do pracy - 13340 przepisów (strona:486/890)

Chleb pszenny na żytnim zakwasie 174

pasuje... niemal, jak zwykle. ;] Zaczyn: Półtorej łyżki stołowej czynnego zakwasu żytniego 100g mąki babuni (650) 80ml ciepłej wody ew. 1g świeżych drożdży, jeśli nie mamy pewności, co do pracy zakwasu Wieczorem poprzedzającym czas pieczenia wstawiamy zaczyn. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, by powstała zawiesista masa. Posypujemy ją mąką i odstawiamy na całą noc. Chleb: Zaczyn z poprzedniego dnia 200g mąki babuni

Kuchenna Kontrrewolucya
Zrazy schabowe z ananasem i rzeżuchą 146

łatwo przyswajalnego jodu oraz chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Szczególnie zalecana jest cukrzykom, ze względu na zdolności obniżania cukru we krwi i wspomagania pracy trzustki. W kuchni pasuje świetnie do delikatniejszych mięs. Te schabowe zrazy podaję z puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem, cebulką i natką pietruszki. Potrawa iście wiosenna. :) 1kg schabu bez kości plastry ananasa z puszki twardy ser żółty

Kuchenna Kontrrewolucya
Delikatny placek cytrynowy z serkiem mascarpone 101

Przepyszny placek na każdą okazję. Wymaga odrobiny pracy, jednak smak wszystko rekompensuje, a i pozostaje długo świeży. 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 1 cytryna 6 jajek 1 łyżeczka sody 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki cukru kryształu 250g serka mascarpone szczypta soli Z cytryny ocieramy skórkę, a z jej połowy wyciskamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Golonka duszona w piwie 176

pierwszy, gdzieś przy drodze (dokładnie nie pamiętam) na Mławę, zatrzymaliśmy się tatowym Roburem przy barze "Pod starym dębem". To było jego ulubione miejsce konsumpcji, kiedy tylko kurs ciężarowy z pracy pozwalał mu tamtędy przejeżdżać. Za to ja, co do menu owej knajpki, zupełnie nie byłam przekonana. Ojciec zawsze jadł tam golonkę, ja jednak, jak to małe dziewczynki (miałam może

Kuchenna Kontrrewolucya
Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i budyniem 127

lenistwo zwyciężyło. To jedyny, jaki miałam w domu, a iść do sklepu nie chciało mi się naprawdę mocno. I oto jest! Naprawdę pyszne i wcale niewymagające wielkiego wkładu pracy. 330g mąki krupczatki 125g masła śmietankowego 300g śliwek węgierek 450ml mleka 3 jajka 1 op. budyniu bananowego 5 łyżek cukru cukier puder cynamon mielony + dwie łyżki masła do gotowania budyniu

Kuchenna Kontrrewolucya
Wesołych świąt wszystkim! :) 151

Wszystkim moim czytelnikom życzę samych pyszności na świątecznym stole, oczywiście bogatego Mikołaja i szczęścia w rodzinie. By ten wyjątkowy czas był dla Was nie tylko odpoczynkiem od pracy i szkoły, ale także wewnętrznym przeżyciem prawdziwej świątecznej atmosfery. W pośpiechu i zapracowaniu zapominamy, co tak naprawdę powinny oznaczać święta. Życzę wszystkim, byście odnaleźli w sobie chęć celebrowania Bożego Narodzenia

Kuchenna Kontrrewolucya
Pełnozirniste calzone z pieczarkami i papryką 135

nich pół szklanki letniego mleka z wodą. Wszystko razem dobrze mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki i pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Gdy drożdże będą gotowe do pracy, przygotowujemy ciasto na calzone. Do mąk w misce dolewamy zaczyn oraz oliwę z oliwek, pozostałe letnie mleko z wodą oraz sól. Składniki dobrze ze sobą łączymy, po czym zagniatamy na stolnicy

Kuchenna Kontrrewolucya
AKCJA JESTEM BLOGEREM portalu zblogowani.pl 155

się nie składając nawet CV! ;) Dodatkowo sam jesteś sobie szefem, więc kto wie, jakie czeka Cię wynagrodzenie! - daje nam więcej możliwości, niż inne sposoby, by móc dzielić się swoją pracą - uczy nas dystansu do siebie i świata, pokonywania przeciwności i podążania za pasją... - łączenia zwykłej codzienności z podawaniem jej czytelnikom w takiej formie, jaką mamy chęć przedstawić; bloger może być

Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 150

Kleftiko - twór na pewno efektowny, ale czy wart włożonej w niego pracy, tego już pewna nie jestem. Wiele źródeł podaje, że mięso (które powinno być koźliną) można zapiekać także w pergaminie, co ułatwiłoby i przyspieszyło całą sprawę. Ja pokusiłam się jednak o efekt, który da się również zjeść - domowej roboty, greckie ciasto filo; niby żadna filozofia, ale jak dla mnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Lemoniada miętowa 141

kolejna odsłona lemoniady , tym razem będzie to lemoniada miętowa. Zamiast kupować w sklepie napoje ze sztucznymi dodatkami, konserwantami, etc. zróbmy sobie do picia coś zdrowego i pysznego sami. Nakład pracy nie jest wielki,a  możliwość komponowania smaków nieograniczona. Dziś mięta w roli głównej. Lemoniada miętowa Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na ok. 1 litr napoju Składniki

Kulinarne przygody Gatity
FASZEROWANE NALEŚNIKI ORKISZOWE – idealne śniadanie! 154

zwykle wstaję o godzinę przed czasem, by na spokojnie zjeść śniadanie … delektować się … a potem jeszcze odpalić muzykę , zatańczyć bachatę … i dopiero wtedy wyruszyć do pracy. Zwykle na śniadanie jest u mnie ukochane musli ( z dużą ilością zdrowych bakalii, płatków … ), ale od czasu do czasu mam ochotę na odmianę, kulinarne szaleństwo … no i wtedy też

Ostra na Słodko
Sernik na zimno 2978

opakowania po 200 gr 8 łyżek cukru – najlepiej puder, ale jak dobrze wymieszacie to może być kryształ 1 cukier waniliowy (wanilinowy) Najlepiej gdyby serki przed przystąpieniem do pracy postały poza lodówką i nieco się ogrzały, aby w momencie łączenia z relatywnie ciepłą galaretką nie schłodziła się i nie zastygła przedwcześnie. Wszystkie serki wyrabiamy z cukrem i cukrem waniliowym

Ugotuj to sam ...
Ciasto Beaty, czyli moje 167

ciasto powstało pod wpływem impulsu. Mąż miał zawieźć do pracy ciasto komunijne, ale po komunii miał wolne, więc musiałam zastąpić je jakimś innym, i oczywiście, świeżym wypiekiem :) Udało się :) Wszystkim bardzo posmakowała, a ja z ulgą odetchnęłam.  Tak mam, że robię ciasto, którego nigdy wcześniej nie próbowałam i to zawsze wtedy, gdy mam mieć gości lub trzeba gdzieś

Ciasteczkowy Potwór
Masło... dyniowe! Pumpkin Butter 102

jest to, muszę tego spróbować!". Odkurzyłam resztę zapasów dyniowego puree z zeszłego roku (na tegoroczne muszę jeszcze poczekać aż mi trochę dynie w ogródku podrosną^^) i wzięłam się do pracy. Osobiście baaaardzo mi przypadło do gustu:) Zaznaczam jednak, że jest bardzo aromatyczne, wyraźnie czuć w nim przyprawy. Jak znalazł na jesień :) Przepis pochodzi stąd ( klik ) Składniki na jeden

My simple kitchen
Ciastka owsiane z masłem dyniowym 123

dworze mgła. Siedząc w pracy przed komputerem zaglądam  ukradkiem do okna czy aby kilka promieni słonecznych nie zdoła się przedrzeć przez ten delikatny welon, którym zostało wszystko spowite. Na próżno. Wracając do domu zbieram liście - czerwone, żółte, brązowe, pomarańczowe... i już w mych dłoniach panoszy się kolorowy bukiet. Wtulam się mocniej w moją ukochaną chustę w czerwone róże

My simple kitchen