dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:343/464)

Lemoniada Agnieszki 295

Agnieszka od lat częstuje mnie najlepszą lemoniadą. Tak… muszę, to przyznać szczerze, że jej lemoniada jest nawet lepsza od mojej Ja zawsze do niej serwuję moje babeczki lub ciasto. Także się pod tym względem się uzupełniamy. Ileż ona potrafi przygotować odmian lemoniady. Cytrynową, pomarańczową, arbuzową, a nawet grejpfrutową. Choć ta ostatnia jakoś (nie obraź się Agnieszko(...)wodzie I ja muszę sobie sprawić takie dzbanki z filtrem, bynajmniej nie tylko po to aby przygotowywać lemoniadę. Takie filtry zdecydowanie polepszają jakoś wody kranowej, która nie jest zbyt dobra. A poza tym, tak jak potwierdziła koleżanka, zapobiegają gromadzeniu się osadu na czajniku i ekspresie do kawy. Ileż to razy już czyściłam lub wymieniałam z tego powodu czajnik? Wiele

Słodkie okruszki
Jak się nie przejeść w Święta? 191

Warto też sięgnąć po przepisy zastępujące biały cukier stewią lub ksylitolem. Z ciastami, jak ze wszystkim, nasz organizm sobie poradzi pod warunkiem, że zachowamy umiar. Jeden lub dwa kawałki ciasta nie wpłyną na naszą wagę, a na pewno poprawią samopoczucie. Jak nie zjeść za dużo Kiedy już zasiądziemy za stołem, nadal mamy wpływ na to, ile zjemy. Można spróbować każdej(...)świeżego lub kiszonego ogórka, papryka, rzodkiewki w charakterze przekąsek. Do tego miseczka sosu na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i ziołami. W święta jedzmy sałatki z warzyw z dodatkiem dobrej oliwy. Uważajmy na to, czym popijamy posiłek. Napoje również są źródłem kalorii, a najwięcej dostarczą ich słodzone napoje, soki i alkohole. Warto więc zastąpić je domową lemoniadą, czyli wodą

Szybko Tanio Smacznie
Orzeźwiający kisiel wieloowocowy domowej produkcji. 175

przysmaków: wiśni, porzeczek, agrestu, malin. Czereśnie i truskawki niestety już się kończą. Kilka dni temu postanowiłam wykorzystać to, że udało mi się kupić truskawki w przystępnej cenie i jeszcze dobrym stanie, a Teściowie przekazali nam mieszankę kompotową (porzeczki czerwone, borówki, maliny). Przygotowałam orzeźwiający kisiel owocowy. Ten prosty przepis mojej Mamy pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat owoców(...)miseczka kisielu z lodówki aby poczuć cudowną, stosunkowo lekko kaloryczną ochłodę. Domowy kisiel może być doskonałym deserem dla mamy karmiącej i dziecka   jak i dodatkiem do różnego rodzaju ciast i ciasteczek . Można go przygotować zarówno z owoców świeżych jak i pasteryzowanych kompotów

Kuchnia po mojemu
Mąka kukurydziana - cena, właściwości, przepisy. 202

moją ulubioną mąką bezglutenową. Przeczytajcie poniższy tekst, a dowiecie się dlaczego. Zalety i właściwości mąki kukurydzianej Przede wszystkim powoduje puszystość, słodkawy posmak i piękny, złoty kolor otrzymanego wypieku. Jest dobrym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz witamin A, E i z grupy B. Kukurydza zawiera barwnik z grupy karotenoidów - zeaksantynę, która ma właściwości przeciwutleniające. Obecność selenu w połączeniu(...)mąki nie zawiera w ogóle tłuszczu, ma także śladowe ilości białka.   Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej: Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami Prosta kokosowa szarlotka sypana

Powiedz dietom nie
Pomidorowa nie do końca klasycznie 176

została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku (nazwę wymyśliłam, kiedy zobaczyłam Babcię ukręcającą kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie i teraz nikt inaczej tej zupy nie nazywa). Zupy owocowe odpadały w przedbiegach, szczególnie wiśniowa cieszyła się moją ogromną niechęcią. Szczawiowa była nie do przyjęcia(...)trochu i sprawdzać, czy mi smakuje, wlałam od razu cały kubeczek. Trudno - i tak mi smakowało. Doprawiłabym to jeszcze jakąś bazylią następnym razem - można poeksperymentować. Tak czy inaczej - dobry kremik nie jest zły. A i C. stwierdził, że wyszło bardziej niż zjadliwie, więc śmiało mogę polecić.Krem ze świeżych pomidorów ze śmietanąSkładniki:(na 4 porcje)2 małe cebule3 ząbki czosnku1

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sztangle graham orkiszowe 207

Dobre przepisy należy wykorzystywać, eksperymentować z nimi, szukać inspiracji i odnajdywać nowe smaki i zapachy. Dlatego też po znalezieniu i wypróbowaniu przepisu Adama Piekarza na przepyszne grahamki, postanowiłem spróbować, jak będą one smakowały po zamianie mąki na orkiszową. Dodałem również trochę mąki orkiszowej razowej, a zamiast cukru - miód. Dzięki temu otrzymałem bardziej miękki miękisz, nowy smak, oraz(...)mąki orkiszowej50 g mąki orkiszowej razowej 10 g soli15 g oliwy80 g wody10 g słodu jęczmiennego  Przygotowanie sztangli: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Po wymieszaniu przełóż ciasto na blat roboczy i wyrabiaj około 15 minut, po czym uformuj kulę i przełóż ją do natłuszczonej miski. Miskę z ciastem odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.Prze

Grahamka, weka i kajzerka
Mleko kokosowe na dwa sposoby 141

Niektóre inne miejsca nie były takie dobre, ale może to my nie byliśmy tacy dobrzy, kiedyśmy w nich przebywali. Ernest Hemingway       Mam ostatnio jakiś kokosowy szał. Sięgam po kokosa, mleko kokosowe, płatki lub wiórki niemal codziennie. Przyprowadziłam niedawno ze sobą małego potworka. I postanowiłam zrobić z niego mleko. Ba, a nawet dwa. Z niego(...)skorupy nieostrą częścią ciężkiego noża. Trzecią (tą skuteczną) było lekkie nacięcie skorupy ostrym nożem, tak aby mógł się w to nacięcie wbić, później nóż ten był uderzany wałkiem do ciasta i dzięki temu wbił się w orzech i zdołał go przepołowić. Gdy już kokosa otworzymy, przechodzimy do wydostania z niego białego miąższu. Możemy to sobie trochę ułatwić poprzez nacięcie

Weganizm infantylny
Babcine parowce z sosem karmelowym domowej roboty. 203

Smak z mojego dzieciństwa, przepis mojej babci. Nie jadłam tego już kilka dobrych lat, ostatnio robiłam jak jeszcze babcia żyła, a to już 3,5 roku. Domowe są puchate, mięciutkie - to nie to samo co ze sklepu. W dzieciństwie zajadaliśmy te parowce tonami, zawsze babcia robiła do nich sos karmelowy. Wtedy lepiej smakował :) Ale sos karmelowy to jeden(...)jeden rozczyn z innych drożdży). Do rozczynu wbić jaja, dosypać mąkę, i szczyptę soli. Wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką, na około pół godziny w ciepłym miejscu. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, każdy troszkę przerobić palcami i formować w kulki. Ciasto nie powinno się jakoś bardzo kleić do samych rąk. Można użyć mąki, ale tylko odrobinkę. Bułeczki układać na stolnicy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mistrz Wolowiny i Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny czyli Zupowy Wtorek odc.66 172

zwykle ostatnimi czasy przepis z opóźnieniem ale mam nadzieję, że wybaczycie mi te obsunięcia w kwestii cykli blogowych :) Dnia wczorajszego na profilu fb Dobrej Wołowiny najpierw pojawiły się zdjęcia potraw dogrywkowych a potem finaliści konkursu, którego laureat zostanie Mistrzem Wołowiny. I wiecie co? 13 lipca o godzinie 11ej stanę w szranki na potrawy z 9cioma osobami. Każda z nich(...)mieszamy. Śmietanę łączymy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Zagotowujemy.Doprawiamy solą i pieprzem. Masło ucieramy z jajkami, stopniowo dosypując kaszę i make zagniatamy ciasto. Łączymy je z posiekaną bazylią. Masę odstawiamy na 15 minut by kasza napęczniała. Zagotowujemy wodę, solimy. Łyżeczka nakładamy do niej kluski. Gotujemy je ok 4 minut. Odcedzamy. Zupę nalewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa pomidorowa z kapustą i kluskami 192

Dawno temu moja znajoma była w okolicach Krakowa. Były to czasy kiedy o nocleg i dobrą kuchnię nie było łatwo. Kulinaria i fajne hotele były dopiero w powijakach :) Nie to co dziś, gdy niejeden  hotel w Krakowie  ma luksusowe pokoje, smaczną kuchnię i profesjonalną obsługę. Musiała zatrzymać się na kilka dni w podwawelskim grodzie i wtedy znalazła jakiś(...)trwało to około 20 min.), dodajemy pomidory Doprawiamy do smaku szczyptą oregano, tymianku oraz solą, pieprzem i cukrem Przygotowujemy lane kluski łącząc jajko z mąką, solą i ewentualnie wodą Ciasto wlewamy cienką strużką na gotującą zupę, mieszając by powstały drobne kluseczki. Postna, bieda- zupa w sam raz na piątek. Robi się ją nadzwyczaj szybko i to jej plus

Proste Potrawy
Kokosanki w najlepszym wydaniu 2660

popołudniowej kawy, na deser, jako przekąska do szkoły czy pracy- ciastka to zawsze dobre rozwiązanie. Wiadomo, że zazwyczaj na jednym się nie kończy, a w związku z tym warto sprawić, żeby znalazło się  w nich, to co najlepsze. A skoro mowa o "najlepszym" to czy są tu jacyś fani kokosa? Ten orzech to prawdziwa skarbnica zdrowia! Nie należy(...)kokosowych 20g mąki żytniej razowej 1 duże jajko imbir mielony 1 łyżeczka sody PRZYGOTOWANIE: Banana rozgnieść widelcem Dodać jajko i dokładnie wymieszać Wsypać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Smacznego! www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog

peanutbuttermonster
Indyjski chlebek Naan 372

indyjska wciąga. Dziwi mnie tylko, że są w niej dania przeznaczone dla dośc biednego narodu, a u nas indyjskie restauracje śrubują ceny, jakby serwowały królewskie menu. Znalezienie knajpy z dobrym indyjskim jedzeniem w niskich cenach graniczy z cudem, dlatego tym bardziej polecam pichcenie w domu, zrobienie samemu mieszanki np garam masala nie jest trudne, kupienie gotowej to też(...)koniec główny bohater: chlebek naan.1 łyżeczka cukkruok 3 g suchych drożdży150 ml ciepłej wody200 g mąki1 łyżka sklarowanego masła (ghi)1 łyżeczka soliSkładniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Następnie wkładamy je do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie chwilę wyrabiamy

Z butelką mleczka w tle
Kawa po zimowym spacerze 189

Wczoraj wieczorem piekłam ciasteczka. Kiedy już pozagniatałam wszystkie ciasta, włożyłam do lodówki, usiadłam na chwilę i stwierdziłam, że przydałby się jakiś deser. Ciasteczka i owszem, pyszne są, ale nagle nabrałam ochoty na coś delikatnego, kremowego... Z żurawiną - koniecznie! Żurawina jednak nie mnoży się w lodówce sama z siebie, trzeba więc było ruszyć do sklepu. A nadmienić muszę, że świeżą(...)nich okazała się receptura na kawę po meksykańsku. Hmpf... Czy ma ona cokolwiek z Meksykiem wspólnego - nie mam pojęcia. Ale kawa z czekoladą i bitą śmietaną nie może być niedobra, prawda...?Oczywiście, że nie. Kawa - koniecznie gorąca! - jest naprawdę pyszna - słodycz czekolady cudownie łagodzi kawową gorycz, a śmietanka sprawia, że całość nabiera wyjątkowej delikatności i staje się pysznie kremowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 385

Śnieg prószy, drobny i mokry. Przykleja się do czapki, kurtki, szalika. Malutkie płatki lądują na zaczerwienionej twarzy, a obłoki pary unoszą się nad przechodniami. Udeptana warstwa

W kuchni Karmel-itki
Bułki do odrywania z garnka żeliwnego 171

żelazo, działa na indukcji wybornie, a żeliwo to nic innego jak żelazo. Kiedy pierwszy raz zrobiłam kurczaka w brytfannie z warzywami a on był za jakieś 40 minut już dobry i niesamowicie mięciutki, to pokochałam wszystkie naczynia żeliwne. Jedno musicie wiedzieć o pielęgnacji żeliwa. Jeśli zdecydujecie się na kupno garnka, czy woka czy patelni z żeliwa nieemaliowanego to nie możecie(...)pierwszy wypiek w tym naczyniu i wiem już, że nie ostatni! Na początku miałam zrobić słodkie bułki z nadzieniem  czeko-śliwka, ale jak zaczęłam w domu już przygotowywać ciasto, okazało się, że nie mam w domu masła ;-(. Ech no tak, bo ja masła używam tylko do pieczenia i do smażenia czasami. Więc swoje zamiary musiałam zrewidować w trakcie hehehe

SMYKWKUCHNI
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 214

Dzień dobry, Pamiętacie tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami, który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine?Podałam go razem z okrągłymi, płaskimi chlebkami nazywanymi w Maroku khobz. Taki chleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie.Kiedy(...)Maroku były miększe. Jednak ja nie mam do dyspozycji tradycyjnego marokańskiego pieca opalanego drewnem:) Przygotowanie khobz jest czasochłonne, jednak większość tego czasu jest przeznaczona na wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania.  Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie

Chilli Czosnek i Oliwa