jeszcze zanim stało się wiadomo co. Miałam wtedy "smaka" na szpinak, a że czwartek wieczór był, to tak zrodził się pomysł na wkomponowanie go do menu. Zaniosłam dziewczynom do pracy i stwierdziły, że dobra. Ja też tak uważam. A Wy wypróbujcie jak chcecie
Kuchnia po mojemusałatkę warstwową. Od kilku lat za sprawą mojej Mamy regularnie gości na naszym świątecznym stole. Kolorowa, stosunkowo lekka, a przy tym prosta i szybka w przygotowaniu, cow ferworze prac świątecznych bardzo się liczy. Składniki (na dużą misę): 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa słoiczek selera konserwowego ok 30 dag wędliny drobiowej w kawałku(szynka, polędwica) 3-4 jajka gotowane
Kuchnia po mojemuPrzedstawiam Wam danie wielozadaniowe, czyli frittatę. Jest idealna na śniadanie lub lancz, można ją zabrać do pracy lub na piknik. Jest przepyszna na ciepło, ale po wystudzeniu też dobrze smakuje. Słowem, ma wszystko czego nam potrzeba;) No i jest gotowa w 15 minut! Składniki na 4 porcje: 8 wiejskich jaj 1 średniej wielkości cukinia
Kulinarne Inspiracjewłoskie i dodające pikanterii płatki chili. Spaghetti z cukinii możecie się raczyć podczas wiosennych wypraw na grilla , taktując je jako lekką sałatkę lub po prostu zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Czy dacie się mu uwieść? Składniki (na 1 porcję) : 1 duża cukinia 1 łyżeczka płatków chili (lub 1 świeża papryczka) garść orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych
Food Squarebiałą kaszankę, gdyż jest z dodatkiem płucek, które w trakcie obróbki ciemnieją. Jednak kolejnym razem pokażę jakie składniki wykorzystać, aby kaszanka była biała. Przygotowanie domowej kaszanki to nic trudnego, pracy jest ciut mniej niż przy wyrabianiu domowej białej kiełbasy , efekt jest równie smakowity, chociaż oczywiście inny w smaku. Domowa biała kaszanka z kaszą pęczak i płuckami: Składniki 2 szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwzględu na to, że wczoraj i dzisiaj mamy piękną pogodę, to spędzam dużo czasu na pracach w ogrodzie. Niestety w weekend zapowiadają deszcz, więc chcę zrobić ile tylko mogę… Ale oczywiście nie jest tak, że kuchnię omijam szerokim łukiem Coś tam jednak przygotowuję… Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu to pomysł na zdrowy, bezmięsny i kolorowy posiłek. Jest
UgotujmyTo.pldrugi boczek. Jeśli olej wsiąkł w królika, dolewamy ok. dwóch łyżek. Ponownie wstawiamy królika do lodówki. W sumie królik powinien leżeć w przyprawach i oleju ok. doby . Po pracy dodajemy do królika pokrojony w drobną kosteczkę czosnek (można go też zetrzeć na tarce). Przekręcamy królika ponownie na pierwszy boczek i wkładamy pod przykryciem do piekarnika i pieczemy ok. godziny
Weekendy w domu i ogrodziedziś co świętować, więc po pracy zafundowałam deserek. Zwykle na desery pozwalam sobie w weekendy i przy okazji świąt. No i mam święto. W końcu zdobycie głównej nagrody w ogólnopolskim branżowym konkursie to nie byle co ;) Bardzo się cieszę, bo wygrana dała mi dziś skrzydła, których ostatnio bardzo potrzebowałam. I z tej okazji na balkonie zrobiło się kolorowo od bratków
Weekendy w domu i ogrodzieMoje trzecie podejście do tematu. Tym razem hummus wyszedł idealny przy bardzo małym nakładzie pracy. Polecam ten przepis serdecznie
Diteczpuszczą dużo soku) więc nie wiem jak by się zachowało, na pewno trzeba by dużo dłużej piec Ciasto to wspaniale nadaje się do zabrania na wycieczkę, piknik czy do pracy
Kto ugości moich gości?Pyszna aromatyczna i pożywna zupa. Po męczącym dniu w pracy talerz takiej zupy to raj dla organizmu, polecam gorąco. Ja użyłam tutaj pomidorów świeżych ale te z puszki też będą dobre. Jest to zupa na sposób azjatycki. Zupa z cukinii i pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy. Składniki na słoik 1 litr: 2 - 3 buraki
Mama Gotujewiele czasu. Robi się je rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić. Składniki: 1 kg ziemniaków ½ średniej cebuli 1 - 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki
Mama Gotujeimprezowych kanapek. Ładne niewielkie i pyszne a przy tym ciekawie wyglądają. Niestety żeby się trzymały trzeba je przygotować dzień wcześniej ale warto. Świetna przekąska która nie wymaga wiele pracy. Składniki: 1 bagietka masło mix sałat kilka plasterków szynki kilka plastrów sera Przygotowanie: Bagietce odciąć końce i podzielić ją na 4 części. Naciąć bagietkę wzdłuż w taki sposób
Mama GotujeBaba ziemniaczana jest świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można ją podawać ze śmietaną, ulubionym sosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć ziemniaki, ale warto. To proste i bardzo dobre danie. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 200 g wędzonego boczku może być dodatkowo zapażony 2 duże cebule 200 g mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku
Mama Gotuje