cukier – 1 łyżeczka * oliwa – 1 łyżeczka * sól, kurkuma, curry, chili, czarnuszka * roztrzepane jajko KOTLETY: * surowy burak – 1 szt * czerwona soczewica – 1 szkl * domowe, dobrej jakości masło orzechowe – 2 łyżki * jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * bułka tarta – łyżki * oliwa – 1 łyżka * sól, pieprz, imbir, chili, imbir * wiórki(...)Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na 15 minut. Resztę mąki przesiewamy z przyprawami, dodajemy rozczyn, jajko, wodę oraz oliwę-mieszamy,wyrabiamy do uzyskania sprężystego ciasta. Odstawiamy. Po wyrośnięciu wyrabiamy, dzielimy na 3-4 części i formujemy. Układamy na blasze wyłożonej papierem i posmarowanej odrobiną masła, smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok.22 min/200C CAŁOŚĆ: Podajemy
Ostra na Słodkojeszcze, że bułeczki znikają błyskawicznie! Jeśli Was skusiłam to zapraszam po przepis ;) Składniki na bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami: na 12-16 sztuk 500 g mąki pszennej (dobrej jakości tortowej) 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant) 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłego mleka 1 duże jajko 1 żółtko z dużego jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)jajko, dodajemy żółtko, ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszamy i wlewamy do wyrośniętego rozczynu. Dodajemy również cukier waniliowy, roztopione masło i sól. Całość zagniatamy (ręcznie lub mikserem) na gładkie, elastyczne, sprężyste ciasto. Teraz wierzch oprószamy mąką lub smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60-90 minut do wyrośnięcia. NADZIENIE: 400 ml mleka 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy (taki
Rozpustne gotowanieogarniamy sprawę i pomimo zamieszania próbujemy wrócić do normalności. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na kruche ciasteczka na które znalazłam w przepiśniku Babci. Ciasteczka wychodzą bardzo dobre, słodkie i prawie takie jak te sklepowe. Nie są zbyt skompilowane więc każda Pani bądź Pan domu sobie poradzą z ich przygotowaniem. Ciasteczka świetnie nadają się także do ozdobienia(...)jajko 100 g prawdziwego masła (82% tłuszczu) 120 g cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na około 0,7 mm i wykrawać dowolne wzory.W między czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastka przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec je przez
Krakowskie smaki AniPodobno, kto nie zje w ten dzień ani jednego pączka nie będzie mu się wiodło przez kolejny rok. Ja jako człowiek przesądny, wolę nie ryzykować - zaczynam już dziś pączkowanie w dobrej wierze na przyszłość :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżki otrąb pszennych 3 żółtka 100 ml mleka(...)koniec dodać spirytus, dzięki czemu podczas smażenia będą chłonąć mniej tłuszczu. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką, uformować wałek i pokroić na kawałki, każdy ok. 3 cm grubości. Z każdego ulepić placek jak na pierogi ( kółko), łyżeczką nałożyć marmoladę, dokładnie zlepić i uformować
pieprzny smaczekmoje kulinarne szaleństwa ogranicza mieszkanie w nowym miejscu w Pewnym Śląskim Mieście. Powrót do domu jak nietrudno się domyślić zaowocował kuchenną rewolucją. I to jaką! Zrobienie lazanii zajęło mi dobre pół dnia. Zachęcam do zrobienia domowego makaronu i dodania do potrawy wędzonego boczku. Pycha! Składniki na 6 porcji: Makaron: 2 szklanki mąki np.tortowej 1 szklanka mąki krupczatki szczypta soli(...)ostra sól pieprz Sos beszamelowy: 50g masła 2 łyżki mąki 400ml mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Warstwa serowa: mozzarella parmezan Makaron: Z mąki, jajek, soli i oleju wyrabiamy miękkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody. Dzielimy na części i cienko wałkujemy- chyba, że mamy maszynkę, która zrobi to za nas. Płaty ciasta podsypujemy mąką, żeby się nie kleiły. Kroimy, żeby
Wrzosowa Polanapróbowałam, dlatego też bardzo cieszyłam się na tą współpracę. PŁATKI QUINOA Są to ekologiczne płatki uzyskiwane z gniecionego ziarna komosy ryżowej. Mogą stanowić świetny dodatek do zup, ciast i deserów praz jak składnik past i kotletów. Najczęściej spożywa się je z dodatkiem mleka, jogurtu i owoców. Są szybkie do przygotowania, bowiem wystarczy zaledwie ok. 5 minut gotowania(...)celiakię czy alergię i nietolerancję glutenu bogata w pełnowartościowe białko roślinne, zawierające aminokwasy egzogenne takie jak lizyna i tryptofan (między innymi odpowiedzialne za wzrost i budowę tkanek) stanowi dobre źródło błonnika, który usprawnia działanie przewodu pokarmowego niskie indeks glikemiczny, dzięki czemu syci na dłużej zawiera witaminy E i te z grupy B, magnez, żelazo, miedź, cynk
Zdrowie na języku :PJuż za 4 dni Andrzejki 2015, jak zawsze, chętnie podpowiem Wam, co dobrego przygotować w ten imprezowy wieczór. Udanej zabawy andrzejkowej z Moją smaczną kuchnią! Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka(...)miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki
Moja smaczna kuchniaDzień dobry! Przy okazji przepisu na staropolski piernik dojrzewający pisałam Wam co nieco o przyprawach do piernika. Jeśli będąc na zakupach spojrzycie na składy na poszczególnych opakowaniach zobaczycie tam różne "kwiatki" - mąka, kakao, cukier w składzie... I dziwić się później, że piernik nie wychodzi intensywny w smaku. Dlatego też w tym roku postanowiłam przygotować domową przyprawę do piernika(...)głowie, a dobranie proporcji może być trudne. Dlatego też skorzystałam ze sprawdzonego przepisu Madame Edith . Takiej przyprawy do piernika dodajemy o ok. połowę mniej niż kupnej. Najlepiej sprawdzić smak ciasta po doprawieniu go, od odrobiny surowego ciasta nic nam się nie stanie :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćSkładniki: 2 op serka Ricotta ( 400g) 2 jajka 1 kieliszek dobrej jakości mocnego alkoholu 0,5 kubka brązowego cukru 1 kubek puree z dyni 1 op ciasteczek owsianych 0,5 kostki masła 20 dkg śliwek Przygotowanie: ciasteczka rozdrabniamy piekarnik ustawiamy na temp 200*C śliwki kroimy w połówki,karmelizujemy z łyżką brązowego cukru dolewamy kieliszek whiskey,cherry(...)puree z dyni białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy karmelizowane śliwki Smacznego
Luźna Kuchniakwaśnego mleka nie brakowało, zboże w młynie mieliło się na mąkę i była podstawa do proziaków i innych domowych wypieków. Przekonałam się już wiele razy, że prosto znaczy smacznie. Dobre wiejskie kwaśne mleko zdecyduje o jakości i smaku naszego wypieku, ja szczęśliwie zostałam obdarowana przez Ewunię tym zacnym produktem, a Wy szukajcie go na targu, lub ewentualnie wykorzystajcie sklepową(...)łyżeczka cukru 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w zależności od rodzaju mąki może jej być potrzebne trochę mniej lub więcej, co sami ocenicie podczas wyrabiania ciasta. Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, nie powinno kleić się do dłoni. 2. Ciasto wałkujemy na grubość 7-10 mm i szklanką wykrawamy puchate koła. Proziaki
Apetyczna babeczkaczas. W weekend koncert Męskiego Grania, w tym tygodniu wizyta w Ogrodzie by złożyć podanie o powrót z wychowawczego, dziwnie pojawiać się tam po 4 latach niebytu... Wracam na dobre 7go września, na szczęście już po emocjach związanych z rozpoczęciem drugiej klasy Córci i Synciowego przedszkolnego roku. Z racji tego, że od września żywić się będziemy z Córcia(...)drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe Ślimaczki ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, u mnie pól na pół pszenna i orkiszowa 630 100 ml mleka (roślinnego lub innego ulubionego) 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli
Dzieje kuchennej WiewióryFilm pt. "Źródło nadziei" – wspominam, by Wam go polecić - w szczególności wszystkim ojcom. Jest naprawdę niezły ;) Po powrocie zachciało nam się coś przekąsić. Oboje, zatem wybraliśmy PIZZERINY! Są mega dobre! Ci co lubią domowe pizze, zapewne polubią jej małe kopie –podzielne idealnie nadają się na party. Podajemy Wam przepis na ok. 14 sztuk - cena za składniki ok. 25zł. Każdemu(...)kurczaka/ szynki koncentrat/ketchup/sos pomidorowy 200g startego sera sól czerwona papryka cebula Przepis: Drożdże rozcieramy w misce. Dodajemy letnie mleko i mieszamy składniki z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut - przykrywamy ściereczką. Wałkujemy ciasto na duży prostokąt. Smarujemy je koncentratem, sypiemy na nie pokrojoną paprykę i cebulę (w kostkę) oraz
WeAreCrazyzrobienia i nie próbowałam się za nie zabierać. Teraz już tak nie myślę, zrobiłam raz i już wiem, że będę robiła częściej z różnymi dodatkami. W smaku wyszły bardzo dobre, kształt pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale to mój debiut w tym temacie, więc następne z pewnością będą coraz to ładniejsze ;-) Kluski na parze z owocami SKŁADNIKI(...)Całość wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, resztę cukru, jajko, resztę mleka i rosnący zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pomarańcze i jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigdyż w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtu. Zapraszam po przepis i życzę udanych wypieków!Składniki:220 g miodutabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)80 g cukru pudru kostka dobrej jakości masła600 g mąki70 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliłyżeczka cynamonupół łyżeczki kardamonupół łyżeczki imbirułyżka ekstraktu pomarańczowego2 jajaszczypta soliSposób przygotowania:Do rondelka wrzucamy masło, miód i czekoladę - mieszamy(...)przesiewamy by pozbyć się grudek.Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką i zagniatamy (masa będzie klejącą dlatego polecam robić to za pomocą robota kuchennego) - gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (jeżeli odstawicie na całą noc, masa bardzo stężeje i będzie trzeba ją lekko podgrzać np w misce z kąpielą wodną
Słodkie Przyjemnościsię spodobały. Z płatkami owsianymi lubimy bardzo, mąki w nich niewiele, nie wymagają żadnych bardziej skomplikowanych składników... Zrobiłam. I musieliśmy się mocno powstrzymywać, żeby nie wyjeść wszystkich, takie wyszły dobre. Chrupiące, owsiane, pyszne. Z suszonymi jagodami smakowały wyśmienicie, ale można je pominąć lub zastąpić rodzynkami, suszoną żurawiną czy morelami... Za każdym razem znikną w mgnieniu oka.Ciasteczka owsiane z mąką(...)jagódMargarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć.Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze