Dziś zapraszam na zaskakujące, acz klasyczne połączenie słodkiej gruszki z wytrawnym wyrafinowanym smakiem sera gorgonzola, a wszystko ubrane w formę tarty. Ostatnio w ogóle mam straszną
Wyprawy kulinarneKiedyś nie lubiłam salami, teraz mi nie przeszkadza. A w pizzy jest nawet całkiem dobre. Dziś podrzucam Wam przepis właśnie na pizzę taki trochę fast food'owy obiad. źródło: "Moje smaki życia", nr 2/2013, s. 40.Składniki: 500 g mąki 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy ciepła woda kilkanaście plasterków salami(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli i podrośnięte drożdże. Składniki wymieszać i wyrobić ręką, stopniowo dolewając ciepłą wodę. Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części (w przypadku dużej pizzy) lub na cztery. Każdą rozwałkować i umieścić na wysmarowanej olejem
Pasja Smakustartą czekoladę, wiórka kokosowe i wiele innych - zawsze wychodzą! Jedyny minus jak dla mnie jest taki,że najlepsze są tylko w dniu upieczenia, na drugi dzień też są dobre,ale to już nie to! Jednak przepis warty do przetestowania! Czarne, mocno czekoladowe i w środku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki(...)dokładnie połączyć w drugiej misce. Mokre wlać do suchych, parę razy niedbale wymieszać szpatułką. Chodzi o to, aby się płyn połączył z masą suchą. Teraz tajemnica udanych muffinek: Ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jak wymieszamy dokładnie na gładką masę, będą ciężkie i twarde.Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wysokości
Blondynka Gotujeosobiście też bardzo lubię. Skoro komuś tak wygodnie to nich sobie będzie, ale niech nie drwi i nie lekceważy pracy innych. Wczoraj np widziałam u Oli świetne ciasto z pokrzywą. Też są tacy co im nie pasuje. A szanowne państwo powinno wiedzieć, że pokrzywa ma dłuższą historię w kuchni niż niejeden szlachecki ród. Ale tak to już(...)Ważne że ja się dobrze miewam , czego i Wam życzę. :) Czas na przepis, proste, łatwe do zwijania roladki z aromatycznym wnętrzem. 3 piersi kurczaka 3 plastry dobrej szynki 3 plastry żółtego sera 2 niewielkie korniszony szczypta soli i pieprzu łyżka masła 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Czyste mięso rozbijamy na cienkie płaty, na każdym układamy po plastrze szynki
Dieta moja pasjamokrych dodajemy przesiane składniki suche czyli: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy dokładnie i na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto łyżką. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Nie smarowałam patelni żadnym olejem ponieważ w skład placków wchodziło sporo(...)pancakes. W tej proporcji mój jeden placek to 110 kcal (bez dodatków) Pyszne śniadanie – pancakes czekoladowe Wieżyczka z placuszków czekoladowych i wiśni Nie ma to jak dobry początek dnia Pancakes czekoladowe Smacznego!!! Źródło wpisu: blog Stylowa kuchnia
RelaxtimeNiby jest kruchy, ale nie łamie się i nie stwarza żadnych problemów podczas krojenia. Bardziej przeważa smak prosa aniżeli gryki. Myślę, że jak na pierwszy raz wyszedł całkiem dobry, jestem zadowolona ze smaku i konsystencji. Ale tak jak pisałam wcześniej, będę nadal nad nim pracować :D Składniki: 300 g mąki gryczanej (Incola) 300 g mąki jaglanej(...)zagotować! Odstaw na 30 minut. Nasiona chia i babkę płesznik należy zmielić w blenderze. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj rozrobione drożdże i dokładnie wyrób ciast rękoma. Odstaw w ciepłe miejsce. Wierzch miski przykryj ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia formy, delikatnie uformuj. Wstaw do nagrzanego
Zdrowie na języku :Pformy do pieczenia. Tarta nie musi być okrągła, możecie użyć też prostokątnej blaszki. Formę smarujemy oliwą, nakładamy rozwałkowane ciasto i formujemy brzeg na około 2 cm wysokości. Uważajcie, aby ciasto nie miało żadnych dziurek, inaczej zalewa Wam się przez nie przeleje. Na dno wykładamy uduszony por, a następnie ostrożnie wlewamy zalewę ze śmietany i żółtek. Jeśli brakuje Wam mięsnego akcentu(...)rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 15-20min, często kontrolując stan przypieczenia pod koniec. PODANIE Flamiche podajemy od razu po upieczeniu, chociaż na zimno też jest dobre. Najlepiej smakuje w towarzystwie lampki białego wina. W smaczny sposób regeneruje 50 punktów żywotności. Viva la Toussaint! POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA
Nerds Kitchenwsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kakao i rozpuszczoną w wodzie sodę. Następnie dolewamy do tego miksturę z rondelka. Całość mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolitą masę. Wydzielamy mniejsze kawałki ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy, a następnie przechodzimy do wycinania pierniczków. Po wycięciu rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego to 180 stopni(...)pieczenia. Niektóre pierniki możemy ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Poniżej efekty mojego ozdabiania. Nie jest to może szczyt osiągnięć cukierniczych, ale jakoś to wyszło :) Życzę wszystkim smacznego i dobrej zabawy przy pieczeniu oraz ozdabianiu pierniczków
two broke sistersCiasta uwielbiam, robię je często i z przyjemnością się nimi delektuje, ale dziś nie o tym. Od ponad roku staram się odżywiać zdrowo. Zainspirowała mnie do tego trenerka wszystkich Polek Ewa Chodakowska. Wiele osób ją krytykuje, ale ja uważam że kobieta ma swoje 5 minut i świetnie je wykorzystuje. Trzeba jej przyznać ogromnego plusa za ruszenie rzeszy kobiet z kanapy(...)aktywność i przeszłam metamorfozę, ale to już temat na inny post, który cały czas jeszcze dojrzewa w mojej główce. Dzięki Ewie zaczęłam się interesować zdrowym odżywianiem i powoli wprowadzałam dobre nawyki do mojego menu, dużo czytałam, zaczęłam testować nowe smaki. Przekonałam się, że zdrowo wcale nie znaczy nudno i mdło. Chciałabym zachęcić wszystkich, którzy borykają się z dodatkowymi kilogramami
Cynamonowe szczęścieNiby nic specjalnego - ot (dobra) domowa podróbka znanego nam hot-dog'a. Ale za to jaka dobra podróbka :) Spróbujcie a sami się przekonacie. Do tego w tym tradycyjnym hot-dog'u nie ma sera, a tutaj mamy i parówkę, i ciągnący się ser i do tego wszystko w przepysznej bułeczce. 'bułka z parówką' Składniki: - 25g świeżych drożdży(...)drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Dodać do mąki, 1 łyżki oregano, 0,5 łyżeczki (płaskiej) soli, jajka i oleju. Wyrobić elastyczne ciasto, które będzie odklejało się od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 8 części. Każdy kawałek rozwałkować
CookYourselfWszędzie na dobre zagościły pierniczki - obiecuję, u mnie następny post będzie o pierniczkach. Zostałam zaproszona do Grudniowego Wyzwania Blogerek, które dotyczyło wypieków na choinkę, i tak siedząc i myśląc uznałam, że fajnie by było zrobić coś oprócz pierników. Padło na rozetki, bo i dlaczego by nie :) Żeby nie było za kolorowo - stało się mi coś z jedną formą(...)łyżka cukru pudru 1 czubata szklanka mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia, olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być gęste, gęstsze niż na naleśniki. Wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby nie zalać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ktorę wykorzystamy na wysmarowanie formy i na wierzch chleba) wyrabiamy chleb do momentu odchodzenia ciasta od dłoni. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok 30min. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy robiąc w cieśnie dziurki widelcem na wierzch polewamy odrobiną oliwy i do smaku posypujemy solą lub makiem. Pieczemy w 180 stopniach ja w moim piekarniku piekłam 50min(...)produktem roślinnym, nie ma w niej cholesterolu. Zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one wpływ na zahamowanie rozwoju miażdżycy, bo obniżają ilość złego (LDL) cholesterolu i podnoszą poziom dobrego (HDL). Wpływają też na obniżenie ciśnienia krwi. Zawarty w oliwie kwas oleinowy chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Ponadto oliwa pomaga przy kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu
Tanio szybko zdrowoMiętowe muffinki z brzoskwinią są moim kolejnym pysznym deserem, który dopisuję do ulubionych. Dla mnie to coś nowego, bo oprócz miętowej herbaty czy też niezbyt dobrego ciasteczka miętowego w czekoladzie (kojarzycie je?) poza ten teren sama jej nigdzie nie wykorzystywałam. Przepis na nie wykorzystałam od Pora coś zjeść! Składniki suche 1 szklanka mąki pszennej 2 opakowania budyniu śmietankowego(...)budyń, proszek do pieczenia i cukier) połączyć ze sobą. W oddzielnej misce jajka, śmietanę i masło wymieszać do momentu połączenia się składników. Do mokrych składników dodać sypkie i przemieszać ciasto parę razy. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w kostkę, miętę poszatkować drobno i oba składniki dodać do masy. Papilotki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym
pink envelope"No i co to za pogoda! Jak dalej będzie tak padać, to wszystkie owoce sezonowe znikną tak szybko jak się pojawiły. Mogłoby już przestać. Zima była
Słodkie PrzyjemnościKucharzy - 99% potraw, które przygotowuje, jest dużo lżejsza niż ich pierwowzory. Tak też było z tymi kulkami. ,,Jak stracić na wadze, kochając jedzenie" - stosując odpowiednie zamienniki.Knedle serowe to bardzo dobry pomysł. Są w smaku niesamowicie podobne, a nawet powiedziałabym, że lepsze. Idealnie kremowe, razem z jabłkami smakują świetnie! No i w końcu mogę jeść knedle na których widok mnie(...)najlepiej trzcinowego) [opcjonalnie]1 większe jabłkoPrzygotowanie:Ser z jajkiem zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać mąki oraz cukier i ugnieść na stolnicy. Należy to robić dość delikatnie. Jeśli ciasto się klei możemy je podsypać mąką lub otrębami. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do jakiejś miseczki, przykrywając ściereczką. Odstawiamy na 15 minut lub trochę dłużej.Ciasto po 15 minutach
Czarnawisienka