jego uczty! Jak w naukowy sposób podchodzi do jedzenia. Jak tworzy magiczne światy zapachów i smaków. Chciałabym móc spędzić choć dzień w kuchni z Hestonem, podziwiać jego pracę i spróbować jego magicznych potraw - np. pasztetu wyglądającego jak najprawdziwsza mandarynka, lodów o smaku jajecznicy z boczkiem tworzonych w ułamkach sekund z pomocą suchego lodu! Para, która wydobywa się jak mgła. Jadalna
Plate of Joybyło dla mnie ważnym wydarzeniem. Nawet nie przypuszczałam, że będzie on tak dobrze przez Was odebrany! Dzięki niemu poznaje wspaniałych ludzi, Was! Jesteście niesamowici, wspieracie i motywujecie do dalszej pracy i rozwoju! Nie spodziewałam się też, że blog pomoże mi spełniać dalsze marzenia! Ostatnio udało mi się wygrać pewien konkurs , organizowany dla blogerów przez stronę Pokochaj Olej Rzepakowy
Plate of Joyczęść w zupie - ale o tym w następnym poście :) Możecie być pewni, że jeszcze - póki sezon na pyszne pomidory trwa - zrobię je ponownie. I Was zachęcam do ich zrobienia, pracy mało, a efekt końcowy powala na kolana! Składniki: 2 kg pomidorów Lima, ocet balsamiczny, cukier, suszone płatki chilli, oregano, oliwa Pomidory umyć i wysuszyć. Przekroić na pół, rozłożyć na blaszkach
Plate of Joyzawsze kupowane. U mnie zawsze w domu jest cukinia. Uwielbiam i często przyrządzam z niej szybkie obiady. Proponuje dzisiaj tartę, która jest jedną z szybkich propozycji. Mało z nią pracy - raptem pokrojenie cukinii, zrobienie serowego nadzienia i włożenie do piekarnika. Sprawnie uzyskamy szybki i bardzo smaczny obiad. Składniki: arkusz ciasta francuskiego, 1 średnia zielona cukinia, 1/2 średniej żółtej cukinii
Plate of Joyczasu minęło od początku grudnia miałabym duży problem z odpowiedzią, dla mnie to wszystko trwało jak zwariowane kilka dni, no może dwa tygodnie! Ostatnio mam gorący czas, dużo pracy, mało odpoczynku, sporo planowania i mało spania. Obiecuje, że już lada moment ogarnę się i wrócę z regularnymi postami. Dzisiaj mam dla Was malutkie ptysie, zwane profiterolkami. Przełożone kremem
Plate of Joyzrobiłam w ten dzień? Pokusiłam się o rzecz banalną, a wyglądającą i smakującą absolutnie fantastycznie. Nadziewany filet z piersi indyczej, zawinięty w szynkę i upieczony. Całość naszej pracy zajmie nam dosłownie 5 minut, a pieczenie kolejne 50 - w niespełna godzinę uzyskamy obiad idealny! Soczysty kawałek mięsa, a zapachy unoszące się po domu z pieczenia z pewnością poprawią nam nastrój! :) Jest
Plate of Joytwarz do słońca, czuć delikatne podmuchy wiatru i zamawiać talerze pełne owoców morza. Wiele więcej do szczęścia nie jest potrzebne. Dziś zapraszam Was na przegrzebki, mało z nimi pracy, a tyle przyjemności z jedzenia! Podane z salsą z pomidorów, papryki, oliwek i czosnku. Pyszne! Składniki: (dla 2 osób) przegrzebki, 3-4 sztuki na porcje, 7-10 pomidorków koktajlowych
Plate of Joychęcią zjada na pierwsze czy drugie śniadanie, lub na podwieczorek. Te miały być formą drugiego śniadania czy lunchu. Smakują świetnie i na ciepło i na zimno. Idealna propozycja do pracy, w podróż czy na piknik - a one się już niedługo zaczną :) Składniki: (ok. 10 -12 sztuk) 350 g mąki pszennej, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru
Plate of JoyKwestii Smaku zaserwowała pomysł na pieczone pączki. Decyzja była szybka - trzeba zrobić - Tomkowi tak posmakowały, że kiedy skończyła się jedna porcja robiłam następną ;) Są mięciutkie i puchate. Pracy z nimi mało, są proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam :) Składniki: (16 sztuk) 100 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, 370 g mąki pszennej tortowej
Plate of Joydawała Wam pomysły na przekąski do zabrania ze sobą - smakujące dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło! Będą dobrym pomysłem na wycieczkę rowerową, piknik czy na lunch w pracy! Małe, smaczne i kolorowe taka jest właśnie dzisiejsza propozycja. Tartaletki z ciasta francuskiego z warzywami i ricottą. U nas były z dojrzewającą szynką, pomidorkami koktajlowymi, ze szparagami
Plate of Joyzmienić naszą dietę, aby ryzyko chorób serca zmniejszyć do minimum. Jak myślicie jaką podjęliśmy decyzję? Weszliśmy do współpracy razem z grupą 9 blogerów oraz dietetyków. Chcemy, aby nasza praca - proste, szybkie i bardzo smaczne przepisy zmieniły statystyki chorób serca. Chcemy przyłączyć się do walki o lepsze jutro! Projekt jest objęty opieką przez Polskie Towarzystwo Dietetyków oraz producenta margaryn
Plate of Joyskarżyła! Babcia była jedyną osobą w rodzinie, która była związana z kulinariami - pracowała w gastronomii wiele lat. Była szefową dużej stołówki. Jeszcze kilka miesięcy temu dłużej rozmawiałyśmy o jej pracy. Opowiadała ciekawe anegdoty, których nigdy wcześniej nie słyszałam. Wszystko było bardzo ciekawe, bo nawet jak gotowaniem się zajmujemy nie myślimy o tym jakie mogą pojawiać się problemy kiedy musimy nakarmić
Plate of Joymamy tego typu urządzenia, które pomagają nam każdego dnia w naszych obowiązkach. Kto z własnej nieprzymuszonej woli wolałby zajmować się gotowaniem całymi dniami, kiedy mamy urządzenia, które skracają nam pracę i uprzyjemniają każdy dzień?! Do ugotowania bulionu użyliśmy jednego z garnków* Tefal , który zrobiony jest z najwyższej jakości stali nierdzewnej, mają grube dno i są po prostu śliczne! Pięknie
Plate of Joywiecie jakie było nasze zaskoczenie, kiedy truskawki pachniały truskawkami i były słodziutkie?! Dobrze, że mieliśmy większą ilość niż potrzebowaliśmy, bo przynajmniej z czystym sumieniem można było je podjeść przy pracy ;). Ta tarta wprowadziła nas w błogą rozkosz! Dosłownie chciałoby się, aby czas mógł natychmiast zwolnić, a zima zamieniła się chociaż w słoneczną wiosnę! Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej
Plate of Joypółek z ananasami ich zapach nas dosłownie zauroczył! Idealnie słodkie, soczyste i lepiej jak my kupcie dwie sztuki, bo to co nie wykorzystacie do tortu z pewnością zjecie podczas pracy ;) U nas tak właśnie było ;) Składniki na blaty bezowe: 7 białek, szczypta soli, 350 g drobnego cukru, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 50 g wiórek kokosowych Wszystkie
Plate of Joy