Kolejne ciasto z cyklu tych, które zaskakują prostotą wykonania a są naprawdę smaczne i lubią je wszyscy. :-) Kilka prostych składników, jakieś pół godziny pracy a nie znam osoby, której by nie smakował. Nie dodaję zbyt dużo cukru, bo kupuję do niego słodkie jabłka. Choć to sezon na inne owoce, bardzo lubię jabłeczniki i nawet latem zdarza mi się je piec
Szefowa kuchniszklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciskanego) 1/4 szklanki octu balsamicznego pół garści listków tymianku 1 łyżka miodu świeżo zmielona sól i pieprz świeżo starta gałka muszkatołowa Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia piersi z kurczaka oraz pozostałych składników (liści rukoli, pomidorków) i osuszenia ręczniczkiem papierowym. Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, a składniki na marynatę podgrzewamy w rondelku
Symfonia Smakówzimno ale bardzo słonecznie, co dodało mi energii do napisania tego posta. Kuchnia przed... Kuchnia w projekcie z wyburzonymi ścianami od pokoiku... W trakcie realizacji projektu... Codziennie tylko do pracy potem remont że nawet nie było czasu na normalny obiad. Chciałem podziękować Kini, Krzyśkowi, Mańkowi i Łukaszowi za pomoc przy remoncie. Poza tym dowiedziałem się. że będę tatą. Dlatego
Konrad GotujePyszności i chociaż trochę z nimi pracy warto! Foremki już dawno leżą w mojej szafce, wyciągałam je kilka razy, ale zawsze coś przeszkadzało by ich użyć. Tym razem się udało, chociaż zabawę zaczęłam późnym wieczorem i kończyłam następnego dnia rano. Zachowują świeżość przez kilka dni, są delikatne, kruche i kremowe. Kolejna inspiracja z grupy kulinarnej na facebooku :) Polecam! Składniki
NA MOIM TALERZUSezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI: Na spód sernika : paczka okrągłych biszkoptów Masa serowa: 1 kg sera mielonego 400 ml śmietanki 30% (kremówki) 2 galaretki truskawkowe 8 łyżek cukru pudru ( jak lubimy bardzo słodkie można dodać więcej) kilka
W kuchennym oknie Ewyzależy od tego z jakich owoców, warzyw czy innych roślin go wyciśniemy. Teoretycznie każdy wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To on daje nam kopa żeby dobrze zacząć pracę czy naukę. Niestety, w praktyce wiele osób zapomina o nim albo nie rozumie jakie ma znaczenie. Często nie jedząc śniadań tłumaczymy się brakiem czasu na ich przygotowanie czy spokojne zjedzenie
Smaczna Pyzazwłaszcza w dni wypełnione mnóstwem obowiązków, kiedy potrzebujesz być w formie, a czasu na porządny posiłek brakuje. Sięgaj po nie na wycieczkach, w szkole ( jeśli jesteś jeszcze uczniem ),w pracy. Podstawą prawidłowego odżywiania jest śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Dobrze zbilansowany daje siłę na cały dzień. Szklanka soku do śniadania dostarczy całą gamę wartości odżywczych, niezbędnych do funkcjonowania organizmu przez całe
kolorowotorcikowocenami i soczystą czerwienią. Mam dziś dla Was pomysł na deser z jego użyciem. Choć uwielbiam panna cottę to długo nie miałam odwagi zrobić jej sama. Nie jestem fanką pracy z żelatyną, ale w końcu trzeba oswoić kolejną kulinarną bestię. Ostatecznie przekonała mnie Katie Quinn Davies swoją nową książką. To tam znalazłam pomysł na panna cottę z rabarbarem. Trochę dostosowałam
W kuchni wieczoremPyszne słodko -kwaskowate muffinki z rabarbarem to znakomity pomysł na smakowitą przekąskę do pracy, podwieczorek czy smakołyk do kawy. Bajecznie proste w przygotowaniu babeczki świetnie smakują posypane cukrem pudrem i błyskawicznie znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 4 łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maślanki
Smakowite Daniamają zdolności do zdobienia ciast. Tym razem obejdziemy się bez dekoratora, worka cukierniczego, nie będzie żadnych rozetek, ani tego typu zdobień. Masa też będzie bardzo prosta i lekka. Całą pracę wykonają za nas… truskawki. Przepis na ciasto biszkoptowe wykorzystałam ze starej książeczki „Przyślij przepis” (Pani Karoliny Marciniak z Głogowa). Często z niego korzystam, jest naprawdę niezawodny. Ciasto zawsze się udaje
mojewypiekiinietylkokawałki pokrojonych boczniaków. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Pod koniec pieczenia rozłożyć plastry mozzarelli na wierzchu placka. Podawać gorącą. Świetnie sprawdza się jako kanapka do pracy bez konieczności odgrzewania. ------------ Podobne: Wytrawny rogal z wędliną i serami Zapiekanka "nawinie" z dynią Szybka zapiekanka naleśnikowa
Weekendy w domu i ogrodzieusłyszeć nie z nikła szansą na być może . Jakby tego było mało, okazało się, że zapomniałam klucza, a C. ma bardzo zajęty i bardzo długi dzień w pracy. Na szczęście właściciel nie mieszka bardzo daleko, więc wybrałam się na dłuższy spacer po zapasowy klucz, a później na kolejny, żeby rzeczony klucz oddać. Oczywiście, pogoda nie nastraja pozytywnie, za to wytrwale
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMeksyk dla każdego. Danie ładnie wygląda i nie wymaga dużo pracy. To doskonały dip imprezowy. Polecam zrobić od razu w większej ilości Czas przygotowania – 15 min. Składniki: 1 awokado ¼ papryki czerwonej lub zielonej 1 średni pomidor ½ czerwonej cebuli ½ cytryny Sól chili (lub pieprz kayen) Przygotowanie: 1. W bardzo drobną kostkę pokroić paprykę, cebulę i pomidora (bez pestek) 2. Obrać avokado
Kulinarna PatilogiaSchab w śmietanie a w zasadzie schabowe bitki to rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos a do tego np. ziemniaczki… mało pracy a obiad iście królewski. Sprawdźcie… Składniki: schab śmietana 18 % oliwa do smażenia sól pieprz papryka kostka rosołowa Przygotowanie: Schab kroimy na ciękie kotleciki i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Delikatnie skrapiamy
Kulinarna Patilogiawolnego = dwa dni lenistwa. Nic bardziej mylnego, to dwa dni nadrabiania zaległości w pracach domowych. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :) Brudne pranie nie wysypuje się z kosza, koci żwirek nie wala się po kątach, na balkonie wszystkie roślinki czują się dopieszczone.... Ale na gotowanie czasu było mało, dlatego przygotowałam szybką i smaczną tartę. SKŁADNIKI
Kuchnia w opałach