względu na to, że wczoraj i dzisiaj mamy piękną pogodę, to spędzam dużo czasu na pracach w ogrodzie. Niestety w weekend zapowiadają deszcz, więc chcę zrobić ile tylko mogę… Ale oczywiście nie jest tak, że kuchnię omijam szerokim łukiem Coś tam jednak przygotowuję… Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu to pomysł na zdrowy, bezmięsny i kolorowy posiłek. Jest
UgotujmyTo.pldrugi boczek. Jeśli olej wsiąkł w królika, dolewamy ok. dwóch łyżek. Ponownie wstawiamy królika do lodówki. W sumie królik powinien leżeć w przyprawach i oleju ok. doby . Po pracy dodajemy do królika pokrojony w drobną kosteczkę czosnek (można go też zetrzeć na tarce). Przekręcamy królika ponownie na pierwszy boczek i wkładamy pod przykryciem do piekarnika i pieczemy ok. godziny
Weekendy w domu i ogrodziedziś co świętować, więc po pracy zafundowałam deserek. Zwykle na desery pozwalam sobie w weekendy i przy okazji świąt. No i mam święto. W końcu zdobycie głównej nagrody w ogólnopolskim branżowym konkursie to nie byle co ;) Bardzo się cieszę, bo wygrana dała mi dziś skrzydła, których ostatnio bardzo potrzebowałam. I z tej okazji na balkonie zrobiło się kolorowo od bratków
Weekendy w domu i ogrodzieMoje trzecie podejście do tematu. Tym razem hummus wyszedł idealny przy bardzo małym nakładzie pracy. Polecam ten przepis serdecznie
Diteczpuszczą dużo soku) więc nie wiem jak by się zachowało, na pewno trzeba by dużo dłużej piec Ciasto to wspaniale nadaje się do zabrania na wycieczkę, piknik czy do pracy
Kto ugości moich gości?Pyszna aromatyczna i pożywna zupa. Po męczącym dniu w pracy talerz takiej zupy to raj dla organizmu, polecam gorąco. Ja użyłam tutaj pomidorów świeżych ale te z puszki też będą dobre. Jest to zupa na sposób azjatycki. Zupa z cukinii i pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy. Składniki na słoik 1 litr: 2 - 3 buraki
Mama Gotujewiele czasu. Robi się je rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić. Składniki: 1 kg ziemniaków ½ średniej cebuli 1 - 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki
Mama Gotujeimprezowych kanapek. Ładne niewielkie i pyszne a przy tym ciekawie wyglądają. Niestety żeby się trzymały trzeba je przygotować dzień wcześniej ale warto. Świetna przekąska która nie wymaga wiele pracy. Składniki: 1 bagietka masło mix sałat kilka plasterków szynki kilka plastrów sera Przygotowanie: Bagietce odciąć końce i podzielić ją na 4 części. Naciąć bagietkę wzdłuż w taki sposób
Mama GotujeBaba ziemniaczana jest świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można ją podawać ze śmietaną, ulubionym sosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć ziemniaki, ale warto. To proste i bardzo dobre danie. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 200 g wędzonego boczku może być dodatkowo zapażony 2 duże cebule 200 g mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku
Mama Gotujewłożyć do słoika i zalać olejem lub oliwą. W rezultacie nie tylko papryczki nam nie wyschną ale i mamy dobrą aromatyczną i ostrą oliwę, a całość ładnie wygląda. Przy pracy z papryczkami warto użyć jednorazowych rękawiczek
Mama GotujeNastępnie zrobiłam choinkę, bałwanka z masy cukrowej i zaczęłam dodawać poszczególne elementy czyli drabinę, płotek choinkę i bałwanka. Gotowy domek posypałam cukrem pudrem przesianym przez sito. Całość wymaga trochę pracy ale efekt daje satysfakcję. Niestety piernikowa drabina szybciej niż reszta domku zawilgła i zmiękła i niestety teraz jest krzywo. Myślę że spód drabiny warto posmarować gęstym lukrem, który będzie trzymać
Mama Gotujeczekoladę deserową zastąpiłam czekoladą gorzką i dodałam 250 g cukru pudru. Według mnie w takiej wersji tort jest słodki ale nie jest mdły. Co prawda jest z nim trochę pracy i trzeba poświęcić na niego sporo czasu, ale i tak warto go przygotować. Z ciasta powinno się upiec 8 – 9 biszkoptów, ale z braku czasu mnie wyszło 7. Składniki: Ciasto
Mama Gotujemajonez to ten zrobiony własnoręcznie. Ja użyłam swojskich jaj, które mają bardzo żółte żółtka, dzięki czemu mój majonez również ma kolor żółty. Oczywiście jest przy nim wbrew pozorom sporo pracy, ale myślę, że naprawdę warto go przygotować. Domowy majonez można przechowywać w lodówce przez około tydzień. Należy go jednak przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika. Składniki: 2 żółtka 1 - 2 łyżeczki
Mama Gotujeciasto na piernik staropolki (ciasto leżakuje 6 tygodni przed pieczeniem, a potem trzeba go upiec tydzień przed świętami). Oczywiści przepisy pojawią się na blogu w okolicy świąt. Czym moja praca różni się od innych? Niczym szczególnym. Nie wzoruje się na innych blogach, ale jego formuła jest taka, że trudno się wyróżniać. Staram się po prostu dokładnie opisywać wszystkie etapy przygotowania
Mama Gotuje