wszyscy podchodzili do nich z mieszanymi uczuciami. Od tego czasu robię je dość często, bo to chyba ulubione ciastka mojej Teściowej :) Ostatnio bardzo zasmakowały też u mnie w pracy! Składniki: 1/2 kostki masła (100 g) 1/3 szklanki brązowego cukru 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!minut - masa zesztywnieje, ale nadal będzie się lekko ruszała. Jamie polecał podawać z bitą śmietaną, ale ja zrobiłam bez niej i z tego, co wiem, to... w pracy smakowało ;) Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Naprawdę szybkie i naprawdę bardzo smaczne ciastka do chrupania w domu i pracy. Najwiecej czasu zajmuje ich pieczenie! Składniki 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę masło
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Uwielbiam makaron! A ten - w szczególności. Jeśli ktoś z Was zabiera posiłki do pracy - tym bardziej polecam ten makaron, bo robi się go w 15 minut! Składniki: (na 2 osoby) 2 garście makaronu (użyłam pełnoziarnistego) oliwa z oliwek (ok. 50-60 ml) 1 mała papryczka chilli 2 duże ząbki czosnku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!delektuję się zimą :) Robiliście kiedyś granolę w domu? Jeśli nie - zachęcam, robi się ją bardzo prosto, a smakuje obłędnie. Cudownie nadaje się na śniadanie, również to drugie, jedzone w pracy. Do granoli można dodać ulubione suszone owoce, polecam więc eksperymentować i dodawać coś od siebie :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka otrębów żytnich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!latin; mso-fareast-language:EN-US;} "Bardzo dobre batoniki!" - takiego sms-a dostałam od Męża, który zazwyczaj jest sceptycznie nastawiony do różnych ciast i ciastek, które pakuję mu do pracy. To chyba znaczy, że dają radę, prawda? ;) Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie/przegryzka dla dzieciaków :) Składniki: 2 szklanki płatów owsianych 1 szklanka orzechów/suszonych owoców/pestek/pokruszonych płatków śniadaniowych
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!razem zakwas, który starałam się prowadzić wykipiał i zalał całą kuchnię. Większość z osób, które kiedykolwiek eksperymentowały z zakwasami - wiedzą o czym mówię ;) W każdym razie - któregoś dnia w pracy rozmowa zeszła właśnie na pieczenie chleba w domu i ponownie zaczęłam się przełamywać. Polecona została książka Jeffreya Hamelmana "Chleb", którą czem prędzej zakupiłam i która czekała na swój czas
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!poszła babka - w sumie przepis wybrałam bo nie zaczynał się od zdania "weź kopę jaj", a w przepisie jak byk pisano o 4. Babka zachwyciła moją koleżankę z pracy, więc przepis dedykuję Iwonie :) Składniki: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła (dałam 200 g, czyli kostkę) 4 jajka 250 g cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia kruchego ciasta z rabarbarem jak tylko zobaczyłam te piękne czerwono-zielone łodygi na bazarku niedaleko domu. Moja koleżanka z biurka obok w pracy, Iwona, cały czas wspomina rabarbarowe crumble , które robiłyśmy w zeszłym roku - ja je planuję powtórzyć ;) Zdjęcia kruchego ciasta wyszły bardzo żółte - podejrzewam, że wynika to ze światła i pomogły temu chmury
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szczyptę soli i wyrabiamy jednolite ciasto i formujemy z niego kulę, którą topimy w garnku z zimną wodą i delikatnie przygniatamy do dna. Ciasto będzie gotowe do dalszej pracy w momencie, gdy samo wypłynie na powierzchnię wody. Przełożyć ciasto do miski, podzielić na 3-4 części - jedną wziąć do wyrobienia, pozostałe 3 przykryć szmatką, żeby nie obeschły. Każdą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!bułeczki z dziurką w środku. Z chrupiącą, ciągnącą skórką z zewnątrz i miękkim, puszystym środkiem - coś wspaniałego na leniwe, weekendowe śniadanie. Od razu powiem jaka jest wada bajgli: są praco- i czasochłonne. Ale jak to w życiu - coś za coś ;) Składniki (10 - 12 sztuk) 500 g mąki pszennej - jeśli macie chlebową użyjcie właśnie tej, będzie najlepsza 1 i 1/2 łyżeczki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Celebrujcie śniadania! Zwłaszcza te leniwe, spędzone przy rodzinnym stole z bliskimi. Ja uwielbiam te leniwe dni, kiedy nie spieszymy się do pracy i siedzimy rano przy stole z parującymi kubkami kawy nad śniadaniem. Do zrobienia chałki zabierałam się długo, bardzo długo. W końcu zrobiłam, wyszły pyszne po czym... zostały cichaczem zjedzone przez moich kochanych Rodzicieli, którzy przyjechali
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mój gust nie potrzeba tu już żadnej dodatkowej polewy czy lukru . Muszę przyznać, że zachwyciła mnie puszystość i miękkość biszkoptu. Jak to określiła moja kulinarna testerka - czyli kumpela z pracy, którą regularnie dokarmiam kulinarnymi wyczynami - delikatny jak chmurka, żółciutki jak kurczaczek :) Farsz rewelacyjnie się z biszkoptem komponował. Całość palce lizać! Wypiek na pewno będę uskuteczniać cyklicznie :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Izioni
Grunt to przepis!ponad poziom płatków. Zostawiam pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie pół gruszki kroimy w kostkę, pół w paski (jak na zdjęciu). Owsiankę robię przygotowując się do pracy, więc pozostały czas, poświęcam na ogarnianie siebie;) Kiedy nasza owsianka spęcznieje i zrobi się gęsta przekładamy ją do miseczki mieszamy z pokrojoną gruszką, jagodami goji, orzechami, pestkami dyni, słonecznikiem. Na górę
Pause Gotowanie!