dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:343/464)

Strączki - recenzja książki Marysi Banach 117

mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie to udowadnia (właśnie w swojej książce). Wszystkie przepisy zostały dokładnie opisane, więc nawet wyczarowanie sajgonek z bobem, czekoladowego ciasta z fasoli, czy orientalnego gulaszu z grochu - nikomu nie powinno sprawić jakiejkolwiek trudności.  Każda potrawa została przypisana do poszczególnej kategorii: deser, danie wegetariańskie, mięsne, czy rybne. Pod krótkim opisem(...)Książka została bardzo ładnie wydana i aż chce się ją trzymać w dłoniach - wyszukując ciekawe oraz apetyczne przepisy. Zawiera 216 stron , więc jest co wertować. Twarda oprawa i dobrej jakości papier - sprawią, że może posłużyć nam na długie lata.  Doskonale sprawdzi się również jako propozycja na miły i praktyczny prezent.   Dane o książce:   Liczba tron: 216 Wymiary

Di gotuje
Wegańska pizza ze szparagami, białym sosem i karmelizowaną cebulką. 198

zarówno taką cienką, jak i grubą, chrupiącą z zewnątrz i miękką w środku. Ostatni mój włoski cheat pamiętam bardzo dokładnie. Było to 2 lata temu, a pizza była tak dobra, że pożarłyśmy ją z siostrą w całości. Na diecie bezglutenowej brakowało mi pizzy bardziej niż pieczywa, dlatego bardzo długo nad nią pracowałam. W końcu, jakiś czas temu wyszedł mi spód(...)smaku Na cebulę 1 duża czerwona cebula lub dwie średnie 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka cukru kokosowego 1 łyżeczka wody szczypta soli Reszta dodatków (można modyfikować) Ciasto na pizzę z tego przepisu ( klik ) 6 szparagów 1/2 dojrzałego awokado 5-6 pomidorków koktajlowych lub 5 plasterków większego pomidora Opcjonalnie: garść kiełków słonecznika pesto wegański ser Sposób przygotowania Przygotowujemy spód

Fill The Bowl
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 135

można czuć siedząc na schodkach otwartego wagonu piętrowego, mijającego nocą Wolsztyn. Dla mnie spojrzenie w jakiś ciemny park/las? był przyczynkiem do budowania piętrowych historii o złym i dobrym kryjącym się w mroku gałęzi. Kocham pociągi! I chociaż oczywiście nie podróżowałam z rodziną pociągami o napędzie parowym, szczególnie podobają mi się właśnie parowozy. Kilka lat temu, odwiedzaliśmy już(...)eskapady przygotowujemy sobie niekłopotliwy prowiant, który pozwoli nam pozostawać dalej od cywilizacji. Tym razem przygotowałam zainspirowane "internetami" pizzugi (mariaż pizzy z maczugą), to znaczy ukryte w cieście drożdżowym, nadającym się także na tradycyjna pizzę, tradycyjne dodatki jak salami, sos pomidorowy i ser. Oczywiście miała być mozzarella, ale złe Tesco 30 kwietnia ulokowało na swoich półkach paczkę

I tu będę miała takie te
LUTY: KULINARNA BIBLIOTECZKA - Gogo's kitchen Smaki Republiki Południowej Afryki 106

polską gościnność. Książkę wydała Ambasada RPA w Polsce. Już od długiego czasu interesuje mnie kuchnia afrykańska, która niestety nie jest popularna w naszym kraju. Nie jest więc łatwo o dobre i sprawdzone przepisy. Gdy dowiedziałam się o gogo's kitchen bardzo ucieszyła mnie ta wiadomość i szybko stałam się posiadaczką książki.    Chciałabym na początku napisać kilka słów(...)się jakie wina z RPA są najlepsze i znajdziemy wskazówki odnośnie dobierania wina do poszczególnych potraw. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: przekąski, dania główne, przystawki i sosy oraz ciasta i desery. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat

noteskulinarnyfiga
Orkiszowo-pszenne placuszki z jagodami i czekoladą. 198

Najważniejsze to dobrze zacząć poranek od smacznego śniadania. A później może być już tylko lepiej. Na dobre rozpoczęcie tygodnia zapraszam więc na placuszki. Są dobre zarówno na ciepło z rozpływającą się w ustach czekoladą z pieczołowicie przygotowanym jogurtem z cynamonem, kardamonem i wanilią,ale również na zimno jedzone w pracy lub pociągu, a maczane w zakupionym w pośpiechu(...)porządnie umyte,ale osuszone z wody jagody oraz drobno pokrojoną czekoladę. (u mnie każda kostka czekolady przekrojona jest na 4 mniejsze cząsteczki) 6. Delikatnie wmieszaj owoce i czekoladę w ciasto na placuszki. 7. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony 8. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie są to jagody i jogurt naturalny. 9. Smacznego

Fiolka w kuchni
(Wypij mnie) Browar Port Gdynia. 201

przyniósł plotkę o rychłym otwarciu. Niestety z planów powitania A. wracającej z Erasmusa - nici. W styczniu nadal było zamknięte więc obeszliśmy budynek dookoła i wysłuchałyśmy litanii męskiej "napiłbym się dobrego piwa..." Browar poznaliśmy dopiero w marcu! Z uwagi na otwarcie (9.03) ze stolikami jest naprawdę krucho. Z rezerwacjami również. Z piwem...też.  Męska część twierdzi,że zgrzeszono(...)złotego trunku..." Rozczarowane chłopy. Cóż. Skuszenie się na litrowe kufle nie było najlepszym wyborem. Ale facet widzący litrowy kufel jest jak kobieta mająca w zasięgu ręki lody i kawałek ciasta. Nigdy nie odmawia. Nigdy nie weźmie połowy porcji. Logiczne prawda? Trochę inaczej ma się sprawa z drinkiem koperkowo-ogórkowo-limonkowy na bazie piwa pszenicznego. Warto na niego wyskoczyć dzisiaj

Fiolka w kuchni
Mleko owsiane 149

jaglanej. Co prawda poszłam na łatwiznę i przygotowałam je ekspresowo w wyciskarce, ale poniżej podaję przepis z użyciem blendera. Jeszcze pokrótce o właściwościach i smaku: ma działanie uspokajające; jest dobre na anemię, bo 1 szklanka mleka pokrywa 10% dziennego zapotrzebowania na żelazo; zawiera więcej wapnia niż mleko krowie; jest bogate w błonnik, kwas foliowy i zawiera aż 15 witamin(...)przecedzić mleko. Gazę złożyć i dobrze wycisnąć owsianą papkę. 4. Mleko przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed użyciem wstrząsnąć i zamieszać. Papkę owsianą można wykorzystać do wypieku ciast, ciasteczek , lub zjeść z owocami

Domowa Cookierenka Agi
Kluski kładzione i modra kapusta :) 180

Dzień dobry :) Piątek ! WOW :) nareszcie, jak pewnie niejedni z Was sobie myślą. I dobrze, po to jest piątek, żeby myśleć o weekendzie i odpoczynku. My też mamy to na myśli, więc dzisiejsze danie to szybkie bezstresowe danie w sam raz na piątek. Lubicie kluchy ? Dla nas to podstawa żywienia hehehehe :P Kluski, makarony, pierogi itp. to super kuchnia i wspaniałe(...)smaku. Wszystko mieszamy, aż zrobi się jednolita masa i teraz zaczynamy dolewać mleka. Delikatnie dolewamy, ciągle mieszając, do osiągnięcia nie zbyt gęstej masy. Róbcie to z uwagą, ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę.  Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy

vegetanie
Zupa cebulowa 143

Zupa cebulowa chodziła za mną od dawna. Od wielu lat, można powiedzieć. Przymierzałam się do niej, ale jakoś nie po drodze było, nawet nie wiem czemu ;) Moja dobra koleżanka Asia (rewelacyjna kucharka!), podała mi swój przepis na ten przysmak. Od razu wzięłam się do pracy.Przepis okazał się rewelacyjny. Zupa zaskoczyła mnie smakiem i wiem, że będę wracać do tego przepisu(...)odpowiadają. Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy.Zupę gotujemy, aż cebula będzie miękka.Podajemy wraz z grzankami z żółtym serem lub zapiekamy z czapą z ciasta francuskiego. Możliwości jest wiele.Myślę, że każdy kto lubi cebulę, zakocha się w tej zupie :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nie będzie słodko, czyli Torta Rustica 157

kremówka. I jak tort. W Shreku to porównanie miało zobrazować, że nie wszystko jest takie jak się wydaje. Pod zieloną, grubą i szorstką skórą ogra, może się kryć dobre serce. A pod nazwą tort, bardzo sycące, wytrawne danie. Nie wierzycie? To odkryjcie wraz z nami włoski Torta Rustica. Jeśli śledzicie fejsbukowy lub instagramowy profil mirabelek, to pewnie wiecie(...)Citta Alta. Ja to konQbek- zobaczył, stwierdził, że on musi, i kiedy wracaliśmy do naszego mieszkanka nie było mowy o innym scenariuszu. Tak w naszym plecaku znalazł się kawałek ciasta, w którym kusiły warstwy mięsa, sera i warzyw. Zjedliśmy go wieczorem, kontemplując przepełniony pięknymi widokami dzień i planując kolejny, równie pełen atrakcji. I zastanawiając się, jak takie ciacho przygotować

les mirabelles
Placki ziemniaczane z parmezanem i sosem kurkowym 175

Pogoda nie pozostawia wątpliwości - jesień zagościła u nas na dobre. To znaczy, że najwyższa pora na placki ziemniaczane! A jeśli do tej plackowej klasyki dodamy starty parmezan i sos grzybowy otrzymamy prawdziwe niebo w gębie.  Składniki: PLACKI 1 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz(...)zebrała. Dodajemy jajko, mąkę i starty parmezan i natkę (natka pietruszki w sosie i w plackach bardzo fajnie łączy dwa elementy dania). Doprawiamy solą i pieprzem i porządnie mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste, jeśli jest lejące trzeba dodać jeszcze trochę mąki, ale nie warto z nią przesadzać. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju aż będą złote i chrupiące

Kulinarne Inspiracje
CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 193

Razowiec żytni, to moje ostatnie "dziecko", przynajmniej dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre, bardzo nam bowiem zasmakował. To taki typowy chleb razowy, pełnoziarnista żytnia mąka, dodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście(...)amarantusa, otręby, odważony zakwas i wlać wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać długo, nie ma takiej potrzeby, mąka żytnia nie wymaga długiego wyrabiania. Mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do dwóch przygotowanych wcześniej form (silikonowe wystarczy delikatnie przesmarować olejem, metalowe musimy wysmarować i dokładnie obsypać otrębami lub mąką). Dokładnie ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w zimnej wodzie

Smaczne Zdrowe
Wielkanocne ciasteczka kawowe 160

przyda. Ostatnio bowiem nie tylko nie za bardzo mam kiedy piec, ale brakuje również czasu na jedzenie... Tak, moi drodzy - z C. ledwo co się widujemy, a sama, nawet dobrego słodkiego , jeść nie lubię... Muszę więc wypieki dobrze planować, żeby nic się nie zmarnowało. Na szczęście zawsze można odwiedzić koleżankę i ją wraz z rodzinką poczęstować jakimiś smakołykami.  Dzisiaj(...)łyżka amaretto 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać amaretto i mąkę, do drugiej kakao i kawę. Każdą z nich dobrze zagnieść, żeby składniki się połączyły. Jasne i ciemne ciasto rozwałkować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe hamburgery 200

rozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut. Ciasto przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniotłam i formowałam bułki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułki posmarowałam rozkłóconym jajkiem(...)mięso – ponownie bułka – sos – cebula – sałata – pokrojone korniszony – mięso – i na wierzch górna część bułki.  Podstawą tego dania jest bułka i dobrej jakości mięso. Reszta, to dodatki, które samemu można dokomponować, dając to – co kto lubi. Ta „przekąska” może, z powodzeniem, stanowić samodzielne danie. Życie jest zbyt krótkie, by odmawiać

mojewypiekiinietylko
OGNISKO BLOGERSKIE Z WODNIAKAMI - STARY PORT, POZNAŃ. 161

Spotkania blogerów kulinarnych, w szczególności naszej ekipy z Wielkopolski, to po prostu prawdziwie rodzinna atmosfera, gdzie prócz samych blogerów przybywają ich przyjaciele, drugie połówki, dzieci, a

W kuchni Karmel-itki
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 178

obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej jest dodatek do popołudniowej kawy. Jakie ciasta mrożę? Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta przekładane kremem budyniowym etc.  Galarety mięsne i rybne Po przełożeniu do plastikowego pudełeczka wrzućcie je do zamrażarki. Po rozmrożeniu są tak samo smaczne. Zupy Można zamrozić lub zapasteryzować(...)kupować świeżego. Ty tylko niektóre proste rozwiązania. Jeśli zaczniecie zmieniać swoje podejście do żywności, to sami zauważycie, że niemarnowanie jedzenia jest proste, bo wyrobicie w sobie kreatywność. Życzę Wam dobrej organizacji kuchennych zapasów i kupowania rozsądnie. Warto wyrabiać sobie takie nawyki, bo z czasem stają się czymś naturalnym i jakże pożytecznym. A jak kiedyś przyjdzie Wam wyrzucić jedzenie, to pomyślcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z jagodami jak u babci! 367

wodą, osusz dobrze. Wymieszaj delikatnie z cukrem i skrobią. Nadzienie jest gotowe. Ciasto na pierogi podziel sobie na 2 lub 3 mniejsze części aby łatwiej Ci się pracowało. Wałkujemy ciasto na cienki blat, pamiętaj podsyp sobie mąką blat i obsyp wałek, to ułatwi Ci pracę. Wycinaj kółeczka np. kubkiem lub szklanką, bądź obręczą kulinarną. Na każdy mały krążek nałóż(...)wodę. Zmniejsz gaz, przemieszaj łyżką cedzakową, poczekaj aż pierogi wypłyną na wierzch, od tego momentu gotuj na małym ogniu około 4 minuty. Jeśli nie jesteś pewny, że są już dobre, wyłów jednego i spróbuj.   Pierogi wykładamy na duże talerze, polewamy obficie śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem, możemy obsypać jagodami. Cudownego dnia i smacznego! Fioletowych uśmiechów

SMYKWKUCHNI
Zdrowa żywność od Vivio :) 132

błonnika i węglowodanów. Lekko wyższą ma wartość energetyczną, a zawartość tłuszczu jest niemalże równa.  Właściwości kaszy gryczanej to: wysoka zawartość wapnia, fosforu, błonnika, kwasu foliowego, cynku  bardzo dobre źródło rutyny, wzmacniającej naczynia krwionośne, ułatwiającej przyswajanie witaminy C, zapobiegającej powstawaniu żylaków, "pajączków" na skórze i hemoroidów wpływa pozytywnie na leczenie choroby niedokrwiennej serca chroni przed zawałem i udarem(...)działanie antybakteryjne i antywirusowe  zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń.  doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu ma także wielorakie zastosowanie w kosmetyce  MORWA SUSZONA  Kiedyś już próbowałam morwy suszonej. Jest bardzo smaczna

Zdrowie na języku :P