Dzisiaj śniadanie prosto z paleolitowej jaskini, czyli pancakes paleo Dobra, żarty żartami, ale czasami każdy ma ochotę na słodkie śniadanie, a czasami po prostu najmłodsi domownicy na pytanie co chcą zjeść w niedzielny poranek, odpowiadają głośno i wyraźnie “ PANKEJKI ”. Akurat we wczorajszą niedzielę było to dość dużym wyzwaniem szczególnie, że dzień wcześniej trochę dłużej odprężaliśmy się po całotygodniowym trudzie, przy(...)Przygotowanie: W misce dobrze mieszamy obie mąki, sodę oraz sól. W drugim naczyniu mieszamy resztę składników, dosypujemy wcześniej przygotowaną mąkę i ponownie mieszamy wszystko razem. Powinno wyjść dość gęste ciasto. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy trochę oleju kokosowego, smażmy nasze pancakesy około 2-3 minuty z każdej strony. Uwaga! ciasto jest dość gęste i aby uformowało się w kształt ładnego okrągłego
PaleoLifekiedy nie wiem po co sięgnąć, zawsze pytam albo przyjaciółki Moniki, mola książkowego jeszcze z czasów liceum, albo zaglądam na stronę FB "Dobre książki" i czytam komentarze osób, które właśnie coś dobrego polecają. I tam właśnie znalazłam "Dom w Riverton" Kate Morton . Książkę, która podczas urlopu przeniosła mnie w lata 20 ubiegłego wieku do pięknej posiadłości(...)Archera, żeby pewnego dnia sięgnąć po "Więźnia urodzenia". Książkę inną od dotychczasowych, bo osadzoną we współczesnej Anglii, i choć jak to zwykle u tego autora, bohaterowie są albo dobrzy albo źli i od początku wiadomo z jakim charakterem mamy do czynienia, to jednak jest to jedna z tych książek, od której ciężko się oderwać. Tyle o książkach, teraz słowo
bistro mamaPrzypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest(...)łowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie ciasto odpowietrzyć i przełożyć do blaszek. Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze kwadrans. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawody. Obracam się i widzę stoi jakaś knajpka. Ludzie jacyś są. Idziemy !!! Rzeczy zostają w końcu to tylko 100 metrów. Lokalizacja? hmmm jakoś między Perłą Bałtyku a Verano. Mięso dobre, frytki już nie za bardzo, ale za to surówki przepyszne bez octu :) Dziecko najedzone a matka szczęśliwa. Namaste Kołobrzeg!!! Namaste znalazło się w pierwszej 10 najbardziej stylowych lokali(...)szybko zjeść a jeszcze szybciej dostać pizze koniecznie odwiedź pizzerię lub stanowisko foodtruck z Pizza Ricca. Panowie na Twoich oczach tworzą dla Ciebie pizzę. Na bardzo cienkim chrupiącym cieście. Chwila dla Ciebie (siebie) Podczas urlopu z synem miałam czas dla siebie. Mogłam wypić kawę, zjeść w spokoju loda, gofra. Nie musiałam łykać i się dławić kawałkami. Ja spokojnie się
ClauditteMissCookingjajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklaki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao 30 g ciemnej czekolady deserowej 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem czekoladowy:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%200 g nutelliPoncz:pół szklanki wody1 łyżka(...)żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut
Kuchnia domowa Aniwanilii nie mają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach.Zastosowanie w kuchni:• Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń;• Jest dodawana do potraw z białego sera;• Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano(...)etylowaniliną, jaki jest dostępny w sklepach;• „Zużyte” laski wanilii można umieścić w szafkach kuchennych, a, nawet w garderobie, dzięki czemu będą one przyjemnie pachniały.Wanilia dobrej jakości ma ciemny kolor, jest mięsista, wilgotna i posiada długie strąki. Taka wanilia, stosowana w kuchni, sprawia, że przyprawy nabierają przyjemnego aromatu.Właściwości lecznicze:• Udowodniono, że związki, zawarte
Moje domowe kucharzenietakże wyjątkowo prosto się go robi – wystarczy wymieszać składniki łyżką. Nie ma potrzeby zagniatania. Jedyna niedogodność to czekanie na wyrośnięcie i upieczenie. A jaki jest w smaku? Bardzo dobry! Podejrzewam, że wiele osób nawet nie domyśli się, że jest bezglutenowy. Mąka gryczana nadaje mu charakterystyczny smak, ale mi przypadł on nawet do gustu – jeszcze bardziej spodobał się mojemu(...)ryżową, skrobię ziemniaczaną, siemię lniane zmielone, siemię w ziarnach lub nasiona chia, cukier oraz sól. Dodajemy letnią wodę oraz olej i mieszamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, lepiącą masę. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie mieszamy łyżką, aby odgazować ciasto. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie smarujemy wierzch
Poezja smakuzjadane w każdej ilości i to prawie na bieżąco podczas pieczenia. Do pieczenia miałam słabą gofrownicę, bo tylko 700 W mocy i wypiekanie gofrów trochę trwało. Jak wiadomo dobre gofry to nie tylko przepis lecz także gofrownica, najlepiej o mocy co najmniej 1000 - 1200 W. W końcu mam taką, moc 1200 W, a do tego wypieka po 4 gofry(...)Oddzielić żółtka od białek i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować). Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy
Kuchcik gotujeWitajcie, niebawem szykuje się całkiem ciekawa impreza w uwielbianym przeze mnie stylu z dawnych lat. Taki chwilowy wehikuł czasu świetnie przygotuje Was do tego ciężkiego powakacyjnego
Kuchnia PROzdrowotnakocykiem i czytam książki w wolnym czasie. W tym tygodniu pochłonęły mnie one całkowicie. Cóż jednak zrobić gdy pogoda nie pozwala na piesze wędrówki po górach, lepsza dobra lektura w pochmurne dni niż nic. Mam jednak dzieje, że w końcu uda mi się zaliczyć zaplanowane na ten sezon trasy. Zobaczymy. Tym czasem proponuje wam pyszny sernik o smaku waniliowo- czekoladowym(...)masy, mieszamy delikatnie. Gotową masę serową przelewamy równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do drugiej dodajmy aromat waniliowy. Na przygotowany spód ciasta wlewamy po łyżce na zmianę ciemną i białą masę. Gotowe ciasto wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Gdy ciasto będzie gotowe należy je ostudzić a następnie można dowolnie udekorować
ciastkarnia na kruchym spodzietakimi się stały. Próbowałam rozwijać się w sferze kulinarnej, jak i poza nią. Zdecydowanie lepiej wychodziła mi fotografia plenerowa, ale przecież nie wrzucę tego jako grafikę do przepisu na ciasto, prawda? Przepłakałam wiele nocy uzmysławiając sobie, jak mało wiem i potrafię, ile jeszcze przede mną pracy i, że o lepszym sprzęcie mogę pomarzyć.Po pewnym czasie udało mi się coś(...)kątem jedzenia, a zdjęć. Uczyłam się sama, ale nie dane mi było poznać wszystkich tajników. Nie rozumiałam światła, nie wiedziałam jak sobie z nim radzić oraz jak robić dobre zdjęcia bez używania drogich lamp, blend, stoisk fotograficznych. Nie rozumiałam fachowych pojęć, nie mówiąc już o ich przełożenie na praktykę (zresztą nadal mam z tym problem). Dopiero, gdy w pełni
W kuchni Karmel-itkiCzasem wpadam do sklepu. Ogarnięta szałem i pragnieniem, by coś ugotować, miotam się między regałami. Główniezatrzymuję się przy dziale warzywnym i owocowym, gdzie selekcjonując dokładnie każdy
W kuchni Karmel-itkisię, kupiłam lody. Kremowe,nie za słodkie, z kawałkami ciasteczek z jednej wrocławskiej kawiarenki. O mój Panie, jakie one były rozkoszne! Musiałam je uwiecznić. fot.: Karmel-itka. Na Jarmarku Dobrego Smaku od samego początku królowały sery. Chyba większość wystawców spożywczych je oferowało właśnie.Kozie, krowie, owcze. Twarożki, wędzone, długo dojrzewające... Po prostu obłęd! Oczywiście, były SERY GRĄDZKIE, musiałam kupić.Restauracja(...)niedzieli, cały jarmark, odbywał się także TYGIEL, cotygodniowy targ produktów regionalnych,który na co dzień ma swoją siedzibę w okolicach poznańskiego Okrąglaka.W ramach Tygla, można było zakupić pyszne ciasta, robione przez kawiarnie... fot.: Karmel-itka. ... Jak i blogerów. Na przykład Aleksandry z bloga OLA IN THE KITCHEN. fot.: Karmel-itka. I rzecz jasna, wieczorem nie wróciłam
W kuchni Karmel-itkiZalegam z recenzjami!! nie jestem za dobrą blogerką;/ a tym bardziej recenzentką! nie lubię pisać, opisywać, oceniać! Ale zebrałam się w sobie i dziś dodaję dwie recenzję, o dwóch produktach. Pierwszym z nich są EKOLOGICZNE POWIDŁA Z WIŚNI dostępne w sklepie Przysmaki.pl Świeże, w pełni dojrzałe, ekologiczne owoce są zamieniane tradycyjną metodą na powidła w lokalnej węgierskiej manufakturze. Intensywna(...)gust. Były gęste czym odróżniły się od sklepowych dżemów nisko-słodzonych. Idealnie nadają się do smarowania kanapek (tak jak ja je skonsumowałam) lub też jako dodatek do deserów czy ciast ;) Powidła podałam z dobrze mi już znanym chlebkiem HABŻYKI tym razem ze słonecznikiem i lnem Walory smakowe: Siemię lniane - podstawa naszych chlebów i podstawa zdrowego odżywiania. Bogactwo witamin, minerałów
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśniadanie. Śniadanie z pysznym, pachnącym cudownie chlebem nadzianym kawałkami suszonych pomidorów z ziołami prowansalskimi. Ten chleb znika ze stołu w mig. Nie potrzeba do niego wielu dodatków, wystarczy dobre masło. Naprawdę :) Od dłuższego już czasu unikam kupowanego w sklepie pieczywa, pisałam Wam o tym wielokrotnie. A kiedy sama zaczęłam je piec, to szukam nowych smaków. Suszone pomidory goszczą(...)łyżek mąki i wymieszać. Odstawić zaczyn do podrośnięcia na około 10 minut. Do podrośniętego zaczynu wlać mleko, oliwę, dodać sól, zioła prowansalskie i mąkę. Dobrze wyrobić dość luźne ciasto, przesypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia przykryte czystą ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory i delikatnie połączyć je z ciastem
Codzienna kuchnia niecodzienna