miesiącach zimowych zacznę od dwóch kuchni, które już trochę poznałam i które uwielbiam. Mogę zdradzić już dziś, że w styczniu startujemy z kuchnią indyjską. Niezmiernie bogatą. Myślę, że to dobry wybór na zimowe chłody, bo dania są treściwe i pokrzepiające. Więcej o niej napiszę w czwartek.Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać w tej podróży, bo mój zapał często jest(...)mąki pszennej tortowej200g zimnego masła150g startego na drobnej tarce sera grana padano lub parmezanu1 jajko i 1 żółtkoSposób przygotowaniaMąkę i masło posiekać w malakserze lub nożem tak jak kruche ciasto. Dodać ser, ponownie posiekać. Dodać jajko i żółtko i zagnieść ciasto. W malakserze zagniecie się samo przy dłuższym siekaniu.Ciasto podzielić na 2 porcje, utworzyć z nich wałki o średnicy
W kuchni wieczoremwymagającą ciążę :-) a potem - w sumie to dwa tygodnie temu - urodziłam moją drugą córkę :-) ot i cała zagadka wyjaśniona :-) teraz mam nadzieję pojawiać się tu znów częściej, a na dobry początek przygotowałam takie małe zestawienie tłustych słodyczy idealnych na najbliższy czwartek :-) W prawdzie wszystkie one są już na blogu, ale postanowiłam je - specjalnie dla Was - zebrać wszystkie w jednym miejscu(...)jedna to jak nic wkrótce się przebudzi) pędzę na wieczorną herbatkę :-) A dla Was mam jeszcze jeden przepis, umówmy się, że to taki bonus dla wyjątkowo zabieganych ;-) Wystarczy, że ciasto francuski rozwiniecie, pokroicie w prostokąty z dziurką na środku, przepleciecie jak faworki i usmażycie w gorącym oleju na złoty kolor - roboty dosłownie 10 minut, a zawsze coś tłustego będzie
Czary - gary w kuchniudało się wyhamować, starsze dziecko skończyło oba kierunki studiów i dostało pracę, młodsze szykuje się do matury. Jakiś taki spokój zawitał do mojego szalonego, zabieganego życia. Przynajmniej chwilowo, ale dobre i to. Przed nami weekend, który będzie bardzo rodzinny. Już planuję, co przygotować w mojej kuchni, aby ten wolny czas był także smaczny. Zanim jednak znajdę jakąś inspirację, zapraszam(...)cynamonu (opcjonalnie) Sos śliwkowy: • 6 dużych śliwek • 1 łyżka brązowego cukru • 1 łyżeczka masła • kilka połówek orzechów włoskich Dodatkowo: • serek homogenizowany waniliowy Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe: połączyć trzepaczką 2 jajka, 2 szklanki mleka, wodę i szczyptę soli. Dodać cukier waniliowy (uwaga: cukier dodajemy tylko w słodkiej wersji naleśników, do wytrawnej cukru nie dodajemy). Wsypać mąkę
W mojej kuchnialkoholowy wyciąg z owoców, kwiatów i ziół. Najczęściej nalewki są przygotowywane ze świeżych owoców. Ja jednak odeszłam od tej zasady i przygotowałam nalewkę z suszonej żurawiny. Napój wyszedł bardzo dobry w smaku. Doskonale sprawdzi się, jako rozgrzewka w długie zimowe wieczory. SKŁADNIKI: 200g suszonej żurawiny MAKAR, 2/3 szklanki cukru, 400ml wódki. PRZYGOTOWANIE: 1. Do szklanego słoja wsypuję żurawinę oraz(...)firmy MAKAR . Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania nalewek, deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Żurawina suszona MAKAR spełniła wszystkie moje oczekiwania. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi
Tradycyjna kuchnia Kasipomarańczową można przygotować o dowolnej porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw(...)upraw ekologicznych to dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Pomarańcze obrać tak jak pokazano na zdjęciu poniżej pozbywając się albedo czyli białej części. Doskonale sprawdza się w tym wypadku dobry obierak. Skórki rozłożyć na sitach suszarki i suszyć na najwyższym poziomie grzania przez około 1,5 godziny. Po wysuszeniu zmielić lub pozostawić w kawałka w zależności od potrzeb. Przechowywanie Suchą skórkę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepis w przyszłym roku. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych. Jagodzianki wychodzą mięciutkie, puszyste, na drugi dzień równie smaczne, co w pierwszy. U mnie cieszą się ogromnym powodzeniem. mamy tu dobre piekarnie w mieście, ale nigdy nie smakowały mi jagodzianki, do czasu, aż zaczęłam je piec sama. Polecam nawet sceptycznie nastawionym Inspiracja tutaj Składniki na 16 jagodzianek: 500 g mąki(...)wody Wykonanie: Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około
dom-agi.plzachęcam do głosowania! :) Wystarczy wysłać SMS o treści E11354 pod numer 7122 . Koszt SMS to 1,23zł, a dochód zostanie przekazany dla fundacji Dzieci Niczyje, więc robicie dwa dobre uczynki! :) Głosowanie trwa do 10 lutego 2015r. Dziękuję za każdy głos! ♥♥♥ ************************************************************** CHOCOLATE CHIP COOKIES przepis autorski // ok. 15 dużych ciastek ~260g (2 szklanki) mąki pszennej ~200g (szklanka(...)suchych składników dodajemy stopniowo maślankę, a następnie partiami, jak wcześniej, resztę suchych składników. Miksujemy do połączenia się składników. Czekoladę siekamy i za pomocą łyżki łączymy z masą. Wykładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można to zrobić za pomocą gałki do lodów maczanej w wodzie, aby ciasto lepiej odchodziło, lub za pomocą łyżki i pomagać sobie drugą łyżką
chili & sugarregionu i jeżeli tylko będziecie w okolicy to zachęcam do ich spróbowania. W oczekiwaniu na wakacje i cebularze postanowiłam spróbować choć troszkę przypomnieć sobie ich smak i zrobiłam cebulaki. Dobre.... choć do oryginału im daleko :) Polecam! Cebulaki Składniki: 30 g drożdży, łyżka cukru, 1/2 kg mąki pszennej, szklanka mleka, 2 jajka, 2 łyżeczki soli(...)cukier, 2 łyżki mąki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się składników. Rozczyn pozostawiamy na ok. 20 minut pod przykryciem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto dzielimy na 15-16 części i z każdej z nich formujemy okrąg. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem
paapilotkaaChleb ziołowy ze specjalną dedykacją dla mojej siostry, która mnie wspiera w tym, co robię. Nie miałam okazji go spróbować, ale doszły mnie słuchy, że dobry. Upiekłam go na Wielkanoc, a po świętach powstała też wersja żytnia tego chleba, który też został szybko zjedzony. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekazać przepis i polecić wypróbować. Na dwie nieduże blaszki(...)minut dodałam zioła, 1,5 łyżki soli i 5 łyżek gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wyrabiałam ręcznie przez 10 minut - radzę użyć miksera ( końcówki spiralne lub hak do wyrabiania ciasta ), bo przy tak dużej ilości ciasta boli ręka od wyrabiania. Ciasto odstawiłam łącznie na 40 minut - po 20 minutach chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam. Po tym czasie ciasto przełożyłam
apetytnapieczenielubię poniedziałków. Szczególnie tych, które zapowiadają pracowity tydzień. No bo siedzenie w pracy do 22, to żadna przyjemność :( Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Zabiorę sobie kilka tych maleństw do pracy i jakoś zleci. Oby do piątku, bo zapowiada mi się wyjątkowo długi weekend :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta soli(...)drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować ubitą śmietaną, połączoną z mascarpone. Dzieła dopełni koktajlowa czereśnia, niczym wisienka na torcie
Kuchnia w opałachbułki, kształtem i wielkością zbliżonej do podłużnego chleba, lecz z miąższem bardziej mięsistym. A najsmaczniejsza jest tuż po upieczeniu, ostygnięciu, z chrupiącą skórką, tylko i wyłącznie z dobrym masłem. Niczego więcej nie potrzeba. A tak między nami - mamy już grahamkę, teraz jest weka. Pozostaje tylko do zrobienia kajzerka...Wpis znajdzie się na liście Na zakwasie i na drożdżach(...)przesianą mąkę i słód. Na środku zrób dołek, do któreg wlej rozpuszczone drożdże. Dodaj pozostałe składniki: oliwę, wodę i sól. Dokładnie wymieszaj, aż do dokładnego połączenia się składników.Wyrabiaj ciasto około 15 minut, a następnie uformuj z ciasta kulę. Delikatnie posmaruj ją oliwą i umieść misce. Przykryj miskę i odstaw do wyrastania na półtorej godziny. Wyjmij ciasto na blat
Grahamka, weka i kajzerkamelasy. Wzburzony małżonek wymieszał te składniki z mąką, wodą i drożdżami, wstawił do pieca , mrucząc pod nosem ,,Anna, damn her,, , co znaczy: ,,Niech diabli wezmą Annę,, Jeśli chcecie kupić dobrej jakości melasę zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 i 1/2 szklanki mąki razowej 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 i 1/2 g świeżych drożdży(...)ciepłą wodą i odstawić na 5 minut.3. Wymieszać w dużej misce papkę kukurydzianą z drożdżami. Dodać mąkę razową i połączyć, a następnie dodać mąkę pszenną i wyrobić lepkie ciasto. Włożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać 10-15 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki.4. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną
Apetyczna babeczkanerwicowego lęku przed samotnością. Antoni Kępiński Ci, którzy znają indyjską kuchnię z pewnością wiedzą, czym jest chlebek roti. Może być dobrą alternatywą dla tradycyjnego chleba ze względu na jego szybkość przygotowania i niewielką ilość składników. Można go jeść zarówno na słodko, jak i słono, w zależności od tego, z czym(...)smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz ziołowy Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy w misce mąkę z solą. Dolewamy do ciasta stopniowo wodę i ugniatamy je. Na końcu dodajemy olej. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy więcej wody, jeśli jest za mokre, podsypujemy je mąką. Dzielimy je na równe części, z których
Weganizm infantylnyPLACKI BANANOWE Placuszki. Brzmi pracochłonnie. Nic bardziej mylnego! Jest to najprostsza, najszybsza i najsmaczniejsza forma śniadania/ przekąski/ deseru jaką ktokolwiek kiedykolwiek wymyślił! Jeśli chcesz zrobić sobie/komu
fitolarun.blogspot.comwygrana w konkursie, zapewne do dziś nie wybrałabym się do tego pięknego miasta, z niepowtarzalną starówką i malowniczym Starym Rynkiem. W Poznaniu odbywał się VIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Na Starym Rynku ustawione zostały stoiska, gdzie licznie zgromadzili się wystawcy, oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski. Poza wystawcami, mnóstwo atrakcji czekało na zwiedzających od rana do wieczora pod sceną(...)Kruszynian, gdzie prowadzi gospodarstwo agroturystyczne Tatarska Jurta, odtworzyła na żywo cały proces przygotowywania tej potrawy. Muszę przyznać, iż wymaga to precyzji i wprawy, by tak pięknie i sprawnie rozwałkować ciasto, które tworzy niezwykle cienkie i kruche warstwy. Pierekaczewnik piecze się przez 3 godziny w okrągłym naczyniu. Przygotować go można na słodko i na wytrawnie. Po upieczeniu jest złocisty i kształtem
Sajkofanka smaku