szczególnie jego końcówka, wypadł bardzo pracowicie. Do środy jeszcze jakoś było, ale teraz to już sama nie wiem, za co się łapać. Rano szkoła, dzisiaj i jutro do pracy na całe popołudnie. W sobotę, teoretycznie, mogę trochę odespać, ale jednocześnie wisi nade mną widmo tortu na niedzielę. I to nie byle jakiego, bo na nieoficjalne drugie urodziny małej Natalki. Nieoficjalne
Pożeraczka, czyli raz adobrzepojawia się na blogu, bo rzadko występuje w mojej kuchni, co nie oznacza, że jej tam nie ma w ogóle. Tym razem sięgnęłam po nią za sprawą koleżanki z pracy, która podczas lunchu jadła zupę, która przypomniała mi smaki dzieciństwa. Jedyny problem to gotowanie buraków, jednak już ugotowane możecie kupić w Lidlu, to świetne rozwiązanie gdy nie ma się
Fabryka pomysłówkalafiora. Surowego kalafiora, które był przyjemnie chrupiący. Kalafior "oblepiony" był ugotowanym brokułem. Z dodatkiem czosnku, połączone jogurtem lub majonezem smakowało wyśmienicie. Po powrocie do domu, wzięłam dzień wolny w pracy i zostałyśmy z Hanią w domu. Miałyśmy leniwy dzień tylko dla siebie. W końcu po takich emocjach trzeba było odpocząć (Hania z koleżankami wytańczyła mistrzostwo Polski w jazzie
bistro mamateraz coś małego, coś fajnego i coś na przekąskę. Jednym słowem małe kanapeczki. Mało pracy a jaki fajny efekt. Prawda ? Na imprezkę w sam raz. Jeśli nie macie schabu suszonego możecie dać inną wędlinę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchninajbardziej - i nie tylko. Czekolada i orzechy, to jedno z moich ulubionych połączeń. Dzisiaj bardzo prosty sposób na szybki deser, który możemy zabrać z sobą, do szkoły czy pracy. Nie ma co się rozpisywać trzeba działać. przygotowanie jest bardzo proste i szybkie ok 15 minut. Jednak baton gotowy jest dopiero po 2 godzinach, tyle chyba poczekacie :). Składniki
Niezły Młynekłososia z czerwonym pieprzem, lekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł na obiad, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Danie podawać z ryżem, który idealnie tu pasuje. Gwarantuję, że efekt końcowy mile Was zaskoczy Składniki (na 2 porcje): 2 filety z łososia ze skórą (każdy po około
Oryginalny smaknowe zdjęcie. Lubię je robić w piątkowe wieczory. Są idealne na weekendowe śniadania, słodkie podwieczorki lub jako deser. A jeśli coś zostanie - można je w poniedziałek zabrać do pracy... Składniki na 18-20 sztuk 500g mąki 300-400 g borówek, jagód lub malin (zimą używamy mrożonych) 250-300 ml maślanki 400 g brązowego cukru (lub cukru trzcinowego) 2 jajka
Kulinarne Inspiracjeprzepis sprzedał mi Giancarlo, znajomy Włoch, na jednej ze studenckich imprez z piwem, winem i... gotowaniem oczywiście. Aglio, olio e peperoncino kojarzy mi się też z obiadami w pracy, w przemiłym towarzystwie. Zamówienie zawsze brzmi "pół porcji aglio olio, z dużą ilością parmezanu":) Składniki 1/2 paczki spaghetti 1/2 główki czosnku 1/2 szklanki oliwy z oliwek ostra papryczka
Kulinarne Inspiracjerobiłam jej chyba z 5 lat... jest świetna na ciepło i na zimno, najlepsza na drugi dzień! Idealnie sprawdza się jako obiad do pracy:) Składniki szklanka ryżu 1/2 kg wołowiny 3 duże marchewki 2 duże pietruszki garść mrożonego groszku przprawa curry sól, olej Ryż ugotować na sypko. Wołowinę pokroić na cienkie paseczki, posypać obficie curry i podsmażyć na patelni
Kulinarne InspiracjeNajpyszniejsze mocnoczeoladowe ciastka - przygotowałam je na powitanie zespołu w swojej nowej pracy:) Nie ma to jak zrobić dobre wejście;) Składniki 120 g prawdziwego masła 280 g gorzkiej czekolady 4 jajka 1 ½ szklanki cukru cukier waniliowy 2 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g białej czekolady Przygotowanie Stopcić masło, dodać pokruszoną gorzka czekoladę
Kulinarne InspiracjePracująca mama musi działać szybko - a jak szybko - to makaron:) Oto jeden z moich ulubionych przepisów. Warto zrobić więcej, żeby załadować w pojemniczki i na drugi dzień zabrać do pracy. Składniki: makaron penne pierś kurczaka 8-10 pomidorów suszonych pęczek rukoli 2 zabki czosnku parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Mięso pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć
Kulinarne Inspiracjekuchni - bo w tym czuję się mocniejsza niż w fotografii. Ostatnio przypomniało mi się nietypowe połączenie - makaron z bobem, które zdarzyło mi się zjeść kiedyś na lunch w pracy. Przepis jest banalny! Nie podaję proporcji, bo sama robiłam wszystko na czuja. Makaron parpadelle Bób Czosnek Oliwa z oliwek Świeża czerwona chilli Sól, pieprz Natka pietruszki Makaron ugotować al dente. Bób
Kulinarne Inspiracjelubię listopada!!! Na dworze ciemno, szaro, buro, a kiedy wracam do domu z pracy nic mi się nie chce. A jeśli już coś ugotuję - brak naturalnego światła, żeby to dobrze sfotografować, brak czasu, żeby opublikować...Beznadzieja! Pozostają weekendy, ale - a to jedziemy do rodziców, a to do teściów, albo trzeba posprzątać całotygodniowy bałagan... Jakoś ostatnio nie po drodze
Kulinarne Inspiracjezostały wymyślone w ciągu chwili, żeby zaspokoić nagłe pragnienie "czegoś słodkiego". Przygotowanie jest błyskawiczne, bo ciastek nie trzeba piec. Świetnie smakują z filiżanką mocnej, czarnej herbaty; są super do pracy, w sam raz na małą, słodką przekąskę. Składniki: puszka masy kajmakowej (500g) 80-100g herbatników maślanych 200g płatków owsianych 100g orzechów włoskich 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek (opcjonalnie
Kulinarne Inspiracjeciepło. Po upieczeniu i wystudzeniu dobrze włożyć je do plastikowego pojemnika na żywność, dzięki temu następnego dnia będą wilgotne i rozpływające się w ustach. Świetne jako drugie śniadanie w pracy, idealne z filiżanką mocnej herbaty... Składniki: 500 g mąki 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao cukier waniliowy 400 g brązowego cukru 2 jajka 100 g roztopionego masła 250 ml maślanki pół
Kulinarne Inspiracje