macie wrażenia że ta zima nigdy się nie skończy? Dziś początek kalendarzowej wiosny, tymczasem za oknami iście zimowa sceneria. W pracy dzieci oczekiwały chwili nadejścia Pani wiosny, a co za tym idzie przemarszu wiosennego połączonego z "topieniem marzanny", tymczasem obyło się bez tego zwyczaju, bowiem wcześniej można by ją było zakopać w śniegu aniżeli utopić... cóż nam pozostało... czekanie
Kuchenne aromatywłasnych upodobań). Razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do miski i miksujemy 5 minut. Spożywamy z ulubionym pieczywem. Piosenka z filmu pt "Pieczone Gołąbki" reż. Tadeusza Chmielewskiego "W pracy bądź jak szczypiorek na wiosnę
Kuchenne aromatyzawsze coś się działo, a co najważniejsze kiedy to ten czas wydawał się być taki długi... dziś również mogę stwierdzić oficjalnie że mam wakacje, egzaminy pozdawane, zjazdy zakończone, w pracy więcej luzu, bo ponad miesiąc wolnego, jednak im człowiek starszy tym ma inne spostrzeżenia co do wakacji, kiedyś wydawały się one takie długie, dziś patrząc na nie z perspektywy czasu
Kuchenne aromatymałym ogniu około 3 godziny od czasu do czasu mieszając drewnianą chochlą, dokładnie szorując po dnie gara. Śliwki powinny się całkowicie rozpaść i zagęścić. Zwykle na tym etapie kończę pracę pozostawiając ostateczne smażenie na następny dzień. Kolejnego dnia ponownie smażymy powidła na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji (ok 1,5 godziny). Gotowe, gorące
Kuchenne aromatynalewki są związane z właściwościami produktów z których powstała. Cytryna zwyczajna – działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz przeciwwirusowo, pomocna w leczeniu infekcji i wzmacnianiu układu odpornościowego. Mięta pieprzowa – usprawnia pracę jelit, pobudza wytwarzanie żółci i soku żołądkowego, przydatna przy zaburzeniach trawienia, zaparciach, schorzeniach dróg żółciowych i wątroby. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i uspokajające. Składniki (na 1 litr nalewki
Kuchenne aromatyUwielbiam piec muffinki szczególnie dla tego że nie wymagają dużego nakładu pracy, są szybkie i smaczne. Przepis znalazłam TUTAJ w nieznacznym stopniu go urozmaiciłam poprzez dodanie mąki ziemniaczanej do budyniu oraz rodzynek. Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 rozpuszczonej kostki masła 2 jajka 1 szklanka mleka Nadzienie 1 budyń waniliowy mleko
Kuchenne aromatymoim domu idą pełną parą, wreszcie - właśnie dziś poczułam że nadchodzą świata, jak żadnego roku bowiem byłam zajęta wieloma innymi ważnymi sprawami, przez te całe przygotowywania do wigilii w pracy nie czułam corocznej magii świąt w domu, w którym to w zasadzie wszystko odbywało się w tym roku na ostatni czas. Teraz jednak nastał ten moment gdy sprzątanie dobiegło
Kuchenne aromatymarzenie - któregoś dnia pójść znowu i pośpiewać sobie. Tymczasem połowa maja za nami. Raz kupiłam szparagi, raz rabarbar. Ani razu botwinki ani młodej kapusty. Co prawda do pracy chodzę na piechotę, ale idę tak szybko i tak ruchliwą ulicą, że na nic po drodze nie patrzę... Zamiast śpiewów ptaków - hałas silników, zamiast kwitnących drzew - spaliny. Brakuje czasu na wszystko
bistro mamaDelikatna kremowa konsystencja i przyjemny zielony kolor, to tylko niektóre zalety tego smacznego dania. Prosta , nie wymagająca zbyt dużego nakładu pracy potrawa jest zdrowym, wartościowym posiłkiem dla dzieci i dorosłych. A dla mnie tak jak każde risotto to kolejny sposób na przygotowanie pysznego i szybkiego obiadku. Składniki
Zakamarki mojej kuchniWłaściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna, którego wygonić z kuchni jest trudno. Ale jak mówi stare Polskie przysłowie ,,czego Jaś się nie nauczy tego Jan nie będzie umiał,,. Mimo, że dawniej irytowałam się na zamieszanie i większy bałagan z dziećmi
Apetyczna babeczkaalbo chciałoby się, żeby obiad zrobił się sam. Na takie dni proponuje placki ziemniaczane, oczywiście tarcie ziemniaków nie jest może najszybszym zajęciem, ale samo danie nie wymaga specjalnego nakładu pracy, nie jest skomplikowane, a jest pyszne. Najczęściej ziemniaki tarkuje się na tarce o drobnych oczkach, w tym przepisie wykorzystujemy grube oczka, więc jak ktoś posiada malakser zrobi je błyskawicznie. Placki
dom-agi.pltort: jasny biszkopt przełożony kremem cytrynowym oraz kremem z gorzkiej czekolady (przepisy już nie długo). Również obłożyłam ją masą cukrową, następnie doklejałam paski masy aby uzyskać efekt nakładania. Efekty pracy poniżej. Mam nadzieję, że podoba się Wam tak jak mi ;) Dobranoc
Pudełko rozmaitościswojej przyjaciółki – hrabiny Amalii Mocenigo, postanowił przyrządzić potrawę z surowego mięsa. Cienko krojona wołowina wyglądała apetycznie, do tego skropiona cytryną i przybrana ziołami nasunęła Ciprianiemu skojarzenie z barwami prac renesansowego malarza – Vittore Carpaccio, którego nazwisko dało nazwę temu prostemu, ale wytwornemu daniu. Obecnie carpaccio przygotowuje się także z dziczyzny, łososia lub tuńczyka, jednakże pamiętajmy, że to tradycyjne opierało
Bon Ton ItaliaSkoro mam się zdrowo odżywiać to trza kombinować co tu jeść na lunch w pracy. Ugotowałam sobie więc pałkę z kurczaka i dodałam warzywka :) Całość
upichcona