jest dość duża zawartość wody). składniki pól szklanki zakwasu żytniego aktywowanego poprzedniego dnia. Wyjmuje zakwas dzień wcześniej wieczorem dodaje mąki i wody i daję mu noc na pracę. 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 2 szklanka mąki żytniej pół szklanki dyni pomieszaniej ze slonecznikiem i czarnym sezamem (robię taki miks "na oko"). woda około
Lubczyk i WaniliaDzisiejszy post dedykuje specjalnie dla kolegi z pracy który mnie pogonił z pisaniem :) Jest to moja wariacja kurczaka po Syczuańsku która nieopatrznie się pochwaliłam. Danie jest na prawdę przepyszne i bardzo trudno je zepsuć więc polecam każdemu. Skład: marynata do mięsa: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone ostre
Lubczyk i Wanilianocy po pracy przygotowałam marynatę na boczek... Dzisiaj piekę...jutro przepis
Anioły w kuchniroślin na świecie. A do tego bardzo smacznych! Nic dziwnego, że stał się przebojem na stołach i podbił serca zarówno tych, którzy od zieleninki uciekają. Posiada właściwości antynowotworowe, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego , chroni przed wrzodami, wzmacnia odporność i jest pełen witamin, potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. O jego właściwościach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, natomiast skupię się
Ostra na Słodkoktórą podałam na dzisiejsze śniadanie, dosypując nasiona chia. Skoro je już kupiłam, to trzeba wykorzystać :) Kolejny udany eksperyment godny powtórzenia, bo będzie idealny do pudełka na drugie śniadanie do pracy. Składniki : 1/3 szklanki kaszy jaglanej 5 rzodkiewek 18 czarnych oliwek 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1-2 łyżki kaparów natka pietruszki oliwa pieprz sok z cytryny ewentualnie: nasiona chia
Weekendy w domu i ogrodziezawsze. Do tej pory robiłam je tradycyjnie, zawijałam i piekłam na kuchence lub w piecyku. Od dawna chciałam robić je w wolnowarze i nareszcie się udało. Pracy jest przy nich tyle samo co przy tradycyjnych - trzeba przygotować mięso, zawinąć , obsmażyć - ale ta przyjemność niepilnowania, fakt że rano wszystko jest gotowe , to własnie w wolnwarowych daniach
Stare Garyszybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem . Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu! Składniki na spód: 300 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko wanilia Składniki na masę makową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smak takiej buły z dzieciństwa, wtedy nazywano ją u nas angielką. Mięciutki miąższ i chrupiąca skórka, polecam wszystkim na śniadanie z miodem czy dżemem a także na kanapki do pracy czy szkoły. Bułka paryska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczyli dziennej dawce jest tylko 67,65 kcal. Szałwia hiszpańska jest bogactwem kwasów omega-3, które wspomagają pracę mózgu oraz układu nerwowego. Dzięki nim poprawiamy koncentrację, pamięć, chronimy przed depresją, a w późniejszym wieku zmniejszamy prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera. Ponad to razem z błonnikiem chronią układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom złego cholesterolu oraz wyrównując
Życie na widelcuPrzez jakiś czas ten zestaw, który dziś mam na blogu, czyli: grzanka, szpinak i jajko, jadłam niemal w każdy piątek po pracy. Przychodziłam do domu, dla reszty rodziny najczęściej miałam coś z czwartku, a ja mogłam w końcu zjeść szpinak. Jeżeli tylko miałam kawałek podsuszonego chleba, to wybierałam taką wersję zamiast na przykład szpinaku z makaronem. Czasami jajko w koszulce
bistro mamamoją wielką pasją! Blog żyje dzięki WAM - Czytelnikom, którzy tu zaglądają i czerpią inspiracje do poszerzania swoich kulinarnych horyzontów. Niezmiernie mnie to cieszy, bo dzięki temu wiem, że moja praca nad blogiem komuś służy. Mam nadzieję, że będzie tak jeszcze przez wiele lat! Dziś raczę Was przepisem na kolejne brownie - tym razem z malinami i orzeszkami ziemnymi. Tę wersję przygotowałam
Moje QulinariaNiemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Poza tym, że jest pyszna, ma pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można pominąć jej wpływu na wyraźną poprawę nastroju. Nasza "bohaterka" doczekała się swojego święta. 12 kwietnia to Światowy Dzień Czekolady i tego dnia wszystko kręci się wokół tego smakołyku
Smakowity Blog Kulinarnytradycyjnym przepisie używa się gruyere) sól, pieprz Przygotowanie: Czyścimy cebulę i kroimy ją nożem w bardzo cienkie piórka lub pół talarki, czasami, aby ułatwić sobie pracę używam malaksera z nożem do krojenia w cienkie plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i oliwę. Następnie do rozgrzanego tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę i od czasu do czasu mieszając
Kuchnia ŁukaszaCake . Obydwie Panie nominowały mojego bloga do zabawy w Liebster Blog. Zabawa polega na nominowaniu 11 blogów mających do 200 obserwatorów w ramach dobrze wykonanej pracy i zadaniu blogerom 11 pytań:) Jest mi strasznie miło, że do mnie zaglądacie i to już jest największa nagroda. Oto moje odpowiedzi na pytania Julii: 1.Moje ulubione ciasto owocowe
Bea(u)ty kitchendanie proponuję w dużej mierze dzieciakom, ale dorośli także za pewne nie odmówią sobie takiej przekąski. Przy niewielkim nakładzie pracy danie mamy w kilka minut. Fakt, że osobiście nie przepadam za parówkami, ale moje dzieciaki mogły by je jeść praktycznie co dziennie, więc od czasu do czasu serwuję im taki frykas. Składniki: parówki ( po dwie sztuki na osobę
Bea(u)ty kitchen