Zebrało mi się dzisiaj na kuchnię polską. Często niedocenianą i myloną z przygotowaniem schabowego z ziemniakami z wody. A ja dzisiaj zrobiłem pysznego królika duszonego w
Wyprawy kulinarnemoże być taki zwykły lekarski, chociaż ja używam takiego kulinarnego, kosztuje kilkanaście zł), podpuszczka (do nabycia w sklepach internetowych), czysta ściereczka, gaza lub chusta serowarska, kefir, durszlak i wspomniane dobrej jakości mleko. Proponuję nie zaczynać produkcji sera od ilości większej niż 5 l mleka. Ciężko znaleźć garnek w którym taką ilość swobodnie zagrzejemy a i ilość sera wyjdzie dość spora(...)również dodać na etapie krojenia skrzepu. Jak komu wygodnie. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/ser-ala-korycinski/ BosowKuchni Artykuł Ser a’la koryciński z czarnuszką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprzeszłość jest niezniszczalna, prędzej czy później zdarzenia powracają".* Wydana w 1914 roku jest już dwudziestym piątym wydaniem KUCHARZA WARSZAWSKIEGO . Oprócz aż 1503 "przepisów różnych potraw oraz pieczenia ciast i sporządzenia zapasów spiżarnianych" zawiera też pasjonujący rozdział poświęcony porządkom domowym oraz "dyspozycye obiadów na cały rok" . Wymaga szacunku. Zniszczony grzbiet i delikatne, naderwane kartki nie pozwalają na pospieszne wertowanie(...)Szkoda, że żadna czekoladka nie jest pierwsza, że żadne nie jest ostatnia. CHRUPIĄCE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM /na 30 sztuk/ 120 g ciemnej czekolady dobrej jakości 30g + 20 g czekolady mlecznej dobrej jakości 11-12 ciasteczek Digestive lub innych, podobnych kilka łyżek masła orzechowego Posiekać drobno 20 g mlecznej czekolady. Ciasteczka drobno pokruszyć i połączyć z posiekaną
KUCHARNIAp { margin-bottom: 0.21cm; } W języku włoskim tiramisu znaczy "deser stawiający na nogi", jak przypuszczam głównie ze względu na zawartość kawy espresso w dużych ilościach
Przepysznik - BLW i nie tylkodużo książek kucharskich, strony fotografów kulinarnych i ulubionych blogerów, a także zdjęcia na Pintereście. Jeżeli natrafię na inspirującą fotografię, zapisuję ją na jednej z moim tematycznych tablic . Pinterest to dobre źródło inspiracji, szczególnie jeżeli nie masz pomysłu, jak sfotografować dany rodzaj potrawy. Pomysły - szkice Moje pomysły często rozrysowuję na kartce. Bardzo poglądowo rozmieszczam na niej poszczególne elementy kompozycji, notuję(...)zrobię, będzie jota w jotę oddawać mój rysunek. W czasie sesji moje koncepcje ewoluują, albo nawet zmieniają o 180 stopni. Ale szkic pozwala mi uporządkować moje myśli. Stanowi dobrą bazę do dalszych działań. Dobór tła, naczyń i akcesoriów Gdy już wiem, jak mniej więcej chcę sfotografować daną potrawę, zabieram się za wybór pasujących do mojej koncepcji naczyń i dodatków
Chilli Czosnek i Oliwaautorki są ze sobą powiązane wątkami osobistymi, które łączą bohaterów. Oni także pojawiają się w każdej kolejnej powieści, więc dobrze jest poznawać twórczość Camili Lackberg w odpowiedniej kolejności. Tyle dobre rady. Dlaczego? Ponieważ ja robię to, jak zwykle, po swojemu. A jak? Przeczytałam pierwszą powieść autorki, a teraz ostatnią. Czytając „Księżniczkę z lodu” wiedziałam, że będę sięgać po kolejne(...)słodycz. Tak! Mazurki MUSZĄ być słodkie. Niektóre są nawet bardzo słodkie. Ja przez długi czas nie lubiłam mazurków. Do dzisiaj mam swoje ściśle ograniczone preferencje co do smaku tych ciast. A jednak je piekę. Są zazwyczaj niewielkie, bo już maleńka porcja zaspokoi apetyt każdego łasucha. Szukam także smaków, które będą mi odpowiadały. To jedno z takich połączeń. Polecam. Składniki
W mojej kuchniTOUR SALON, czyli targi regionów i produktów turystycznych obchodzą w tym roku 25. jubileusz. W dniach 23-25 października Poznań zamienił się w stolicę różnych regionów
W kuchni Karmel-itkiPopularne wśród "zielonych" danie w nowej szacie ;) Brzmi dziwnie? Ale dobre jest :) Roboty przy tym i dużo i mało, zależy, jak na to patrzeć. Hummus trzeba wcześniej przygotować, no i naleśniki usmażyć ale reszta to już moment. ciecierzyca po namoczeniu Dla tych, co zupełnie nowi w temacie: Po pierwsze - co to jest hummus? Pasta z ciecierzycy(...)przeciwnie - jeszcze bardziej doprawioną, niż ja. Ok, teraz naleśniki. Mój podstawowy przepis na wegańskie naleśniki znajdziecie tutaj . Do tego dania użyłam naleśników z mąki pszennej razowej, dlatego do ciasta dodałam zdecydowanie więcej wody. Ile dokładnie? Nie wiem, na oko :) Tak, żeby naleśnik dobrze rozprowadzał się na patelni. Przyznaję się bez bicia, że każdy smażyłam na odrobinie oleju. Wyszły boskie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpieczenia. Wyrównać powierzchnię i docisnąć do dna. Ciasto piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a gdy ostygnie usunąć papier do pieczenia. ----- Podobne: Ciasto "wiewiórka" lub brzydal Jabłka faszerowane amarantusem Portugalskie ciastka arachidowe "Bóg, kasa i rock'n'roll" Szymona Hołowni i Marcina Prokopa to książka, którą kupiłam zaraz po jej wydaniu, ale odłożyłam(...)łatwiej i może odpocząć od filozofii i rozważań moralnych. Z nich dowiemy się, jakiej muzyki słucha Prokop, dlaczego Hołownia dwa razy wstępował do klasztoru i dlaczego z tego zrezygnował. Dobra lektura, której do lekkich zaliczyć nie można
Weekendy w domu i ogrodziedrugie - i tak nie mam apetytu. Zresztą, to podobno niezdrowo objadać się o takiej porze... W końcu jednak doszłam do wniosku, że te śniadania muszę zacząć jeść. Dla własnego dobra. Inaczej w samochodzie skręca mi kiszki, i zaraz po przyjeździe do pracy łapię, co mi pierwsze w ręce wpadnie. Dla niewtajemniczonych dodam, że pracuję w cukierni, więc sami rozumiecie... Trochę(...)puree i miodem. Wlać mokre składniki do suchych, dobrze wymieszać. Odstawić. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Na wierzchu układać plastry jabłka, przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze kila minut. Podawać gorące z miodem, cukrem pudrem lub syropem klonowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWłochy , tak cudownie rozciągnięte geograficznie, jako jedyne chyba państwo oferują sobą wszystko, co człowiek mógłby sobie wyśnić. Swoim magnetyzmem, radością i gwarem, przyciągają rzesze ludzi spragnionych
Z Kuchni Do Kuchniglutenu, za to odkwasza organizm, jej spożywanie ma dobroczynne oddziaływanie na stawy. A co z deserami? Każdy ma swój ulubiony. Lody, słodkie kremy, gofry z bitą śmietaną czy ciasta z sezonowymi owocami. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, głównie za sprawą dodawanej śmietany kremówki, w której na 100 gram znajduje się aż 300 kcal, a dodatkowe kalorie to przede wszystkim: cukier(...)bardzo dobry skład, na 70% malin 30% cukru trzcinowego. Czasy się zmieniają, a wraz z nimi trendy kulinarne. Kasze, zwłaszcza gryczana i manna, które w czasach PRL-u były zmorą na szkolnych stołówkach, dzisiaj królują na polskich stołach. Produkty zbożowe są podstawą zdrowego odżywania. Chętnie sięgamy po sprawdzone, naturalne i ekologiczne artykuły, jemy świadomiej, a dobre nawyki żywienione przekazujemy
Moja smaczna kuchniaprzejrzysty opisała działnie hormonów, w tym również wymieniła inne powody tycia jak: brak snu, stres, mała aktywność fizyczna. Kolejno dowiadujemy się o tym, iż "prawidłowe odżywianie nie tylko zapewnia dobrą sylwetkę, ale także przedłuża młodość" . Poznasz moc antyoksydantów ukrytych w wielu produktach spożywczych, zasady diety antynowotworowej i menopauzalnej, a także dowiesz się o co wzbogacić dietę w okresie menopauzy. Opisanych(...)listą zakupów, co wiele ułatwia; - życie po diecie, czyli tak zwaną stabilizację. Nowe zasady, nowe produkty włączone do diety i nowe przepisy,w tym także zdrowe słodkości jak np. ciasto czekoladowe z kokosem i owocami czy lekki serniczek z limonką :) Podsumowując Uważam, że książka Magdaleny Makarowskiej "Dojrzała i szczupła" jest godną uwagi pozycją do zapoznania się. Szczególnie namawiam
Zdrowie na języku :Pbędę pewnie oryginalna, ale od dawna lubiłam schab. Obojętne czy w postaci kotletów (dobra, jem je bardzo rzadko;) czy też jako pieczony. W sumie ten pieczony schab to pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Mama na każde święta piekła mięsa. A to schab właśnie, a to boczek a to pierś z indyka. W sumie to smakowały doskonale jako wędlinka właśnie(...)wagi mięsa. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/marynowany-pieczony-schab-idealna-domowa-wedlinka-lub-miesko-obiad/ BosowKuchni Zapisz Zapisz Zapisz Artykuł Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudobra, nie takiej znowu dalekiej, ale od najbliższego dużego miasta jesteśmy na północ, więc się prawie zgadza. Na tyle daleko na północ, że łatwiej skoczyć w piżamie po szczypiorek do ogrodu, niż do kiosku po gazetę. Na tyle daleko od cywilizacji, że zakup świeżego bajgla nie wchodzi w grę. Ale to w zupełności nie zniechęca dzielnej blogerki spragnionej wielkomiejskich rarytasów(...)twarożek śmietankowy wędzony łosoś w plastrach kiełki kilka liści krwiściągu i szczypiorku Do dużej miski wsypujemy mąkę, pół łyżeczki cukru, sól i drożdże. Dodajemy wodę i wyrabiamy na gładkie ciasto, które odchodzi od rąk (...). Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość (minimum 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 bułeczek. Kulki ciasta kładziemy na stole i omocząnym palcem robimy dziurkę
les mirabelles