwa , w którym odbywała się II Konferencja Łódź Bloguje - było przepyszne! DOMINIK PRZEKONAŁ SIĘ DO ZUPY POMIDOROWEJ! Przepraszam, że krzyczę(...)purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem

Cooking Monster
Przekładaniec z Michałkami 153

Dziś przepis na pyszne ciasto, a mianowicie Przekładaniec z Michałkami. Ciasto rozpływało się w ustach. Robiłam je na roczek mojej wnusi i wyszło tak, jak sobie zamarzyłam. Goście chwalili, co jest najważniejsze, a cała patera, zniknęła. Zróbcie, a nie pożałujecie.                    TRUDNOŚĆ: średnie(...)chwilę odstawiamy i polewamy po placku. Wierzch dekorujemy orzechami.  Powiem szczerze, że zazwyczaj używałam orzechów zmielonych domowym sposobem. Dziś przekonałam się, że orzechy z torebki są tak samo dobre, jak te, które używałam wcześniej. Mniej pracy dla mnie. Polecam

Gotuję Testuję
Tort cytrynowy 218

papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt(...)dekoracja zrobiona jest z masy cukrowej, ale można krem posypać z zewnątrz pokruszonymi biszkoptami lub bezikami. W oryginalnym przepisie do masy dodatkowo dodane były maliny, myślę, że to bardzo dobry pomysł i następnym razem też dodam maliny. Smacznego! Tort cytrynowy Tort cytrynowy Tort cytrynowy Tort cytrynowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 jajek (dużych, rozmiar

moj przepis na
Zupa pomidorowa mojej Mamy 229

życia. Pomidorowa mojej Mamy była ZAWSZE z domowym makaronem i gęstą kwaśną śmietaną, której jednak nie wolno było dolewać do garnka z zupą, bo inaczej "skwaśnieje i jutro będzie niedobra".  Pomidorowa mojej Mamy nigdy nie była z pomidorów, zawsze z koncentratu i przeważnie Pudliszkowego, przynajmniej ja innego nie pamiętam. ;) Serio.  Koncentrat pomidorowy był w małych, czerwonych(...)soli 1 łyżeczka masła ciepła woda sól i 2 łyżki oleju do wody do gotowania makaronu Zagniatamy mąkę, sól, jajko, dolewając tyle ciepłej wody, aby powstało zwarte, ale elastyczne ciasto. Wykładamy na wysypany mąką blat, przykrywamy miską i zostawiamy na 30 minut ciasto do wypoczęcia. Następnie wałkujemy na bardzo cienki placek, kroimy na paski ok.  3cm x 10cm, posypujemy

Kuchnia Prezydentowej
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 152

Nasze babcie wierzyły, że dobry bulion leczy. I miały rację. Dobry rosół nie tylko rozgrzeje, lecz także dostarczy witamin, gorzej przyswajalnych z surowych warzyw. To ważne zwłaszcza dla osób walczących z przeziębieniem czy grypą. Hamuje wydzielanie śluzu, nie mówiąc o tym, że jest naturalnym inhalatorem dla dróg oddechowych. Okazuje się, że bulion wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego, zmniejszając stan(...)listki bazylii drobno siekamy i umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy ciepłą wodę i miksujemy blenderem. Na stolnicy mieszamy mąkę z żółtkiem, stopniowo dodajemy zieloną wodę i wyrabiamy ciasto aż składniki zaczną się łączyć. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto, aż nabierze jednolitej, elastycznej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.Farsz: Dorsza gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Wołowina po burgundzku 160

ziaren ziela angielskiego. Do czosnku z przyprawami dodałem kawałki wołowiny i dokładnie wymieszałem. Następnie całość zalałem czerwonym wytrawnym winem. Oczywiście francuskim, ale to oczywiście nie warunek, choć polecam użyć dobrego wina.  Tak zamarynowane mięso odstawiłem do lodówki na 48 godzin, absolutne minimum czasu marynowania to 24 godziny. Kiedy upłynął czas marynowania mięsa pokroiłem surowy wędzony boczek w kostkę(...)oraz 200 gram mąki pszennej. Oczywiście ilość mąki może się zmieniać w zależności od tego jak dokładnie odciśnięte z wody zostały ziemniaki oraz od ich gatunku. Całość wyrobiłem na ciasto, które powinno być zwarte i gęste. Tak przygotowane ciasto rozłożyłem na talerzach, tak aby tworzyło centymetrową warstwę. W dużym garnku zagotowałem osoloną wodę. Do wrzącej wody za pomocą łyżki wkładałem

Wyprawy kulinarne
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE Z KASIĄ I DR. OETKER 167

ęczona podróżą  punktualnie dotarłam do COOK UP gdzie przywitała mnie Agata z Blomedii wraz z dziewczynami ( z wieloma znałam się już w innych warsztatów! )Przywitaliśmy się , przedstawiliśmy, i w dobrych humorach zasiadłyśmy do pięknie przystrojonego stołu ( wielokrotnie słyszałam, że dekoracje w COOK UP zachwycają ;) ) Na początku zapoznałyśmy się z historią kostki do pieczenia.Poznaliśmy proces produkcji, różnice pomiędzy nią(...)dziękuję Agencji Blomedia za zaproszenie!Całej ekipie i wszystkim uczestniczkom za wspaniale spędzony czas!PS. Jeśli poszukujecie słodkich inspiracji warto zajrzeć na stronę  kostki do pieczenia Kasia – Nasze Ciasto, gdzie znajdziecie mnóstwo fantastycznych pomysłów nie tylko na świąteczne wypieki!Za mną chodzi Świąteczny biały torcik!  ____________________________________________________________________________________________                   Znajdziecie tam również przepis na babeczki, które robiła jedna z grup – Słodki prezent

Ostra na Słodko
Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. 314

Strawberry souvenir on Mother's Day. Dzień Matki , 26-go maja. Szanuj swoją matkę i nie zapomnij o niej Przez wszystkie dni jej życia.  Czyń

Kulinarny karnet Christophera
Faszerowane bułeczki, zapiekanki z pieczarkami -inaczej 192

sadzonym na górze – coś jak w chaczapuri. Ale wróćmy do pieczarek. Jak tata zdradzał mi przepis, to wiele razy podkreślał, że nie ma się co spieszyć, bo efekty dobrego się nie osiągnie. Więc trzymajmy się tej rady. Dla mnie nowością było ścieranie pieczarek na tarce. Nie wpadłabym na to Może wydawać się też dziwne podsmażenie cebulki osobno, ale podobno(...)się złocić. Podajemy ciepłe posypane szczypiorkiem i parmezanem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/faszerowane-buleczki-zapiekanki-pieczarkami-inaczej/ MieszamWGarnku   Artykuł Faszerowane bułeczki, zapiekanki z pieczarkami -inaczej pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Czernina z kluchami 128

miał jedyne dziecię,  Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano I czarną polewkę do stołu podano." Czernina z krwią mrożoną nie jest niestety tak dobra, jak ta ze świeżą, ale cóż, poradzić, gdy o tę drugą jest w naszych czasach wyjątkowo ciężko... Z braku laku, kiedy już nie mogę się jej oprzeć, przygotowuję ją również(...)resztą zupy i doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem według uznania. Obrane na kluchy ziemniaki traktujemy drobną tarką. Odciskamy wodę, dodajemy sól i mąkę w takiej ilości, by ciasto było zawiesiste, ale nie twarde, po czym dokładnie mieszamy. Łyżką stołową wrzucamy masę na gotującą się wodę i czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Gotowe! Podajemy z pokrojonymi podrobami, pietruszką

Kuchenna Kontrrewolucya
Sernik chałwowy z tahini-nowa ulepszona wersja 169

Sernik to krol wszystkich wypiekow w naszym domu.Niezalezmie od pory roku ,serniki pieke namietnie.Zmieniaja sie tylko dodatki.Ani Boze Narodzenie ani Wielkanoc bez sernika nie moga sie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"CUDZE CHWALICIE, SWOJE KOCHACIE" 232

Rumiane jabłka, pachnące śliwki, dorodne mięsiwa, jędrne warzywa... To wszystko nasze. Najlepsze, bo polskie! Od dziś zamieniamy popularne przysłowie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" na "Cudze

W kuchni Karmel-itki
Chleb paleo śródziemnomorski 277

chleb paleo z warzyw , niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału (który w dodatku jest przepyszny) to najpopularniejszy przepis na tej stronie, notując kilkaset wyświetleń każdego dnia. Lepsze jest czasem wrogiem dobrego, ale w tym przypadku okazuje się, że z pewną modyfikacją ten chleb może być jeszcze lepszy ! Chleb paleo śródziemnomorsk i jest modyfikacją wspomnianego wyżej chleba paleo z warzyw polegającą głównie(...)końcu dodaj ocet jabłkowy i pestki dyni. Warto też zostawić kilka suszonych pomidorów i oliwek i nie ubijać ich blenderem, tylko pokroić nożem i dodać pod sam koniec do ciasta. Ilość soli zależy od tego, jak słone jest pesto – jeśli w składzie masz słone oliwki i solone suszone pomidory, to może się okazać, że nie trzeba w ogóle chleba

PaleoSMAK
Marokański tagine z jagnięciną 220

Dzisiaj zapraszam na podróż do słonecznego Maroka. Tagine to tradycyjny marokański sposób przyrządzania pysznych mięs w glinianym garnku przypominającym komin. Ja niestety nie dysponowałem takim naczyniem

Wyprawy kulinarne
Dzień pełen przygód i otwarcie sezonu dyniowego. Dynia kandyzowana 114

żeby jakoś dowiozło mnie do domu. Gdy zapaliło bez problemów, w radosnym nastroju ruszyłam żwawo do domu. Nie ujechałam jednak daleko - po kilku kilometrach samochód zastrajkował; i to na dobre. Zniechęcona, zmęczona i z coraz gorszym nastawieniem do świata, zadzwoniłam do C., żądając pomocy. Najlepiej natychmiastowej. Oddzwonił po kilku minutach informując, że pomoc drogowa zjawi się... Za godzinę(...)kuchni z kilkoma egzemplarzami, kilka kolejnych C. przeistacza w halloweenowe lampiony.  Ten sezon zaczniemy od dyni kandyzowanej. Tak naprawdę przygotowałam ją w zeszłym roku z myślą o pewnym cieście, ale... Została zjedzona jako nadzienie do naleśników. Jest boska! Przepis znalazłam na blogu Every cake you bake , i wzięłam go w ciemno. Nie zawiodłam się! Banalnie prosta w przygotowaniu, wychodzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wigilijny barszcz z kluseczkami z quinoy i grzybów 151

stwierdzić, że moja mama zaraz po najlepszym rosole świata, robi najlepszy barszcz wigilijny. Ideału rosołu zapewne nigdy nie doścignę, ale barszcz nauczyłam się całkiem nieźle kopiować. Podstawą jest oczywiście dobry, samodzielnie zrobiony zakwas, a druga część sukcesu to wywar z buraków i włoszczyzny, których nie wolno skąpić. Zakwas bezglutenowy nastawiam tydzień wcześniej i robię go według przepisu www.bezokruszka.pl(...)przez gęste sito. Kluseczki - Grzyby namaczamy na kilka godzin, a następnie obgotowujemy około 10 minut w małej ilości wody i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, ciasto powinno być kleiste, jeśli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z łyżką oleju. Moczymy we wrzątku przez chwilę łyżeczkę, po czym jej boczną krawędzią

Quinoa Raz!