muffiny jogurtowe, obłędne z jabłkami , cynamonem i kruszonką. Będzie ich teraz więcej, bo moje dziecko do szkoły już poszło, a wolę mu dać takiego słodycza w formie domowej babeczki, ciasta, batona, niż te kupne. Niestety kiedyś już pisałam, że rodzice chyba nie chcą dbać o swoje dzieci, jak widzę pełną śniadaniówkę słodyczy (wafelków, chipsów, czekoladek), a kanapki tam nie widać(...)miarę zdrowy, ale i kanapkę, owoca też musi. Umowa była, zgoda wyrażona, ale i tak do końca spokojna nie jestem, bo jeden drugiego częstuje i nie upilnuję niestety wrrrrr. Dobra, wyżaliłam się ;-). Babeczki polecam, bo rewelacyjne :-)). Miłego dnia :-)) Inspiracja: klik Składniki na około 20 szt: 300 g maki ( u mnie tortowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego
kruche babeczkidużo groszków czekoladowych. Są mięciutkie, umiarkowanie słodkie, idealne przy filiżance kawy / herbaty w jesienne dni. Faworyt wśród ciasteczek. Polubicie je Wy, polubią i Wasze dzieci. Dla każdego coś dobrego. Składniki: 320 g mąki pszennej 125 g płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 3/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru 230 g masła(...)groszków polecam zostawić by włożyć w uformowane surowe ciasteczka. Odstawiamy na około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia
Made By Mom And SonWiedziałam, że jak tylko będę miała chwilę, to chlebek ten pojawi się na naszym stole. Po chlebku czosnkowo-serowym ( klik ) nie myślałam, że coś może być lepszego, bądź, równie dobrego - myliłam się. Chlebki te smakują nieziemsko! Jedynym minusem tych chlebków, jest to, że nie nadają się na kanapki. No może po zredukowaniu ilości nadzienia, będą bardziej zwarte(...)drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.10 minut). Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać sól, wodę i zaczyn. Wyrobić ciasto, w międzyczasie, stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od brzegów miski. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h do podwojenia wielkości. W międzyczasie obrać cebulę
CookYourselfbiałkach w książce siostry Anieli. Nasz piekarnik nie bardzo lubi piec babki, ale stwierdziłam co tam, spróbujemy, a najwyżej wyhoduję zakalca :) Ku naszemu zdziwieniu wyszła całkiem fajna i bardzo dobra w smaku babka. Konsystencja i smak jest zupełnie inny, niż tradycyjne babki pieczone na całych jajkach. Najbardziej zasmakowały mi brzegi, a Mężowy to co w środku, więc każdy kawałek dzieliliśmy(...)Następnie wlewamy powoli roztopione, prawie zimne masło i mleko (najlepiej rozpuścić masło i wlać do niego zimne mleko, wtedy będzie miało odpowiednią temperaturę, by dodać je od razu do ciasta), na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do dwóch foremek na babki (około 11 x 25cm), wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą lub grysikiem. Babki
Smakowy Rajtrudnego, a powiem szczerze, że miałam okazję robić je po raz pierwszy :) Od wczoraj zniknęła już większa część i to w bardzo szybkim tempie :) To chyba dobra rekomendacja. Polecam ten przepis. Wszystko wychodzi idealnie :) Faworki to rewelacyjna alternatywa dla pączków, a może nawet dodatek do pączków - tak jak u mnie :) Wszystkim życzę smacznego. SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej(...)cukier puder, szczypta soli, jogurt naturalny i ocet. Wszystko łączymy ze sobą w jednolitą masę. Przekładamy do miseczki i pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut. 3. Po 30 minutach ciasto dzielimy na cztery równe części. Stolnice posypujemy mąką. Następnie każdą część należy rozwałkować - dość cienkie. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy paseczki około 10 cm na 3 cm. 4. Każdy paseczek
Serce zamknięte w formie pysznościzrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do zrobienia bez użycia miksera. Bez świątecznej posypki będzie dobra na każdą okazję ;) Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki kakao2 jajka M/L3/4 szklanki cukru3/4(...)wymieszać pozostałe składniki.Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut.Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać
Ze smakiem i z pasjąplacki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam.Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious składniki800 g cukinii - użyłam żółtej(...)przemieszać, odstawić co najmniej na 10 minut, aż cukinia puści sok. Odcisnąć.W dużej misce wymieszać mąkę, cukinię, czosnek, parmezan i jajko; Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeżeli ciasto wyda nam się zbyt lużne, możemy dosypać łyżkę tartej bułki.Rozgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni na średnim ogniu. Formować w rękach okrągłe placki, po nałożeniu
Stare Garydodać odrobinę soku z cytryny. Albo inne owoce, jogurt zamiast mleka - cokolwiek. Połączeń jest z tysiąc, a każde tak samo pyszne!Ciasteczko dodałam dlatego, że leżało. Okazało się to dobrym posunięciem - wzbogaciło strukturę koktajlu, nadając mu dodatkowo delikatnie imbirowego posmaku, co świetnie współgra z całością. Można je pominąć, albo dodać inne kruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne(...)pozytywnym nastroju, choć nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną. A skoro już jestem taka radosna, to z pewnością będę też cierpliwa - na tyle, żeby zrobić po południu ciasto drożdżowe, które za mną chodzi i tupta coraz głośniej. I naprawdę, coraz trudniej to tuptanie ignorować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodrobiną cukru, lub w formie owsianki (najlepsza z jabłkami i odrobiną cynamonu, choć próbujemy różnych wariacji). Ciasteczka owsiane też nie są mi obce, choć bardzo rzadko je robię. Dlaczego? Dobre pytanie. Nie mam pojęcia - jakoś zawsze jest coś bardziej interesującego czy efektownego. Dlatego gdy w propozycjach wspólnego gotowania na marzec pojawiły się flapjacki, wiedziałam, że to będzie idealna okazja(...)domu jest tylko sto osiemdziesiąt siedem gram płatków owsianych. Ale nawet wliczając ten mały wypad, przygotowania zamykają się trzydziestu minutach. Potem dwadzieścia na pieczenie, i dłużące się oczekiwanie, aż ciasto ostygnie i będzie je można pokroić. Ciepłe bowiem się pokruszy.Moje flapjacki są kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z jagodami, które wręcz eksplodują między zębami, ożywiając całość. Wyszły pyszne
Pożeraczka, czyli raz adobrzedoskonale z lanymi kluseczkami. To, co na zdjęciu wygląda jak zważona śmietana, to tylko zblendowane grzyby. SKŁADNIKI 2 szklanki suszonych grzybów cebula 2 ząbki czosnku śmietana dobra do zup najlepiej 30% pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy wywar warzywno- mięsny WYKONANIEGrzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Potem w tej samej wodzie gotujemy do miękkości(...)zupy, wymieszać i potem wlać do zupy.Lane kluseczkiW małej miseczce mieszamy 2 jajka , 4 łyżki mąki i 1 lub 2 łyżki mleka. Ma powstać gładkie ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na naleśniki. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze z 5 min. Gotowe. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyoczyszczanie organizmu zawsze jest dobry czas, a wiosna to wręcz idealna pora roku aby do codziennej diety dodać zdrowe pieczywo. Chleb na mące ryżowej i mielonych migdałach z dużą ilością ziaren i melasą. Podarujcie sobie zdrowy prezent!. Wszystkie składniki do tego chleba możecie kupić na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na jeden bochenek w foremce keksowej: 20 dag mąki ryżowej(...)maszynce, aby wyszła z nich gruba mąka. Przygotowujemy suche składniki w dużej misce. Wodę łączymy z melasą i olejem, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy ja na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki na odstawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy
Apetyczna babeczkaczym innym ryb. Chcę, aby to była jasność! Nie jestem lekarzem, tylko pedagogiem, ale ostatnio dużo naczytałam się i nasłuchałam od lekarzy o diecie wątrobowej, która jest bardzo dobrą i lekkostrawną dietą (dla niewtajemniczonych - ma ona na celu zmniejszenie dolegliwości układu pokarmowego i pomoc w regeneracji np. wątroby) i pomyślałam sobie, że przygotuję kilka słodkich propozycji dla osób z niej(...)gronie najbliższych chcielibyśmy zaserwować coś, co sami będziemy mogli zjeść (w niewielkich ilościach!) . Przecież nie samymi galaretkami człowiek żyje. W diecie wątrobowej należy zapomnieć o sernikach na żółtkach, cieście francuskim czy kruchym na maśle. Jednak, jak już wcześniej wspomniałam, biszkopty bez żółtek jeść można, dlatego pomyślałam, że stworzę coś co składa się tylko z zalecanych produktów i przyda się osobom
Słodkie PrzyjemnościZimno dzisiaj. Zdecydowanie zima w końcu zdecydowała się zaatakować. Wobec takiego obrotu sprawy polecam idealną odpowiedź na atak zimy - rozgrzewający, aromatyczny i pyszny kurczak w sosie
Wyprawy kulinarneSkładniki:10 kg łopatki/szynki wieprzowej 1,5 kg łopatki/ szynki wołowej 3 kg boczku ( jeżeli boczek jest bardzo chudy dodać ok 1 kg
Niezły Młynekgodzinę. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kolei niewielkie cząstki, które po uformowaniu będą mniej więcej wielkości mandarynki. Rozpłaszczamy je, a na środek układamy owoce, tyle ile zdołacie zmieścić. Ciasto staramy się jak najściślej zlepić i formujemy kuleczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Gdy bułeczki już wyrosną smarujemy(...)razu zaznaczam, że po upieczeniu bułeczki są cudownie chrupiące i takie pozostają, dlatego jeśli spodziewacie się mięciutkich bułek, to ta propozycja raczej nie jest dla Was. Ale są tak dobre, że u nas znikają w jeden dzień. Pysznie smakują z popołudniową herbatką lub jako przekąska na pikniku w plenerze - smacznego
Cooking Monster