dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:296/464)

O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 187

jedną książkę autorka mogła kupić 3 spore majątki. À propos książek: W 1858 roku własnym nakładem wydała swoją książkę: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej(...)placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i tp." (wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy: "Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać jaknajcieniej, 10 lutów słodkich migdałów oparzonych utłuc na masę jednolitą, dodając ćwierć funta cukru pudru. Wszystko wymieszać bardzo starannie drewnianą łyżką, dwa białka ubić na pianę

Przepisy Aleksandry
Sałatka tortellini z sosem gorgonzola 379

Hej! Popularne ostatnio tortellini coraz częściej dodaje się do sałatek, dodaje to smaku sałatce i ładnego wyglądu. Jednak popularne pierożki powinny tak naprawdę zastępować makaron jako

Kuchnia PROzdrowotna
Wegańskie maślane bułeczki 189

się udało, że teraz mój Dzieciak, codziennie na kolację i do szkoły ma świeżutką, pachnącą, mięciusieńką maślaną bułkę. Składniki na około 12 bułeczek po 80 g: 500 g dobrej jakości mąki pszennej (polecam Basię tortową lub Basię Ekstra Wypiek) 200 ml sojowego mleka (do wypieków sojowe jest najlepsze) 80 g nerkowców 50 g cukru łyżeczka soli 30 g oleju kokosowego(...)oleju kokosowego na idealnie gładką masę, powtarzam idealnie gładką. Przesiej mąkę, najlepiej 2 razy, wtedy bułeczki będą jeszcze lżejsze. Dodaj zaczyn drożdowy i paćkę z nerkowców i mleka. Zagniataj ciasto przez minimum 5 minut. Ciasto się nie klei, ale jest miękkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość

greenscarf
Bagietki pszenne 189

kółko, co 2-3 dni go piekę. I nic innego. W sumie jak dobry jest, to po co mam coś innego robić? Ale ponoć się nie rozwijam. No dobra, jak tak, to tak. Wykręciłem Madzi parę bagietek, będę miał spokój na kilka dni. Ale w sumie pewnie ma rację. Chleby u nas na blogu niezbyt często się pojawiają. Pora zakasać(...)łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant (albo 20-25 g świeżych) Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy robotem kuchennym 7-10 minut. Ewentualnie 15 minut ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy bagietki. Takie długie i cienkie wałki robimy, później urosną i będą wyglądały

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni na drożdżach 114

pory upiekłam zaledwie może 2-3 chlebki więc jestem początkująca w tej dziedzinie. Jednak ten wyszedł doskonały, chrupiący i pięknie pachniał. Do wypieku tego pysznego bochenka użyłam bardzo dobrej jakości mąki pszennej tortowej i żytniej razowej od Młynomag,  nie mógł się więc nie udać! 400g maki pszennej tortowej Młynomag 200g maki żytniej razowej Młynomag 40g świeżych drożdży łyżeczka cukru(...)kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę tortową i żytnią, wsypać sól, wymieszać. Dodać zaczyn, olej i resztę ciepłej wody, zamieszać łyżką a następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45-60 minut. Po tym czasie wyrobić, przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy

Smakołyki Asi
Leniwe a'la pierogi ruskie 165

Jeżeli bardzo lubimy pierogi ruskie ,a najzwyczajniej w świecie nie chce nam się ich lepić, te kluseczki z pewnością są dobrą alternatywą... takie małe oszustwo na pewno zaspokoi niejeden apetyt. Składniki: 650 g ugotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę) 350 g twarogu kremowego (np. President) 2 jajka 2 średnie cebule maką pszenna (1/4 objętości całej masy) sól pieprz olej(...)doprawiamy dość mocno solą i pieprzem.  Masę dzielimy na 4 części, po czym w miejsce jednej części masy wsypujemy mąkę (jak na zdjęciu poniżej) i wszystko razem mieszamy. Ciasto musi być na tyle zwarte, aby można było formować wałek (jeżeli tak nie jest to dodajemy jeszcze trochę mąki). Każdy uformowany wałek kroimy pod kątem na 1-2 cm kluseczki

IMPRESJA SMAKU
Duńskie bułki z parówką 176

ludzkości ogarnięta jest manią zdrowego żywienia, parówki często określane są mianem zła wcielonego. Że to zmiksowane najgorsze odpady, niedobre i niezdrowe. Ja uważam, że można dostać dobre parówki, tak samo jak dobrą i złą szynkę, czy lepsze i gorsze pieczywo. Wszystko jest kwestią wyboru.Nie jadam jednak parówek zbyt często. Niespecjalnie za nimi przepadam, od czasu do czasu robimy domową(...)pory pojawiają się one u nas zawsze po dniu hotdogowym.Cóż to takiego? W dosłownym tłumaczeniu pølse to kiełbaska, a horn - róg. Kiełbasiane rożki...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOKOSANKI W DWÓCH ODSŁONACH 169

opakowanie lub pół na pół z kaszką kukurydzianą),- pół szklanki cukru,- 2-3 całe jajka,- kostka masła,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowcy - bezglutenowy),- wiórki kokosowe opakowanie,WYKONANIE:Wyrobić ciasto do połączenia składników. Na posypanej kaszką stolnicy rozwałkować na pół cm i wycinać ciastka. PIECZENIE:Około 20 minut. 180 stopni, góra-dół, termoobieg.Jedne i drugie robi się bardzo szybciutko(...)zrobicie, to magiczny zapach i tak Was sprowokuje do sięgnięcia po obie wersje. Serio, serio.Fani kokosu, fani ciastek, fani rewelacyjnych smaków, bezglutenowcy i okazy zdrowia, mamy dla Was (chyba) dobrą wiadomość! :) Każdego dnia będziemy się starać pobudzić Wasze ślinianki wrzucając kolejne przepisy, więc jeśli macie ochotę stawiać czoła (a w zasadzie oka i żołądka) naszemu kuszeniu, bądźcie na bieżąco

Wypisz Wymaluj
Gryczany torcik gofrowy z owocami 219

pełnego owoców śniadania na słodko. W sam raz na leniwy weekendowy poranek. Do tego filiżanka mleka, kakao czy kawy lub szklanka świeżo wyciskanego soku i energia w pakiecie z dobrym humorem na cały dzień gwarantowane :) Torcik jest przepyszny, słodycz mango i kwaskowatość agrestu i kiwi doskonale się uzupełniają. Składniki: na 6 okrągłych gofrów: 180 g mąki gryczanej 1 mała(...)Przygotowanie: GOFRY: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać mleko, jajka, olej, cukier i dobrze wymieszać. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy aż będą rumiane. Przed smażeniem pierwszego gofra posmarować gofrownicę olejem. NADZIENIE: Mango obrać i pokroić w plastry, odłożyć kilka do dekoracji. Na talerz położyć pierwszego

Ze smakiem i z pasją
"Tarta" z grillowanym kurczakiem i brokułami 192

Tarta była tak dobra, że o zrobieniu zdjęcia przypomniało nam się już wtedy, gdy jej prawie wcale nie było na talerzach. Mimo wszystko odrobinę udało nam się uchwycić, tylko po to by móc dodać jej przepis. Także chyba nie muszę dodawać, że była przeprzepyszna!Składniki: dwie szklanki mąki + odrobina do podsypania trzy jajka 100 gram masła o temperaturze pokojowej szczypta(...)śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej  odrobina chili w płatkach  łyżka oliwy z oliwek dwie łyżki jogurtu naturalnego  Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek i dodajemy jedno jajko i masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy krótko lecz energicznie ciasto, jeśli jest taka potrzeba należy dodać

Mango Papaja
Chleb graham, klasyczny 213

Kolejny wypiek chleba, tym razem z mąki graham. Przepis jest bardzo prosty a smak chleba naprawdę dobry, miodowy. Chleb graham, klasyczny PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Chleb domowy wypiek"/ Temperatura pieczenia: 190oCCzas pieczenia: 1 h Składniki 40 dag mąki Graham, typ 1850 10 dag mąki pszennej chlebowej, typ 850 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu (dodatkowo dodałam(...)cukrem i miodem (opcjonalnie), rozpuścić w mleku i odstawić do wyrośnięcia.  Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć je, dodać drożdże, 0,5 litra wody mineralnej i sól. Zagnieść ciasto (moje ciasto przypominało konsystencją owsiankę). Przykryć ściereczką na ok. 1h (tak by ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość).  Ponownie zagnieść (wymieszać) ciasto. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i jeszcze raz odstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogale marcińskie 134

szaleństwo, bo ma kształt rogala. Tego dnia, z okazji obchodów imienin ulicy Św. Marcin, sprzedaje się w Poznaniu ponad 250 ton !!! (250 000 kg) tego słodkiego wypieku. Delikatne półfrancuskie ciasto łączy się z pysznym farszem z białego maku, masła, rodzynek i orzechów. Wiadomo, że zwyczaj ten na pewno istniał 1860 roku – w Dzienniku Poznańskim ukazała się najstarsza znana reklama(...)nieznajomemu człowiekowi. Tą historię każdego roku powtarzał proboszcz w poznańskim kościele pw. św. Marcina przed parafialnym odpustem. W 1891 r. usłyszał ją piekarz Walenty i postanowił uczynić coś równie dobrego jak święty Marcin. Nie przychodził mu jednak do głowy żaden pomysł. Nie był żołnierzem, nie miał ani konia, ani żołnierskiego płaszcza. Zaczął więc modlić się do świętego Marcina o pomoc

Szybko Tanio Smacznie
Tort kawowo - różany! Najlepszy tort na przyjęcie! 163

Tort na urodziny do zrobienia w domu! Dzisiaj specjalnie dla Was mam tort! I to jaki tort! Pyszny, bardzo aromatyczny z dodatkiem kawy i konfitury z

SMYKWKUCHNI
Chōdny syrnik łod ciotki Krysi (Sernik na zimno) 126

Jeszcze niy tak dołwno [1] niyftorzi [2] narzykali, że im za gorko, [3] ale już teraz paczōm [4] we niebo i wypatrujōm słońca, bo im sie

Chop w kuchni
Cynamonki i dżemorki 125

Kolejny przepis na cynamonki oraz dżemorki. Tym razem od Gosi . Przetestowany na gronie znajomych o 9 rano w związku z porannym ostatnim wykładem w tym semestrze

Fiolka w kuchni