Dziś mam dla Was przepis na orzeźwiające ciasto z owocami i galaretką. Jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. To doskonały deser na upalne, letnie dni. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej, 25 dag truskawek
Tradycyjna kuchnia Kasipocieszenie, że owych bananów nie mogłam zjeść, zrobiłam (znowu) warzywne czipsy i wreszcie się udały! Po wyjęciu z piekarnika były pysznie chrupiące. Niestety po zapakowaniu do plastikowego pojemnika (do pracy), po kilku godzinach zgumowaciały :( więc najlepiej jeść na świeżo, albo pakować próżniowo? Buraki i seler pokroiłam na cienkie plasterki (około 1 mm). Zmieszałam z przyprawami (sól himalajska, bazylia, czosnek granulowany
pyszne zdrowościostatnio nie wychodzi tak jak trzeba...tym razem z braku czasu [ musiałam iść do pracy] za szybko wylałam ostatnią galaretkę na wierzch ciasta ..i jak widać na zdjęciach narobiła ona trochę bałaganu....ale jak to się mówi...w dobrym młynie wszystko zginie i wszystko zostało zjedzone..Takie ciacho można zrobić bez biszkoptów lub dać jedną warstwę na dno, dać dowolne
Moje domowe kucharzenieObieramy i kroimy drobno czosnek, który wrzucamy do oliwy z octem i mieszamy. Roszponkę mieszamy z kozim serem i dymką oraz przekładamy na talerz. Gdy parowar skończy prace, buraki kładziemy również na talerzu, posypujemy wszystko słonecznikiem i dressingiem. Jak zawsze czekam na Wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało
Parowar FacetaNietypowy lunch do pracy? Nie macie zbyt wiele czasu na jego przygotowanie? Ja wtedy staram się ratować sałatkami lub daniami z piekarnika. Tym razem zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia smaku . Jednak nie byłabym sobą gdybym paru rzeczy nie zmieniła :) Składniki na 4 porcje: 600 g młodych ziemniaków 1 czerwona cebula 300 g pomidorków koktajlowych kilkanaście czarnych oliwek
Fabryka pomysłówcałym dniu pełnym obowiązków ukojenie w postaci młodych, świeżych warzyw radośnie pływających w gorącym kokosowym bulionie potrafi zdziałać cuda. Dodam tylko, że przygotowanie tej zupy wymaga minimalnego wkładu pracy; z wdzięcznością pominęłam etap przygotowania bulionu – na ratunek przyszły suszone warzywa. Po raz pierwszy próbowaliśmy tej zupy u Rodziny, bardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo
Roślinna - blog wegańskideser to nieco zmieniona wersja "sernika jaglanego z borówkami" . Jest lekki i słodko-kwaskowaty. Fakt, wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki
Qlinarnie i Qlinarniemoże skusicie się na połączenie ich z miętą ??? Świetny orzeźwiający deser na ciepłe , letnie dni . Ja na spód upiekłam cienki biszkopt , ale jeśli chcecie przyspieszyć i ułatwić sobie pracę możecie wykorzystać biszkopty. Składniki : Na biszkopt : 2 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki cukru (110g) pół szklanki maki (90g) 1 łyżka oleju. Masa truskawkowa : 2 szklanki zblendowanych truskawek
Malinowa Kawiarenkarozpadnie. Przygotować ciasto. Mąkę, migdały, cukier i pokrojone w kostkę masło posiekać (można użyć robota). Kiedy powstaną grudki dodać żółtko i nadal siekając (lub podczas pracy robota) dolać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Przygotować krem. Podgrzać mleko z odłożonymi
Sto kolorów kuchniciekawy, zabawny (ładna ścieżka dźwiękowa i doborowa obsada są również na plus), ale z drugiej strony dość przewidywalny i ckliwy. Opowiada o kucharzu pewnej renomowanej restauracji, który nagle rzuca pracę i decyduje się otworzyć bar szybkiej obsługi. Moja ocena: 6/10. Spinach pesto, Chef A simple, quick and tasty dish with plenty of vitamin K (which helps blood clotting). Ingredients
Qlinarnie i QlinarnieDziś proponuję wam domowe lody truskawkowe .Zrobione bez maszyny , potrzebują trochę więcej pracy i cierpliwości , ale trud się opłaci .Są wyśmienite. Składniki: około 1 l lodów 170 ml pełnego mleka 170 ml śmietany kremówki 36 % 4 żółtka 170 ml drobnego cukru 350 g truskawek odrobina soku z cytryny ,do smaku ziarenka z 1 laski wanilii Truskawki zmiksować z sokiem
Ladylaura.można z nich zrobić. Tym razem w mojej kuchni pojawił się czarny bez, a raczej jego kwiaty. Przygotowałam z niego syrop, do którego zachęciła mnie koleżanka z pracy. Oprócz walorów smakowych, ma również właściwości lecznicze: "... Kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne. sterole, olejek, garbniki i sole mineralne. Taka kompozycja składników decyduje
Kuchnia w opałachDziś bardzo proste danie: Sałatka z quinoa, szparagami i mango. Tylko 3 składniki i czasami więcej nie trzeba, by wyszło pysznie :) Dobra zarówno do zabrania w lunch boxie do pracy, jak i do zjedzenia w domu. Składniki : 5 łyżek quinoa 4 szparagi 1 mango 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny Quinoa
Parowar Facetakremówki miałam mało, więc ubiłam to co mam i udekorowałam wierzch. Ładne, prawda? Eleganckie, smaczne i naprawdę to było kilka minut zachodu, bo robiłam je wieczorem po powrocie z pracy. Rano zajęłam się bitą śmietaną i serniczki były gotowe do jedzenia, w sumie były gotowe po godzinie od zalania, ale noc jest przecież do spania, a nie do jedzenia :) Taki
Blondynka Gotujetrudno nazwać mianem przepisu - ot, ugotowany (dokładniej - zalany wrzątkiem) kuskus z dodatkiem puszkowego tuńczyka i kiełkami. Jednakże atuty ma niezaprzeczalne! Jest super szybki w przygotowaniu, można go zapakować do pracy i zjeść w wariancie zarówno na ciepło jak i na zimno a co najistotniejsze - jest dietetyczne i szalenie zdrowa! Liczę, że Was przekonałam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała