do pracy - 13340 przepisów (strona:522/890)

Biszkopt z kremem bawarskim i musem z brzoskwiń 172

Ciasto to robiłam dwukrotnie. Pierwsze w wersji z galaretką z cydru, drugie z musem z brzoskwiń. Obie wersje przepyszne. Może i pracy przy nim trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego

CookYourself
Ciasto pleśniak 177

się właśnie zastanawiam, dlaczego. Pamiętam, że kiedyś moja mama dość często piekła pleśniaka ale od pewnego czasu nie. A szkoda. Szczerze, to już zapomniałam jak ono smakuje, do wczoraj. Pracy przy tym cieście za dużo nie ma, a smak jest obłędny. Fajnie wrócić do smaków z przeszłości :) 'pleśniak' Składniki (na standardową blachę do ciasta 21x32 cm): - 2 op masła

CookYourself
Sernik speculoos 185

speculoos lub zwykłe herbatniki :) W święta piekłam go dwa razy, bo tak szybko znikał z blachy ;) Ciasto (niestety lub stety;)) potrzebuje nocy w lodówce. Ale uwierzcie mi, że warto. Pracy przy nim niewiele, godzinka w piekarniku i gotowe :) Najlepiej piec je pod wieczór. Wtedy rano mamy pyszny kawałek ciasta do porannej kawki. Ciasto trochę rośnie, więc lepiej wykorzystać wysoka tortownicę

CookYourself
Kakaowe szyszki z ryżu preparowanego i krówek 218

Pamiętacie szyszki z dzieciństwa? Wieki ich nie jadłam. Aż do teraz. Zupełnie zapomniałam, że przy minimalnej pracy, wychodzą takie pyszności. Polecam z czystym sumieniem. Dzisiaj wersja z kakao - ale jeśli nie macie na taką wersję ochoty, pomińcie kakao i wyjdą zwykłe tradycyjne szyszki :)  'kakaowe szyszki z ryżu preparowanego i krówek' Składniki (na ok 15 sztuk szyszek): - 1 op. ryżu

CookYourself
Chrupiące kwadraciki - bozener crostoi 180

lekką odmianę tradycyjnych pączków, jedzonych w tłusty czwartek? Ja zaproponuję Wam bozener crostoi - chrupiące kwadraciki, które w smaku przypominają nasze faworki (są trochę mniej chrupiące niż faworki), jednak pracy z  nimi jest o wiele mniej. Więc jeśli nie macie czasu na pieczenie faworków, polecam Wam bozener crostoi. Musicie pamiętać, aby ciasto rozwałkować cienko, wtedy bozener crostoi wyjdą chrupiące. Najlepsze

CookYourself
Rolada z boczku z pieczarkami 175

najzdrowsze. Przynajmniej wiemy co jemy ;) Kolejnym plusem domowych wyrobów wędliniarskich jest to, że dłużej utrzymują swoją świeżość. Dzisiaj przepis na roladę boczkową z pieczarkami. Jest pyszna i bez chemii. Pracy przy niej niewiele, więc warto spróbować. Jeśli chodzi o pieczarki - to wybór należy do Was, czym chcecie nadziać roladę. Mogą być same przyprawy i wyjdzie równie pyszna

CookYourself
Jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy ? - porady kuchenne 145

kilka maili z pytaniem - "jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy?" . Abyście mieli wszystko na blogu, postanowiłam umieścić wpis na ten temat. Mam nadzieję, że Wam to ułatwi pracę w pieczeniu przeróżnych ciast z zaczynem z drożdży. Do osób, które radzą sobie z zaczynem, mam prośbę - napiszcie w komentarzach, czy robicie podobnie?  Robienia zaczynu nauczyła mnie babcia. Mówiła mi zawsze

CookYourself
Surówka z młodej kapusty, zielonego ogórka, marchewki i koperku 181

teraz, kiedy na targu możemy dostać młodą kapustę, młode ogórki i pięknie pachnący koperek. Surówka ta jest bardzo dobra i lekka. Przepis na nią dostałam od Koleżanki z pracy. Oczywiście nie obeszło się bez mojej małej modyfikacji - dodałam marchewkę, bo bez niej, jakoś tak mało kolorowo na talerzu było. I to był strzał w 10! Następnym razem dodam jeszcze trochę

CookYourself
Owsiane ciastka z dziurką 202

które po prostu uwielbiam. Dlatego ciągle szukam nowych kombinacji smakowych. Dzisiaj przepis na pyszne, chrupiące kolejne* ciastka owsiane z dziurką. Do tego bez jajek. Samo zdrowie! Kto się skusi? Pracy przy nich na prawdę niewiele, a uwierzcie mi, że wszyscy będą się nimi zajadać. Nawet dzieci :) Polecam z czystym sumieniem. Długo utrzymują świeżość o ile trzymane będą w szczelnym pojemniku

CookYourself
Pieczona ciecierzyca 146

jest uczulony na orzechy. Przepis ten jest bogaty w białko i błonnik, oraz zawiera stosunkowo niską zawartość tłuszczu. Tak przygotowana ciecierzyca idealna jest na wieczór filmowy czy przekąska do pracy. Polecam. 'pieczona ciecierzyca' Składniki: - puszka ciecierzycy - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego - 1/4 łyżeczki mielonego kminku - świeżo

CookYourself
Rotolo Jamiego Olivier'a, zrolowana lasagna z dynią i szpinakiem w sosie pomidorowym 163

Pyszna, dyniowo-szpinakowa, zrolowana lasagna. Tak w jednym zdaniu, mogę określić to danie. Może pracy przy nim jest sporo, ale warto. Można też wszystko przygotować wcześniej i później tylko wrzucić do piekarnika i mamy kolację gotową. Jeśli lubicie szpinak i dynię polecam. A jeśli nie jedliście takiego połączenia smakowego, to również Wam polecam. Danie to serwuje sam Jamie Olivier

CookYourself
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 298

jajo (opcjonalnie) Sos boczniakowy:  300g boczniaków, 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki  masła 80%tłuszczu, świeżo zmielona sól i pieprz. Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od sporządzenia ciasta pierogowego: do głębokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko i odrobinę soli. Do letniej wody dolewamy 2 łyżki oleju, mieszamy i dodajemy do mąki. Początkowo wszystkie składniki mieszamy

Symfonia Smaków
PIECZONY DORSZ POD PISTACJOWO-ZIOŁOWĄ PANIERKĄ I WIELKANOCNE PISANKI 233

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc i właśnie podczas świąt mamy szansę, aby pobyć razem, bez codziennego zgiełku i pośpiechu. Podczas przedświątecznych przygotowań, pracy zawodowej, wiosennych porządków, często nie mamy czasu na długie gotowanie. Specjalnie dla takich zabieganych osób przygotowałam bardzo szybką, pieczoną rybę. Dla nas taka potrawa jest też urozmaiceniem postnego menu (idealne przedświąteczne danie w iście wiosennych kolorach). Rybę

Przepisy Aleksandry
10 powodów dla których warto rozpocząć jogę od razu jak wstaniesz 189

może się przydarzyć Jeśli należysz do grona osób, które zanim podniosą się z łóżka naciskają przycisk drzemki w telefonie co najmniej kilka razy, a później biegną z do pracy z niedojedzoną kanapką, niedopitą kawą lub z lekkim podenerwowaniem że czegoś się zapomniało . Kiedy Twój dzień rozpoczyna się w niekontrolowany i bałaganiarski sposób, sprawiasz, że przyciągasz w ten sposób jeszcze więcej

Panda i jej świat
Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów 144

szybko zagnieść. Zawinąć w folię  i odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto ma taką konsystencję, że można sobie pracę ułatwić i pokruszyć je, a następnie palcami lekko docisnąć do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Po wystudzeniu nałożyć krem i ozdobić. Krem: 2 szklanki mleka

Codzienna kuchnia niecodzienna