dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:291/464)

Puszyste pączki różane z rumem 185

arnawał i tłusty czwartek to u nas dobra okazja do wyjęcia z lodówki płatków róży ucieranych z cukrem, które od minionego roku czekają na swoją wielką chwilę :) i przygotowania rozpustnie smakowitych, leciutkich i puszystych pączków różanych. Idealnym uzupełnieniem będzie  cukier puder różany na rumianej skórce. Jeśli nie macie takiego cukru koniecznie pomyślcie o jego przygotowaniu w czerwcu(...)jeszcze lepiej gdy mleko i mąkę podgrzejesz w piekarniku nagrzanym do 40 stopni. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej w kąpieli wodnej). Ogranicz cukier dodawany do ciasta, im więcej cukru w cieście tym pączki bardziej "skartelizowane" (przypalone). Mękę do posypywania blatu podczas wałkowania ogranicz do minimum, ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Oleju powinno być tyle, żeby bączki

SzczyptaSmaQ
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 331

 Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej ostatnio często jest przygotowana u nas w domu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim

Kuchnia Łukasza
Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką 162

wilgotne, delikatne i tak cudownie nieidealne. Kwaśny smak porzeczki wspaniale łączy się ze słodką bezą. Właściwie więcej o nich mówić nie trzeba. By przekonać się o tym, jakie są dobre, wystarczy je upiec. Pod bezową pierzynką możecie ukryć dowolne owoce lata - świetnie sprawdzą się na przykład agrest i jeżyny. Babeczki ( 12 sztuk ) : 125 g masła w temperaturze pokojowej(...)przerywając miksowania. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej wraz z letnim mlekiem. Wszystko wymieszaj dokładnie ze sobą. Do papilotek nakładaj po łyżce ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp skrobię i wlej sok z cytryny

Food Square
Bobytka, czyli kopytka z bobu 146

kopytka (a właściwie to ' bobytka '). Cudowne, w optymistycznym kolorze, pachnące latem. Wprost nie można się im oprzeć! Najlepiej smakują podsmażone na bazyliowym maśle lub z dodatkiem parmezanu albo innego dobrego sera. Wbrew pozorom pracy przy nich nie ma wiele, no może, nie licząc samego żmudnego procesu łuskania bobu. Żeby ten czas sobie umilić polecam włączyć jakiś serial, usiąść przed(...)Następnie zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa. (Możesz skorzystać również z tłuczka lub blendera). Teraz czas na mąkę, sól i jajko. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć ciasto. (W razie potrzeby dosyp więcej mąki). Ciasto podziel na 2 części. Z każdej uformuj wałeczek i tnij pod kątem jak na kopytka. Uzyskane kluseczki układaj na stolnicy podsypanej uprzednio mąką

Food Square
Chleb tostowy dla leniwych 140

wolisz gapić się pusto w przestrzeń i mówić "nie!". Czasami każdy pewnie tak ma. Nawet ja :) Dlatego właśnie dzisiaj "chleb dla leniwych". Minimum wysiłku, maksimum smaku. Chleb wyszedł naprawdę dobry, miękki i jasny - taki właśnie "tostowy". Prawdę mówiąc już od dawna miałem ochotę na zwykły, prosty, pszenny, smaczny chlebek. Bez dziwactw, cudowania i wymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb(...)słów: "Idź do najbliższego sklepu spożywczego...", ale aż tak łatwo nie będzie :) Wszystko (poza olejem) do dużej miski i wyrabiamy. Niestety tutaj na moment odłóżmy lenistwo i wyróbmy to ciasto porządnie. Przez 15 minut. A jak naprawdę masz lenia to możesz nawet i ze słonecznika zrezygnować, i tak wyjdzie pyszny chlebek :) Jak już wyrobimy to przekładamy do foremki (wyłożonej

Marder&Marder Manufacture
Orkiszowy chleb z orzechami włoskimi i dynią oprószony makiem 162

dodatki niezbędne do domowej produkcji pieczywa, na stronie firmy można się zaopatrzyć również w herbatki.  Firma Kłos- Pol to rzetelna, kompleksowa a przede wszystkim miła obsługa przy bardzo dobrych jakościowo produktach. Własnie z tego miejsca chciałam podziękować firmie Kłos- Pol za okazane zaufania i uprzejmość skierowaną w stronę mojej osoby i bloga,  mam nadzieję, że nasza współpraca(...)suchej patelni, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Do mąki dodać sól, drożdże, orzechy i dynie a także wodę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przemieszać jeszcze raz i przełożyć je do  dobrze wysmarowanej masłem blaszki (jeżeli używamy formy silikonowej nie trzeba jej smarować). Chleb pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie

Krakowskie smaki Ani
Tradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) 172

Brytanii, Irlandii, Australii, Kanadzie i na Karaibach. Ja (co prawda w Polsce) również upiekłam je w Wielki Piątek, ale nie zdążyły pojawić się na blogu. Są jednak na tyle dobre, że można je przygotować nie tylko na Wielkanoc. Bułki są lekko słodkie, o aromatycznym zapachu. U mnie z żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczową. Przepis jest trochę zmodyfikowany, a pochodzi(...)drożdży instant Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i cukier, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na 30-40 minut. Mieszanka powinna przynajmniej potroić pierwotną objętość. Ciasto 340 g mąki chlebowej (u mnie typ 750) 60 g miękkiego masła 1 średnie jajo 50 g cukru (można dać trochę mniej) ½ łyżeczki soli ½ łyżki mielonego ziela angielskiego cały przygotowany wcześniej

Pełny talerz
Babka zebra 267

Babka zebra zachwyca swoim wyglądem to jest pewne,bo jeśli chodzi o smak to babka jak to babka,pomimo dodatku oleju i wody nie jest najwilgotniejsza.Polecam dodać dobrej jakości kakao,bo to właśnie ono nadaje babce szczególnego smaku.Także pomimo tego,iż za babkami nie przepadam zjedliśmy ją ze smakiem i bez specjalnych wyrzutów sumienia.To kolejny udany wypiek,w którym(...)łyżki kakao Wykonanie: jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel zmiejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną ciasto podzielić na 2 równe części.Pierwszą wymieszać z 3 łyżkami mąki,drugą część z 3 łyżkami kakao do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem wylewać ciasto naprzemiennie łyżkę białego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernikowy sernik z rosą 236

tymczasem zapraszam na coś pysznego - popularny i niezawodny sernik z rosą w wydaniu bożonarodzeniowym. Był przebojem moich tegorocznych świąt i na pewno zagości u nas na dobre bo jest naprawdę wyśmienity - delikatny, aromatyczny, bardzo świąteczny!  Przepis Spód:- 1 szklanka mąki- 120 g cukru- 120 g margaryny- 1 jajko- 1 czubata łyżka kakao- 1 płaska łyżeczka przyprawy(...)opakowania pierniczków Marco z Biedronki) Beza:- 4 białka- 1/2 szklanki cukruRozgrzewamy piekarnik do 180st. Blaszkę (moja miała wymiary 20cm x 36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno blaszki i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min.W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy ją ok 5 min na gładką masę. Masa będzie rzadka

happycreatiff.blogspot.com
Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 207

powinny zostac rozgotowane,a w trakcie gotowania glowki szparagow powinny wystawac ponad wode.Zapraszam na prawdziwa uczte smakow.Zielone szparagi z ziolowymi nalesnikami,okraszone cytrynowym maslem ,a calosc zwienczona kilkoma platrami dobrej surowej szynki.Skladniki na 2 porcje:100 g maki180-200 ml mleka1 jajko L50-60 g lyzka rozpuszczonego masla  solziola:2 lyzki posiekanego szczypiorku+oregano + mieta500 g szparagow1 lyzka(...)biezaca woda.Nastepnie obrac,zaczynajac od nasady glowki kierujac sie ku dolowi.Po obraniu odlamac twarda koncowke.Gotowac 7 minut w wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukruz przygotowanego ciasta nalesnikowego upiec 4 nalesniki.Przykryc i trzymac w cieple (na patelni przykryze folia lub trzymac w piekarniku nastawionym na 50°C)pozostale maslo wymieszac na patelni z 1 lyzka soku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 179

podobna wydaje mi się marchewka, a że dziwnym trafem miałam kilka w domu, postanowiłam przetestować swoją teorię. Upiekłam bułeczki z musem z marchewki, i wiecie co...? Wynik jest zaskakująco dobry. Pieczywo wyszło bardzo delikatne i puszyste, neutralne w smaku (pasuje i do dżemiku, i do szyneczki), z tą lekko wyczuwalną nutą w tle, której nadają nietypowe dodatki. Jednak posmarowane masłem(...)Nigdy nie widziałam tak intensywnie pomarańczowych bułeczek! Ogromnie mi się podobają. Luźną inspiracją był przepis z bloga Cook yourself, jednak pozmieniałam bardzo dużo. Zamiast płynów - jest marchewka. Ciasto jest bardzo delikatne, lekko lepkie, ale nie należy podsypywać mąką - bułeczki będą bardziej puszyste. Idealnie nadaje się do wyrabiania nawet słabszym mikserem - pójdzie szybciej niż rękoma. Polecam serdecznie - na każdym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Imieninowy omlet dla mojej Żony. 177

Omelet for my wife. Truskawki proponuję skropić likierem. Bardzo dobry jest likier  Grand Marnier  który jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy  z dodatkiem ziół. Składniki. 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki 2 łyżki mleka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder 6 szt. truskawki 1 banan(...)Żółtka ubić z dodatkiem pozostałego cukru, dodać mleko i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i dodać ubite białka. Całość wymieszać łyżką. Patelnie skropić olejem i wylać ciasto. Wyrównać i smażyć na małym ogniu do ścięcia masy. Następnie patelnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 - 8 minut. Omlet wyłożyć na nagrzany talerz. Przygotowany budyń ( opis na opakowaniu) rozprowadzić

Kulinarny karnet Christophera
Szwajcarska czekolada :) 228

owoce i ser. Moja wersja czekoladowego tortu Potrzebujemy: dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady 200g masła 5 jajek ½ szklanki cukru pudru 140g (ok 7 łyżek) mąki pszennej 0,5 kg dobrej jakości twarogu 300 gr karmelu. Jeśli ktoś nie umie, lub boi się robić – puszka masy kajmakowej też może być garść orzechów, suszonej żurawiny, dwie łyżki czekolady posiekanej mały słoiczek konfitury(...)pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę serową (takimi szlaczkami :)) 11. wsadzamy do pieca

ladykitchen
Szybka babka wielkanocna 736

się więcej wielkanocnych przepisów. Pierwszą propozycją świąteczną jest bardzo prosty przepis na puszystą, delikatną babkę z polewą czekoladową i krokantem, która znika z prędkością światła, bo ponoć jest taka dobra :) Po inne przepisy świąteczne zapraszam do zakładki Wielkanoc. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić babkę na 3 do 5 minut aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu

Ze smakiem i z pasją
Muffinki pomarańczowe 217

Moje pierwsze muffinki zrobiłam w sobotę. Wyszły dobre, nie za słodkie, momentami nawet lekko gorzkawe (podejrzewam, że to przez czekoladę). Podaję przepis na wersję z lukrem cytrynowym.Przepis lekko zmodyfikowany stąd ;) Składniki na 12 muffinek:2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu szczypta soli50 gram gorzkiej czekolady1 jajko1/3 szklanki oleju1 1/2 szklanki płynu(...)białej skórki)Lukier:200 g cukru pudrusok z jednej cytrynyWykonanie:Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać.Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.Lukier utrzeć na jednolitą masę. Polać muffinki, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową

Pasja Smaku