dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:318/464)

12 kwietnia – Dzień Czekolady 163

romantycy ·       biała – osoby  niezdecydowane, mające trudności z podejmowaniem decyzji ·       gorzka - osoby, które lubią i doceniają rzeczy dobrej jakości ·       deserowa –osoby myślących perspektywicznie, ale też często pragmatycznie ·       z nadzieniem kawowym - ludzie niecierpliwi, impulsywni(...)doznawanie przyjemności) gdy widok czekolady został wzmocniony możliwością picia napoju czekoladowego. Według naukowców jedynym sposobem, by pozbyć się uzależnienia od czekolady jest – jedzenie po ciemku.Oczywiście dziś w planach ciasto czekoladowe :) Już niebawem na blogu. Źródło: http://www.takapaka.pl/blog/156/10-ciekawostek-o-czekoladzie/http://www.unoespresso.pl/o_czekoladzie http://kopalniawiedzy.pl/czekolada-czekoladoholizm-osrodki-przyjemnosci-mozg-Edmund-Rolls-Ciara-McCabe-prazkowie-kora-okolooczodolowa-kora-obreczy,3252

Mania Gotowania
Zdrowa ekologiczna żywność od Bioindygo :) 180

białek mleka jest polecanym produktem w diecie bezmlecznej i ubogolaktozowej. Jest tłuszczem lekkostrawnym o bogatych właściwościach leczniczych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe. Wspomaga trawienie. Polecane przy wrzodach żołądka. Jest dobrym źródłem antyoksydantów. Dba o prawidłowy wygląd i zdrowie skóry. Można używać go do pieczenia, smażenia, duszenia, do gotowych potraw, jako smarowidło do chleba i wiele innych. Ma delikatny maślany smak(...)działanie antybakteryjne i antywirusowe  zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń.  doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu ma także wielorakie zastosowanie w kosmetyce  W następnym poście (i przyszłych także) ukaże się przepis z użyciem

Zdrowie na języku :P
Wiśniówka, nalewka wiśniowa z miętą 287

kończą, a domowa nalewka to zacny rarytas. Nastawiłam tegoroczną wiśniówkę, bo po zeszłorocznej ostały się jeno puste butle....!. Jest trochę roboty z drylowaniem, ale czego się nie robi dla dobrego trunku, dodałam dwa rodzaje mięty, które bujnie rosną w moim ogródku i teraz wiśniówka zyska orzeźwiający posmak, ale póki co trzeba ćwiczyć silną wolę i omijać słój z daleka przez(...)tygodniach do butelek i odkładamy do klarowania na minimum 3 miesiące.  3.Wiśnie które macerowały się w alkoholu można przełożyć do słoików i z powodzeniem wykorzystywać je do ciast i deserów

Apetyczna babeczka
Naleśniki na serwatce z twarogiem malinowym 173

jestem w stanie ich sobie zrobić (np jestem na mieście) kieruję się do knajpy która mi zaserwuje wyśmienite placki. Ale, ale, muszę przyznać jedno - nigdzie nie jadłam tak dobrych naleśników jak w domu. Oczywiście nie przechwalam się bez powodu - często słyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy nowej patelni i nowej zabawce - indukcji :) ) Dlatego dziś zaproszę(...)cynamon i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce.Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser, dodajemy cukier

Słodkie Przyjemności
Faworki 186

Faworki (chrust) robiłam pierwszy raz, musiałam oprzeć się na jakimś dobrym przepisie, szukałam, szukałam i znalazłam! Chrupiące, delikatne, postępowałam, co rzadko się zdarza, dokładnie tak jak w przepisie na blogu kwestia smaku. Nie widziałam sensu odmierzania prostokątów 12 x 3 cm, takie na oko mają swój urok. Ważne, że smakują wybornie.Składniki:400 g mąki pszenne szczypta soli50(...)minut). Do ubitych jajek dodałam mąkę z roztartym masłem i wymieszałam łyżką, dodałam śmietanę i ocet i jeszcze raz wszystko wymieszałam dokładnie ręką łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciasto przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie, wyjęłam ciasto na stolnice, podzieliłam na małe kawałki i zaczęłam rozpłaszczać na nieduży placek, składać na pół

NA MOIM TALERZU
Placuszki z rabarbarem 185

lato, to koniecznie rabarbar a wraz z nim placuszki. Niestety wszystko co dobre, szybko się kończy i tak właśnie jest z rabarbarem. Może jeszcze Wam się uda zdobyć ten oto skarb.Mnie się powiodło. Nie wiem jak jest z zamrożonym  czy w ogóle istnieje?? Muszę to sprawdzić. Ten przepis jest tak prosty i tak przyjemny w przygotowaniu(...)dusić 3 min z łyżą cukru i 2 łyżkami wody. Następnie zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dorzucić 2 łyżki maślanki ale to w sytuacji kiedy ciasto będzie za gęste. Na rozgrzanej patelni smażyć placki złożone z 3- 4 łyżek. Podawać według uznania. Można z konfiturą brzoskwiniową, posypane cukrem pudrem, gęstą śmietaną. Mnie oczywiście najbardziej smakuję

pieprzny smaczek
KOKTAJL Z ARONII I MALIN. 211

Kiedy nie mam jak upiec słodkości (czyt.: zepsuty piekarnik),a ochota jest ogromna, biorę byka za rogi i wymyślam inne alternatywnerozwiązania. Lubię, gdy jest słodko i

W kuchni Karmel-itki
Kotlety z ugotowanych ziemniaków + film 377

urozmaicenie codziennych obiadów, doskonale smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego i surówki. Priorytetem podczas przygotowywania tego dania jest niska cena produktów a przede wszystkim oryginalny smak. Kotleciki z ziemniaków to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.     składniki na około 20 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 cebule 3 ogórki kiszone 1/2 puszki groszku konserwowego lub kukurydzy(...)następnie przeciskamy przez kratkę do krojenia i dodajemy do pozostałych składników. Następnie wbijamy surowe jajko, wsypujemy mąkę, wszystko doprawiamy solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem granulowanym. Dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z niego płaskie kotleciki. Kotlety panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor

Smakowite Dania
Racuszki z bananem 155

kiedy nie wiem po co sięgnąć, zawsze pytam albo przyjaciółki Moniki, mola książkowego jeszcze z czasów liceum, albo zaglądam na stronę  FB "Dobre książki" i czytam komentarze osób, które właśnie coś dobrego polecają.  I tam właśnie znalazłam "Dom w Riverton" Kate Morton . Książkę, która podczas urlopu przeniosła mnie w lata 20 ubiegłego wieku do pięknej posiadłości(...)Archera, żeby pewnego dnia sięgnąć po "Więźnia urodzenia". Książkę inną od dotychczasowych, bo osadzoną we współczesnej Anglii, i choć jak to zwykle u tego autora, bohaterowie są albo dobrzy albo źli i od początku wiadomo z jakim charakterem mamy do czynienia, to jednak jest to jedna z tych książek, od której ciężko się oderwać.  Tyle o książkach, teraz słowo

bistro mama
chleb na drożdżach- szybki, codzienny, zwykły 183

Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący.  Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.  Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest(...)łowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie ciasto odpowietrzyć i przełożyć do blaszek. Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze kwadrans. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Urlop z dzieckiem....czyli co zjeść i gdzie. Miejsca przyjazne dzieciom. 196

wody. Obracam się i widzę stoi jakaś knajpka. Ludzie jacyś są. Idziemy !!! Rzeczy zostają w końcu to tylko 100 metrów. Lokalizacja? hmmm jakoś między Perłą Bałtyku a Verano. Mięso dobre, frytki już nie za bardzo, ale za to surówki przepyszne bez octu :) Dziecko najedzone a matka szczęśliwa.   Namaste Kołobrzeg!!! Namaste znalazło się w pierwszej 10 najbardziej stylowych lokali(...)szybko zjeść a jeszcze szybciej dostać pizze koniecznie odwiedź pizzerię lub stanowisko foodtruck z Pizza Ricca. Panowie na Twoich oczach tworzą dla Ciebie pizzę. Na bardzo cienkim chrupiącym  cieście. Chwila dla Ciebie (siebie) Podczas urlopu z synem miałam czas dla siebie. Mogłam wypić kawę, zjeść w spokoju loda, gofra. Nie musiałam łykać i się dławić kawałkami. Ja spokojnie się

ClauditteMissCooking
Tort czekoladowy 250

jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklaki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao 30 g ciemnej czekolady deserowej 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem czekoladowy:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%200 g nutelliPoncz:pół szklanki wody1 łyżka(...)żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut

Kuchnia domowa Ani
Mufinki waniliowe 215

wanilii nie mają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach.Zastosowanie w kuchni:•    Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń;•    Jest dodawana do potraw z białego sera;•    Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano(...)etylowaniliną, jaki jest dostępny w sklepach;•    „Zużyte” laski wanilii można umieścić w szafkach kuchennych, a, nawet w garderobie, dzięki czemu będą one przyjemnie pachniały.Wanilia dobrej jakości ma ciemny kolor, jest mięsista, wilgotna i posiada długie strąki. Taka wanilia, stosowana w kuchni, sprawia, że przyprawy nabierają przyjemnego aromatu.Właściwości lecznicze:•    Udowodniono, że związki, zawarte

Moje domowe kucharzenie
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 218

także wyjątkowo prosto się go robi – wystarczy wymieszać składniki łyżką. Nie ma potrzeby zagniatania. Jedyna niedogodność to czekanie na wyrośnięcie i upieczenie. A jaki jest w smaku? Bardzo dobry! Podejrzewam, że wiele osób nawet nie domyśli się, że jest bezglutenowy. Mąka gryczana nadaje mu charakterystyczny smak, ale mi przypadł on nawet do gustu – jeszcze bardziej spodobał się mojemu(...)ryżową, skrobię ziemniaczaną, siemię lniane zmielone, siemię w ziarnach lub nasiona chia, cukier oraz sól. Dodajemy letnią wodę oraz olej i mieszamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, lepiącą masę. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie mieszamy łyżką, aby odgazować ciasto. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie smarujemy wierzch

Poezja smaku
Gofry na wodzie 184

zjadane w każdej ilości i to prawie na bieżąco podczas pieczenia. Do pieczenia miałam słabą gofrownicę, bo tylko 700 W mocy i wypiekanie gofrów trochę trwało. Jak wiadomo dobre gofry to nie tylko przepis lecz także gofrownica, najlepiej o mocy co najmniej 1000 - 1200 W. W końcu mam taką, moc 1200 W, a do tego wypieka po 4 gofry(...)Oddzielić żółtka od białek i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować). Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy

Kuchcik gotuje