Zapraszam wszystkich na małą relację z warsztatów kulinarnych Lidla z Pawłem Małeckim. Tematem przewodnim była WIELKANOC ! Pawła Małeckiego nie trzeba właściwie przedstawiać. Człowiek Wiedza Cukiernicza, zdobywca
Z Kuchni Do KuchniByły tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne! Banan i masło orzechowe- nie ma chyba nic bardziej(...)wszechstronna- stanowi świetny dodatek do zup, sałatek i risotto. Można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz, a z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć jej też do produkcji przeróżnych słodkości, co potwierdzą dzisiejsze muffinki. Dla amatorów wspomnianego na początku połączenia i dla wszystkich wielbicieli orzechów stanowią one prawdziwą
peanutbuttermonsterbiałego chleba już od wielu lat. Już w sumie zapomniałam, jak smakuje. Zaczął mi się kojarzyć jako coś mistycznego i nieziemsko dobrego, wyryty w mojej pamięci jako ulubiona zakąska mojego dziadka Henia, który za rarytas uważał kromkę białego pieczywa posmarowaną grubo masłem i posypaną solą. Do tego dochodzą opowieści mojej mamy, jak to, jako dziecko, chodząc rano do piekarni(...)minut w ciepłe miejsce, aż zaczną się pienić. W międzyczasie wymieszaj mąki z czosnkiem. Do drożdży dodaj trochę mąki i ugniataj. Dodawaj mąkę aż utworzy się ciasto, które nie lepi się do palców. Uformuj kształt chleba, jaki chcesz (ja wybrałam podłużny). Przykryj ciasto ręczniczkiem i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
Gotowanie to kochanieposypanego koperkiem wędzonego łososia.5. Do pozostałej części serka wyciskamy czosnek - główkę (2 ząbki zostawiamy do dekoracji). Mieszamy dokładnie.6. Na łososia kładziemy kolejną porcję serka, tak aby góra ciasta przykleiła się do łososia. Pamiętamy jednak by troszkę serka zostawić.7. Nakładamy delikatnie nasz "szpinakowy biszkopt".8. Dekorujemy! - Pozostawiony serek, odrobina wędzonego łososia, pokrojone oliwki i pokrojony w plasterki czosnek(...)Jest... sycący, ale przy tym pojawia się dziwna potrzeba by sięgnąć po jeszcze jeden kawałek. Reasumując, można się nim najeść (nawet po kawałeczku), ale jest tak dobry, że chce się dokładkę.Czy jest smaczny?Nie... On jest rewelacyjny. Pyszny i koniec kropka.To był... królewski obiad. Smak, idealne połączenie, bilans zachowany na najwyższym poziomie. Wszystko tak jak lubimy. Podane tak bardzo
Wypisz WymalujNa blogach zrobiło się świątecznie. Wszędzie babki, mazurki, serniki, faszerowane jajka, baranki, zajączki i kurczaczki. Do mnie jeszcze nie dotarło, że Święta za progiem... Po pierwsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTym razem nie będzie o jedzeniu, o kulinariach, ani słowem nie wspomnę o gastronomii. Czasem „branżowe” sprawy trzeba odłożyć na bok, by pomóc drugiemu człowiekowi. To
W kuchni Karmel-itkitort to moja ostatnia zachcianka, którą musiałam natychmiast spełnić (no dobra, nie ostatnia, a kolejna, niecierpiąca zwłoki zachcianka:)) Miałam potworną ochotę na coś mocno kokosowego i truskawkowego jednocześnie, pomyślałam więc, że upiekę tort:) Puszyste biszkoptowe blaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie
Słodko-Słony Świat IlonyPamiętacie akcję na blogu Chantel, Przy kubku kawy., gdzie z okazji Nocy Restauracjido wygrania były vouchery do knajpek?link rozwiązania tu.._---->rozwiązanie. Nie chwaląc się
W kuchni Karmel-itkipyszne śniadanie – placuszki na bazie soku z jabłek i granatu. Pyszne, pożywne, idealne dla dzieci i dorosłych. A na dodatek smażone bez tłuszczu. Wystarczy mieć tylko dobrą patelnię, a dostaniemy wspaniałe puszyste i beztłuszczowe placuszki o smaku jabłek i granatu. Ja swoje dodatkowo podałam z pysznymi mandarynkami. Spróbujecie? Polecam i życzę Wam miłego dnia. Placuszki na bazie soku(...)odstawiamy na około 5 minut. Rozgrzewamy mocno patelnię, tuż przed smażeniem zmniejszamy płomień na minimalny. Patelnię przed pierwszym smażeniem można delikatnie spryskać olejem. Na patelnię wykładamy stołową łyżką porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka stołowa). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (placuszki podczas smażenia "rosną" / stają się puszyste). Ważne jest długie smażenie na minimalnym ogniu
Słodkie okruszkizrobić z kupionym w sklepie kokosem? Okazuje się, że pole do popisu jest całkiem spore. Po pierwsze możemy wypić wodę, która się w nim znajduje. Taki napój to dobry izotonik, bogaty w witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, potas i fosfor. Po drugie możemy wydrążyć miąższ i zrobić domowe, świeże wiórki kokosowe(...)woda - wystarczy wstrząsnąć i wszystko wróci do normy. 5. Pozostałe wiórki nie będą już tak aromatyczne, ale można do nich dorzucić nieco świeżych wiórków i dodać np. do ciasta
Powiedz dietom nieJuż bardzo, bardzo, bardzo dawno nie piekłam w moim ulubionym pieczeniowym towarzystwie. Wakacje, problemy w pracy - to wszystko nie sprzyjało planowaniu przepisów, żeby pasowały do wspólnego
Pożeraczka, czyli raz adobrześrednica: 15 cm motyw kwiatu średnica 20 cm stokrotka średnica 25 cm serca średnica 28 cm Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne/silikon. Moje zdanie... Dzięki szablonom każde ciasto zyska niepowtarzalnego wyglądu. Zresztą nadają się także do ozdabiania talerzy i tac. Ich mycie jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami(...)wymaga stałego przecierania. To była taka moja "syzyfowa praca", której częstotliwość uległa zmianie. Faktycznie, dzięki zastosowaniu sprayu - lustro czyszczę rzadziej. Polubiłam ten środek, bo nie ma to jak dobry produkt, który ułatwia wykonywanie niezbyt lubianych czynności! Ogólna opinia: Tak jak ostatnio - jestem zadowolona z produktów, które testowałam i z chęcią wypróbuję kolejne. Fakt, cena może nie jest bardzo kusząca
Di gotujepierwszy tą nalewkę piłam u znajomej, dobrych parę lat temu. Była niesamowita. Nie wiem dlaczego, ale w smaku skojarzyła mi się z białym rosjaninem – drinkiem Oczywiście, żurawinówka tak nie smakuje, ale kto by się przejmował szczegółami. U Moniki, nalewkami a raczej ich produkcją, zajmuje się jej mąż. Ma masę książek traktujących o wyrobie nalewek. Od niego to właśnie(...)odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Zlewamy do butelek 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/nalewki/zurawinowka-nalewka-zurawiny/ BosowKuchni Artykuł Żurawinówka – nalewka z żurawiny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSylwester zbliża się wielkimi krokami. Jestem pewna, że spora część z Was wybiera się na domową imprezę sylwestrową, bądź nawet sami ją organizujecie. Każdy z nas doskonale wie, że dobra impreza składa się z trzech czynników. Pierwszy z nich to oczywiście towarzystwo, drugi jedzenie, a trzeci coś do picia. Nie wymieniam ich w kolejności, bo wiem, że dla jednych inne(...)Inne propozycje przekąsek: Naleśniki z parówkami i serem Dip serowy z ziemniaka Pischinger'y Przekąska a'la tacos Masło czosnkowe z ziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus z pieczoną dynią Przekąska z białej rzodkwi Różyczki z ciasta francuskiego Frytki z batatów Żołnierzyki z owoców z dipem Placki cukiniowe Hummus buraczany Lekki krem orzechowy Pieczona cieciorka
Be Fit Be StrongWiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)wapń, magnez, fosfor, sód, mają niską wartość kaloryczną - do 100 kcal/100 g, zawierają niewiele węglowodanów 20-30 g/100 g, błonnik także występuje w ziemniakach - około 3 g są dobrym "wypełniaczem" - mało kalorii, mało skrobi, są lekkostrawne, osoby z zaburzeniami trawienia nie powinni mieć z nimi problemu alkalizują krew Teraz o wadach: kosmicznie wysoki indeks glikemiczny
pyszne zdrowościdlaczego nie...? Bazowałam na tym samym przepisie co ostatnio, z książki 1 mix, 100 muffins Susanne Tee, jednak zmniejszyłam proporcje suchych składników o połowę, dodałam tyle płynu, żeby nadać ciastu odpowiednią konsystencję (dość gęstą, ale to nic nie szkodzi - rosną wzorcowo), od siebie dorzuciłam marcepan - i są - moje słodkie maleństwa. Ciężko się od nich oderwać, szczególnie, gdy są jeszcze ciepłe(...)domu. Dopiero potem plecki zaczęły piec...). Mam nadzieję, że pasmo nieszczęść na tym się zakończy. Przygotowując muffiny nic sobie nie odcięłam ani nie przytrzasnęłam, jestem więc chyba na dobrej drodze
Pożeraczka, czyli raz adobrze