ZIELONE PESTO Z JARMUŻU – IDEALNE DO MAKARONU I GRZANEK 201roślin na świecie. A do tego bardzo smacznych! Nic dziwnego, że stał się przebojem na stołach i podbił serca zarówno tych, którzy od zieleninki uciekają. Posiada właściwości antynowotworowe, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego , chroni przed wrzodami, wzmacnia odporność i jest pełen witamin, potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. O jego właściwościach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, natomiast skupię się
Ostra na Słodko
Sałatka warzywna z kaszą jaglaną 417którą podałam na dzisiejsze śniadanie, dosypując nasiona chia. Skoro je już kupiłam, to trzeba wykorzystać :) Kolejny udany eksperyment godny powtórzenia, bo będzie idealny do pudełka na drugie śniadanie do pracy. Składniki : 1/3 szklanki kaszy jaglanej 5 rzodkiewek 18 czarnych oliwek 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1-2 łyżki kaparów natka pietruszki oliwa pieprz sok z cytryny ewentualnie: nasiona chia
Weekendy w domu i ogrodzie
Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru 234zawsze. Do tej pory robiłam je tradycyjnie, zawijałam i piekłam na kuchence lub w piecyku. Od dawna chciałam robić je w wolnowarze i nareszcie się udało. Pracy jest przy nich tyle samo co przy tradycyjnych - trzeba przygotować mięso, zawinąć , obsmażyć - ale ta przyjemność niepilnowania, fakt że rano wszystko jest gotowe , to własnie w wolnwarowych daniach
Stare Gary
Makowiec na kruchym spodzie 251szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem . Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu! Składniki na spód: 300 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko wanilia Składniki na masę makową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułka paryska 197smak takiej buły z dzieciństwa, wtedy nazywano ją u nas angielką. Mięciutki miąższ i chrupiąca skórka, polecam wszystkim na śniadanie z miodem czy dżemem a także na kanapki do pracy czy szkoły. Bułka paryska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Nasiona Chia - dobroczynny wpływ na organizm 186czyli dziennej dawce jest tylko 67,65 kcal. Szałwia hiszpańska jest bogactwem kwasów omega-3, które wspomagają pracę mózgu oraz układu nerwowego. Dzięki nim poprawiamy koncentrację, pamięć, chronimy przed depresją, a w późniejszym wieku zmniejszamy prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera. Ponad to razem z błonnikiem chronią układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom złego cholesterolu oraz wyrównując
Życie na widelcu
Jajko w koszulce na szpinaku i grzance 212Przez jakiś czas ten zestaw, który dziś mam na blogu, czyli: grzanka, szpinak i jajko, jadłam niemal w każdy piątek po pracy. Przychodziłam do domu, dla reszty rodziny najczęściej miałam coś z czwartku, a ja mogłam w końcu zjeść szpinak. Jeżeli tylko miałam kawałek podsuszonego chleba, to wybierałam taką wersję zamiast na przykład szpinaku z makaronem. Czasami jajko w koszulce
bistro mama
Brownie z malinami 234moją wielką pasją! Blog żyje dzięki WAM - Czytelnikom, którzy tu zaglądają i czerpią inspiracje do poszerzania swoich kulinarnych horyzontów. Niezmiernie mnie to cieszy, bo dzięki temu wiem, że moja praca nad blogiem komuś służy. Mam nadzieję, że będzie tak jeszcze przez wiele lat! Dziś raczę Was przepisem na kolejne brownie - tym razem z malinami i orzeszkami ziemnymi. Tę wersję przygotowałam
Moje Qulinaria
Fondant czekoladowy i Światowy Dzień Czekolady 192Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Poza tym, że jest pyszna, ma pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można pominąć jej wpływu na wyraźną poprawę nastroju. Nasza "bohaterka" doczekała się swojego święta. 12 kwietnia to Światowy Dzień Czekolady i tego dnia wszystko kręci się wokół tego smakołyku
Smakowity Blog Kulinarny
Zupa cebulowa. 232tradycyjnym przepisie używa się gruyere) sól, pieprz Przygotowanie: Czyścimy cebulę i kroimy ją nożem w bardzo cienkie piórka lub pół talarki, czasami, aby ułatwić sobie pracę używam malaksera z nożem do krojenia w cienkie plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i oliwę. Następnie do rozgrzanego tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę i od czasu do czasu mieszając
Kuchnia Łukasza
Liebster blog 207Cake . Obydwie Panie nominowały mojego bloga do zabawy w Liebster Blog. Zabawa polega na nominowaniu 11 blogów mających do 200 obserwatorów w ramach dobrze wykonanej pracy i zadaniu blogerom 11 pytań:) Jest mi strasznie miło, że do mnie zaglądacie i to już jest największa nagroda. Oto moje odpowiedzi na pytania Julii: 1.Moje ulubione ciasto owocowe
Bea(u)ty kitchen
Parówki-Diabełki 194danie proponuję w dużej mierze dzieciakom, ale dorośli także za pewne nie odmówią sobie takiej przekąski. Przy niewielkim nakładzie pracy danie mamy w kilka minut. Fakt, że osobiście nie przepadam za parówkami, ale moje dzieciaki mogły by je jeść praktycznie co dziennie, więc od czasu do czasu serwuję im taki frykas. Składniki: parówki ( po dwie sztuki na osobę
Bea(u)ty kitchen
Schab w marynacie imbirowej 164Domowe wędliny, to jedne z lepszych jakie mogą zagościć na naszych stołach. Postanowiłam więc i ja sama zamarynować trochę mięsa i upiec w piekarniku, pomimo, że pracy mam aż nad to przy tak licznej rodzince :D I nie żałuję, gdyż wędliny, smakowo o wiele lepsze :) Składniki: 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku
Bea(u)ty kitchen
Łopatka w musztardzie 223często. Przyznaję, że nie lubię kupować wędlin, gdyż bardzo szybko ulegają zepsuciu, a taka domowa, nie dość, że dłużej pozostaje świeża, to i smak ma wspaniały!!! Polecam, wystarczy odrobina pracy i można delektować się niezwykłym, domowym smakiem pieczonego mięsa, które z powodzeniem zastąpi nam wędlinę sklepową. Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej Marynata: 3 łyżki musztardy
Bea(u)ty kitchen
Stefanka z herbatników 265Banalnie prosty przepis, banalnie łatwe ciasto a do tego smakuje wybornie. nie ma przy nim za dużo pracy, a efekt jest zadowalający w 100%. Dodatkowym atutem jest to, że smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. A przy tym zadowoli podniebienie każdego małego niejadka, który nie przepada za kaszą manną gotowaną na mleku. Wiem to z własnego
Ciasteczkowy Potwór